Cel mai recent studiu al meu arată că, în căile definitive, 67% dintre judecătorii din Romania nu dau doi bani pe lege


În premieră vă anunț că lucrez la un model econometric privind proporția judecătorilor din România care respectă legea. Rezultatele intermediare ale modelului îmi indică faptul că 33% dintre judecători respectă legea integral, 17% mai închid ochii și respectă selectiv legea, iar 50% nu dau doi bani pe lege.

Modelul include sentințe în fond și în calea definitivă de atac. În ceea ce privește calea definitivă de atac, aflată în atenția specială a SRI, care și-a subordonat instituțiile din justiție, situația este mult mai rea: mai puțin de 20% dintre judecători respectă legea integral, 13% mai închid ochii și respectă selectiv legea, iar 67% dintre judecătorii din căile definitive nu dau doi bani pe lege. În model am folosit ca variabilă dummy subordonarea instanțelor de fond sau din calea definitivă față de SRI, prin protocoale. Economiștii știu că variabilele dummy sunt folosite în analiza econometrică a seriilor de date pentru a indica prezența foarte improbabilului, precum războiul. Nu am găsit o variabilă dummy mai bună decât protocoalele ticăloase cu SRI.

Modelul, care  desigur este criticabil măcar pentru motivul că până la el nu a mai existat o modelare econometrică a judecătorilor care nu dau doi bani pe lege în România și nu există până la el o referință, folosește o metodologie relativ nouă ,,bucket approach” care în alte studii a reușit să estimeze rezultate care nu au putut fi estimate prin metodele clasice. Spre exemplu în cazul estimării multiplicatorului fiscal, abordarea narativă și bucket approach a reușit să estimeze rezultate chiar și pentru economia României, deși seriile de date sunt grav distorsionate.

Din model pot fie extrase rezultate și în ceea ce privește proporția procurorilor care nu dau doi bani pe lege, dar deocamdată nu le fac publice, întrucât rezultatele sunt, realmente, groaznice, și încerc să văd dacă nu s-a strecurat o eroare esențială.

Ca orice model care folosește instrumente statistice, derivat dintr-o abordare narativă, și modelul creat de mine este criticabil și prin prisma intervalului de referință ales (2015-2019),dar rezultatele preliminare indică o sensibilă îmbunătățire în instanțele civile, după ce SRI nu a mai acordat protecție tuturor magistraților din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publică a protocoalelor. Am convingere că, odată ce vor fi lustrați și primii furnizori/colaboratori din justiție ai SRI de către CNSAS, ponderea judecătorilor care nu dau doi bani lege se va reduce.

Ideea acestui model mi-a venit după o discuție cu persoana pe care o respect cel mai mult în domeniul economic și care m-a întrebat: Care crezi că este adevărata problemă a României, cea care ține economia în subdezvoltare? Am răspuns că mimarea luptei anti-corupție prin subordonarea justiției de către lichele și oameni fără căpătâi care doar mângâie pe creștet mari corupți (atunci când nu îi protejează) și mimarea bunei administrații. Mi-a răspuns: ai dreptate doar parțial. Principala problemă a României este că unei proporții mari din rândul populației nu îi pasă de respectarea legii, chiar și din neînțelegere, dar mai ales că o proporție și mai mare din rândul judecătorilor și procurorilor (raportată la ponderea populației nepăsătoare față lege), la rândul ei, nu dă doi bani pe lege.

Vestea bună este că începe să se diminueze ponderea populației care nu dă doi bani pe lege. Am achiesat, integral și am început să lucrez la model, inspirat și de o intenție a CSM anunțată la finalul anului trecut, de îmbunătățire a imaginii justiției. Concluziv, primele rezultate îmi arată că, în căile definitive, 67% dintre judecători nu dau doi bani pe lege, 13% respectă selectiv legea și doar 20% o respectă integral. Am convingerea că la acest rezultat contribuie lipsa reală a răspunderii magistraților. Vestea bună este că totuși, 20% dintre judecători o respectă, integral.

Notă: Perioada de după denunțarea protocoalelor cu SRI este prea scurtă pentru a avea relevanță statistică și nu poate fi relevantă atâtat timp cât rețelele din justiție subordonate în trecut prin protocol tind să se subordoneze unui soi de mafie, în interesul altor rețele decât cele ,,supravegheate” de SRI.

Later edit:

În România sunt aproximativ 4500 de judecători. Întăresc rezultatele preliminare ale studiului:

Un judecător de la Cluj –  Cristi Dănileț. Dacă l-am întreba ce se întâmplă în situațiile când la motivare îș dă seama că a greșit soluția, greu am găsi un alt răspuns decât că nu dă doi bani pe lege, din moment ce a pronunțat o soluție greșită

Un alt judecător, dintr-o altă instanță, judecând pe excepții și care nu intrase pe fond ,,Oricum ar fi, noi trebuie să dăm termen, pentru că noi avem două apeluri, și nu știu cum le resping”.

Un alt judecător, dintr-o altă instanță și care se ghidează și promovează mesajul:,,cunoaște legea ca să știi cum să o încalci”.

Un alt judecător, de la București, care, după ce e întrebat de justițiabil în ședință publică dacă consideră necesar să se abțină și răspunde nu, după ce justițiabilul depune cerere de recuzare, pe care o timbrează cu 100 de lei, în timpul judecării cererii de recuzare își aduce aminte că e incompatibilă și vâră o cerere de abținere, iar apoi recuzarea este respinsă ca rămasă fără obiect, dar suta justițiabilului este pierdută.

Un alt judecător, tot de la București care, atunci când justițiabilul îi argumentează cu o decizie a Curții Constituționale în privința unei executări silite îi explică: ,,Dacă nici noi la judecătoria…. nu știm cum se face o executare silită….’

Un alt judecător, de la Arad care îi spune unei colege judecătoare:: ,fă-te că nu vezi. Dacă nu vezi, nu poți fi acuzată de abuz în serviciu”.

Un alt judecător, de la București, care pronunțându-se pe o cerere de a nu fi amânată judecata, găsește ca argument: ,,n-ați avut noroc cu soțul”.

Un alt judecător, tot de la București, care își judecă singur cererea de recuzare și tot el își scrie motivarea, uitând pentru ce era cererea pe care nu el, ci completul următor era învestit să o judece. Pentru celeritate.

Un alt judecător, dintr-o altă instanță: ,,Eu dacă am greșit o soluție, Curtea de Apel vine și o schimbă în calea de atac”. E atât de simplu! Și dacă pronunți o hotărâre într-o cale definitivă, cine o mai schimbă? Adina Daria Lupea?

Un alt judecător, dintr-o altă instanță, de la Cluj: Adina Daria Lupea: ,,În vremurile tenebroase de altă dată când între noi mai exista colegialitate, respect și normalitate, solicitam un dosar pe cale scurtă. În vremurile reformate și iluminate, ne amendăm colegii de la alte instanțe pentru nerăspunsul la termen la o adresă”. Doamna Lupea, vă recuz! La fel interpretați și probele din dosare cum vă pronunțați pe internet? Este superioară colegialitatea interesului superior al justițiabilului sau prevederilor legale care prevăd că o revizuire se judecă cu celeritate și cu precădere? Cum apreciați respectarea justițiabililor când 3 termene la rând ,,colega” uită să trimită dosarul și nici măcar nu răspunde la adrese?  Cum apreciați faptul că justițiabilul vine special în țară, din vacanța cu familia, doar că să vadă că nici la acest  al treilea termen de ,,celeritate și precădere” colega nu a trimis dosarul?

Sincer, dacă considerați că e prioritară colegialitatea față de in justițiabil, nici nu vreau să îmi închipui câți bani dați pe lege, într-o revizuire.

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , ,

11 răspunsuri

 1. Felicitări. Quot Erat Demonstrandum…. Din simplul… Bun simț Ingineresc… Rezultatul îmi părea a fi similar cu cei taman… Purcezi a „cataloga „….. 👍✌️🎩

 2. Dl. SOVIANI – in 2016 am inaintat la M.A.I . o plangere prealabila impotriva GRUPULUI de CRIMIA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA de la Piatra Neamt care a JEFUIT si JEFUIESTE BANUL PUBLIC de la BUGETUL Primariei Piatra Neamt , etc . Cauza a fost trimisa spre solutionare la ANTIFRAUDA din IPJ Neamt – dosar 524/P/2016 a Parchetului de pe langa Judecatoria Piatra Neamt . Tot in anul 2016 a inceput urmarirea penala in REM . Au schimbat directori de la APA SERV si LOCATIV SERV . Aici fac o paranteze si spun ca acel director de la LOCATIV SERV de la acea vreme care a fost schimbat a facut un AUDIT EXTRERN ( IASI) si a depistat o FRAUDA la bugetul societati de peste 34 mild. lei vechi . In 2017 au emis ordonanta de SCOATERE de SUB URMARIRE PENALA , iar eu am facut plangere impotriva ordonantei ce a fost inregistrata cu nr 7687/279/2017 . In data de 14.04.2019 – am depus o cerere sa studiez dosarul la arhiva cu toate ca de nenumarate ori pana atunci am fost si mi s-a spus ca dosarul este la motivat . Deci cu dovezi ( inscrisurile oficiale din dosarele mentionate ) , fac dovada cum foarte multi magistrati PROTEJEAZA , COMPLICI la CRIMA ORGANIZATA .Aici este vorba de o problema a tuturor locuitorilor din Piatra Neamt . La ce INSTITUTIE sa ma mai adresez daca cele de la centru trimit cauzele spre solutionare in ritoriu …etc conform procedurilor legale . Ce este de amintit ca toate cauzele care sunt spre solutionare cu plangere impotriva ordonantelor de scoatere ori a rezolutiilor , sunt respinse de instante si petentii sunt obligati la plata cheltuielilor de 2-3 sute lei , ingradindu-li -se dreptul prevazut de art. 6 din legea 30 /1994 ( la un preoces echitabil si prin DISCRIMINARE , adica solutia unui procuror certat cu legea devine litigiu intre justitiabil si acel procuror care taie si spanzura .
  Eu discut de fraude de ordinul MILIARDELOR – Primaria Piatra Neamt este datoare pe cel putin 25 de ani si tot noi cetatenii suntem acuzati ca nu luam atitudine . Eu acum vin si va intreb – Ce INSTITUTIE mai apara interesele cetatenilor ?

 3. Golănia este caracteristică națională! Golanul este un prost tupeist ajuns la decizie! Fiecare român vrea să ajunga un derbedeu care dispune discreționar in domeniul său de activitate.

 4. Foarte interesant! Aveti nevoie de material de lucru?

 5. Toti judecatorii si procurorii incalca legea zilnic, fara exceptii. Am dovedit asta personal in Vrancea, Galati, Braila si Bucuresti, statistica ce demonstreaza ca toti din toata tara fac la fel. Este intentia mafiei de „stat”, fosta politie secreta comunista reinstalata la putere prin lovitura de stat din 1989. Intr-un mediu antropic nu exista aleatoriu si marja de eroare, fiindca exista doar intentia care determina previzibil rezultatul. Ca sa ma opreasca sa denunt adevarul, mafia a comis 8 Infractiuni impotriva umanitatii, prin Torturarea mea, si Vatamarea mea corporala cauzatoare de moarte, si tentative repetate de Omor calificat, in forma continuata, determinandu-ma sa devin refugiat politic permanent ca sa-mi salvez viata. Toti procurorii si judecatorii mafiei sunt constienti de atrocitatile mafiei, complici si instigatori la Crime impotriva umanitatii

  truthjustice.x10host.com

 6. E normal. Protocoalele or fi fost ele denuntate, dar asta nu inseamna ca nu se mai aplica. Existenta lor era utila numai pentru a justifica formal magariile petrecute in sistem, pentru a oferi acoperirea legala executantilor ordinelor primite din afara sistemului, nu pentru a asigura controlul sistemului, care este deja asigurat prin existenta unor santaje, aferente unor schelete in dulapurile magistratilor. Iar ordinele alea nu sunt venite decat pentru a asigura perpetuarea unui sistem mafiot in care orice activitate economica trebuie sa cotizeze, in diverse moduri, la mentinerea unui status quo. Nu cel pe care il vedem la tembelizoare, ci unul legat de controlul oricarei actiuni a populatiei

 7. Ne trebuie un sitte la care sa putem relata mizeriile judecatorilor & procurorilor. Dar nu politizat precum „Lumea Justitiei”. Numai asa putem sa indreptam lucrurile.

 8. Țineți cont, totuși, în modelul dvs, că grefierele țin pixul în mână. Cred că până terminați de lucru, veți constata că procentele intermediare sunt valori minime.

  • Mergand mai departe pe rationamentul dvs, cu care sunt de acord, cine are arhiva SIPA si inclusiv pixu-ul grefierelor?

   • Just. Poate modelul dvs. va sta cândva la baza unei aplicații/platforme. Ar fi de ajutor mediului privat în navigația prin acest House of Cards (să ne ajute să facem strategii mai inspirate pe mediere & litigii, să scăpam mai des printre fisuri).

    De exemplu, din cât ați apucat să cercetați până acum șirul judecătorilor, ați putea scoate o ‘hartă’ pe care să putem vedea pe unde sunt dispersați judecătorii (mai) ok? Mă refer mai mult la cei de fond, din prima linie, unde noi, cei mai mărunți ne cam pierdem viețile murind cu dreptatea în mână.

Trackback-uri

 1. Astazi, de la ora 21.00, sunt invitat in studioul B1TV. Vorbim despre: – Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: