Despre lansarea Idea Bank


Romanian International Bank (RIB) a devenit Idea Bank (deținută de polonezii de la Getin Holding care au preluat RIB în decembrie 2013). Conferinta de lansare a noii indentitati a avut loc miercuri, 22 aprilie 2015. Am participat la ea și am aflat lucruri, pe care vi le împărtășesc și dumneavoastră.

Lansarea din România are loc la 6 zile după ce Idea Bank SA, controlată de miliardarul polonez Leszek Czarneki, a avut prima tranzacție la Bursa din Varșovia, în urma unei oferte publice inițiale în valoare de 68 de milioane de dolari (254,2 milioane de zloți). În debutul ședinței, acțiunile s-au apreciat cu 4,2% față de prețul de ofertă, până la valoarea de 25 de zloti pe actiune. Maximul atins în prima zi de tranzacționare a fost de 26,95 zloti pe actiune, iar dupa o saptamana, astazi, titlurile Idea Bank SA se tranzacționau la 26,05 zloti pe acțiune. Pretul din oferta publica initiala a fost stabilit la 24 de zloti pe actiune (în scădere față de planul inițial, care avea în vedere inclusiv pretul de 31 de zloti pe actiune). Oricum, față de prețul din ofertă, astazi actiunile Idea Bank Polonia se tranzacționau la un pret cu 8,5% mai mare.

Screen Shot 2015-04-23 at 12.19.28 PM

Am menționat acest aspect pentru a sublinia a anumită capacitate a acționarilor de a se adapta rapid la realitatea pieței (adaptare pe care o văd atât prin reducerea prețului din oferta publică inițială dorit la început, superior celui de 24 de zloti stabilit în final, dar și prin modificarea planului inițial – dinspre vânzarea de acțiuni existente și emiterea de noi titluri, spre ideea de a emite doar noi acțiuni – analiștii punând acest lucru pe seama interesului destul de scăzut al pieței). Acțiunile noi emise la prețul din IPO arată însă, așa cum am menționat, o creștere cu 8,5% într-o săptămână.

Despre Idea Bank în Româania

Cel mai interesant mi s-a părut anunțul managementului că Idea Bank este prima instituție bancară ce a încheiat un acord cu ANAF în privința punerii la dispoziție a veniturilor de natură salarială pe care le-au obținut cei care doresc accesarea unui credit. Pentru clienți asta înseamnă că nu mai trebuie să alerge după adeverințe de venit atunci când solicită un credit, iar pentru bancă înseamnă atât o reducere a birocrației cât mai ales, în opinia mea, o protecție față de adeverințe false de venit, care, mai devreme sau mai târziu conduc la neperformanță în activitatea de creditare. Sper ca și alte bănci să urmeze aceste exemplu.

Până în 2018, Idea Bank vrea să conteze în Top 10 al băncilor din România, ca și cotă de piață. Cum? În principal adresându-se retail-ului persoane fizice (unul dintre punctele rebranduite total – să spunem – ,,un model”, este amplasat într-un mall din București, iar sediul respectiv este mai mare decât ale altor bănci din mall-uri) dar și persoanelor juridice. Managementul băncii numește acest lucru ,,creștere organică” dar are în vedere și achiziții. L-am întrebat pe Piotr Kaczmarek – CEO Getin Holding, dacă are în vedere listarea la BVB (replicarea listării Idea Bank Polonia la Bursa din Varșovia), pentru dezvoltare. Răspunsul în această etapă: ,,nu exclud”. Contextul venirii pe piață a polonezilor de la Getin Holding, este, în opinia lui Kaczmarek ,,un moment potrivit, când alte bănci au problemele cu portofoliile”.

Evident, m-a interesat ce opinie are managementul băncii despre costul finanțării în România: e prea ridicat? e prea scăzut? Este acolo unde trebuie să fie? Nu e nici prea mare, nici prea mic, reflectă costul de atragere a banilor și riscurile clienților – a fost răspunsul pe care l-am primit.

Văzându-i entuziaști, i-am întrebat dacă este posibil ca vreun eveniment economic sau politic intern, să le taie entuziasmul. Ceea ce se întâmplă în Ucraina sau în Belarus, îi face să fie foarte entuziaști legat de piața din România. ,,Suntem hotărâți să rămnem în România pentru mult timp… o țară cu 20 de milioane de locuitori și cu cea mai mică rată de bancarizare din Uniunea Europeană”.

Referitor la contextul politic, remarc declarațiile ambasadorului Poloniei la București, prezent la lansare, care a amintit vizita lui Klaus Iohannis în Polonia și creșterea de anul trecut a schimburilor comerciale dintre România și Polonia cu 10%, până la nivelul de 4 miliarde de Euro. ,,Investitorii polonezi iau foarte în serios piața românească”. Prilej pentru mine, în acest context, să întreb în ce măsură contează prima bancă din România cu acționariat polonez, care e Idea Bank, poate să le facă pe cele 800 de companii cu acționariat polonez din România ,,să schimbe banca”. Răspunsul primit: ,,sperăm să le atragem”, rațional, având în vedere că în alegerea serviciilor financiare, companiile urmăresc în primul rând oportunitatea economică (în opinia mea) și abia apoi naționalitatea capitalului.

Idea Bank România nu este o bancă mare (raportat la active sau la sucursale). Are acum active de 600 de milioane de Euro și vrea ca până la finalul lui 2016 să le majoreze cu 50%, până la 900 de milioane de Euro. Un argument pentru creșterea atât de puternică ar fi și cele 100 de milioane de Euro depozite noi atrase din mai 2014 până în februarie 2015. Raportat la intenția de a ajunge în Top 10 bănci din România până în  2018, cele 35 de sucursale din prezent nu par suficiente: ,,Ne uităm la zone unde ne putem deschide sucursale pentru a ne susține prezența teritorială și creșterea. Avem în vedere Oradea, Arad, Sibiu, unde nu avem prezență”, dar banca are în vedere o extindere prin canale alternative, în special electronice, ceea ce, în opinia mea, este de ceva timp noul normal în banking.

Băncile mari fac și ele asta, doar că au povara propriei incompetențe din trecut (extinderea nesăbuită  și creditele neperformante semnificative, care majorează și acum costurile pentru clienți). Rămâne de văzut dacă ofertele promoționale ale Idea Bank (carduri, comisioane, împrumuturi mai rapide, etc), fundamentate pe canale alternative de devoltare (în special on-line) vor reuși să fie susținute de activitatea bancară din perioada următoare și să contribuie la scăderea costului de a folosi serviciile bancare în România. Un cost pe care, în opinia mea, sistemul bancar îl ține la un nivel extrem de ridicat.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

11 răspunsuri

 1. Nu credeți toate prostiile lui Orlesky. Au pierderi foarte mari, își forțează salariații sa plătească în locul clientilor pentru aceștia provizioane.

  • este evident pentru oricine ca nu aveau cum sa scoata din joben profit de 20 milioane de lei in conditiile in care nu s-a schimbat nimic in bine iar cu un an mai devreme aveau pierderi de 22 de milioane.

  • Dl Vasilescu, a scris ZF acum cateva luni ca ati fost dat afara din banca, si la fel s-a intamplat si la ultimile dvs joburi, pe care le-ati parasit dupa max un an. Nu prea (mai) aveti credibilitate.

 2. Banca este pe profit, merge bine, a fost capitalizata in ultima jumatate de an destul de mult si echipa de management face treaba buna. Am fost placut surprins de felul in care am fost tratat intr-o sucursala Idea Bank.

  • buna ziua
   a-ti luat credit de la banca,,IDEEA CREDIT?a-mi da-ti unraspuns va rog ,vreau sa amprumut si eu niste .

   • Buna ziua, nu am accesat niciun credit de la Idea Bank, articolul publicat este legat doar de schimbarea identitatii din RIB in Idea Bank, eveniment la care am participat.

 3. Domnul Sandu, schimbati-va medicamentatia. Banca functioneaza prost iar echipa de management este doar o poveste trista. Personalul este superstresat de targeturi imposibil de realizat iar afacerile cu chiriile filialelor aduc venituri multora dar nu bancii.Declaratiile conducerii sunt parca scoase din carti sf. Banca e pe Duca iar daca in curand nu isi va gasi un „partener strategic” va trebui sa isi castige banii din ucraina , din bielorusia… hai sa radem !!

 4. As dori si eu un credit de nevoi personale si as dori ce documente am nevoie in cazul ca sotul m-a parasit si am nevoie urgent de minim 30 000 de roni pentru 4 ani?Locul de munca este la gradinita Pink Lemon srl si am un salariu de 1000 de roni .Tudorita Teletin

  • Buna seara. Cel mai bine ar fi sa mergeti la cateva banci si sa le intrebati care este oferta lor. Dar direct la banci. Nu este treaba bancilor problema personala cu care v-ati confruntat, ci ele trebuie sa analizeze capacitatea dumneavoastra de rambursare. Fiti atenta la nivelul efectiv de dobanda care vi se percepe.

 5. Din pacate Ideea Bank ori folosesc o reclama mincinoasa ori angajatii lor din Timisoara lucreaza in stil pur romanesc.Am fost la banca pentru a obtine un credit,din pacate dupa ce mi sa cerut dovada ca am mai mult de 3 luni la locul de munca sipeste 1 an vechime,obliganduma sa fac doua deplasari de 5 km pana acasa pentru a aduce contractele de munca(cred ca era de bunsimt sa mi se spuna de la inceput ce documente sunt necesare cu toate ca ,cu o zi inainte mi se spusese ca nu este becesar decat buletinul pentru ca banca ma va verifica la ANAF in legatura cu veniturile si vechimea mea in munca).Dupa ce am adus dovada vechimii si a retributiei mele lunare mi sa comunicat ca oricum voi fi verificat la ANAF,atunci pentru ce am pierdut 1,5 ore cu drumurile pana acasa si inapoi?Iar la final cu toate ca de la inceput ti se comunica ,ca verificarea dureaza 24 ore =MIECURI AM DEPUS TOATE DOCUMENTELE iar angajata bancii IDEEA BANK mi-a comunicat ca raspunsul il voi primii MARTI deci verificarea dureaza 1 SAPTAMANA.Parerea mea Banca mincinoasa,Ai rog pe reprezentantii bancii sa ami dovedeasca contrar.

 6. Sunt client, am obținut foarte repede încrederea băncii, nu am avut nevoie de adeverință. Sunt foarte mulțumit de serviciile oferite în sucursala din Constanța .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: