Pregateste domnul Ponta o noua mizerie pentru Romania? O noua rusine? Cazul comisarului de conturi.


Nu ma refer aici la vorbaraia legata de supra-impozitatea bugetarilor care castiga mai mult de 1000 de Euro pe lună. O initiativa infantila, anti-constitutionala si ineficienta. O vorbaraie de care care nu ar trebui sa se bucure cineva, pentru ca, inclusiv cei din mediul privat ar trebui sa vada adevarata intentie a acestei dorinte de supra-impozitare: deschiderea portii pentru suprataxarea TUTUROR salariilor mai mari de 1000 de Euro din toata economia (inclusiv cele private), intrucat nimeni nu a inventat in lume impozitarea diferentiata in functie de angajator, si nu o va face nici domnul Ponta.

Ma refer aici la rusinea generata de domnul Ponta atunci cand l-a nominalizat pe fostul comisar european pe probleme de multi-lingvism – Leonard Orban pentru pozitia oferita Romaniei de comisar de Conturi in cazul Curtii Europene de Audit. Rusinea a fost generata de faptul ca domnul Ponta a fost incapabil sa sesizeze atunci trei nuante: domnul Orban ar fi fost in EVIDENTA situatie de conflict de interese (ca si comisar al curtii de conturi ar fi trebuit sa auditeze chiar activitatea Comisiei Europene din care a facut parte). Cea de-a doua se refera la faptul ca domnul Orban nu avea niciun fel de calificare in privinta calitatii de auditor, fapt avansat ca motiv de respingere de Comisia de Specialitate din cadrul Parlamentului European, iar cea de-a treia ca, pentru a deveni comisar de conturi, nu trebuie sa fi implicat politic. Ori daca domnul Orban a supravietuit ca ministru in 3 guverne (cu rezultate extrem de discutabile) nu a facut pentru ca era apolitic ci mai degraba pentru ca era transpartinic.

Proasta nominalizare a domnului Orban a fost confirmata prin: a) respingerea de Comisia de Specialitate a Parlamentului si de b) respingerea de catre plenul Parlamentului generand o dubla rusine pentru Romania (in mod normal nominalizarea domniei sale trebuia retrasa imediat dupa respingerea de catre Comisie) dar si pentru domnul Ponta (cu reprecursiuni tot asupra Romaniei), care a comentat drept ”politica” respingerea domnului Orban, desi motivele au fost mai mult decat evidente. Genul acesta de motivatii nu face decat sa arate proasta cunoastere a mecanismului european, a rigorilor profesionale si a apetenta spre motivari/scuze imature atunci cand trebuie sa iti asumi responsabilitatea unui esec.

Daca nominalizarea domnului Orban s-a dovedit o dubla prostie, domunl Ponta se pregateste sa faca o nominalizarea chiar si mai proasta: potrivit informatiilor mele, preferatul domnului Ponta pentru pozitia de Comisar European de Conturi este domnul George Pufan – actualul secretar general al Curtii de Conturi a Romaniei.

Pentru cei care nu il cunosc pe domnul Pufan, este suficient de amintit pregatirea de baza a domniei sale: inginer constructor. Dupa o bogata activitate care a inclus sefia servicului ”cazarmare” a Liceului de Politie din Ploiesti (pe scurt, serviciul cazarmare include administrarea spatiilor imobiliare a unitatii respective si evidenta materialelor din depozitul unitatii), domnul Pufan s-a pripasit la Curtea de Conturi a Romaniei pe pozitia de director adjunct in cadrul secretariatului general (o pozitie tehnica), intre 1994 si 2000. Apoi a devenit consilier la primaria sectorului 1 (pe criterii politice) – intre 2001 si 2002, pentru ca in 2002 sa gaseasca o noua trambulina pentru a se intoarce la Curtea de Conturi, in postura de secretar general, pe care a ocupat-o in ultimii 11 ani.

Este suficienta activitatea de secretar general al Curtii de Conturi pentru a fi nominalizat comisar european de conturi?

Raspunsul meu: categoric nu. Sa vedem pentru asta ceea ce ce coordoneaza secretarul general al Curtii de Conturi:

a) Directia Secretariatului General

b) Directia Generala de Logistica si Dezvoltare

c) Directia Tehnica si Administrativa

d) Directia Investitii, Achizitii Publice si Patrimoniu

e) Directia transporturi (responsabila cu parcul auto al Curtii de Conturi).

Este evident ca inginerul constructor George Pufan nu are nicio calificare (de educatie tertiara) sau dobandita la locul de munca, pentru a intelege macar un bilant, pentru a audita o situatie economica sau pentru a putea decide, potrivit standardelor europene ce cheltuieli din bugetul european au fost oportune si ce cheltuieli nu (exceptand situatia cumpararii de anvelope pentru autoturismele Comisiei Europene – situatie care nu face obiectul Curtii de Audit dealtfel).

Intrucat informatia ca domnul Pufan va fi nominalizarea premierului pentru pozitia de Comisar de Conturi am primit-o din doar doua surse, am dorit sa verific acasta informatie chiar de la domnia sa. Am sunat la secretariatul domniei sale, m-am recomandat si am dorit raspunsul la două întrebări:

a) daca confirma sau infirma viitoarea sa nominalizare

b) ce il recomanda pentru pozitia de viitor comisar european (altceva decat absolvirea Colegiului National de Aparare in anul 1999) – ceva concret, care sa tina de audit sau de expertiza contabila.

Au trecut 36 de ore de la solicitarea mea si nu am primit niciun raspuns. Am invatat ca jurnalist, in ultimii 14 ani de presa, ca acerea la astfel de intrebari este de fapt o confirmare a genului acesta de nominalizari si o dorinta de a trece ”pe burta”, fara tam-tam, de hopul nominalizarii. De aceea am un grad de certitudine destul de ridicat ca domnul George Pufan este viitoarea propunere de nominalizare a domnului Ponta. Potrivit domniei sale – doar un zero barat in ceea ce priveste activitatea de audit.

Nu am vreo emotie legata de o eventuala trecere a domnului Pufan de audierile din Comisia de Specialitate a Parlamentului European. Daca domnul Orban a fost luat in ras (detalii in fisierul VIDEO urmator:  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RBNBKE8jZ_w   ) un domnu cu un CV precum acesta: http://www.curteadeconturi.ro/sites/ccr/RO/Organizare/Pufan%20George.aspx va fi mai degraba batjocorit in Comisia de Specialitate decat bagat in seama. Doar ca o asemenea batjocura, survenita dupa intervievarea pertinenta a domnului Orban, va lasa o noua pata in privinta Romaniei – rezerva de cadrea a domnului Ponta se rezuma la Colegiul National de Aparare. Doar ca a fi absolvent la acest de-facto urmas al Academiei Stefan Gheorghiu, nu este suficient pentru a deveni comisar de conturi.

Daca domnul Ponta va face aceasta nominalizare, nu va face decat sa se faca de ras inca o data in fata Comisiei Europene. Am sustinut si inainte si dupa nominalizarea domnului Orban, ca domnia sa trebuie sa se indrepte catre o persoana credibila, cu experienta ca auditor/expert contabil, care sa stie sa faca diferenta intre activ/pasiv, debit/credit, si nu intre anvelope de 225 si de 205. Spuneam in octombrie 2012 urmatoarele lucruri:

”Soluția, din punctul meu de vedere, este înlocuirea imediată a domnului Orban cu o personalitate. Să desmneze, non-politic, o persoană care să reprezinte în primul rând competența și profesia, în non-conflict de interese, fără suspiciuni privind independența. Cineva care nu numai a practicat sau predat auditul finacnciar și hiper-specializat în controlul financiar. dar și cineva care reprezintă un nume în relația cu Federația Europeană a Experților, cineva cu experiență în auditul internațional, care să mai fi lucrat în organisme europene și care să fi fost preocupat de-a lungul carierei de dezvoltare, cu experiență în Curtea de Conturi și în Camera Auditorilor Financiari. Cineva ireproșabil din punct de vedere al carierei și a recunoașterii (interne și internaționale). 

Iar dacă domul Ponta l-a trimis deja la Bruxelles pe domnul Orban, ar trebui să îl întoarcă imediat înapoi. Tocmai pentru a nu se face complice la suspiciunile de conflict de interese și de lipsă de independență. Care sunt extrem de întemeiate în opinia parlamentarilor europenii (alții decât EBA).”

Din pacate, am avut dreptate. Domnul Ponta nu a ales atunci sa desemneze o personalitate pentru pozitia de Comisar De Conturi. O personalitate non-politica care sa reprezinta in primul rand profesia si competenta, fara suspiciuni privind independenta. Domnia sa trebuia sa aleaga atunci (si trebuie si acum, reununtand la nominalizarea domnului Pufan), o persoana care nu numai a practicat auditul financiar si hiper-specializata in control, si care sa reprezinte un nume in relatia cu Federatia Europeana a Expertilor, o persoana care sa mai fi lucrat in organisme europene, cu experienta in Curtea de Conturi si in Camera Auditorilor Financiari.

Ca o precizare, stimate domnule Prim-ministru si draga Victore – a fi secretar general al Curtii de Conturi nu reprezinta o calificare ca si comisar de Conturi – sau reprezinta in aceeasi masura in care portarul de la Curtea De Conturi este suficient de specializat pentru a ocupa o astfel de pozitie.

Stimate domnule Prim-ministru si draga Victore, uite cam la ce intrebari va trebui sa se faca de ras/ sa faca de ras Romania/ sa va faca de ras si pe dumneavoastra, domnul George Pufan (care poate a fost vreun pui de lider in trustul Carpati, dar nu are nicio treaba cu activitatea de audit), in fata Parlamentarilor Europeni: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RBNBKE8jZ_w

Si daca este evident ca domnul Pufan va fi respins, intrucat nu are niciun fel de expereinta ca auditor/expert, de ce oare l-ar sustine/nominaliza domnul Ponta? Ca sa raspund ca in tenis – probabil domunl Pufan o fi specialist in crosul de rever – la orice dreapta superficiala a partenerului, ii pune mingea la fileu. O intelege totusi domnul Ponta ca in cazul unei astfel de nominalizari nu e la fel ca intr-un joc de tenis mimat? Daca da si il nominalizeaza pe Pufan, e de rau. Daca nu intelege, e si mai rau.

P.S. Astept in continuare o eventuala infirmare a domnului Pufan… prin care sa spuna: ”cum sa fiu eu cel nominalizat? Nu vedeti ca nu am niciun fel de experienta ca auditor/expert)?’. Si incerc sa am si confirmarea guvernului…

 Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

14 răspunsuri

 1. Pe zi ce trece, Tonta vrea sa demonstreze ca e chiar mai prost decat Boc.

 2. Radu, nu mai conteaza pe cine si cum numeste Ponta, audienta sa la Brussels e ZERO.
  Ce conteaza e economia, bat-o vina, real money care ocolesc Romania si care va exploda USL-ului in fata! Cum a patit-o si colegul lui Ponta, Boc Emil.
  Cu Mittal la scara avionului si Dacia transferand in Maroc productia, sistemul politruc de 23 de ani va fi o amintire.

 3. Nu cred ca Romania se face de ris; se ride de ea fara oprire de zeci de ani. Se stie ca tara e condusa de comunisti si securistia a caror specializare este urcarea pe scara ierarhica pe baza spagii oferite sefului direct. Promovarea in Ro nu are nimimc de a face cu priceperea si rezultatele din munca. Se produce cind de „sus” suna telefonul, la capatul firului fiind „pila” celui care urmeaza sa fie promovat.
  Cei din UE fac si ei curatenie de cadre in Ro de la nivelul lor aratind votantilor de la noi ca trebuie sa faca ce or face ca sa schimbe actuala clasa politica cu mentalitatile ei.
  Numai ca pe acestia nu-i poate elimina o natiune care nu vrea sa se schimbe si sta incremenita in iluzii comuniste. Romanii stiu bine de zeci de ani ca, pentru a promova trebuie sa te pui bine cu seful prin orice metode. Apoi vine si avansarea, iar daca ai si o pila se cheama ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior.
  Comunistii stiu ca prin metodele lor de lucru specifice pot sa pacaleasca pe romani. Asa ca incearca aceste manevre bizare si pe la UE crezind ca tine. Ponta uita ca cei de acolo nu sint romani si isi fac bine treaba pentru care au fost angajati.

 4. Nu stiu daca experienta si pregatirea relevanta mai reprezinta criterii. Cred ca se cauta, mai degraba, oameni obedienti care sa fie in gratiile UE (vezi cazul Kovesi). Binenteles ca rezultatele vor fi zero la fel cum au fost cu mai toti trimisii nostri pe la UE.

  E ok sa se infurie lumea dar e clar ca am inlocuit niste mafioti – gasca lui Basescu – cu o sleahta de banditi condusa de unul mai tanar si fara chelie, care e Ponta. E clar pentru toata lumea ca Ponta nu e numai viitorul Boc ci si viitorul Basescu – un tip care va face „ce vrea muschii lui” in dispretul populatiei.

 5. Nici Ponta nici Basescu nu sunt prosti, ei sunt rezultatul unui sistem politruc care promoveaza interesul unor gasti, numite partide.
  Numai ca sistemul se dezintegreaza sub loviturile noii paradigme economice mondiale: costuri mici, profit maxim. Se numeste guvernarea politica corporatista, adica REAL MONEY.
  Cu Mittal la scara avionului si Dacia privind spre Maroc, corporatiile au decis: Romania OUT!

 6. Sunt absolut de acord cu Cristian. De orice îi poți acuza pe cei conduc Europa de la Bruxelles, doar de profesionalism, NU. În ceea ce îi privește pe decidenții de acolo pot pune, fără jenă sau remușcări semnul = cu cei care decid (au decis) la București…Adunături de politruci, partinici, puși pe îmbogățire personală ! Nimic mai mult. Mai crede cineva că Românii au inventat corupția, demagogia și politicianismul ieftin ??!! Uitați-vă cum s-a derulat relația barosso – Ponta în ultimul an !

 7. „Coca-Cola a decis să mute întreg biroul administratic (back-office) pentru Europa în Bulgaria, anunţă agenţia de presă Novinite. Au existat două motive pentru decizie – personalul specializat și una dintre cele mai bune politici fiscale în Europa, pe care o are Bulgaria, a declarat ministrul interimar pentru economie şi Energie al Bulgariei, Asen Vasilev, pentru Nova TV.

 8. Evident ca Ponta nu poate fi decat membru al clasei politice romanesti;adica un alt magar pus in fruntea turmei de oi beecaliene puse pe capatuiala .Las’ca si pe afara , treburile stau cam la fel, numai ca la ei se lucreaza cu style !

 9. Domnul Ponta este un politruc penibil crescut la tzatza penalului de Adrian Nastase, obisnuit de mic cu naravurile lui Ion Iliescu si a altor specimene comunistoide: Liviu Drangea, Hrebenciuc, etc.

  In tot ce spune pe la TV, Ponta sustine ca lumea i-a votat pe el si gasca sa de frumosi si destepti ce sunt si nu din dorinta legitima a poporului de a scapa de escorcul de Basescu si de gasca lui sinistra.

  Domnul Ponta ar trebui sa stie ca nu se bucura de nicio incredere publica ci mai degraba de un val de ura colectiva sincera.

 10. Pufan e bun pentru a duce la faliment Curtea de Conturi a Romaniei.
  Jumatate din camerele de conturi judetene nu pot sa folosesca telefoanele, faxul si internetul, nu au gaze si nici energie electrica… adica activitatea este paralizata pentru ca nu au fost decontate facturile de servicii pentru ca nu a fost corect stabilit bugetul Curtii.
  Pentru ca d-l PUFAN nu vrea sa i se amestece nimeni in activitate si face ce vrea muschii lui. Mai mult ameninta la tot pasul ca el n u este salarizat la nivelul lui intelectual si cred ca cireasa de pe tort este aceasta propunere rusinoasa pentru Romania si pentru Curtea de Conturi ca institutie suprema de control. Avem specialisti de marca printre consilierii de conturi, printre directorii din teritoriu, cu doctorate si studii aprofundate in audit, control, finante si ajungem sa ne facem de ras cu un neica nimeni, cu un absolvent de Colegiu National de Aparare in anul 1999, adica un securist sadea….
  avem a ne plange de mila singuri.

 11. Ii lipseste niste cornite domnului premier, unele de elan sau cerb i s-ar potrivi avand in vedere cat de dure este el…
  Insa nu deasupra capului ci infipte undeva….
  Cat mai are simpaticul Ponta de guvernat ca parca m-am saturat de el, aud mai mereu de el…

 12. 1. pe pagina: http://www.eca.eu reprezentantii tarilor membre in cadrul Curtii Europene de Conturi se numesc membri, nu comisari de conturi.
  2. faptul ca Orban sau Pufan nu au pregatire in domeniul auditului nu este un impediment pentru a deveni membru al Curtii Europene de Conturi. Sunt destui non-auditori membri in cadrul Curtii Europene
  3. Orban a pierdut deoarece Macovei si partidul ei, PPEE au vortat cu totii contra. In ziua cand i-au dat aviz negativ lui Orban, a fost prima oara cand EBA a venit la sedintele de genul ala.

 13. Si fata acestui Interlop Securist il tradeaza …..

  Stim cu toti ca din 90 si pana in prezent Romania TRAIESTE in EPOCA SECURISTA INTERLOPA POLITICA si sunt promovati doar Securisti INTERLOPI
  NU cred ca in Romania NU mai avem specialisti doarSecurisiti INTERLOPI ca George Pufan . Am convingerea ca pressa straina va gasi cine este acest SECURIST INTERLOP (MASON sa spunem ) .
  Asteptam sa vina cetatenii Turci sa protesteze ???
  Stefan cel Mare le-a dat o lectie turcilor, acum ne da turci noua o lectie de patriotism ??? Atata timp cat mass-media din Romania din 90 si pana in prezent ne promoveaza doar INTERLOPI SECURISTI.

  Ati mai auzit ceva de Codul SCLAVIEI a lui BOK ?? DA – a ramas in vigoare.

  Dl. RADU SOVIANI – cu toata stima si respectul as dori sa stiu de ce M.A.I. – a cedat MINELE de URANIU – iar acum NEMTI lui „ANGELICA” – ne iau si aceasta bogatie dupa ce au „RASCHETAT” PADURILE in zona Grinties Judetul Neamt .
  Cui trebuie sa ne adresam deoarece suntem JEFUITI chiar de M.A.I.
  Eu daca merg sa fur o gaina imi da 5 anii.

  Traiasca Republica Securista INTERLOPA Sclava Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: