Daca politica fiscala iti scoate ochii, cum ramane cu dobanzile?


Diseara, la The Money Show, invitatul meu este Misu Negritoiu- presedintele Ing Bank Romania.

Vom vorbi despre declaratiile guvernatorului privind fiscalitatea, despre indiciile privind politica monetara si despre motivele pentru care setul de politici economice din Romania, laudate si paralaudate produc nimic in privinta cresterii economice

Reclame


Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

21 de răspunsuri

 1. Radu,

  Te rog sa-l inveti pe domnul Misu Negritoiu diferenta (d)intre:

  1) Speculatori (cei care au interesul ca lichiditatea unei piete sa se mentina, si chiar sa creasca, astfel incat, macar amortizarea integrala a inveswtitiei sa poata fi pastrata in dimensiunea fictiva numita timp, daca profitul reinvestit trebuie neaparat facut pierdut, adica cresterea trebuie sa ramana ZERO, ca la orice „JOC CU SUMA NULA”)

  si

  2) Speculanti (cei care absorb – la orice pret – si fug cu toata lichiditatea dintr-o piata, lasand-o – definitiv – de izbeliste, din cauza ne_increderii cronice=vesnice).

 2. N-are cum sa creasca economia cand populatia scade accelerat. Boala cronica in majoritatea tarilor „dezvoltate”, compensata de importul de imigranti (care, in general, vin ca albina la miere). La noi miere nu prea este… s-ar putea sa vina doar mushte.

 3. Radu,

  Cel mai bun exemplu este BVB-ul, si iata de ce anume:

  ceea ce trebuia ca sa devina piata primara de capital

  – adica o alternativa a sistemului fiancniar-bancar –

  a murit din fasa pentru ca:

  1) pentru a nu face concurenta – cica neloiala – la randamentele de a_tragere si de re_munerare de capital practicate de catre sistemul financiar-bancar;

  2) ceea ce trebuia sa-i fie o piata predecesoare – respectiv o piata secundara de capital – dupa ce ca a fost doar siluita (secata de lichiditati) pe parcursul primului deceniu de existenta, a mai si fost ulterior pervertita intr-un cazinou – adica intr-un joc de noroc – in loc sa i se fi protejat legal – oficial – de catre AUTORITATILE STATULUI, caracterul INITIAL = PRIM_ORDIAL de:

  PIATA A INVESTITIILOR …. IN COMPANII = ECONOMIA REALA !

 4. Radu,

  Prin inlocuirea = substituirea CONFRUNTARII REALE A CERERII CU OFERTA in vederea stabilirii pretului actiunii companiilor listate si „cotate” la bursa;

  2) CNVM-ul a jucat pe piata bursiera, acelasi rol jucat si de BNR pe piata financiar-bancara, si anume:

  2.1) a CONFISCAT PIATA LIBERA, devenind CONTRA_PARTE atat pentru CEREREA DE CAPITAL, cat si pentru OFERTA DE CAPITAL;

  2.2) astfel incat SA POATA STABILI – uni_lateral – CURSUL DOBANZILOR BANCARE (in cazul nostru al randamentelor bursiere) DIN PIX = CU FORMULE „ACADEMICE”, adica:

  A STABILIT PENTRU ACTIUNI UN PRET AD_HOC = DE MERCURIAL, LA FEL CA-N COMUNISM !

 5. Cea mai mare problema a Romaniei nu provine din lipsa aceesului la credite – oricum nu le solicita nimeni din lipsa de oportunitati in economia romanesca, coruptie, birocratie, pret ridicat la energie, combustibili, etc.

  Problema provine din lipsa consumului populatiei, care e anesteziata pe termen lung, la limita de subzistenta datorita saraciei lucii care e in Romania, ca urmare a programului de infometare a populatiei derulat de portocalii, la comanda FMI, UE, BM.

  Experimentul Romania a esuat deja lamentabil… acum asistam la stoarcerea smochinei cat se mai poate din preturile administrate in ideea ca populatia nu are de ales… tot trece pe la hipermarket macar o data pe luna sa decarteze tainul… (TVA enorm la preturi umflate)

 6. ………. preturi = cursuri care n-au insa absolut nicio legatura:

  1) nici cu ceea ce doreste;
  2) si nici macar cu ceea ce poate

  economia = piata !

 7. Cristian,

  Ba problema cea mai mare provine tocmai din lipsa accesului la credite

  – care ar trebui sa fie multe = dese, lungi si foarte ieftine –

  in conditiile in care BNR-ul:

  1) si-a propus ca sa lupte – la ambele capete adica: atat impotriva CERERII, cat mai ales impotriva OFERTEI – contra inflatiei;

  2) prin instigarea la practicarea unor salarii (pensii, si ajutoare sociale, etc.) de mizerie …. precum si la disponibilizari frecvente, atat in mediul PRIVAT, dar mai ales in mediul PUBLIC !

 8. Cristian,

  Pentru ca daca:

  1) tii salariile (si pensiile, ajutoarele sociale, etc.) mici;
  2) si nu dai alti bani nici macar cu imprumut (des = frecvent = pentru diverse scopuri, pe termen foarte lung, precum si cu costuri ZERO si/sau CU DOBANZI extrem de mici)

  populatia este tinuta doar ca SCLAVA, adica:

  1) sa produca;
  2) fara sa consume insa mai nimic din tot ceea ce produce.

 9. Cristii,

  Camatarii = bancherii din Romania, ar trebui chiar sa ignore incidentele de nerestituire a imprumuturilor, deoarece sunt convins de faptul ca in majoritatea ei:

  populatia Romaniei face munca suplimentara, strict necesara restituirii tuturor imprumuturilor si/sau CREDITELOR …. ONESTE = CINSTITE !

 10. Cristian,

  Uniunea Social Liberala are in programul politic o masura care-mi place foarte tare (pentru combaterea saraciei endemice in Romania) si anume:

  SCUTIREA DE ORICE FEL DE IMPOZITE SI TAXE, A PERSOANELOR CARE REALIZEAZA ANUAL VENITURI (cumulate, indiferent de surse) SUB PLAFONUL DE:

  5.000 DE EURO !

 11. Camatarii = Bancherii din Romania nu trebuie nici sa-i sanctioneze pe buni platnici, rostogolind asupra lor costurile generate de imprumuturile si/sau creditele „neperformante”, ci:

  singura masura de protectie a camatarilor = bancherilor (si implicit a economiilor deponentilor lor) impotriva imprumuturilor si/sau creditelor nerentabile, trebuie sa fie doar aceea de:

  a nu continua sa mai acorde imprumuturi = credite, celor care obisnuiesc sa nu le mai restituie …….. pana cand acestia nu le restituie, instituindu-le totusi si o perioada de prohibitie pentru accesul la urmatorul imprumut = credit !

 12. Impozitarea nediscriminatorie a persoanelor in functie de veniturile anuale, este:

  O INJUSTITIE ECONOMICO-SOCIALA !

  E ca si cum i-as cere unui cetatean handicapat:

  1) ca sa lucreze el si in locul meu;
  2) iar eu sa nici nu-l platesc vreodata !

 13. Rog pe aceasta cale Ambasada SUA in Romania, precum si intreg mediul de afaceri american din Romania, ca sa faca lobby pe langa toate institutiile – autoritatile – statului roman, pentru a:

  ELIMINA IMPOZITAREA SI TAXAREA PERSOANELOR CARE REALIZEAZA VENITURI SUB 5.000 EURO ANUAL !

 14. Adica, sa-l convinga pe Presedintele Romaniei ca sa introduca in CONSTITUTIE obligativitatea respectarii prin LEGISLATIILE VIITOARE a acestui:

  PACT FISCAL INTER_NATIONAL !

 15. Radu,

  Spune-i domnului Negritoiu ca:

  1) nu ratingul mai bun al Romaniei a facut a sa scada randamentul suportat de Romaniala imprumuturile externe de la 12% la 5%;

  2) ci EXCLUSIV evolutia – in (s)cadere drastica – a randamentelor practicate pe piata financiar-bancara internationala !

 16. Romania are finantisti de cacat in toate institutiile financiare, atat publice, cat si private.

 17. …… adica nici macar n-are TREZORIERI, ci are doar: GAMBLERICI = TRADERICI (barbugii)!

 18. mde…fireste ca putem sa vorbim la modul negativ despre orice.Raspunsul il vom afla peste ani de zile (in nici un caz la anu’ sau peste 2-3 ani).Avand in vedere perspective de scadere ale economiei (din cate am vazut eu cam 70% din exporturi sunt catre UE, care UE…are o prognoza in scadere deci..daca nu vom avea ce sa exportam…in fine).Cu alte cuvinte este posibil ca acest imprumut,, la aceasta dobanda sa fie o miscare buna (lichiditati pentru la vara, cand o sa fie bataie pe ele!!) pe de alta parte…ramane de vazut cum vor fi gestionati acesti bani…Domnul Chirovici cred ca a exemplificat foarte realist (desi simplist) cu „imprumutul” apei din pahar.De asemenea nu am ascultat in totalitate, argumentele donului Ionut Dumitru.

 19. Tzica,

  Daca ai timp, te rugam sa nu te jenezi, ci sa te exhibi !

  Iar de vorbit la modul negativ despre orice vorbim mai mult, pentru ca modul pozitiv este:

  1) atat mai sarac;
  2) cat si subinteles.

 20. … adica:

  3) nici nu prea merita atentia !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: