Răspunsurile mele la cele 3 intrebari ale lui Ion Cristoiu legate de venirea la guvernare a lui Victor Ponta via Traian Basescu. Și o a 4-a întrebare care lipseste.


In editorialul publicat astazi pe cristoiublog.ro, domnul Ion Cristoiu  trage 4 concluzii referitoare la venirea la guvernare a domnului Ponta via Traian Basescusi și adreseaza 3 intrebari. Cele 3 întrebări derivă din analiza unei emisiuni realizate de domnia sa la B1TV, avandu-l ca invitat pe Traian Basescu. Emisiunea a fost in data de 18 martie 2012 (la guvernare era MRU), iar moțiunea de cenzură în urma căreia a ajuns la guvernare domnul Ponta a fost în 27 aprilie 2012.

Întrebările domului Ion Cristoiu 

1. Pe 18 martie 2012, Traian Băsescu știa că zilele guvernului MRU sunt numărate?

2. Victor Ponta știa că Traian Băsescu va pregăti terenul ca să îl aducă la guvernare prin dezvăluirea Stenogramei?

3. A pus și Traian Băsescu umărul la răsturnarea guvernului MRU pentru a dezamorsa tensiunea socială din perioada respectivă?

Răspunsurile mele:

Da, Traian Băsescu știa că zilele guvernului MRU sunt numărate. După demisia guvernului Boc (incompetent, indiferent, iresponsabil din punct de vedere economic – și aici seamană cu actualul guvern Ponta), care venea după demiterea lui Baconschi (am scris despre asta aici, cel care numea manifestanții din Piața Universității ,,mahala violentă și ineptă”), Traian Băsescu l-a folosit pe MRU ca pe un ,,proxy” (o persoană căreia i se dă puterea sau autoritatea să facă ceva pentru altcineva, un substitut), avand aceleasi politici ca guvernul Boc (și ,,miniștri clonă” – cum au fost numiți atunci, dacă nu greșesc, de către Cristian Tudor Popescu) și care îl substituia pe Boc pentru ,,dezamorsarea tensiunii sociale din perioada respectivă”. Venirea cabinetului Ungureanu a însemnat, în opinia mea, primul act prin care păpușarii care îi acționează pe Băsescu, MRU, Ponta au luat fraiele unei economii care nu mai producea atat de mult cat era apetitul de furt, o economie din care prea mulți ajunseseră să fure, iar porția fiecăruia devenise prea mică (aglomerație mare!).

Da, Victor Ponta știa că Traian Băsescu pregătește terenul ca să îl aducă la guvernare (în opinia mea încă înainte de a cădea guvernul Boc), dar nu se astepta sa ajunga premier atat de repede. Domnul Ponta știa că va deveni premierul domnului Băsescu dinainte ca MRU să vină la guvernare. Faptul că știa acest lucru este demonstrat și de discursul incredibil de supus, umil aș spune chiar autist de la momentul votării în Parlament al cabinetului Ungureanu. Mi-am exprimat stupoarea încă de atunci (9 februarie 2012): https://soviani.com/2012/02/09/nu-imi-explic-in-niciun-fel-atitudinea-lui-victor-ponta/. Încercam totuși să înțeleg acea atitudine, din 9 februarie 2012, astfel: ,,Una peste alta, discursul domnului Ponta vis-a-vis de cabinetul propus de Ungureanu, seamana mai degraba cu cel al unui fost subaltern. Nu cu al unuia care vrea sa fie la un moment dat primul ministru al Romaniei. Discursul de astazi in confirma convingerea ca nici nu va fi vreodata un prim-ministru al Romaniei. Chiar daca viata sau anturajul l-ar putea conduce acolo vreodata.”. Ceea ce l-a adus premier a fost anturajul. Din care face pare și domnul Băsescu. Și deși este premier, prim-miniștri sunt alții pentru el. Desemnarea domnului Ponta ca premier a fost al doilea act.

Da, Traian Băsescu a pus umărul la răsturnarea guvernului MRU, dar nu pentru a dezamorsa tensiunea socială din perioada respectivă (și singurul implicat care a realizat prea tarziu a fost chiar fostul șef al spionilor romani, MRU). În 27 aprilie 2012 nu mai era tensiune socială. Și atunci, a 4- întrebare:

În ce scop?

În opinia mea scopul nu era dezamorsarea tensiunii sociale, ci salvarea propriei soarte. Degradat uman și din punct de vedere al popularității, domnul Băsescu avea nevoie să cumpere timp printr-un  alt proxy. Un proxy controlabil pe baza lucrurile știute și încă neștiute (,,dottore”, ,,ofițer acoperit”, ,,moartea procurorului Panait este un caz închis forțat”, inclusiv caracterul sau lipsa lui: ,,Ponta mi-a cerut să îi fiu naș. Și-a lăsat soția însărcinată pentru fiica unui lider PSD” – detalii aici: http://www.mediafax.ro/social/basescu-ponta-mi-a-cerut-sa-ii-fiu-nas-si-a-lasat-sotia-insarcinata-pentru-fiica-unui-lider-psd-12615016). Ponta urma să devină noul Emil Boc, în scopul cumpărării de timp și oferirii unei anumite protecții domnului Băsescu. Iar devenirea am constatat-o în ianuarie 2013, cand l-am numit pe domnul Ponta – ,,Premierul domnului Băsescu”

Mai are cineva dubii ca domnul Victor Ponta s-a transformat în noul Emil Boc? Mai are cineva dubii că în spatele acțiunilor domnului Ponta se află un consens tacit cu domnul Băsescu? Mai are cineva dubii că prin acest pact domnul Băsescu a renunțat la un partid care a devenit mizerabil (prin lipsa de calități a unora dintre liderii trecuți și prezenți) – respectiv PDL și încearcă prin ”coabitarea” sau mai degrabă ”non-combatul” liderilor să își însușească un nou partid, și anume PSD-ul? În scenariul pe care încerc să îl conturez, voi demonstra că domnul Victor Ponta este noul Emil Boc. 28 ianuarie 2013.

Scopul l-am definit deasemenea tot în urmă cu 2 ani:

Faptul că domnul Ponta era un copilot imatur – in acceptiunea domnului Basescu – nu l-a impiedicat sa il desemneze prim-ministru. Nu o data, ci de doua ori. Cu jocul de glezne aferent. Evident, domnul Ponta l-a rasplatit pe presedintele sau: in cea de-a doua suspendare a domnului Basescu, domnul Ponta a actionat ca un premier imatur: in loc sa faca demersurile pentru oficializarea rezultatului recensamantului INAINTE de suspendare, a ignorat aceasta chestiune, parand sa se trezeasca din letargie abia dupa votul popular. Orice om rational si orice partener extern normal ar fi condamnat finalizrea procesului de recensamant DUPA votul popular. Ceea ce s-ar fi intamplat. Doar ca daca listele ar fi fost finalizate INAINTE de suspendare (nimic imposibil in treaba asta), domnul Basescu ar fi fost acum ISTORIE.

In plina procedura de finalizare a procedurii suspendarii lui Traian Basescu, domnul Ponta a sters-o in Africa de Sud, la Congresul Socialistilor. Ca sa nu fie in tara atunci cand trebuiau luate deciziile finale, domnul Ponta a plecat in Africa de Sud cu 2 zile inainte de inceperea congresului. Comunicatul PSD ne anunta atunci clar:

”Victor Ponta se va afla de luni pana joi in Africa de Sud si va participa la mai multe reuniuni si intalniri politice cu ocazia acestui congres”. Am atașat și o fotografie cu domnul Ponta și fiica senatorul PSD făcută exact atunci, la Capul Bunei speranțe”

Nu domnul Băsescu o trimitea conspirativ pe doamna Udrea la domnul Ponta pentru a o numi ca șefă a DNA? Nu domnul Băsescu îl legitima prin numire pe domnul Ponta, la a doua desemnare ca premier, desi spusese inainte de alegerile castigate de USL că va desemna pe cineva ,,fără pată, care nu are un trecut ascuns” ca premier? Și apoi l-a desemnat pe Ponta. Din acțiunea domnului Băsescu înțeleg că îl legitima ca fără pată, fără trecut ascuns…. bla bla.

Nu Victor Ponta (prin organizarea unui referendum în care a încercat să schimbe regulile nu înainte de scrutin, ci după) a fost cel care a contribuit decisiv la încheierea mandatului de Președinte al domnului Băsescu, la termen? Cum poate domnul Ponta (premierul domnului Băsescu) să spună că l-a dat jos pe Băsescu, atata timp cat s-a ocupat, în opinia mea, ca nu cumva domnul Băsescu să își termine mandatul fix la împlinirea celor 5 ani?

Eu cred ca domnul Ponta este al 7-lea membru al ,,echipei” nominalizate de Băsescu altături de Bica, Udrea, Georgescu, respectiv Kovesi, Stanciu, Coldea. Doar că îl văd mai degrabă în prima grupă de 3. O echipa din care la un moment dat au facut parte si Blejnar, Anastase, Blaga, Videanu, și alții…

Așa că răspund ferm la a 3-a întrebare (retorică) a domnului Cristoiu. Da, Traian Băsescu a pus umărul la răsturnarea guvernului MRU. Scopul l-am aratat mai sus

 



Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.