Guvernarea Orban și Restaurația lui Iohannis. Ce rămâne după PSD.


,,Chiar dacă mandatul este previzibil unu’ scurt, eu sunt convins că va fi unul puternic și de succes”. Acesta a fost mesajul lui Klaus Iohannis în cele două minute de prezența la prima ședință, informală, a guvernului Orban, după învestirea oficială.

Declarația, care amintește de o finalizare precoce a procesului de instalare a guvernului Orban și care ar fi trebuit să fie concluzivă, naște mult mai multe întrebări decât ar fi trebuit să genereze o concluzie. Care este mandatul guvernului Orban și de unde știe Iohannis că va fi unul puternic și de succes?

Oare chiar ,,dezastrul PSD”, invocat de Iohannis și Orban, poate fi reparat într-un mandat scurt, puternic și de succes? Depinde cum privim ,,dezastrul” PSD.

Din punctul meu de vedere, mandatul lui Orban ar trebui să se refere la economie. Dar vom vedea că nu este așa.

Am semnalat încă de la începutul guvernelor PSD (4 ianuarie 2017, aici: ,,Prima mea impresie despre administrația Dragnea 1”) – merită recitit articolul integral că ,,Am numarat 27: 26 de miniștrii plus premierul. Prima mea impresie despre administratia Dragnea 1 este ca vom avea un guvern extrem de numeros cu miniștrii care nu se vor înțelege pe ce culoare are o portocala. Este o soluție loose-loose”.

Și mai arătat începând de atunci că politica economică manverată de Darius Vâlcov este de fapt nu una a PSD-ului ci a strategilor de lungă durată, transpartinici, care în esență doresc albirea sumelor provenite din infracțiuni și furate din România. Nu insist, căutați pe blog despre tentativele de spălare prin cod fiscal ale sumelor provenite din infracțiuni, trans-guvernamentale, începând cu guvernarea Ponta din 2014 și până în prezent.

Că acei 27 de miniștrii nu s-au înțeles pe ce culoare are o portocală a fost evident în guvernele succesive PSD-ALDE. Cel mai evident a fost în guvernele Grindeanu și Tudose, când se răzgândeau de la o zi la alta, după care plângeau pe la televizor gen Ionuț Mișa și ziceau că sunt patrioți.

În esență, încă de la câștigarea alegerilor din 2016 de către PSD am arătat și susținut că noua guvernare trebuie să genereze în primul rând performanță administrativă și politică, care să asigure plasarea în economie a investițiilor, care să genereze creștere economică de lungă durată și abia apoi să conducă la majorarea salariilor. Nu s-a întâmplat așa.

În toate cele 3 guverne PSD și în special în primele 2, PSD a ratat această unică modalitate de genera creștere economică de durată și a făcut pe dos: a început cu majorarea salariilor bugetare, fără restructurare, mimând performanța economică. Toate acestea nu ar fi fost însă posibile fără complicitatea BNR și a lui Klaus Iohannis, rezultanta fiind o îndepărtare pe termen foarte lung a economiei României de la o șansă reală de creștere. Hoțul de cuvinte Ponta a fost cel care propus reducerea TVA-ului (prea târziu și prea mult) de la 24% la 19%, dar Iohannis și Cioloș au fost cei care au mers înainte cu ea, încă dinainte de intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2019. Inflația s-a majorat în cele din urmă la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, iar BNR a acționat pe contrasens, punând gaz peste foc și acționând prea târziu și prea puțin cu politica monetară.

La final, în 4 noiembrie 2019, complicitatea păguboasă PSD-BNR-Iohannis se încearcă a fi pusă doar pe seama PSD. Nimic surprinzător și evident că și-o merită PSD, atâta timp cât au mimat performanța economică prin impostura unora ca Vâlcov sau Teodorovici, lipiți și de Dăncilă. Ei nu au avut nicio reticență, la fel ca tehnocrații, să falsifice date bugetare, iar eliberarea din funcție ,,la cerere”, ieri, a secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru – are și-a asumat din 2014 și până ieri ,,cifrele bugetului” este în opinia mea o dovadă elocventă. Aștept ca Florin Cîțu, noul ministru al finanțelor publice să facă ,,dreptate până la capăt” și să devoaleze ireversibil, acum că este responsabil, mecansimul de falsificare a datelor bugetare și a prognozelor de PIB. Florin Cîțu ne-a zis de atâtea ori că ,,nu luăm prizonieri”. Sper să nu îi amnistieze…

,,Vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștrii în ministere”, a mai spus Klaus Iohannis la investirea guvernului Orban. Însă, Klaus Iohannis, ca beneficiar legal de informații de la SRI știe exact ceea vor găsi noi miniștrii în ministere: falsificări de date și prognoze bugetare falsificate astfel încât să creeze aparența sustenabilității cheltuielilor majorate pe termen lung. Noi miniștrii vor găsi exact ceea ce au lăsat Cioloș și Iohannis în 2016 și anume criza bugetară (așa cum vă avertizam încă din 15 decembrie 2016, aici), criză bugetară ținută sub preș și amplificată de cele trei guvernare care au urmat. Semințele acestei crize bugetare au fost puse însă încă din 2015, sub guvernarea Ponta și favorizată de Iohannis, Cioloș și toți ceilalți care au urmat.

Totuși, ceva diferențiază ultimul guvern PSD (Dăncilă) de primele două (Grindeanu, Tudose). De fapt, ,,trei ceva”.

Primul ceva: pentru prima oară în istoria României, un premier a declarat public că nu a mai cerut avizul SRI pentru miniștrii desemnați, de unde rezultă că toate celelalte guverne făceau astea. 

Asta nu înseamnă că în guvernul Dăncilă nu au fost miniștrii deja avizați de SRI, cu ocazia guvernelor anterioare (Grindeanu, Tudose sau Ponta). Spre exemplu, Eugen Teodorovici, care a primit avizul SRI cu ocazia mandatului de ministru al finanțelor în guvernul Ponta (2015), Darius Vâlcov, care a fost păstrat nepermis de mult ca și consiler al premierului (până la întemnițarea lui Dragnea) și care a primit aviz SRI în guvernarea Ponta, Ana Birchall – Ministru al Justiției, și care în guvernul Grindeanu a fost desemnată ca ministru delegat pentru afaceri europene, Viorel Ștefan, Vicepremier în cabinetul Dăncilă înainte să fie extras la Curtea Europeană de Conturi și ministru al finanțelor publice în guvernarea Grindeanu, Răzvan Cuc – avizat de SRI ca ministru al transporturilor în guvernarea Grindeanu, portofoliu care l-a ocupat și până ieri, Gabriel Leș – ministru al apărării și în guvernarea Grindeanu, mai vechiul avizat Teodor Meleșcanu (ministru de externe în guvernarea Grindeanu ajuns Președinte al Senatului în guvernarea Dăncilă) și alții.

Al doilea ceva: față de miniștrii de la primul ceva, avizați de SRI, nu exclud ca la un moment dat activitatea lor ministerială sau investițională să fie cercetată penal. Însă, din restul miniștrilor (neavizați de SRI) cum în mod evident nici Dăncilă nu a fost avizată, încă nu a planat vreo suspiciune de corupție. Ceea ce mă face să mă întreb (vis-a-vis și de Orban), de ce suspiciunile/faptele de corupție au apărut istoric doar la miniștrii avizați de SRI?

Și al treilea ceva și poate cel mai important: contrar înmuierii lui Liviu Dragnea (care a crezut și a căutat căderea la pace în speranța că nu va fi executat), în mandatul ultimului guvern PSD au fost denunțate protocoalele secrete și ticăloase prin care SRI a subordonat Justiția.

Și, înclin să cred că indiferent de manevrele unor foști miniștrii avizați de SRI, gen Florin Iordache (ministru al justiției în guvernul Grindeanu și asumator, avizat de SRI, al OUG 13), în ciuda stării de interimat generalizate din justiție, pentru prima oară în ultimii ani, magistrații judecători au avut ocazia să judece fără presiunea protocoalelor cu SRI. Ceea ce, în opinia mea, i-a făcut mai independenți decât oricând și ar fi putut reprezenta momentul de cotitură față de situația înregistrată la momentul denunțării protocoalelor cu SRI, când am ajuns în situația ca două treimi din judecători, în căile defintive de atac, să nu dea doi bani pe lege, așa cum am scris AICI.

În esență înclin să cred că acești ,,trei ceva” sunt cei care au diferențiat guvernarea Dăncilă de celelalte, situația cheltuielilor bugetare fiind înrătutățită și în acest guvern, grație unora ca Teodorovici și Vâlcov,, deliberat, la fel ca și la celelalte guverne. Și tot la fel, cu complicitatea BNR și a lui Klaus Iohannis. Și tocmai reversarea acestor ,,trei ceva” reprezintă ,,mandatul scurt, puternic și de succes” al guvernului Orban. Pe scurt: RESTAURAȚIA.

În opinia mea, mandatul dat prin Iohannis lui Orban nu este de a repara economia care în mod clar trebuie reparată (avansez opinia că echipa lui Orban nici nu știe cum să o facă și nici nu își propune în mod real asta, fiind avertizat că are ,,un mandat scurt”) ci să readucă la situația anterioară denunțării protocoalelor justiția, altfel spus să inhibe independența magistraților care s-a manifestat pregnant în condițiile denunțării protocoalelor cu SRI.

Și încă ceva:

,,Suntem după aproape o minune: șapte formațiuni politice și grupuri parlamentare au reușit să se unească, să punem punct unei guvernări care cu adevărat a făcut rău României. A doua minune este învestirea acestui guvern”, a declarat ieri Ludovic Orban. Este a doua oară când este caraghios la maximum Ludovic Orban, în numai 6 ore, punând ajungerea sa ca premier în seama unui fenomen supranatural atribuit forței divine. Până la Orban, nicio paiață ajunsă premier în vreun stat al lumii nu a atribuit calități divine SRI-ului. Să mă explic.

,,Vom avea între 237 și 243 de voturi la investitură”, declara Orban în preziua votului pentru investirea guvernului. Matematic, numărul ,,între” din intervalul citat este 240. Câte voturi a obținut guvernul Orban la învestitură? Wow! Fix 240.

Câți parlamentari PSD/Pro-Romania ,,au trădat” directivele șefilor de partid pentru ca guvernul Orban să treacă? Răspunsul exact este: câți a fost nevoie. De data asta a fost nevoie de 5 de la PSD și 6 de la Pro-România. Fără aceste ,,trădări”, guvernarea Orban ar fi obținut 229 de voturi, insuficient pentru a scoate din interimat pe Dăncilă, cea care nu a mai cerut avizul SRI pentru miniștrii.

Iau doar câteva exemple izvorâte din PSD: Georgian Pop – fost șef al Comisiei de Control SRI în perioada Coldea (în fapt s-a manifestat mai degrabă ca purtător de cuvât al SRI-ului care subordona justiția prin protocoale), o doamna de la Băcău, Elena Hărătău, care cu câteva ore înainte de moțiune critica în Parlament programul de guvernare propus de Orban pe motiv că PNL este PDL și închide spitale și ajunsă în Parlament nu în 2016 ci în iunie 2018, pe locul lăsat liber de Gabriel Vlase care a plecat la SIE sau Eugen Gioancă, care a intrat în Parlament în 19 iunie 2019 pe locul PSD lăsat liber de Claudiu Manda (fostul șef al Comisiei de Control SRI, după Georgian Pop), cel care a preferat să se extragă în Parlamentul European decât să ducă până la capăt investigarea celor care au subordonat justiția, din SRI, prin protocoale. Repet, au ,,trădat” doar 5 din PSD și 6 din ,,Pro-România” pentru că doar de atât a fost nevoie pentru ca estimarea ,,divină” a lui Ludovic Orban, fix 240, să ,,cadă” pe realitate.

Iar în privința celeilalte situații în care domnul Orban a fost extrem de caraghios ieri este atunci când a răspuns, la votul de învestitură, unei întrebări a lui Varujan Vosganian: ,,Toleranță zero față de corupție, toleranță zero față de abuzuri”. Reiau aici comentariul meu de ieri, de pe facebook: ,,Hai ca m-am distrat. Pai Orban a ajuns somer de a trebuit sa il angajeze firma finului lui Valeriu Stoica tocmai pentru ca DNA i-a facut dosar de coruptie, si i-a fost deturnata candidatura la primaria capitalei Apoi Orban a fost achitat in fond (2-1 pentru achitare), decizie mentinuta in definitiva Deci, Orban a fost un abuzat (un vot a facut diferenta dintre CORUPT si ABUZAT). Unde e toleranta zero fata de abuzuri?

Ludovic Orban devine astfel primul premier din lume, care, după ce a fost abuzat, consideră că e o obligația lui tacă mâlc.

E drept, Ludovic Orban a păstrat în ,,definitivă” soluția de achitare din fond pronunțată sub protocol, cu 2 judecători pentru achitare și unul pentru condamnare. E drept că decizia a fost dată de ICCJ, aflată sub protocol cu SRI. E drept că Ludovic Orban a fost reprezentat la ICCJ de avocați de la casa de avocatură a fostului lucrător al Securității, Gheorghe Mușat, obținând ,,victoria”. E drept că astfel, Ludovic Orban a avut servicii prestate de aceeași casa de avocatură care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis în dosarul cu casele obținute prin falsificarea testamentului. E drept că și Ludovic Orban are aceeași origine, pe linie paternă, respectiv, din Securitate. E drept că Ludovic Orban a declarat în contextul devoalării implicării lui Augustin Lazăr în menținerea lui Iulius Filip în detenție, la pușcăria de la Aiud, în baza turnătoriilor șefului casei de avocatură care l-a reprezentat: ,,nu am înțeles care e chestia cu deținutul politic a cărui eliberare nu a fost acceptată… nu știu care era răspunderea pe care o avea Lazăr… nu era șeful Comisiei… era parte într-o Comisie… nu sunt edificat… informațiile care au fost prezentate până în momentul de față nu sunt suficient de elocvente. Ca urmare nu am nicio poziție de exprimat și nu mă întrebați ca Președinte al PNL. Eu sunt vindecat de mult de trecut. Poate îmi puneți și alte întrebări. Nu cred că un partid politic are ce să spună pe tema asta. Nu faceți niciun fel de paralelă între înaintașii liberali care au murit în închisori și Iulius Filip”. Normal.

Dar poate ne poate spune domnul Orban cum a ajuns să fie ,,eliberat” prin achitare, în urma unui abuz care l-a costat un dosar penal și pierderea candidaturii, în 2016, la Primăria Capitalei, cu sprijinul în fața ICCJ, instituție sub protocol cu SRI a unor avocați din casa fostului infiltrat la Securității de la Aiud, Gheorghe Mușat. Și de ce a tăcut permanent domnul Orban în privința îndepărtării lui de la candidatura la Primăriei Capitalei, prin dosar penal urmat de achitare, dacă pretinde că are toleranță zero față de abuzuri? Răspunsul este simplu: domnul Orban are toleranță sută la sută față de abuzuri dacă acestea îl aduc în postura să fie prim-ministru al României cu un mandat scurt și de succes. Restaurația. 

Citiți și.

Despre infiltratul de la Aiud – Gheorghe Mușat, despre ,,biciul securității” – Augustin Lazăr și despre amnezia SRI – serviciu NATO.

Iar mai jos aveți lista guvernului ORBAN, mulți dintre ei avizați de SRI încă din perioada în care făceau cursuri la Academia Națională de Informații sau la Colegiul Național de apărare.

Prim-ministru – Ludovic Orban
Viceprim-ministru – Raluca Turcan
Ministrul Finanțelor Publice – Vasile-Florin Cîțu
Ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela
Ministrul Afacerilor Externe – Bogdan Lucian Aurescu
Ministrul Justiției – Marian Cătălin Predoiu
Ministrul Apărării Naționale – Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe
Ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației – Ion Ștefan
Ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
Ministrul Sănătății – Victor Sebastian Costache
Ministrul Educației și Cercetării – Cristina Monica Anisie
Ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu
Ministrul Tineretului și Sportului – Marian Ionuț Stroe
Ministrul Muncii și Protecției Sociale – Victoria Violeta Alexandru

 

 



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , ,

1 răspuns

  1. Ochii albaștri din Guvernul Orban – lista miniștrilor cu „pedigree” de siguranță națională: http://www.romaniacurata.ro/ochi-albastri-guvern-orban-ministri-securitate-nationala/

    La cum se comportă, suntem o țară putinistă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.