Ce să înțelegem din ,,ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare”


Drago Kos este șeful grupului de lucru anti-mită din OECD, potrivit Bloomberg.

Il puteti vedea vorbind in link-ul de aici intr-un amplu interviu acordat postului de televiziune Russia Today, intervievat ca fiind un ,,luptator anti-corupție profesionist” de către Sophie Shevadrnadze, nepoata lui Eduard Shevardnadze – fost ministru de externe al URSS și ulterior fost Președinte al Georgiei, răsturnat de la putere în 2003 în urma ,,revoluției trandafirilor” – cu puternica perceptie că a nu a reușit să combată corupția din Georgia.

Ziare.com a reușit la fel de repede ca Sophie Shevardnadze să îl contacteze pe Drago Kos, obținând un interviu cu 8 întrebări și 7 răspunsuri (interviul AICI).

Răspunsurile sunt inteligente. Spre exemplu: ,,actualul guvern al României nu lupta împotriva corupției la nivel înalt – așa cum este personalizată de DNA, să continue”.

Fraza în engleză este următoarea: ,,current government of Romania does not want the fight against high-level corruption – as personalised by the DNA – to go on.”

Traducerea ziare.com a frazei este oarecum ticăloasă: ,,actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt – o lupta intruchipata de DNA”

În textul în limba engleză nu se regăsește ,,nu vrea să continue lupta anti-corupție”. Aceasta este părerea ziare.com pusă în gura oficialului GRECO. Alegându-și atent cuvintele, oficialul OECD susține, în opinia mea, ceva ce nu știu dacă vrea guvernul, dar eu așa aș vrea: nu vreau să continue AȘA lupta anti-corupție: pe protocoale, întârziată și care pierde peștii mari fie pentru că procurori ai DNA se împiedică în instanță (cazul Ponta, https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fradu.soviani%2Fposts%2F10216383296722840&width=500„>Microsoft 2 și 3, sau Tăriceanu – unde renunțarea de către DNA a acuzației de ,,favorizare a făptuitorului” face futilă informația că Tăriceanu e un mare minicinos, chiar și sub jurământ).

Nu văd însă nicio întrebare legată de protocoalele ticăloase SRI-PICCJ, SRI-ICCJ, SRI-Inspectia Judiciară.

Dacă aș fi văzut întrebarea (și mai ales răspunsul) aș fi găsit argumente să afirm altceva decât faptul că deși vreau cu tărie ca lupta reală anti-corpuție să continue, nu pot confunda lupta reală-anticorupție cu anti-corupția demonstrată de managerul administrativ al DNA: tergiversarea dosarului Microsoft până la prescriere, lăsând intactă rețeaua care fraudează bugetul și ciupind un piculeț terminațiile.

Nici eu nu vreau luptă anti-corupție care să nu atingă nici cu un pai nucleul dur mafiot, ci doar să îl gâdile, fie împiedicându-se în fața in fața instanțelor care ajuns să dispună achitări pe baza probelor furnizate de procurori DNA, fie, mai grav, clasând pe baza protocoalelor fapte de corupție certe, pentru simplul motiv că oameni din SRI protejau, prin protocoale, infractori.

Mi-am format această opinie prin cele 2 cazuri notorii: prescrierea Microsoft și, cel mai recent, al cazului mita de la CFR pentru fapte din 2005 în cazul celui mai mare contract pe bani publici și Europeni, contract de un miliard de Euro – cel în care DNA tace suspect.

Concluziv, nu pot decat sa salut reactia lui Tudorel Toader care a declarat astazi ca va cere explicatii ,,pentru a comunica în mod oficial dacă afirmaţiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD, aşa cum acreditează titlul materialului întocmit de Ziare.com” (…) și asupra afirmației ,,Ministrul vostru al Justiţiei va învaţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare.”’

În engleză: ”My colleagues at GRECO do not need my defence but there is something I have to say: your Minister of Justice will soon learn that he is terribly wrong and obviously he will have to learn it in a hard way.”

Răspunsul este în contextul în care Tudorel Toader a declarat că nu GRECO scrie legea în România și că arată doar standardele sau direcțiile de evoluție.

Ce spune GRECO despre recomandări?

Iată: ,,Regulile de procedură ale GRECO prevăd o procedură specială, bazată pe o abordare graduală, pentru a relaționa cu membrii ale căror răspunsuri la recomandările GRECO au fost găsite nesatisfăcătoare din punct de vedere global”.

Or, eu asta înțeleg din ce zice domnul Kos: în curând va fi declanșată această procedură.

Având în vedere că domnul Kos ,,nu își apără colegii de la GRECO” ci vorbește în calitate sa de Președinte al Grupului Anti-Mită de pe lângă OECD (care sunt convins că e în relații de colaborare cu GRECO), am sentimebtul că în curând va veni această procedură de la GRECO, pe baza informațiilor OECD.

Iar această procedură mă îndoiesc că va declanșată de decizia suverană a CCR, care spune că Președintele nu are de a ales în a accepta sau a nu accepta în funcție de cum găsește oportun, propunerea de revocare a procurorului șef DNA.

Ci mai degrabă cred că va fi legată de modul în care OECD constată că România a încercat în repetate rânduri în perioada Ponta-Cioloș-Grindeanu-Tudose-Dăcnilă (cu numitor comun Vâlcov), să albească sume provenite din infracțiuni, prin cod fiscal. Așa cum am scris, în premieră, aici:

Adevarata miza a impozitului pe venit global: albirea sumelor nejustificate. Articolul 117 – firul roșu dintre Ponta-Cioloș-Grindeanu.

Și încă ceva:

Aștept cu nerăbdare să văd decizia GRECO pe care o preanunță domnul Kos în interviul de pe ziaredotcom. O va anunța fie la Russia Today fie  în altă parte.

,,Corrupt EU politicians think they have the right to rob their countries”, spunea Drago Kos în 2014, la Russia Today. Afirmația consider că este valabilă, dar învechită. Dacă aș adăuga doar ceva la fraza domnului Kos din 2014 pentru a o actualiza în condițiile României din 2018, ar fi doar atât: politicienii europeni corupți cred că au și dreptul să facă subiectul unei cercetări mimate anti-corupție, unei protecții instituționale. Și doar în România, prin protocol.

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.