Pentru toti cei care se intreaba ,,de ce acum” CNSAS a trimis pe instanta documentele pentru constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a lui Mugur C. Isarescu – turnatorul Manole, cunoscut si ca Guvernator BNR, am o scurta cronologie, care porneste de la articolul publicat de mine in 26 februarie 2016.
Un an mai tarziu, la CNSAS erau descoperite, in urma unei duble investigatii jurnalistice (PressOne – Emilia Șercan si Cătălin Prisăcariu -Romania Libera) si documentele care intre timp fusesera transferate de SRI privind turnatoriile lui Isarescu ,,Manole”.
Intre timp, in toamna lui 2019, Isarescu a mai primit un mandat de Guvernator BNR (al saselea) de la aducerea sa in tara, in septembrie 1990, din Washington, impreuna cu fostul lucrator din comertul exterior Misu Negritoiu (banca pe care a condus-o cel din urma in Romania a fost dovedita si amendata de autoritatile SUA, drept urmare a acceptat plata unei amenzi record de peste 600 de milioane de dolari pentru incalcarea prin operatiuni inclusiv in Romania, a embargoului impus de SUA Iranului), astfel incat sa evite incriminarea penala (si disparitia).
ULTIMUL mandat al lui Isarescu, cel din toamna lui 2019, a fost obtinut dupa ce Mugur ,,Manole” Isarescu s-a caciulit in biroul lui Dragnea, ca sa ii mai dea inca un mandat, desi pensionar, in opinia mea pentru a nu ii pasa de economie. Lacomia batranului sicofant din 2019 (sau poate latul in care a fost pus de cei care i-au cunoscut originea in ultimii 30 de ani pentru a mai juca inca 5 ani rolul de guvernator BNR pentru că public mima sceneta retragerii din postura de ,,lup al politicii monetare”) a reprezentat baza legala pentru reverificarea calitatii de colaborator a batranului sicofant, in 2019-2020. Cu precizarea ca in octombrie 2019 CNSAS incepuse deja reverificarea lui Manole, iar in 9 iunie 2020 a dispus trimiterea pe instanta, avand in vedere si faptul ca intre timp, SRI, a mai trimis CNSAS mii de documente pe care le preluase in arhiva despre turnatorii Securitatii.
Articolul la care fac referire l-am publicat in 26 februarie 2016 sub titlul: ,,Pozitia mea la atacul furibund al lui Mugur C. Isărescu. Și un telefon de la Washington”.
Pentru cei care se întreabă ,,de ce acum” a constatat CNSAS calitatea de colaborator al Securității a bătrânului sicofant, cu tot respectul față de cei care vor să dea alte conotații, în linie cu #um0544bitches, le demonstrez că nu aceasta este întrebarea. Las aici doar un document privind răspunsul CNSAS la întrebările mele din 17 septembrie 2019, privind verificarea deja începută în urmă cu 9 luni, verificare încheiată în 9 iunie 2020.
Întrebările mele au fost:
1. Daca CNSAS are in lucru verificarea calitatii de colaborator/lucrator al Securitatii a domnului Mugur Isarescu, avand in vedere reinnoirea mandatului sau, incepand cu luna octombrie 2019, de Presedinte al Consiliului de Administratie BNR si Guvernator BNR
2. Daca in ultimul an, SRI a transmis noi date si documente privind reteaua informatorilor de la Institutul de Economie Mondiala.
3. Daca SRI a transmis spre verificare CNSAS si dosarele informative/de retea ale fostilor lucratori/colaborati ai Securitatii preluati la SRI dupa 1990
3. Cand estimeaza CNSAS ca va termina verificarea in cazul domnului Mugur Constantin Isarescu, aflat in evidentele Securitatii Statului si sub numele de ,,sursa Manole”.
4. Va rog sa imi comunicati rezultatul acestei verificari, imediat ce va fi incheiata.
Iar răspunsul, îl vedeți aici:
Cu precizarea că (așa cum vedeți din răspunsul 3), întrebările mele din septembrie 2019 au inclus și numele altor colaboratori/ofițeri de Securitate, fie ei deplin conspirați sau nu, nu numai a lui Mugur Isărescu, atrag respectuos atenția că după ce CNSAS a constatat calitatea de colaborator a securității a lui Manole și a trimis dosarul pe instanță, întrebările reale sunt:
1. Cine a făcut în mod real politica monetară în România în ultimii 30 de ani?
2. Care sunt persoanele din serviciile de informații (fie ele din SRI sau din MApn) care l-au șantajat pe Mugur Isărescu, știindu-i trecutul și transformându-l prin șantaj în paiața lor?
3. Cum a fost posibil ca un colaborator al Securității anti-Nato, care turna inclusiv despre discuțiile avute în ambasadele statelor NATO, să ajungă dar mai ales să se perpetueze în guvernator al BNR, bancă centrală presupus independentă dintr-un stat membru NATO.
4. Acum există o explicație în mod real de ce, în această criză economică profundă, cea mai mare din ultima suta de ani, politica monetară condusă de bătrânul sicofant poate fi caracterizată prin #nimicpentrupopulație, reducerea dobânzilor fiind în esență prea târzie și prea puțină, menținând decalajul și chiar majorându-l în privința poverii bancare în compoarație cu orice stat NATO în care băncile centrale nu sunt conduse de colaboratori ai Securității?
P.S. Îi va retrace decorația Klaus Iohannis lui Mugur Isărescu, decorație oferită de fostul turnător al Securității – Petrov? Îi va retrage Gabriela Firea calitatea de cetățean de onoare al Bucureștiului bătrânului sicofant?
Și încă ceva:
Chiar Mugur Isărescu, într-un gest de moralitate (pe care suspectez că nu o va dovedi), ar trebui să iasă public și să nominalizeze și alți colaboratori ai fostei Securități, colegi de-ai lui din Banca Națională, care, în esență pot fi caracterizați metaforic drept #um0544bitches.
Citiți și:
Și mai citiți și:
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Categorii:Editoriale, Stiri
Etichete:Calin, CNSAS, decizie CNSAS isarescu, isarescu, manole, turnator, um0195, um0544, US Department of Justice, US Department of State, Us Embassy Bucharest
Articolul nu se mai poate posta pentru ca a fost raportat ca ar contine elemente abuzive!!!!???!!! Adevarul deranjeaza tare mult.
Oh, ba da. Este foarte important „de ce acum”. Cornel Nistorescu in Cotidianul o interpreteaza ca o presiune asupra lui Isarescu pe tema zecilor de miliarde de euro din rezerva BNR pe care guvernul PNL o doreste (sub forma de garantie). Pe 22 mai 2020 a fost o sedinta la Cotroceni pe tema “evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19”. Nistorescu spune ca din „surse”, la acea sedinta Citu a cerut 30 de miliarde de euro, garantate de BNR. Isarescu l-a trimis la plimbare. Adica pe pietele de capital, sau la FMI. Numai ca Romania nu isi permite sa achite 3.7% dobanda pentru o astfel de suma.
Domnule Soviani, de ce participati la razbunarile lui Iohannis? Va doriti crearea de partie pt privatizarea CEC?! Va doriti punerea domnului Gorghiu la BNR, – dupa Iohannis, Ludovic si ceilalti care ne conduc, ne mai trebuie unul la fel de roman si la BNR??
„Guvernatorul le-ar fi spus sa maresca impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elvetia, Monte Carlo, Miami si paradisuri fiscale. Liberalii ar fi raspuns ca ei nu pot face asa ceva pentru ca sunt liberali, ii seaca la alegeri.
O alta solutie ar fi sa se adreseze Fondului Monetar International. Dar in schimbul banilor, FMI va cere acelasi lucru. Marirea taxelor si impozitele pe marile averi.”
(…)refuzul lui Mugur Isarescu pentru Klaus Iohannis si brusca deconspirare de catre CNSAS (…) de-a lungul anilor Iohannis a fost prezentat ca o persoana care nu suporta refuzurile si care nu lasa nimic neplatit.”
De ce nu se urmaresc marile averi ca sa se impoziteze? Asa cum a propus si Cornel Ban.
Despre cine stim ca ar tine banii in off-shore? Citzu, Udrea, Basescu, securistii Bancorex si copiii lor, alti securisti din toate partidele etc etc. Sa plateasca acestia o parte din ceea ce au furat de 30 de ani de la statul roman, asa ar fi drept!
In SUA sunt iertati de inchisoare daca repatriaza banii, sa fie un plea bargain si la noi, sa ii vedem ca ne aduc banii si recunosc faptele!
isarescu-l-a-refuzat-pe-iohannis-inainte-de-deconspirare-cine-l-a-aranjat-pe-guvernatorul-bnr-mugur-isarescu-acuzat-de-cnsas-ca-a-colaborat-cu-securitatea-detalii-de-la-intrevederea-iohann/
Buna seara dle Soviani,
Am urmarit interventia dvs de la Antena 3. Mi am regasit ideile in tot ceea ce afirmati, m am identificat cu tonul folosit de dvs, cu strigatul dvs. Imi pare rau ca nu v am cunoscut la facultate, nefiind colegi de an la fabbv si pe vremea aceea, dupa cum stiti, socializarea intre ani diferiti era extrem de redusa.
Este evident ca o reducere de dobanda asemanatoare cu cele operatede statele din grupul Visegrad nu se va opera si in Romania la fel cum este evident ca reducerea masiva a dobanzii este esentiala pentru economia romaneasca in conditiile de-globalizarii pentru cresterea competitivitatii. Tocmai de aceea nu se va reduce dobanda (sau mai bine spus se va mai reduce cu un insuficient 0.5pp), Romania fiind doar o colonie; deci trebuie sa consume, nu sa produca si sa exporte. Ei vor spune una si buna: inflatia nu ne permite sa reducem dobanda. Nu vad deflatia care vine nici daca le cade in cap, sau se fac ca nu o vad, sau sunt ingroziti de ea.
Totusi sunt de parere ca nu Manole este singurul responsabil, el fiind doar o unealta. Un om atat de slab pregatit din pdv profesional, un om care a condus sistemul bancar in perioada marilor falimente bancare(Bancorex fiind doar cap de lista, Banca agricola, bankcoop, dacia felix, cooperativele de credit, FNI etc), un om atat de lacom (si a oferit prima de pensionare in conditiile in care nu s a pensionat), un simplu turnator la securitate, nu are cum sa priceapa si sa aplice masurile despre care vorbiti. El este un om prea mic pentru asta. Cred ca politicul este principalul responsabil de aceasta, politicul este cel care ar trebui sa atraga atentia BNR ca se numeste Banca Nationala a Romaniei si deci ar trebui sa sustina interesele Romaniei, populatie, capital romanesc etc.
Politicul ar trebui sa decapuseze BNR si s o transforme in ceea ce trebuie sa fie. Si sper ca politicul asculta si intelege strigatul dvs.
Va doresc din nou mult succes si forta in tot ceea ce faceti.
K
Care deflatie? Afara da. Dar nu in Romania in care pretul curentului electric a crescut cu 20% iar, in consecinta, actiunile SNN s-au dublat. Iar PNL a crescut cu vreo 25% marja profitabilitatii pe care a acceptat-o ANRE. Sunt multe alte exemple.
In Romania nu va exista deflatie in urmatorii 2-3 ani. Si chiar daca ar veni peste 2 ani, este un lucru bun daca duce la intarirea leului pentru recuperarea pierderilor din ultimii doi ani.
In rest, economia romaneasca trebuie sa invete sa fie eficienta si nu mai cerseasca bani gratis. Ia sa reduca bonusurile, ia sa mai taie din masinile de firma pe care le cumparau ca nesimtitii. Firmele romanesti au de unde sa castige in productivitate si eficienta. Este suficient sa nu mai risipeasca atat de multi bani lucruri neesentiale afacerii.