Am semnalat porcariile din raportarile statistice inca din 14 martie… Mi s-a spus ca ATENTEZ la datele statistice


Contextul:

Victor Ponta: ”Am aflat că la sfârșitul anului, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greșeală de calcul a Institutului Național de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011-2012, o greșeala care înseamnă 20 de miliarde de lei la PIB în plus, calculate inițial și reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”.

Am semnalat modul in care Institutul National de Statistica actioneaza la comanda politica inca din 14 martie 2012. Si anume faptul ca Institutul National de Statistica a raportat un PIB umflat rau pentru anul 2011. Adica, daca in noiembrie prognoza de PIB 2011 era de 547 de miliarde de lei, la sfarsitul lui decembrie – 60 de zile mai tarziu – PIB-ul a crescut miraculos la 578 de miliarde de lei. Din pix. Scopul? La un PIB mai mare, veniturile bugetare cresc (PIB-ul reprezinta suma bunurilor si serviciilor realizate intr-o economie in termen de un an). Cu cat bunurile si serviciile sunt mai valoroase, cu atat taxele incasate pe bunuri valoroase sunt mai mari si prin urmare apare un plus de venituri (fictiv) care poate fi distribuit (cert) prin cheltuieli. Doar ca atat timp cat veniturile sunt fictive, pe baza lor nu se pot face cheltuieli certe decat intr-un singur mod: nu prin acoperire de venituri ci prin majorarea deficitului bugetar (valoarea cheltuielilor bugetare neacoperite de venituri bugetare). Practic o minciuna.

Am semnalat cazul aici:

Raspunsul pe care l-am primit? Am fost acuzat de ATENTAT la datele statistice:

Iata aici raspunsul, sub titlul ”Un exemplu de atentat la increderea in statistica oficiala”. Adica eu eram atentatorul… 🙂 iar dansii erau ingerii de pe dric. Cititi aici comunicatul care ma facea atentator:

https://soviani.com/2012/03/19/un-exemplu-de-atentat-la-increderea-in-statistica-oficiala-raspunsul-ins-la-interbarile-ridicate-in-emsiunea-the-money-show-din-14-martie/

Doar ca lucrurile nu s-au oprit aici. Dupa ce statistica a creat suspiciunea umflarii datelor, pentru a inventa cresterea economica din anul 2011a venit randul Comisiei Nationale de Prognoza, care a fost pusa in postura sa inventeze cresterea economica din anul 2012.

Concret, avand la baza un PIB raportat mai mare in anul 2011 (578 de miliarde de lei fata de 547 de lei), si intrucat prognoza pentru anul 2012 era de numai 579 de miliarde de lei (practic recesiune), Comisia Nationala de Prognoza si ministerul finantelor au majorat imediat prognoza pentru anul 2012, de la 579 de miliarde de lei la 609 miliarde de lei. Tocmai pentru a exista crestere economica si in anul 2012. Ceea ce a arata foarte multe lucruri urate:

1. In Romania nu se calculeaza prognoze de crestere economica pe baza motoarelor de crestere. In Romania se alege o cifra de crestere, care sa nu fie nici prea mare nici prea mica in an de criza si se inventeaza componentele cresterii economice pentru a ajunge la acea cifra. Adica se mistifica componentele pentru a ajunge la rezultatul dorit/comandat.

2. In Romania, cresterea economica din anul 2011 a fost inventata, ceea ce ii transforma in mincinosi pe toti cei responsabili: de la statistica, la prognoza, la ministri de finante din acea perioada, la premieri si la Presedinte.

3. Cand cineva semnaleaza corect si profesionist acest lucru este repede catalogat drept atentator.

In acest context, astept oficial scuze publice din partea noii conduceri a  Institutului National de Statistica pentru comunicatul de presa  din data de 19 martie ”Un exemplu de atentat la increderea in statistica oficiala – emisiunea The Money Show din 14 martie 2012”


Iata ce spunea, printre altele, acest comunicat:

”Nerespectarea condiţiei de corectitudine în comentarea unor informaţii statistice, fie şi fără rea voinţă, poate aduce serioase prejudicii nu numai credibilităţii instituţiei, cât şi societăţii în ansamblu, ea transformându-se, astfel, într-un factor inhibitor la nivelul economiei naţionale, putând vorbi în asemenea condiţii de un veritabil atentat la încrederea în statistică.

Un asemenea exemplu este, în opinia noastră, emisiunea The Money Show din 14.03.2012, consacrată analizei datelor privind estimarea şi dinamica Produsului Intern Brut  în anul 2011.

Emisiunea a demonstrat, dincolo de dorinţa sau nu a realizatorului său, că la peste douăzeci de ani de la intrarea României într-un alt sistem de valori, inclusiv sub aspectul metodologiilor statistice, încă nu se cunosc, sau nu sunt înţelese, aspecte fundamentale legate de procedura de revizuire a conturilor naţionale, de sursele de date şi metodele de estimare utilizate pentru fiecare variantă a celui mai important indicator statistic.”

CONCLUZII:

1. Desi ceea ce am semnalat in 14 martie 2012 erau lucruri de bun simt, autoritatile au preferat (politic) sa puna batista pe tambal. Toti au imbratisat atunci magaria: de la statistica la prognoza, de la premieri (Boc si Ungureanu) la Presedinte, si de ambii ministri de finante de pana in martie (Ialomitianu si Dragoi). Din punctul meu de vedere ei se fac la fel de vinovati ca si Institutul National de Statistica. Si, probabil, atentatatorii sunt chiar dansii.

2. Noua putere nu a facut nimic pe parcursul anului pentru a indrepta magariile. A spune (chiar din partea premierului) ca abia acum in decembrie si-a dat seama de aceasta mistificare, este o dovada a incercare de jignire a bunului simt. Realitatea este ca si dansii au acceptat magaria (desi evidenta), doar pentru ca le-a convenit. Acum, trebuie sa gaseasca justificari pentru toate lucrurile pe care le-au ascuns in campanie (majorari de taxe), si care acum vor deveni evidente.

3. Nici misiunea FMI nu s-a dovedit suficient de eficienta, acceptand tacit datele mistificate livrate de catre autoritatile nationale.

Si o intrebare: daca un indicator masiv precum PIB-ul este mistificat, ma pot indoi si de calitatea altor indicatori precum inflatia sau somajul?

Evident ca voi reveni :). M-am intors din concediu. La multi ani si sarbatori fericite!

CITITI SI : https://soviani.com/2012/03/13/produsul-intern-brut-din-2012-deziderat-realitate-sau-mistificare-5-probleme-majore/



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , , ,

28 de răspunsuri

  1. Astia asa sunt obisnuiti sa lucreze!
    Poate ca nici cresterea economica din anii anteriori crizei n-o fi fost atat de mari.

  2. Tocmai semnalasem aici… cu 2 ore in urma. 😀

  3. Asa este dle. Soviani, ati semnalat, am semnalat si noi… toata lumea semnaleaza sau semnalizeaza in tara asta…. Cand i-am spus dlui Ghergutz ca nu are cum sa-ti iasa o inflatie de numai 4% cand toate preturile in economie (in special cele la mancare si combustibili) au crescut cu 30% a sarit de cur in sus, ca asa e cosul de consum structurat, de parca oamenii se hranesc din cosul de consum.

    Sa fim seriosi. Ne furam caciula cu INS-ul. Nu e vorba de incompetenta ci de hotie, de comanda politica. Cineva i-a stimulat sa invarteasca cifrele sa iasa…

  4. Cat timp nivelul de trai se reduce cu mult mai mult decat arata inflatia oficiala a INS eu nu vad rostul pentru care mai calculam acest indicator, daca are o semnificatie pur statistica….

    In cazul PIB se incalca grav principiul prudentei contabile….care spune ca nu te poti baza pe venituri si creante umflate si cheltuieli si datorii subevaluate…

  5. Ar fi interesant să știm, dacă tot au mințit cu PIBul, cât au mințit cu NUMĂRUL REAL DE ALEGĂTORI din ROMÂNIA!

  6. Daca am avea procurori si servicii – politicienii care stau la originea mistificarilor ar trebui bagati la racoare . Dar cum Ponta nu e decat prietenul lui Sebastian Ghita si Ponta e mai basist ca Baselu nu vom vedea asa ceva .

  7. In decembrirE 2011, o pereche de ghete pentru copii am cumparat-o cu 50 lei. In decembrie 2012, acelasi model de ghete, la aceeasi marime era de 750 lei. Care inflatie in 2012 de numai 5%? Si exemplele pot continua.
    Eu nici acum tot nu inteleg la ce ne foloseste statistica aceasta daca ea publica date care nu au nici o legatura cu realitatea? Cui ii foloseste ea? Majorarii aberante de taxe si impozite an de an? Legi care mai de care mai aberante care ulterior blocheaza activitatile in mediul privat si duc la falimente in lant? Acestea sint singurele lucruri reale din Ro, pe care le vedem toti fara sa mai fie necesar un Institut National de Statistica! Si astea sint an de an de pe vremea Impuscatului lasate…
    Auzi-ti cum suna? INSTITUT! Adica un loc eminamente inalt unde se fac cercetari sofisticate (care nu sint de nasul neinitiatilor) in domeniul MINCIUNILOR! Zici ca e NASA pentru americani!
    Eu de ani de zile sustin desfintarea impozitelor si taxelor din Ro pentru ca ele nu aduc decit nenorociri romanilor in tara lor. Si odata cu ele si desfintarea efectiva a bugetarilor si trecerea lor in privat, cu INSTITUTELE LOR cu tot. Nimeni nu ma asculta si toti rid de mine, dar acum uitati ce ne fac tovarasii acestia INSTITUTIONALIZATI care traiesc din impozitele si taxele luate cu forta mediului privat din Ro! Mai are cineva curajul sa rida sau situatia este cu mult mai grava decit ne-o putem imagina?

    Institutele aceastea din Ro in care se studiaza de zor prostia romaneasca (aici includ si Guvernul Romaniei cit si Parlamentul cu membrii sai) zboara pe deasupra tarii noastre la fel ca si cometele in spatiul cosmic in jurul Terrei. Au traiectorii total diferite de ale Romaniei si din cind in cind se mai prabusesc peste noi marind infernul.
    Chiar credeti ca ele nu pot fii anihilate de romani deoarece reprezinta un real pericol pentru tara noastra?

  8. ERATA
    In loc de 750 lei, 75 lei.
    Scuze…

    • Iar uleiul meu de 4.2 ron la 6.7 ron …. Malaiul de la 2 la 2.6 ron … peste de la 10 la 12.5 ron …

      Pe criza ar trebui sa scada preturile nu sa creasca dar de unde sa bagi atatia bani in campania electorala daca nu-ti poti rezolva sponsorii .

  9. Eu nu cred ca procurorii, militienii si judecatorii dijn Ro doresc sa puna capat sistemului bugetar, mai ales sa-l lichideze cum zic eu. Pai ei ce sint? Nu tot bugetari? Si inca ce puteri au in Ro! Au niste aere de zici ca-s presedinti ai SUA.!
    Nu prin arestari punem capat nenorocirilor provocate de mincinosii bugetari din Ro , ci prin trecerea lor in privat. Sa lucreze acolo sa vedem daca le mai arde de minciuni si de abuzuri cu clientii lor…

  10. In Romania preturile sunt exagerat de mari in primul rand la mancare, nu mai discutam de restul.

    Sa ai, pe 2012, cresteri de preturi de 20-30% la alimentele de baza, vreo 15-20% la combustibili, 50% la transport cu metroul, etc. si sa-ti iasa cand tragi linie o inflatie de numai 3-4% e strigator la cer.

    Ne-au luat de prosti sau ce? Cosul ala de consum nu e reprezentativ de nicio culoare nici pentru urban nici pentru rural. Au bagat in el ponderi cum le-a convenit lor ca sa iasa, si sa nu se vada ca nivelul de trai din RO este cel mai scazut din UE.

  11. Atentie,

    Guvernul Ponta, dupa ce a sustinut sus si tare ca ramane la latitudinea autoritatilor locale, daca taxele si impozitele locale cresc cu 16% „a uitat” sa adopte si ordonanta in acest sens.

    Daca aceasta ordonanta nu se adopta, TOATE primariile trebuie musai sa majoreze impozitele locale cu 16%.

    Eu nu am mai vazut asemenea escroci sa spuna ca fac ceva si dupa aia sa o dea la intors.

  12. Ponta a secretizat bugetul pe 2013 datorita „masurilor dure dar necesare” cuprinse in buget care ar scoate imediat lumea in strada inainte de venirea FMI la Bucuresti. Sunt probabil prevazute cresteri de impozite si taxe care ar pune pe chituci tot ce a mai ramas in viata in economia romaneasca.

  13. Sint socialisti si au vrut doar sa ia puterea. Normal ca lucrurile in economie stau cu totul altfel decit promisiunile lor bazate pe minciuni. Acum in Ro se va intimpla ce a ce este in Franta. Se vor lua masuri de dreapta desi puterea e socialista, iar daca se va tenta si mai rau la banul intreprinzatorilor privati, vom pleca bine mersi unde vom vedea cu ochii sau vom continua cu evaziunea fiscala.

  14. E chiar interesanta secretizarea bugetului facuta de Ponta pina vine FMI, dar masuri dure inseamna concedieri masive si nu cresteri de impozite si taxe. Aste pot fii crescute cit de mult posibil, dar cine o sa le plateasca? Avind in vedere componeta aliantei USL, la cererea PNL cred ca se vor face concedieri si nu mariri de taxe sau impozite. E chiar linia pe care merge si FMI si chiar oricine care are ceva bruma de minte. Daca nu se va merge pe ideea concedierilor este clar ca PNL este un partid de stinga doar cu denumirea schimbata. Acum este acum! Pe cine reprezinta PNL si din cine este format? Din comunisti versati sau patroni cit de cit adevarati? Jos masca domnilor sau tovarasilor PNL-isti!

    • Pai, impozitarea proprietatii e cea mai suava. Evazionistul ramane fara proprietate si e liber sa nu mai plateasca taxe cate zile are inscrise in destin.

      Din fericire pentru tepari, impozitarea proprietatii e o amenintare la adresa schemei Ponzi globale si nu se va face decat la spartul targului.

      Alte impozite nu mai pot fi majorate asa ca nu mai ramane decat reforma… statului.

      Si PNL e singurul partid de dreapta din Romania, doar ca nu se pot juca la guvernare cum s-au jucat militienii pedeleului sau cum se joaca giurgea pe blog.

    • D-le nu mai muta discutia in gargara partizana! Mistificarea datelor statistice a fost facuta, asa cum reiese clar din articol, de guvernarea de trista amintire Basescu-Boc! Asa cum au fost prinsi si in mai 2010 de catre FMI ca ascunsesra arieratele, asa cum au mintit apoi o luna mai tarziu ca FMI a cerut reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.Lasa tu sfaturile catre PNL, nu esti nici calificat si esti si evident rau intentionat!

  15. Domnule Soviani,

    Ochii ca pe butelie pe bugetul pe 2013, secretizat de Ponta sa nu iasa lumea in strada, inainte de venirea FMI la Bucuresti, mai precis asupra masurilor „ticaloase dar necesare” adica impozite si taxe umflate pentru toti contribuabilii.

    Cred ca presa ar trebui sa demaste imediat si foarte violent escrocheria secretizarii bugetului o ilegalitate ordinara, in conditiile in care bugetul e un document public., precum si atentatul extrem de grav la buzunarul populatiei si firmelor saracite la acest inceput de an.

    FMI-ul oricum nu va semna nimic cu Guvernul Ponta in noile conditii in care s-a si gresit PIB-ul, si noile cifre de buget, pe 2013, nu ies sub nicio forma, decat prin cocosarea populatiei si a firmelor mici cu impozite si taxe babane.

  16. eficienta statului roman(indiferent de culoare)
    – raportari umflate de PIB
    – raportri minimizate de Inflatie
    – imprumuturi masive de la FMI pt a acoperii cheltuieli cu fondul de salarii de 25 respectiv pensii 10 pp

    sa inteleg ca banii se duc undeva …..oare unde?
    in furt cumva la procurarea de investitii?

  17. Achtung,

    Tara e pe chituci si astia joaca alba-neagra pe tema majorarii taxelor locale.

    Iesiti in strada, fratilor… nu se mai poate…

  18. Domnule Soviani,
    Cum credeti ca este statistica privitoare la numarul somerilor? Banuiti desigur ca este mistificata si ea, nu de ieri – de azi, ci de mai bine de un deceniu. In Romania se raporteaza un somaj relativ scazut astfel: sunt considerati someri doar cei ce „isi cauta in mod activ un loc de munca” (fara a se defini concret ce inseamna asta), iar dupa trecerea perioadei in care se acorda ajutorul de somaj, respectivii devin asistati sociali, iesind din evidenta oficiilor fortelor de munca, deci si din statistici (ceea ce nu inseamna totusi ca respectivele persoane nu isi cauta un loc de munca) Simplu, nu?

    • Multumesc pentru intrebare. Am scris despre mistificarea ei inca din martie 2010 – statistica privind somerii. In fapt, rata somajului in Romania depaseste 10% (este opinia mea pe care am demonstrat-o)

  19. Rata somajului in Ro? Eu vad ca firmele private angajeaza la negru, iar de sarbatori romanii dau buzna in supermarketuri sa cumpere cu milioanele… Concluzia simpla este ca aparent PIB-ul scade, cind el ajunge sa fie realizat in zona „neagra” a economiei. Dar e neagra pentru socialisti si bugetari. Patrronii refuza sa ii mai intretina pe lenesii acestia din munca lor, desi multi romani ii considera „tepari”. Dar cei care desi au terminat somajul refuza sa se recalifice si stau prin circiumi sa injure pomenile guvernamentale ca nu le mai ajung si pe patroni ca nu le dau mai mult prin impozite si taxe cum sa-i numim? Hoti, e mult spus?

Trackback-uri

  1. Soviani semnalase greșelile de calcul ale INS despre PIB pe 14 martie 2012 | snacknews
  2. Incompetenţa statistică şi incompetenţa administrativă - riscograma.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.