Cazurile 2 și 3 de coronavirus în Romania: un barbat de 45 de ani din Maramureș (acum transferat la Cluj) și o femeie de 38 de ani din Timișoara. LiveText.


România are confirmate 3 cazuri de coronavirus.

La nivel global: 83.774 de cazuri, din care in China 78.824. Urmează Coreea de Sud (2.337) și Italia (655). În total: 2867 decese și 36.654 persoane recuperate

Confirmarea a fost făcută în urmă cu puține minute:

Textul declarațiilor (Nelu Tătaru – secretar de Stat Ministerul SĂnătății și Raed Arafat):

Nelu Tătaru: În urma testelor de supraveghere putem să vă anunțăm că mai avem 2 confirmări Cornoavirus pozitiv. Sunt ale unui bărbat din Maramureș, 45 de ani, în afara zonelor din Italia carantinate sau celor pe care le avem pe definiție în care facem izolări sau carantinări, care se întoarce în țară pe 25 februarie fiind bolnav în Italia, unde merge la medic i se prescrie un tratament simptomativ și pleacă acasă. Ajunge în ROmânia. Având febră se prezintă în Maramureș de unde este, este internat la secție – Clinica de boli infecțioase din Maramureș și se face testarea. Ieri (27 februarie), prezentând un grad de insuficiență respiratorie, este transferat la spitalul de boli infecțioase din Cluj. Astăsi ne vine confirmarea de pozitiv la coronavirus.

Cel de-al doilea caz este al unei femei de 38 de ani din Timișoara care pe 17 februarie merge o zi la Bergamo în afara zonei de definiție de caz, se întoarce iar pe 25 februarie prezintă un prim semn, cu o stare generală alterată. Stă acasă, să prezintă la spital pe 27 (ieri) pentru o evaluare, neprezentând simptomatologie, i se dă un tratament și merge acasă în izolare. AStăzi și testul dânsei este confirmat pozitiv.

Aceste două cazuri, conform procedurilor, rămân la una din cele 5 clinici de boli infecțioase stabilite. Femeia rămâne la Timișoara și Bărbatul la Cluj.

Arafat: Cele două cazuri au venit din afara zonei unde este impusă izolarea sau carantinarea, la acest moment ambele se află în centrele unde urmează să fie tratate. NU va fi niciun transfer mai departe, vor rămâne unde sunt. Am fost întrebați despre cazul celui de-al doilea italian care a călătorit cu cazul ZERO am fost informați că nu este infectată și doar pentru că a călătorit cu italianul se află în izolare sau carantină la domiciliu în ITalia. Prin asta se oprește căutarea contacților celei de-a doua persoane. La ceea ce a apărut astăzi, cele două persoane confirmate, DSP-urile vor lua măsurile pentru ancheta epidemiologică și pentru a stabili contacții celor două persoane, la Timișoara – mai ales de când a avut temperatură.

Nelu Tătaru: Am descoperit un viciu de informare la Gorj unde DSP nu transmitea informațiile corecte (!!!) s-a decir demiterea directorului executiv de la DSP Gorj. Într-o altă ordine de idei, noi am primis deja spre Gorj corpul de control pt a evalua situația reală și am numit un alt director la DSP Gorj.

Cazul de la Timișoara este în stare bună. Cazul de la Maramureș (Cluj), după ce ieri a suferit un grad de insuficiență respiratorie, astăzi este într-o stare generală un pic mai bună. Rămâne sub supraveghere la terapie intensivă.

Trăiau cu cineva acasă? Câte persoane ar fi direct/

Tătaru: Domnul de la Maramureș s-a prezentat direct la spital când a intrat în țară și atunci a fost internat, la clinica de boli infecțioase din MM, iar doamna de la Timișoara, ancheta va afla măsura contacților direcți. Ancheta abia a început. Vor fi testați și toți cei care au călătorit cu aceștia. Au mai fost cu contacți, cel de la Maramureș a venit cu mașina personală, cu cine a mai călătorit.

Astăzi a fost și o întâlnire cu ambasadorul Italiei, care spunea că rigorile noastre sunt prea aspre. Noi avem niște protocoale, testăm și pe cei care vin din afara zonelor de definiție. La orice infecție respiratorie facem aceste testări, altfel nu-i depistam pe cei doi. Orice infecție respiratorie – medic de familie, suspiciunile – merg la spital. Rămân acele reguli minime de igienă.

Întrebare: Există zvonuri că în Gorj șeful de la DSP ar fi ajutat pentru relevarea unor probe nu de la contacții direcți ci de la diferite persoane cunoscute de șefi, în loc să se facă o anchetă epidemiologică.

Răspuns: orice informație va fi verificată. Nelu Tătaru. Informația nu este clarificată sau verificată.

 

 

Declarațiile VIDEO:Categorii:Stiri

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: