Produsul Intern Brut din 2012: deziderat, realitate sau mistificare? 5 probleme majore


In urma cu o saptamana, publicam AICI primele comentarii privind produsul intern brut din anul 2011. Spuneam atunci cat de ciudat este cum Produsul Intern Brut pe anul 2011 s-a majorat de la o estimare de 547 de miliarde de lei (din noiembrie 2011), la 577 de miliarde de lei (in februarie 2012). Adica o crestere de 30 de miliarde de lei in numai cateva luni, desi ultimul trimestru al anului trecut a fost primul al noii recesiuni.

Sigur ca estimarea de crestere economica s-a majorat de la 1,5% din PIB in noiembrie, la 2,5% pe cifre realizate in 2011. Doar ca, un punct procentual de crestere economica ar inseamna mult mai putin decat cele 30 de miliarde de lei comunicate de statistica. Iata explicatiile:

Noiembrie 2011. Comisia Nationala de Prognoza isi publica prognoza de toamna. Ea arata asa:

PIB-ul pentru 2010 a fost comunicat statistic la valoarea de 513,64 miliarde de lei. Estimarea de crestere economica, de 1,5% (real), a condus Comisia Nationala de Prognoza la cifra de 547,82 miliarde de lei. Sigur ca nominal, PIB-ul estimat pentru 2011 era mai mare decat cel pentru 2010 cu 6,6%, dar, ponderand acest indice cu majorarea preturilor din economie (deflatorul PIB), celor de la Prognoza le-a iesit rezultatul de crestere economica de 1,5%. Pentru a simplifica acest calcul, pentru fiecare 2,2 puncte procentuale de crestere economica nominala, celor de la prognoza le iesea o crestere economica reala de 0,5 puncte procentuale. Iar 2,2 puncte procentuale de PIB inseamna 11,3 miliarde de lei.

Insa, institutul national de statistica ajunge la o alta concluzie. Cresterea economica a fost de 2,5% in 2011. Pastrand relatia definita mai sus, PIB-ul nominal ar fi urmat sa creasca cu 22,6 miliarde de lei. Adica, noul PIB, in conditiile unei cresteri economice 2,5% (peste asteptari, multumita agriculturii), ar fi trebuit sa fie de 570,42 de miliarde de lei. Statisticii ii iese in schimb 578,55 de miliarde de lei (cu circa 8 miliarde de lei in plus). Ceva s-a intamplat. In momentul in care PIB-ul ajunge sa fie cu aproape 2 miliarde de Euro mai mare. Cineva trebuie sa explice. Asta este prima problema.

Reprezentantii INS mi-au spus ca trebuie sa explice Comisia Nationala de Prognoza. Conducerea CNP mi-a spus ca va veni la emisiune sa imi explice s-a intamplat. Doar ca acest lucru nu s-a intamplat. Cum a reusit sa creasca PIB-ul din pix cu 2 miliarde de Euro. Tot din pix, PIB-ul urca de la o cifra estimata de 129,2 miliarde de Euro la 136,45 de miliarde de Euro. Nu-i asa ca e o crestere fantastica, de 7,25 miliarde de Euro in plus fata de estimari, din noiembrie pana in februarie? Iar daca privim PIB-ul in Euro, vedem cum de la un PIB de  122 de miliarde de Euro (in 2010), cu o crestere economica de numai 2,5%, PIB-ul  urca la 136,45 de miliarde de Euro. In Euro, asta inseamna ca economia Romaniei a crescut in 2011 cu 12% !!!!! Si totusi, este in recesiune. Ceva este extrem de putred. In conditiile in care inflatia in zona Euro a fost de 2,7%.

O explicatie pe care nu am inteles-o pe de-a intregul a venit de la ministerul de finante. O vedeti aici:

Aici apare cea de-a doua problema: cresterea economica din 2012. Algoritmul l-ar face invidios si pe David Copperfield.

Potrivit Comisiei National de Prognoza, pentur 2012 se estima o crestere economica de 1,8 pana la 2,3%, cu o valoare a PIB-ului de 579,58 miliarde de lei. Nominal, asta insemna o crestere econonomica de 5,8%. Intrucat finantele estimau o majorarare a preturilor medii din economie de 3-4%, asta ar fi condus la cresterea economica de 1,8 pana la 2,3%. Deodata insa, datele se schimba. PIB-ul pe 2011 este mai mare decat estimarile (iar rezultatul comunicat chiar mai mare decat estimarile mai mari de crestere a PIB-ului). Si uite asa, PIB-ul prognozat pentru 2012 devine mai mare, nominal, doar cu 0,17% decat rezultatul comunicat pentru 2011. Practic, asta inseamna RECESIUNE si faliment pentru companii. Cu o inflatie de 3-4%, insemna un an mult mai prost decat 2011. Nici urma de crestere economica.

Ce face Comisia Nationala de Prognoza in acest context? Tace. Pentru ca tacerea este de aur. Singurul care vorbeste este secretarul de stat de la finante Gheorghe Gherghina. Care a comunicat ziaristilor ca noua proiectie de PIB (corespunzatoare unei cresteri economice de 1,8 pana la 2,3% urca la 609 miliarde de lei. Atentie, intre timp nu se intampla nimic bun. Din contra, economia Romaniei se restrange si suntem deja (estimarea mea) in recesiune tehnica.

Asta imi aduce aminte de bancul cu politistii si cadavrul care era pe strada Edgar Quinet, si intrucat politistii nu stiau sa scrie Edgar Quinet, unul dintre ei da un sut cadavrului si il muta pe strada Academiei (mai usor de scris). Prin urmare, crima din Edgar Quinet se muta in acte pe strada Academiei.

Iar mie ceva nu imi este clar in modelarea cresterii economice din Romania. Cum se face ea? Se cuantifica factorii de crestere si contributiile fiecaruia la PIB rezultand o crestere economica de 1,8 pana la 2,3% sau invers? Pentru ca parerea mea este invers: vrem o crestere economica de 1,8 pana la 2,3% si calculam cat trebuie sa ne iasa PIB-ul pentru aceasta crestere economica. Ceea ce este o procedura mistificatoare, paguboasa, critpo-comunista si batjocoritoare. Asta este a patra problema.

Ramane si varianta cealalata: economia Romaniei a mers mult mai bine decat asteptarile in 2011, dar populatia a dus-o mult mai prost . Pentru ca toate preturile din economie s-au majorat mult mai mult decat asteptarile. Iar asta amputeaza puterea de cumparare a Romanilor. Adica cresterea economica (daca ea a existat) nu a fost redistribuita populatiei. Ci altora. In principal creditorilor (prin dobanzi), importatorilor si multinationalelor. Wow! Asta e ultima fita in materie de urmarire a interesului national. Iar asta este a 5-a problemaCategorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

21 de răspunsuri

 1. Radu,

  Pai cine – si mai ales de unde – a scos cresterea economica de 2,5% pentru 2011, daca nici nu aflase inca care a fost PIB-ul (cel final=efectiv si nu cel estimat) pentru 2011 ?

 2. Radu,

  Multumesc pentru raspuns.

  Din pacate nu ne poate spulbera nicio autoritate din Romania convingerile ca suntem permanent mintiti, atat timp cat, daca te uiti foarte atent la mimica domnului Gherghina din timpul conferintei de presa, o sa constati ca intre el si romii din Strehaia – si de aiurea din Romania – carora STATUL INSUSI (prin ANAF) le returneaza milioane de euro TVA aferent unor AFACERI (deci unor cresteri economice in_existente) DOAR PE HARTIE:

  nu exista absolut nicio diferenta.

  Deci, comparatia facuta de tine cu David Copperfield, este in opinia mea un compliment pentru domnul Gherghina.

 3. …. in sensul ca:

  1) David Copperfield este un adevarat PROFESIONIST, in sensul ca nu poate fi niciodata prins cu mata in sac;

  2) in timp ce scamatoriile domnului Gherghina – dupa modelul ALBA-NEAGRA = SMENUL de Strehaia – nu denota nici macar AMATORISMUL, ci denota doar IMPOSTURA !

 4. Radu,

  Cred ca pana si copiii si-au dat seama ca cresterea econ0omica de 2,5% nu doar ca a venit la comanda, ci:

  „a sunat chiar ca nuca-n perete!”

  Si se mai mira – chiar se revolta – de ce-l face lumea „dobitoci” si „javre ordinare” !

 5. Radu,

  se pare ca ai uitat sloganul:

  „Romania land of choice ….. ” deci e la alegere: crestere economica si/sau recesiune.

  Ca sa fie impacata toata lumea, adica: sa poata vedea fiecare doar ce-i convine !

 6. „sa fie bine ca sa nu fie rau”

 7. Draga Radu,

  Trebuie ca IMPREUNA – CEI I_LUMINATI = STRA_FULGERATI DE GENIUL DIVIN si NU de VICLENIA sATanica – sa gaseasca cat mai urgent O CALE de a face MASELE DE OAMENI sa inteleaga faptul ca:

  1) FICTIUNEA, MAGIA, MISTICISMUL, ILUZIONISMUL, sunt cuvinte cu intelesuri inselatoare – amagitoare = naucitoare = halucinante – menite doar pentru a: „UMANIZA” FALSUL si MINCIUNA adica:

  2) tot asa dupa cum RELIGIA a prostit OMENIREA de-a lungul mileniilor, acelasi ROL sATanic il joaca in ziua de astazi „STIINTA”, respectiv:

  3) MASELE DE OAMENI SUNT FACUTE CA SA SE IN_CREADA IN EXISTENTA UNOR FORTE SUPRA_NATURALE – extra_terestre – CARE AR IMPARTI „BINELE” SI „RAUL” DUPA REGULI – secrete – NUMAI DE ELE STIUTE;

  4) cu scopul ca aceste MASE DE OAMENI sa nu poata discerne in fapt niciodata, faptul ca ABSOLUT TOT ceea ce se intampla „BINE” si „RAU” pe planeta, este doar VOINTA = INTENTIA = PRE_MEDITAREA „SEMENILOR” LOR!

  Deci, atat „Bubble”-urile cat si „Recesiunile”, nu sunt nimic altceva decat EFECTE

  – absolut deloc accidentale = intamplatoare (asa cum este Big Bang-ul) –

  ALE CONDUCERII „STIINTIFICE” A OMENIRII de catre o mana de „INITIATI” !

 8. Daca ati binevoi sa-i scrieti doamnei Lagarde ati fi luat in considerare? Sau chiar daca sunteti un jurnalist economic apreciat nu veti fi luat in seama?

 9. Cei mai rai unguri din Romania sunt:

  UNPR-ul !

  Internati-l urgent pe Nicolicea asta !

 10. Ciuntirea unei bucati din cresterea economica a anuului 2011 si rostogolirea ei in 2012 ca sa iasa cifrele e o manevra ordinara la care agentiile de rating nu vor pune botul… o sa vedeti cat de curand.

  Nu stiu de ce EUROSTAT nu are nimic de spus la astfel de raportari contrafacute.

 11. Cristian,

  Despre ce crestere economica a anului 2011 vorbesti:

  1) care sa mai fi fost si ciuntita ?;
  2) cand ea a fost oricum fictiva ?

  Sau vrei sa zici, ca si in 2012 s-ar putea intampla la fel ca in 2011 ?
  Deoarece fictiunea = fantezia – ca orice lucru care nu exista = i_material – este de fapt in_epuizabila ?

 12. Cristian,

  Ai cazut cumva in hipnoza = narcoza lui Boc? Si ai inceput sa crezi:

  1) ca daca tai niste cheltuieli ?
  2) asta ar inseamna c-ai realizat niste venituri (crestere economica) ?

  Vai loja voastra!

  Chicken Hypnotized

 13. Cristian,

  Cheltuielile bugetare au fost taiate, tocmai pentru ca disparuse sursa acestora, adica disparusera veniturile bugetare planificate !

  Iar veniturile bugetare planificate, au disparut tocmai pentru ca cresterea economica – recte cresterea PIBului – n-a mai avut loc din cauza crizei care a condus la (s)caderea lui !

  Deci nimic de zis: fictiunea o fi ea in_epuizabila, dar din fericire nu e si in_terminabila, adica:

  nu dureaza chiar daca continua sa existe !

 14. Cristian,

  Ma intelegi, ca degeaba bugetezi efectuarea unor cheltuieli, daca nu incasezi si veniturile aferente.

  Tocmai de-aia s-a si trezit Romania INSTANTANEU = SUBIT = IM_PRE_DICTIBIL

  – anticipand o cronicizare a lipsei incasarilor = veniturilor preconizate in buget –

  cu imprumutul de la FMI de douajdemiliarde !

 15. Cristian,

  Tu esti a_normal la cap, ca sa crezi faptul ca:

  1) dupa ce ca Romania pana si pe Bubble era ultima pe lista ????

  2) dintr-o data = peste noapte SI MAI ALES IN PLINA CRIZA, cand pana si MASINA DE RAZBOI GERMANA INCEPUSA SA DUDUIE IN LOC SA TOARCA,

  Romania inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, pentru ca:

  „a avut un an agricol foarte bun” !

  Mai bun chiar decat pe vremea comunistilor cand:

  1) forta de munca era inca vie;
  2) era inca toata numai intre granitele tarii;
  3) iar suprafetele agricole lasate parloaga nici nu existau.

 16. Cristi,

  Asta cu cresterea economica in 2011 e ca bancrile spuse de Adrian „Vuvuzeaua” BNR Vasilescu, cu TIRURILE CU EURO – Investitiile Straine Directe – CARE S-AU RASTURNAT IN ROMANIA IN ULTIMII 10 ANI.

  Mai lipseste ca sa apara in Romania si vanatorii – piratii – de comori, in loc sa continue ca sa bantuie pe marile si oceanele lumii !

 17. Romanii isi cumpara masina noua in fiecare an? Si restul le caseaza?

  Pentru ca daca toti romanii isi cumpara masina noua, inseamna ca masinile mai vechi de-un an – adica „folosite” = „uzate moral” – n-au cui sa le vanda in Romania!

  Deci daca nici nu le caseaza in Romania, inseamna ca le vand fraierilor din alte tari euopene, „care nu-si permit sa-si cumpere o masina noua de saraci ce sunt.”

  http://www.money.ro/romania–cea-mai-rapida-crestere-din-ue-la-inmatricularile-auto_1217176.html

 18. Macar de-am avea si sosele – infrastructura – pentru cate masini sunt inmatriculate in Romania !

  Eu banuiesc ca strainii isi schimba in fiecare an masinile – precum si scumpe – pe numele (in contul) romanilor.

  Si uite asa traiesc si romanii bine, macar in statistici !

 19. Asta este corect! Nu trebuie sa traiesti pe alta planeta, ci doar sa-ti iei …
  ……. de acolo, ceea ce nu mai gasesti pe Pamant !

  Si nici n-o sa mai trebuiasca sa faci razboi cu cineva pentru resurse, pentru ca:

  UNIVERSUL ARE RESURSE FARA NUMAR = IN_EPUIZABILE, adica:

  POATE SA DEA LA TOATA LUMEA !

  Singurul lucru care-ti trebuie este „O CARUTA SPATIALA”, ca sa ai cu ce sa le aduci = cari de acolo incoace !

  De parca n-ar fi deja suficient „gunoiul” autohton = indigen, mai trebuie ca sa-l importam si pe cel de pe alte planete!

  Ma rog, este singura sansa ca:

  PAMANTUL SA CREASCA IN VOLUM = SUPRA_FATA (asa cum a crescut Japonia si/sau Dubaiul) astfel incat:

  SUPRA_POPULAREA SA POATA FI DEFINITIV E_RADICATA !

  Chiar daca SUPRA_FATA ARTIFICIALA este cam IN_STABILA TEC_TONIC !

  http://www.money.ro/planeta-poate-fi-bagata-in-faliment_1217173.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: