A 5-a respingere din Schengen. Evaziunea de stat.


Miercuri, 29 februarie 2012. Tocmai incheiasem emisiunea The Money Show si inainte de a pleca acasa, ma opresc sa beau o cafea. Ma intalnesc la cafea cu unul dintre colegii de la The Money Channel, Mihai. Cu Mihai discut multe. Avem unghiuri asemanatoare, dar, nu de putine ori, si puncte de vedere diferite. Ceea ce imi place la discutiile cu Mihai este ca atunci cand avem puncte de vedere diferite, venim fiecare cu argumente. De multe ori, nu ne schimbam opiniile, dar, ne imbogatim cunostintele cu argumentele celuilalt. Asa s-a intamplat si miercuri.

Mihai radia: ”Ai vazut ce tare am fost noi Romania, in negocieri? Am bagat la inaintare aderarea Serbiei si uite ca am obtinut de urgenta includerea pe agenda intalnirii UE discutarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen”. Ii spun: Mihai, nu sunt atat de optimist. Cred ca mai degraba includerea pe ordinea de zi a aderarii Romaniei la spatiul Schengen se va transforma intr-o noua palma: vor discuta asta doar ca sa ne mai respinga inca o data si sa ne arate ca nu merge si asa. Ca un astfel de santaj nu are legatura cu negocierile/compromisurile diplomatice si ca in niciun caz asta nu va indupleca Olanda sa spuna Romaniei: stiti ceva? de azi puteti intra in Schengen.

Urasc sa am dreptate. De data asta. Pentru ca, sigur, de obicei atunci cand am dreptate si spun ”urasc sa am dreptate”, in sinea mea ma bucur grozav. Nu si de data asta. Pentru ca, a trage gloane in picioarele unei relatii extraordinare de prietenie (ma refer la relatia poporului roman cu poporul sarb), ni se pare o inabilitate grozava. Mi se pare o lipsa de tact, de evaluare a consecintelor, de gandire rationala si lipsa de anticipare a reactiilor intr-un mod obiectiv si mai degraba o continuare a politicilor pe care Romania le duce din 2005 incoace, care se subsumeaza unui singur principiu: ”dupa dorinta”. Mai sofisticat spus – politici voluntariste.

Nu am pacalit pe nimeni cu argumentul legat de minoritatea romana din Serbia. Oricine, dar chiar oricine putea vedea ca este doar o tentativa de santaj pentru obtinerea aderarii la zona Schengen. Despre ce este zona Schengen si de ce am fost retinuti la usa am scris in 22 decembrie 2010 – odata cu prima respingere. Pentru cei care vor sa stie ce este spatiul Schengen, va invit sa recititi articolul de atunci, dand click pe linkul-ul urmator: https://soviani.com/2010/12/22/ce-este-spatiul-schengen-si-de-ce-am-fost-retinuti-la-usa/ 

Rezultatul a fost simplu: nu a functionat. Santajul unor functionari diplomatici romani s-a dovedit un esec, fiind un succes doar in viziunea celor care cred ca perseverenta in santaj te face mai barbat, mai bagat in seama, mai important. Categoric, nu se intampla asa.

Notiunea de santaj este definita de DEX: ”constrangere exercitata asupra cuiva prin amenintarea cu divulgarea unui secret compromitator sau prin alte mijloace de intimidare cu scopul de a dobandi in mod INJUST in sine un folos pentru sine sau pentru altul.

Asadar, in mod INJUST. Pentru cei care spun ca este just sa fim in spatiul Schengen, ca Romania poate asigura fermitatea frontierelor si confidentialitatea bazelor de date, am o singura intrebare: ce s-a intamplat cu marele desant la vamesi din martie 2011? Cel care desconspira modul in care tiruri de contrabanda treceau prin vami ca prin branza, cu complicitatea vamesilor care au putut fi suspectati ca ii anuntau pe contrabandisti exact cand – mai sa fie – se intrerupea curentul si nu mai functionau scanerele performante din vami? Ce s-a intamplat cu ei? Majoritatea, sunt inapoi la lucru, in pozitii inferioare, dar inapoi la lucru. Marea operatiune din martie anul trecut a avut in opinia mea, doar doua scopuri: unul propagandistic (desi si asta a fost stupid, intrucat cu 3 luni inainte noi ne miram de ce am fost tinuti in afara spatiului Schengen) iar in al doilea rand unul de a ii inlocui pe pionii cheie ai evaziunii de stat cu altii loiali unei singure puteri: cea prezenta.

In decembrie a fost prima respingere din spatiul Schengen: act de discriminare… strigau politrucii (desi 3 luni mai tarziu arestarile din vami dovedeau ca nu a fost nicio discriminare). Nu bagam cetateni moldoveni in UE pe usa din dos dandu-le pe spaga pasapoarte romanesti – mai tipau aceiasi politruci. Paradaxal sau nu, joi, 1 martie, cand eram respinsi pentru a 5-a oara din spatiul Schengen, televiziunile de stiri aratau cum un functionar de la pasapoarte murea in urma unui infarct in contextul verificarii modului in care mai multi cetateni moldoveni obtinusera cetatenie romana pe bani.

Cum am reactionat noi atunci? Ca disperatii – santajam marile companii europene (gen EADS) ca nu vom mai cumpara aparatura de la ei. Care a fost efectul acestei tentative de santaj? Unul singur si anticipabil:

In iunie 2011, inregistram a doua respingere din spatiul Schengen. A fost demonstratia faptului ca santajul nu functioneaza. Despre a doua respingere din spatiul Schengen puteti citi ceea ce am scri in iunie 2011, aici: https://soviani.com/2011/06/16/a-doua-respingere-din-schengen/

Incheiam acel articol asa: Este evident că Traian Băsescu s‑a dat Cocoş cu ameninţările. Rezultatul? A doua respingere din spaţiul Schengen. Şi acum, gândiţi‑vă şi dumneavoatră: i‑aţi lăsa lui Igaş Traian măcar portofelul să vi‑l păzească? Dar frontierele? Dar bazele de date ale statelor Schengen? Eu unul nu. Şi nici Uniunea Europeană.

Igas a rezistat ministru si pentru a inregistra cea de-a treia si de-a patra respingere din spatiul Schengen. Cea de-a treia s-a intamplat in septembrie 2011. Am scris despre asta la linkul urmator: https://soviani.com/2011/09/26/a-treia-respingere-din-schengen-si-rezultatul-atacului-”la-lalea”/

Calculam acolo valoarea amenintarii lui Traian Basescu catre compania EADS si catre alte companii: 0,6% din cifra de afaceri (nu din profit, ci din cifra de afaceri). Este evident ca acel santaj nu a functionat si am trecut la un altul, cel al bulbilor de lalea infestate de bacterii nedescoperite inca. Faceam calculul si cat reprezenta noua amenintare: Totalul exporturilor de bulbi olandezi in Romania reprezinta circa 0,005% din totalul exporturilor olandeze. Cam ce credeti ca va face Olanda cu amenintarea asta? Pragmatic, ea nu valoreaza nici doi bulbi.

Si tot atunci, concluzionam:

Concluzia mea? Cine ameninta ca poate opri anumite importuri la frontiera poate, din punctul meu de vedere sa si deschida frontierele (sa fi permisiv) pentru anumite exporturi (tigari netimbrate),sau marfuri traficate (petrol). Iar asta reperzinta o oportunitate de coruptie. Tolerata la nivel inalt. Iar cine o tolereaza, direct sau indirect, poate sa pozeze in varf de lance impotriva coruptiei?

Santajul cu branza si laleaua nu a functionat. Dovada ca in decembrie 2011 urma a 4-a respingere din spatiul Schengen. Am scris despre asta la link-ul urmator: https://soviani.com/2011/12/13/a-4-a-respingere-din-schengen-stirea-de-astazi/. Comentam atunci modul in care puterea incerca sa ascunda un nou esec. Spuneam atunci asa:

Prin bunavointa ministerului de interne, aceasta a 4-a respingere a trecut aproape neobservata astazi, ministerul condus de baiatul ala care si-a luat bacul la 24 de ani oferind astazi o gama variata de subiecte: de la vrajitoarele care pacalesc oameni de afaceri naivi, pana la nu stiu ce masina cu bijuterii care pleca spre Turcia, sau un baiat de la Jean Monnet care era baiatul nu stiu carui consilier.

Prin urmare arma diplomatica favorita a administratiei Romaniei a esuat de fiecare data: si cand am amenintat cu contractele catre EADS, si cand am amenintat cu bacteriile din bulbii de lalea sau de la branza, si cand am amenintat ca ne vom opune aderarii Croatiei. Si totusi, ce arma a folosit Romania saptamana aceasta? Surpriza sau nu – din nou santajul. Santajul cu opunerea la derularea candidaturii Serbiei la Uniunea Europeana.

Pentru mine este cert ca santajul nu functioneaza. Ar trebui sa fie si pentru administratia Romaniei. Nu a functionat in cele 4 ocazii din ultimele 4 in care l-am aplicat. Nu a functionat nici a 5-a oara. Cine se asteapta sa functioneze din administratia Romaniei? Habar nu am. Dar pot sa scriu aici definitia nebuniei: nebunul este acela care facand acelasi lucru de fiecare data, se asteapta ca rezultatul sa fie diferit. Si uite ca rezultatul nu este diferit.

Iar ceea ce ar trebui sa inteleaga autoritatile sunt doua lucruri:

a) pana cand nu vor limita la maximum evaziunea de stat (cea facuta cu complicitatea autoritatilor), Romania nu va intra in spatiul Schengen

b) a te concentra asupra Olandei si a avea reactii de genul ”Olanda este dincolo de orice limita” este o naivitate. Iar respectivii naivi trebuie sa inteleaga si ce mi-a spus recent un fost prim-ministru al Romaniei (avand in vedere ca este necesar ca un singur stat sa se opuna integrarii in spatiul Schengen pentru ca aceasta sa nu se produca): daca era nevoie de 5 state, 5 state votau ca Olanda. Olanda nu este de capul ei, nu este de una singura, ea reprezinta rezultatul/conceptia unei anumite culturi europene. Cultura care nu intelege rezolvarea problemelor prin santaj, ci numai prin actiune.



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

31 de răspunsuri

  1. Eu personal ma bucur ca „suntem” respinsi. In realitate, nu poporul roman este respins, ci statul roman, autoritatile care mustesc de securism, „bishnitzarism” si comunism.

  2. 1. Totusi apare intrebarea logica :
    de ce restul tarilor sunt de acord si doar Olanda nu ?

    2. Inainte ca Romanaia sa inceapa sa investeasca in aparatura EADS trebuiau rezolvate aceste „conditii suplimentare ” subiective si netrecute in tratat .
    Romaniei i s-a dat in scris speranta ca odata indeplinite criteriile tehnice suntem admisi .

    3. In aceste conditii mai intai trebuiau sa spuna sa facem curatenie in sistemul vamal , justitie… si abia apoi sa cumparam aparatura nemtilor .

    4. Problema cu romanii din Serbia e reala . Li se refuza drepturi elementare nu au scoli in limba romana ( vlaha ) , referendumuri cu represalii … etc

    Noua la admiterea in UE ne-au aplicat austriecii de la OMV , ungurii cu drepturile minoritatilor , sau madam baronesa Nicholson santaje similare si nimeni nu s-a aratat deranjat .

    La occidentali nu tine cu cioara vopsita decat daca au vre-un interes major sa inchida ochii cum au avut la admiterea noastra in UE

    Base si ai lui , inclusiv Ungureanu nu sunt altceva decat o echipa de mimi .
    Mimeaza intregritatea si moralitatea desi in fiecare zi fac fapte care-i contrazic .

  3. Tari de colonisti sau cu nostalgii colonialiste precum imperiul britanic sau franta , olanda – ne vorbesc noua de santaj ?

    Tot asa spuneau ca rommi trebuiesc reeducati – acum sa-i reeduce ei daca pot ca au resurse europene la indemana . Europa pute a nationalism , ca si in cazul Olandei . Din pacate politicienii nostri in frunte cu Basescu le dau apa la moara celor care vor sa ne trateze ca pe tigani .

  4. Daisycutter,

    Adevarul e intotdeauna intr-o pozitie CENTRALA, adica INTER_MEDIARA.

    Cum e „tataru`” ……………. si poporu` … si viceversa, ca doar MAJORITATEA l-a ales.

    Frustrant pentru poporul roman – atat pentru cel gresit, cat si pentru cel corect – trebuie sa fie insa faptul ca:

    1) intradevar, Romania nu e mama coruptiei europene, ci pana si CORUPTIA asta, este TOT DIN IMPORT, LA FEL CA SI PACTUL FISCAL VARAT PE GAT ….. ANTICIPAT, la data de 02.02.2012 (inclusiv din Olanda, asa ca Olanda ar trebui sa faca CIOCU` MIC);

    2) asa ca nu vad de ce Franta si/sau Italia ar pazi mai bine granitele UE de africani, decat o face Romania fata de Republica Moldova ????????

  5. Dan,

    Daca nu-l omoram pe Ceauesecu, le-o dadea ala la UE, de-i usturau gingiile !

    Trebuia sa trimitem niste „fetite” in Olanda ….. tari in pul … pa, ca sa-i satisfaca pe sado_masochistii olandezi ! Sa-i faca sa zica „DA” cu repetitie !

  6. Ia uite bei ce-am ajuns mai, din prea multa TOLERANTA: la mila unor poponari !

    La bunevointa pidosnicilor !

  7. Dan,

    Si daca UE nu inceteaza cu persecutiile impotriva tiganilor, ar trebui data in judecata la Haga!

  8. Tiganii din Europa sunt ca kurzii din Asia Mica, adica:

    SUNT MAI USOR DE UNIFICAT DECAT ORICARE ALTA NATIE EUROPEANA !

    Tiganii sunt primii – daca nu cumva si ultimii – adica chiar UNICII, cetateni cu adevarat COMUNITARI !

  9. Chiar, limba rromani nu e inca limba oficiala a UE ???

  10. Mircea Badea are mare dreptate,

    In lumea asta exista frustrant de multa:

    DEMAGOGIE, IPOCRIZIE SI BI_GOTISM !

  11. In loc sa protejezi minoritatile, le pasezi de la un stat la altul, precum l-ai pasat si pe Isus intre Ana si Caiafa, si apoi si la Pilat din Pont !

  12. Constat ca europenii sunt mai rasisti decat au putut fi vreodata americanii. Europenii sunt mult mai xenofobi !
    Nationalisti e bland spus !

    UE va functiona, doar atunci cand CONSTITUTIA ei ii va declara pe toti con_cetatenii ei ca fiind:

    EXCLUSIV DE NATIONALITATE EUROPEANA !

  13. UE va deveni VIABILA, doar atunci cand CONSTITUTIA ei:

    VA RENUNTA LA ORICE DIS_CRIMINARE PE CRITERII ETNICE = STATALE !

  14. Daca as fi in locul Americii, as acorda azil politic tuturor tiganilor persecutati in Europa pe criterii RASIALE !

  15. Pana cand Europa NU SE VA UNIFICA DE FACTO, nu va fi liniste !

    Ba chiar s-ar putea declansa un razboi, tocmai din pricina DI_SENSIUNILOR ETNICE …….. pe fondul – si bineinteles preponderent din cauza – PROBLEMELOR ECONOMICO-SOCIALE!

  16. In loc ca doar sa UNIFICE, vad ca UE se preocupa asiduu de NOI SECESIUNI = ca sa creeze NOI DIVIZIUNI in cadrul CONTINENTULUI (vrea re_organizare administrativ teritoriala in Romania, pe regiuni, si nu numai in Romania)

    Oameni buni, voi chiar nu vedeti ca:

    UNIUNEA EUROPEANA ESTE O TICNEALA A UNOR OAMENI SMINTITI ????????

  17. Unde dreaq` ati mai vazut voi c-ar putea rezulta vreodata:

    UNIREA prin SEPARARE ??????

  18. …. O UNIRE prin SEGREGARE ??????

    Cand aici e vorba – in_contestabil – doar de: PURIFICARI ETNICE ????????

    DE CEL DE-AL DOILEA HOLO_CAUST !

  19. UE pare din ce in ce mai evident drept:

    AL TREILEA REICH !

  20. Actualul guvern din Olanda are in componenta un partid ultranationalist.Cat timp acest partid va fi la putere Romania nu va intra in Schengen.Nici in 2030.Preseditele Germaniei ameninta jurnalisti.ministrul de externe German plagiaza (ambi ex).Mai lasama cu moralitatea acestor state.6.000.000 de oameni au fost macelariti de germani .GERMANI SUNT UN POPOR DE MONSTRI.Sa nu dea lecti nimanui.

  21. Desi ne tot indignam pe aceasta tema noi stim foarte bine ca temerile Olandei privind hidra mafiota de culoare portocalie care „stapaneste” in prezent Romania sunt cat se poate de reale.

    Cand o sa devenim o tara normala, europeana, si nu una balcanica, fanariota, condusa de ciocoi, cum suntem in prezent, o sa avem toate drepturile sa ne lamentam.

    In privinta mafiei la nivel de stat, Blejnar e tatucul ei…..Basescu e doar beneficiarul, impreuna cu ceilalti membri ai mafiei.

  22. Cristian,

    Nu-ti imagina ca in Europa or trai sfintii, si ca in Romania – si/sau in Balcani – traiesc doar spurcatii.

    Mai bine incearca sa realizezi faptul ca, PROPORTIA SFINTI/SPURCATI este sensibil egala in orice colt al globului.

    Chiar te rog sa vizionezi filmul „MISIUNEA”, daca chiar vrei sa realizezi faptul ca:

    1) SFINTII NU SUNT CEEA CE PAR A FI;
    2) SI NICI DREAQUL NU ESTE CHIAR ATAT DE NEGRU CAT INSINUEAZA SFINTII.

  23. Strainii sunt cei care au in primul rand interesul ca Romania sa fie condusa:

    1) de catre ARENDASI = CIOCOI (care scot din Romania mai mult decat investesc);

    2) si NU de catre PROPRIETARII EI DE DREPT (care investesc in Romania mai mult decat scot din ea) !

  24. Cristian,

    Unii dintre noi sunt din pacate NISTE VANDUTI = NISTE IUDE, dar pana si ei traiesc cu convingerea ca atunci cand ne a_servesc strainilor pre_textand INTERESUL NATIONAL:

    1) ar alege pentru noi semenii = co_nationalii lor, CEL MAI MIC DINTRE RELE;

    2) tocmai pentru a evita cica, ca sa ni se intample CEL MAI MARE RAU !

    Politica asta A COMPROMISULUI PROST INTELES SI APLICAT a inceput sub Ion Iliescu, a continuat sub Emil Constantinescu si contiua la o scara mult marita si sub Traian Basescu.

  25. Cristian,

    Am crezut – si am investit si MATERIAL si SPIRITUAL, dupa puterile mele – in TRIPLETA:

    Cozmin Gusa – Lavinia Sandru – Aurelian Pavelescu si in al lor PARTID INITIATIVA NATIONALA (dar pro_europeana) si uite ce s-a ales de ea !

    Au TAIAT-O – au scindat-o – fiecare dupa: INTERESUL PERSONAL !

    Cozmin Gusa se preface in continuare „in_dependent”. Lavinia Sandru a fost trimisa si adusa de Traian Basescu de pe CENTURA la UNPR-„Putere”, iar Pavelescu a redevenit si el UN BASINOS NOTORIU.

    Deci: CU CINE SA FACI TREABA IN ROMANIA, daca ea e plina ochi de TRADATORI ?????

  26. Cristian,

    N-am stat decat 1 an la PIN, si cand am vazut care sunt jocurile politice reale, mi-am dat demisia, ca doar nu era sa raman acolo pentru a realiza COMPROMISUL, adica:

    1) in loc sa servesc in primul rand INTERESUL NATIONAL;
    2) sa fi servit doar INTERESUL DE GRUP;
    3) pentru ca dupa un anumit timp, grupul sa-mi fi rasplatit INTERESUL PERSONAL !

  27. Crisitan,

    Intrasem in PIN chiar la FONDARE !

    PIN-ul reusise ca sa atraga in scurt timp O SIMPATIE NATIONALA MASIVA, dar din pacate PARTEA CEA MAI IMPORTANTA A FONDATORILOR PARTIDULUI, N-AU DORIT ALTCEVA DECAT CA:

    SIMPATIA NATIONALA MASIVA SA FIE DE_TURNATA SPRE UN CENTRU DE PUTERE O_CULT !

  28. Cum ar putea fi primita Romanica pe undeva? Ea este doar oglinda fidela a socialismului european. Vazuta de aproape, natiunile europene ar constata in ce cacat socilist le-au dus pe ele guvernele asazise de dreapta care le conduc de la WW2 incoace. S-ar putea sa realizeze ca molima grecilor grecilor e o boala plecata chiar din inima Berlinului.
    Si atunci nu-i mai simplu sa i se dea cu flit tarii noastre? De catre Olanda, ca sa nu bata la
    ochi!

    @ doru stoian
    De ce va place in rindul politrucilor cind stiti ca peste tot pe glob oamenii se intreaba tot mai intemeiat, la ce le folosesc niste gasti puse pe capatuiala pe baze de minciuni(doctrine politice)? Asa, doar ca sa va pierdeti niste sume de bani? Mai bine v-ati fi calugarit, ca tot acolo ajungeati cu banii!

  29. Domnule Mircea Alpino,

    Sunteti putini cei carora le place ANARHIA, adica ORDINEA SUBIECTIVA, respectiv DEZ_ORDINEA, ori cu alte cuvinte acerlasi lucru EXTREMISMUL, in locul ECHILIBRULUI NATURAL, adica in locul SOCIALISMULUI

    – atentie: SOCIALISM NU INSEAMNA COMUNISM, deoarece COMUNISMUL este doar o alta forma de manifestare a ELITISMULUI = OLIGARHIEI, adica a NE_REPREZENTATIVITATII „COIMII” (dualismului) in fata „PULIMII” (unanimitatii) –

    dar sunteti FOARTE AGRESIVI !

    Noroc ca n-aveti viata lunga, tocmai din cauza agresivitatii !

  30. Olanda respecta o singura „lege”:
    poti face ce vrei, atata timp cat nu deranjezi pe altu´.

    Sunt bune si „principiile” de la bukale, da-s tikie de margaritar. Sa incercam intai cu prima lege.

  31. Ne-am facut de kkt cu „manevra” asta. Mai ales ca Base a facut exact ce delcara ca nu va face(dupa vizita din Serbia de anul trecut). Mai degraba am pierdut puncte. Pe euobserver era o idee conform Olandezii merg pe pe principiul ca daca ne dau si Schengen-ul nu mai au cu ce ne „motiva” sa combatem coruptia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.