(VIDEO-Documente) Despre nominalizarea mea la premiul Libertatea Presei pentru Curaj. De ce.


Am aflat cu bucurie despre nominalizarea mea la premiul Libertatea Presei pentru Curaj si despre intrarea prin aceasta nominalizare în competiția pentru marele premiu de 50.000 de lei. Vreau sa spun foarte clar: daca voi castiga acest premiu, banii iî voi dona integral spitalului Marie Curie (probabil prin Asociatia Inima Copiilor).

Motivele pentru care am fost nominalizat sunt detaliate in anunt:

Pentru contribuția pe care și-a adus-o în domeniul economic și pentru analizele documentate și argumentate pe care le-a realizat de-a lungul timpului. (…) Premiul Libertatea Presei pentru Curaj poate fi acordat tuturor celor care iau poziție public împotriva abuzurilor, care luptă împotriva unor acțiuni care ar fi avut drept consecințe îngrădirea liberatății de exprimare

De ce această nominalizare ACUM:

A fost prima întrebare pe care mi-am adresat-o atunci când am aflat despre nominalizare. Iar răspunsul pe care mi l-am dat a fost că nominalizarea este urmare a  dezvăluirilor documentate și argumente pe care le-am făcut, la Antena 3, în emisiunile din 13 decembrie 2015 (Secvențial, realizată de Adrian Ursu) și 14 martie 2016 (Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea). Desigur, faptul că am avut curajul să acționez în instanță Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a dovedi abuzurile comise împotriva mea, cu rezultat direct al incapacitării poziției de purtător de cuvânt (poziție care trebuie să deservească în primul rând interesul public), sunt convins că a contat în procesul de nominalizare.

Consider că în cele două emisiuni de la Antena 3 am relevat, pentru prima dată cu acte și fapte, cine sunt inițiatorii prăbușirii BANCOREX, care a fost scopul lor, care au fost mijloacele lor și cum persoane sau persoane apropiate celor care au inițiat procesul de devalizare a BANCOREX s-au pus în ipostaza de întărire a percepției că au făcut pace (monetară) cu persoanele care ar fi trebuit să prevină această devalizare. Concret, în emisiunile din 13 decembrie 2015 și 14 martie 2016, am arătat, fără dubii, legăturile dintre contributori ai procesului de devalizare a Bancorex (la data de 14 martie 1997) și șeful SRI de la aceea vreme, Virgil Măgureanu, care ajunge peste ani să se afle în relații de afaceri cu o parte din declanșatorii procesului. Am arătat și cum a acționat BNR în toată această perioadă.

Întregul circuit l-am dezvăluit pe larg în 13 decembrie 2015, în emisiunea Secvențial. Le-am reluat într-o formă sintetică în emisiunea Sinteza Zilei din 14 martie 2016. Rezultatele investigațiilor mele au fost văzute astfel de milioane de telespectatori ai celor 2 emisiuni.

Emisiunea din 14 martie 2016, o vedeți aici:

Emisiunea din 13 decembrie 2015 (intervenția mea în probabil cea mai bună emisiune TV la care am participat vreodată – este meritul lui Adrian Ursu – Secvențial care a dedicat o excepțională emisiune-document țepelor bancare acoperite din bani publici), o vedeți aici:

După emisiunea din 13 decembrie 2015, am primit numeroase telefoane, majoritatea în sensul ,,de ce te bagi tu în asta”. Aceste telefoane mi-au întărit convingerea că am apăsat, prin dezvăluirile mele, asupra a ceea ce grupuri de interese ar fi vrut să nu mai investigheze cineva, vreodată, îmbătându-se cu argumentul că faptele s-ar fi prescris. De ce să nu mai investigheze nimeni? Pentru că am arătat că SRI și Virgil Măgureanu fuseseră sesizați asupra a ceea ce avea să se întâmple? Și cu toate astea s-a întâmplat? Și că peste ani, persoane care au contribuit la dispariția Bancorex le regăsim în anturajul de afaceri al domnului Măgureanu? Toate telefoanele primite (dar și alte elemente) mi-au întărit convingerea că dosarul BANCOREX trebuie redeschis, pentru recuperarea prejudiciilor de la adevărații vinovați.

După emisiunea din 13 decembrie 2015, într-un atac fără precedent asupra libertății de exprimare (pretextând poziția mea asupra legii dării în plată), guvernatorul BNR m-a amenințat, fără niciun fel de perdea, cu anularea titlului pe care l-am obținut ,,categoric din eroare, eroare care va trebui corectată”, de doctor în economie. Detalii despre această amenințare directă găsiți aici:

Poziția mea la atacul furibund al lui Mugur C. Isărescu. Și un telefon de la Washington.

Legătura directă cu emisiunea din 13 decembrie 2015, ca declanșator al atacului domnului Isărescu la adresa mea (în prima sa ieșire publică după emisiune), mi-a fost întărită și de legăturile dintre Virgil Măgureanu și Mugur Isărescu, legături făcute publice în data de 14 martie 2016, prin denunțurile fostei nore a lui Virgil Măgureanu, care a sesizat DNA-ului faptul că are la cunoștință că domnul Mugur Isărescu ar fi intervenit în favoarea familiei Măgureanu, la bănci, pentru ca domnul Virgil Măgureanu să obțină credite. Argumentele necredibile ale BNR după aceste denunțuri (,,cine l-ar fi ascultat pe Mugur Isărescu dacă ar fi sunat vreun bancher?”), îmi întăresc percepția de veridicitate a legăturii dintre Mugur Isărescu și Virgil Măgureanu – expusă în denunțuri. Am arătat pe larg în emisiunea din 13 decembrie 2015 ce rol au avut funcționarii din Banca Națională în ,,supravegherea” Bancorex (inclusiv acceptarea și avizarea unei noi conduceri, ilegale, după data de 14 martie 1997), bancă asupra căreia fusese declanșată, așa cum am arătat în investigațiile mele, o operațiune menită să o devalizeze (operațiune despre care domnul Măgureanu și SRI fuseseră preveniți înaintea punerii în operă a planului). De aceea nu pot exclude în niciun fel o activare a anturajului profesional/persoanl al domnului Măgureanu (din anturajul profesional al domnului Măgureanu sunt convins că domnul Isărescu a făcut parte, cel puțin ca beneficiar legal al informărilor SRI), împotriva intereselor mele. Telefoanele pe care le-am primit după prima emisiune mi-au întărit această percepție.

Având în vedere toate cele de mai sus, mă consider mândru și scuzați-mi lipsa de modestie, chiar îndreptățit, pentru nominalizarea mea la Premiul Libertății Presei pentru Curaj. Mulțumesc încă o dată Antena 3 pentru că la rândul ei a avut curajul să aloce spațiu de emisie pentru investigațiile mele documentate și argumentate. Reiterez încă o dată că dacă voi câștiga cei 50.000 de lei, îi voi dona integral spitalului Marie Curie din București.

Nominalizarea la Premiul Libertății Presei pentru Curaj se adăugă celor două premii ale Asociației Profesioniștilor din Televiziune și Radio primite în decursul activității mele jurnalistice, celor 3 nominalizări pentru jurnalism economic cu care am fost onorat de Clubul Român de Presă, altor nurmeroase premii și distincții ca urmare a activității mele jurnalistice, și nu în ultimul rând faptului că în 2009, ca jurnalist, am fost bursier International Visitor Leadership Program – programul fanion al Departamentului de Stat SUA în ceea ce privește schimbul profesional și înțelegerea reciprocă. Prin vizite pe termen scurt în SUA, lideri prezenți și în formare din exteriorul Statele Unite, din mai multe sectoare de activitate, experimentează direct ceea ce înseamnă și reprezintă Statele Unite și cultivă relații de lungă durată cu contrapărțile lor americane (mai multe detalii aici: http://eca.state.gov/ivlp). Ca o mândrie personală (pentru că tocmai azi se împlinesc 7 ani de când am ajuns în SUA pentru a participa la acest program), în IVLP au mai participat, în ultimii zeci de ani personalități precum Tony Blair, Gordon Brown, Margaret Thatcher, Romano Prodi, Mario Monti, Lionel Jospin, Francois Fillon, Nicolas Sarkozy, Valery Giscard d’Estaing, Willy Brandt, Helmuth Schmidt, Gerhard Schroder, Donald Tusk și multe ale personalități.

 



Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

  1. Curaj si vointa sa ai si in continuare, dar mandria si ignoranta te determina sa numesti personalitati oameni care contribuie, privind omenirea, la ceea ce este putin spus ingradirea libertatii.

Trackback-uri

  1. Astazi, de la ora 21.30, sunt invitat la Antena 3. Despre încă un paradis pierdut. – Blogul lui Radu Soviani
  2. Ministrul ,,Polisano” trebuie demis IMEDIAT. Și imediat înseamnă IMEDIAT. În curând și Ludovic Orban și voi arata și DE CE. – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.