Raspunsul la intrebarea Presedintelui: „Ce lasam copiilor nostri, o casa sau o datorie?”


Ca presedintele Romaniei Traian Basescu este slab alfabetizat economic, nu mai este un secret (de fapt, fisa postului nu ii cere sa fie vreun mare strateg). Nici nu e. Ca s-a bazat pe tot soiul de profetii aiuristice si a condus Romania din 2004 pana in prezent mai mult dupa dorinta decat dupa ratiune, nici asta nu este un secret. Deasemenea, nu e un secret nici ipocrizia sa. Domnul Presedinte este un mare ipocrit. Maaaaare. Dovada discursul de astazi, cel cu datoriile

Eu nu stiu daca cineva i-a varat in text calculele cu datoria publica exact in ziua in care Romania a mai avut parte de inca un plasament prost: s-a imprumutat, in dolari, cu o dobanda circa 7%, pe 10 ani, de un miliard si jumatate de dolari. Pe scurt, plasamentul este prost pentru ca atunci cand dobanda la dolar este la minim istoric (aproape de zero), tu reusesti sa atragi bani cu dobanda de 7%. Bani despre care sustii ca „nu prea ai nevoie” (voi reveni cu detalii). Bani pentru care platesti  7% si ii bagi in rezerva valutara in BNR, pentru ca Mugru Isarescu sa o ” fructifice”  cu 0,2%. Dar asta este o alta poveste. Povestea de baza este cea cu datoriile si cu casele.

Ce lasa Traian Basescu copiilor dansului? O casa sau o datorie?

Categoric lasa o casa. Pe cea din Mihaileanu. Pe care si-a vandut-o, subilinez, si-a vandut-o (ca primar) la un pret mult sub cel al Pietei. Nu stiu daca o va lasa mostenire EBEI sau Ioanei Basescu, ca amandoua s-au descurcat: una a fost votata de popor, pe bune, si trimisa la Bruxelles, iar cealalata si-a luat apartament in complexul celui care a dat cu subsemnatul – Puiu Popoviciu. Aschiile nu sar depare de trunchi. In privinta datoriilor…. o… nu… domnul Basescu nu o lasa fetelor. Ci poporului. Asta este mostenirea lui Traian Basescu catre propriul popor: datoria nationala.

Datoria nationala a Romaniei este cea mai mica din Uniunea Europeana (pe cap de locuitor). Vreo 4560 de Euro. Hmmm… aici am doua comentarii:

1. Daca e atat de mica, de ce a mai fost nevoie de majorarea TVA-ului? Daca e atat de mica, de ce a mai fost nevoie de taieri de salarii? Este foarte simplu: pentru ca, camarila domniei sale, sa nu lase vreo datorie la copii lor. Pentru ca aceasta camarila sa isi asigure bunastarea pentru generatii multe de acum incolo.

2. Zici ca datoria este mica…. dar in urma cu 4 ani, inaintea celui de-al doilea mandat al domului Presedinte, era de vreo 1200 de Euro/cap de locuitor. Ce a facut domnul Basescu cu cei 3600 de Euro pe care i-a luat in numele fiecarui roman? Cum i-a investit? Sau, mai degraba, cum i-a paradit…. Domnul Basescu a reusit ca din 2009 si pana acum (in 3 ani), sa tripleze datoria publica/cap de locuitor. De trei ori mai multa datorie decat a facut fiecare roman dupa 1989 si pana acum. O fi mica datoria asta, dupa standardele domnului Presedinte, dar cum a gestionat dansul banii astia? Ce a facut cu ei?

Mentalitate de persoana care inseala la schimbarea ilegala a banilor.

Exact cand spunea domnu’ Presedinte ca datoria este cea mai mica din UE, parca deranjat de acest lucru, mai vara cate 100 de dolari datorie pe cap de locuitor. Pentru ca datoria era, nu-i asa, prea mica, ministerul de finante se imprumuta la o dobanda record, de 1,5 miliarde de dolari de pe piata americana. Pe scurt, cu tot cu dobanzi, asta inseamna inca cate 100 de dolari pentru fiecare roman – datorie – sau, dupa caz, sursa de profit (pentru camarila). Asa faceau si valutistii cand schimbau dolarii, pe vremuri. Ca nu stiu unde se duce cursul, ca e oricum mic, si pac iti mai luau niste bani. Din pacate, mentalitatea de valutist se regaseste la cele mai inalt nivel in statul roman.

Prin urmare, ce lasa domnul Basescu copiilor lui? O casa sau o datorie? Categoric, o casa. Cel putin una. Pe care nu a cumparat-o nici macar pe datorie, ci cu repartitiei, pe sub mana, tot de la domnia sa. Si, dupa caz, in functie de continuarea relatiilor de prietenie dintre fratele domniei sale si domnul Bercea Mondialul, ceva dintr-o fabrica de inghetata.

Pentru ca, nu-i asa, domnul Traian Basescu se descurca intotdeauna: altii sunt de vina. Cand traficul in Bucuresti a devenit de cosmar, din cauza proastelor conditii de infrastructura si construirii alandala, sub mandatul direct de primar al domnului Basescu, domnul Basescu s-a parasutat la Presedintie si si-a tras girofar. Cand traficul in tara a devenit insuportabil si anti-economic, si din pricina lipsei de viziune a fostului ministru Traian Basescu, domnul Basescu a descoperit elicopterul. Si cand altii l-au descoperit ca a descoperit elicopterul, s-a intors la mai vechiul prieten – girofarul.



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , , , ,

14 răspunsuri

  1. Partea proasta e ca s-a triplat datoria fara ca banii astia sa fie investiti, ci doar praduiti .

  2. Treaba aia cu imprumuturile la 7-8% este spalare de bani clasica, pe care statul o face, in favoarea bancilor. O schema Ponzi, o escrocherie, Practic bancile, la ora actuala nu traiesc din activitatea proprie de creditare, ci din imprumuturile pe care le ia statul la dobanzi enorme… ca sa deconteze niste lucrari publice la preturi umflate. . E tot un fel de CARITAS numai ca sunt alti actori si motivatia lor e ascunsa in spatele unor vorbe goale.

    • … si aici avem si motivul pentru care Franks e pus sa joace hore… ca pe la noi, si de ce BM si CE sustin un guvern de cretini si un presedinte… cumparat.

      Raptul de miliarde al echipei lui Udrea e micul comision din spatele… schemei Ponzi financiar-bancare derulate pe spatele… contribuabililor din Romania.

  3. Daca cineva crede ca Eba a fost aleasa „pe bune”, ori nu traieste in Romania, ori traieste pe sub pamant . . . A fost aleasa cu pomana electorala prin prisma aparatului de ‘voturi’ PDL. Ea saraca . . . praf; dovada e esecului invatamantului romanesc . . . „cum laudem” !

  4. si uite asa ajungi sa iti doresti sa se miste mai repede japonezii aia si sa creeze in sfarsit robotul-presedinte si robotei pentru guvern sa scapam de tot felul de doritori sa-si inmoaie degetul/ele/mana in borcanul cu miere. traim intr-o lume cu absolut tot fundul in sus. si asta nu poate ramane asa. macar de-ar fi adevarat sfarsitul maiasilor: ori murim toti, ori supravietuiesc „decat” aia de merita.

  5. Ca sa nu fie TZEAPA, ESCROCHERIE, trebuiau luate niste masuri directe de incurajare a sectorului privat sa se mai miste ceva in tara asta… Totul e mort in sectorul micilor afaceri dupa forfetarul cretinului de Pogea… Nu s-a mai deschis nimic din ce s-a inchis atunci…. Consecintele sunt dintre cele mai grave.

    Trebuie anulate urgent toate impozitele pentru muritorii de foame din tara asta (peste 80% din populatie) cei care au venituri nete lunare sub 1500 lei (pragul de minima, minima subzistenta) !!!!

  6. Salve Soviani ! Traian Basescu ne lasa o casa pe datorie o datorie cat casa …

  7. @ oana,
    Ai dreptate, aici e toata problema : de 22 de ani, din patru in patru ani nu facem decat sa „rotim cadrele” si sa le asiguram o viata frumoasa si indestulatoare. La TOTI politicienii vizibili si …invizibili. D-na Andronescu, tot plimabata pe la Antene a fost ministru si ? daca ne uitam in presa de atunci era la fel de injurata ca si actualul ministru PDL. Aroganta lui Nastase i se atribuie lui Boc si Basescu (nu pot sa ii despart, astia sunt ca Pic si Poc din desenele alea poloneze).
    Si atunci, intreb ca acum 100 de ani: ” Eu cu cine votez ?” Am aflat raspunsul : cu Blocul Quebecois, pentru a-mi fi mai bine in ce mi-amai ramas de trait si pentru a-mi scapa copii din acest infern primitiv est european.
    Stima.

  8. La noi avem exact principium tertii exclusi sua altfel spus tertium non datur.
    Stima si felicitari Domnule Soviani pentru toata activitatea dvs de informare. Multumesc !

  9. imi placea mult de dv dar sa puneti in acelasi articol casa din mihailescu plus eba plus imprumutul romaniei pe 10 ani in USD, si sa insinuati ca ar fi ceva necurat pentru simplul motiv ca una dintre fete locuieste in complexul unuia care a dat cu subsemnatul la parchet…gizas.
    Eu zic sa va ganditi ceva mai bine ca nu asta era publicul caruia va adresati odinioara. Asta vreti sa transmiteti oamenilor care sunt in stare sa se detaseze emotional de lucrurile pe care le analizeaza cand citesc. Articolul scris nu e un show de televiziune la care sa induceti cantitatea de emotii pe care o doriti in randurile de mai sus.
    E drept ca sunt multe care se pot imputa si presedintelui si altora care ne-au tot condus vreme de 20 de ani. dar articolul de mai sus e aproape……jenant.

    • Ia incercati sa mai cititi inca o data articolul… sa vedeti daca exista vreo legatura intre cantitatea de datorie mentionata de presedinte IERI, exact in timp e se imprumuta SUPLIMENTAR. Despre casa… pai cand dansul zice de mostenire lasata – casa – cunoasteti vreo alta casa pe care sa o detina domnul Basescu? Si… aveti doar putintica rabdare… voi trata subiectele si separat. Pe toate!

  10. Jenanta e datoria care ne-o lasa sa o platim ,noi, sclavii, si urmasii nostrii. Jenant e ca a existat un partid comunist cu numele de PDL si poporul l-a dorit la conducere pentru eternitate!
    Casa tot a poporului va fii. Va fii o casa memoriala lasata de familia Basescu in memoria Marinarului care a inecat Romania.
    Si mai poti discuta despre probleme economice si solutiile aferente cind comunistii ne crucifica cu impozitele si taxele? Nu e mai bine sa scapam intii de ei?

  11. Basescu ne lasa, intr-adevar o casa darapanata ca mostenire, numai ca e ipotecata in favoarea FMI iar datoria e cesionata la recuperatori.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.