Consiliul Concurentei VORBESTE despre ancheta privind manipularea dobanzilor ROBOR. De ce s-a dus peste bănci.


Descinderile la banci de catre Consiliul Concurentei s-au facut ,,în cadrul investigației privind posibilele înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei de dobândă ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de ,,fixing” (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID”. Este fraza cheie din comunicatul Consiliul Concurentei privind ancheta desfășurată pentru manipularea in sus a ratelor de dobânda. Intregul comunicat il gasiti AICI.

De ce spun că este fraza cheie? Din trei motive:

i) așa cum descifrez eu comunicatul, TOATE cele 10 bănci sunt investigate. Deci, la acest moment, nu rezultă că una dintre ele le-a turnat pe celelalte 9. Dar poate rezulta pe parcurs;

ii) și mai ales, istoria manipulării ratei de dobândă în România arată că ea nu poate fi făcută decât cu știința și voința șefului BNR, Mugur Isărescu. Îmi bazez acestă părere privind complicitatea BNR pe două argumente: a) oricât de oarbă ar fi fost BNR și oricât de orbit ar fi fost Manole, chiar ar fi trebuit să vadă încă din urmă cu mai bine de doi ani faptul că ROBOR-ul e decuplat de dobânda de politică monetară. În schimb, abia în august el a ieșit să le dea de șase băncilor comerciale că vor fi investigate de Consiliul Concurenței, pe de-o parte, și pe de altă parte, pentru a se vopsi în avertizor, adică, atunci când va fi dovedită complicitatea BNR în manipularea ratelor de dobândă, să zică… păi eu am zis public…. prea târziu Manole, și prea puțin. Ai lucrat în interesul profiturilor istorice ale băncilor comerciale, pe timp de criză, secând și bruma de economie pe care o mai are România.

iii) Al treilea motiv l-ați aflat încă de săptămâna trecută, când am publicat, în 27 octombrie, o emisiune din mai 2013 pe care am definit-o ,,foarte interesantă în actualul context”. Emisiunea realizată cu Lucian Isar în care a arătat public ce rol a avut BNR și cel acre ținea legătura cu trezorierii băncilor comerciale (din BNR), în eșecul de piață al BNR din toamna anului 2008, când Isărescu, pretinzând că se luptă cu speculatorii, a ridicat dobânzile la credite de la 13-14% la peste 20%, adâncind recesiunea și asigurându-se că România va avea cea mai mare criză din toată Uniunea Europeană. Emisunea o puteți vedea pe canalul meu de youtube, AICI.

Apropos, dacă doriți vă puteți abona la canalul meu de youtube, AICI, pentru că săptămâna asta voi publica o altă emisiune interesantă, tot din mai 2013, și tot despre ,,atacul” din 2008. Emisiunea este cu fostul trezorier al ING Bank România, Florin Cîțu.

Până atunci, am comentat pe larg la emisiunea Laurei Chiriac modul în care BNR a fost complice cu băncile comerciale în manipulare ROBOR-ului. Și cine pierde (de 3 ori) și cine câștigă. Din nou:



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: