Sute de auditori și profesioniști la nivel național și global participă la Congresul profesiei de auditor financiar din România, desfasurat on-line.


Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) organizează vineri, 29 octombrie 2021,  Congresul profesiei de auditor financiar – în sistem virtual. ”Modernizarea profesiei de auditor în contextul actualelor provocări globale” este tema evenimentului desfășurat, în premieră, în format virtual.

,,Pentru noi, profesioniștii din audit din România, întreaga perioadă pandemică a adus nu numai provocări nemaivăzute, dar a conturat și modul în care se cristalizează profesia viitorului. Pandemia a accelerat și a făcut ireveresibil procesul de digitalizare a profesiei și ne-a făcut să experimentăm, în situații concrete, instrumentele pe care profesia le va avea la dispoziție din ce în ce mai mult, în viitor. Păstrându-ne scepticismul profesional, raționamentul și etica – elemente cheie ale profesiei noastre și care nu vor putea fi substituite de digital, am adăugat și vom continua să adăugam instrumente cognitive și tehnologii de automatizare extraordinare. Spre exemplu, ne vom putea muta dinspre verificarea unor eșantioane de date spre verificarea unor seturi complete de date și informații care stau la baza rapoartelor financiare”, a declarat Președintele CAFR, Adrian Popescu.

Congresul auditorilor reunește, în format virtual, cele mai importante organizații la nivel global din domeniul auditului financiar, precum IFAC – Federația Internatională a Contabililor și care reprezintă peste 3 milioane de profesionisti din toată lumea, sau Accountancy Europe – organizație cu membri din 35 de state, care reprezintă 50 de organizatii profesionale și exprimă vocile a mai mult de un million de profesioniști, auditori, contabili și consultanți.

,,Congresul organizat de CAFR este o dovadă a leadership-ului. Vă felicit pentru că analizați în profunzime viitorul auditului. Temele discutate aici vor contura viitorul profesiei si al economiei, asa cum suntem toti de acord. Așteptăm momentul în care circumstanțele vor permite să calătorim în siguranță și să purtăm din nou discuțiile acestea foarte importante, față în față”, a declarat Kevin Dancey – CEO al IFAC.

Myles Thompson, Președinte al Accountancy Europe, consideră că:

,,Pe măsură ce lumea își revine după criză, vedem deja multe schimbări de politici care ne așteaptă. Evaluarea care urmează asupra reformei auditului din 2014 și rapoartele de sustenabilitate sunt două elemente cheie asupra cărora se concentreaza Comisia Europeană. Vor fi ajustări pentru profesie, dar sunt prezente și oportunități în domenii precum asigurările oferite asupra politicilor de sustenabilitate ale companiilor. 80% din legislația care are impact asupra muncii auditorilor financiari provine de la Comisia Europeană.”

În cadrul celui de-al VII-lea Congres al profesiei de auditor financiar, peste 300 de participanți vor discuta în primul panel, modul în care profesia de auditor se conectează la noua normalitate iar în cel de-al doilea panel – etica profesională într-o lume construită digital. Atelierele profesionale analizează perspectivele asupra probelemlor curente în domeniul auditului, calitatea auditului în practică dar si viitorul profesiei de auditor așa cum rezulta din cele mai recente studii și cercetări științifice.

,,În cadrul Congresului, vom discuta și despre tema fierbinte la nivel global în domeniul auditului – viitoarele rapoarte de sustenabilitate ale companiilor. Acestea vor include și indicatori intangibili, precum brand-ul companiei, reputația sau managementul riscurilor cibernetice. Unele companii raportează și în prezent astfel de informații, dar ele încă nu sunt verificate independent, precum rapoartele financiare. Piețele se bazează pe informația oferită de auditul financiar și este de necontestat că piețele primesc acum mult mai multă informație decât oricând. Apar sau se amplifică într-o manieră fără precedent și riscuri noi sau mai vechi, precum cel de securitate cibernetică și de date, modificări legislative, integritatea datelor din raportările financiare și multe altele. Vom analiza temeinic în cadrul Congresului riscurile care devin sistemice pentru companiile viitorului, și sunt convins că, inclusiv în aceste vremuri teribile din punctul de vedere al pandemiei pentru România, vom contribui, prin Congres, la dezvoltarea și definirea profesiei viitorului, care se conturează acum”, a mai declarat Adrian Popescu, Președinte CAFR.

Camera Auditorilor Financiari din Romania are peste 4.500 de membri, persoane fizice și peste 1.000 de persoane juridice – companii de audit, ca membri. Profesia de auditor financiar a apărut în România în anul 1999, odată cu înființarea Camerei, iar CAFR este în prezent membru în cele mai importante organizații de specialitate la nivel global precum Federația Internațională a Contabililor (IFAC), Accountacy Europe, Federația Europeană a Contabililor și Auditorilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EFAA) și Proiectul Common Content.



Categorii:COMUNICATE, Stiri

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: