Prima mea impresie despre administrația Dragnea 1.


Am revenit. Am reusit sa vad lista ministrilor propusi de catre PSD+ALDE. Asa cum puteti remarca deja, nu ma voi referi de acum încolo la guvernul care va trece prin Parlament drept Guvernul Grindeanu. Pentru mine guvernul acesta este Administratia Dragnea 1. Fără să îl cunosc, opinez că domnul Sorin Grindeanu va fi doar un nou Emil Boc. Sper să îmi dea toate motivele să mă înșel.

Glumeam la un moment dat atunci când imaginam SMS-ul de desemnare trimis de Iohannis lui Grindeanu  cam așa: ,,Fwd: Succes! Klaus Iohannis”. Continuand gluma, iată și răspunsul prompt pe care îmi imaginez că l-ar fi dat Grindeanu: ,,Multumesc. Am fost informat deja”.

Am numarat 27: 26 de miniștrii plus premierul. Prima mea impresie despre administratia Dragnea 1 este ca vom avea un guvern extrem de numeros cu miniștrii care nu se vor înțelege pe ce culoare are o portocala. Dar fiind vorba doar despre prima administrație Dragnea, probabil acest lucru se va schimba in timp.

Ca observator, nu pot sa ma abtin si constat ca Sevil Shhaideh reprezenta ,,o mare” problema in a fi numărul 1 în guvern, dar aceieasi care au blamat-o intens saptamna trecuta, par sa fi cazut la pace cu solutia noului Emil Boc si si-au inghitit vorbele. Sau vaporii de tutun. Pace care reprezintă, în opinia mea, marcarea unei înfrângeri de etapă a celor care îl manevrează pe Klaus Iohannis si un compromis al lui Dragnea, sau o solutie loose-loose.

Ceea ce înțeleg:

Cunosc personal cativa miniștri din Administratia Dragnea 1. Despre cativa am o parere buna ca profesionisti si sunt convins ca vor face treaba buna. Ma refer in special la ministrul propus pentru Agricultura – Petre Daea si la ministrul propus pentru Educatie – fostul rector al Academiei de Studii Economice – Pavel Nastase. Si atat. Petre Daea este un agronom adevarat, care ,,iubeste pamantul” (spre deosebire de Dacian Ciolos care este un agronom ,,pe hartie” si care iubeste functiile). Pavel Nastase, in opinia mea, este o optiune mai buna decat varianta vehiculata pana in prezent – Sorin Câmpeanu – cel care atunci cand a fost ministru al educatiei nu a avut vreo jena sa legifereze ,,dai doctoratul inapoi si scapi de plagiat” pentru a il salva la acel moment pe cel care l-a numit minstru –  Ponta.

Cu excepția lui Grindeanu și Meleșcanu, nu observ miniștrii din guvernarea Ponta.

Ceea ce nu înțeleg:

Nu înțeleg preferința pentru Viorel Ștefan pentru poziția de ministru de finanțe. Viorel Ștefan  a învățat multe despre economie până în anul 2000. Nu mi-l imaginez în prezent pe Viorel Ștefan presând credibil pentru interesele României în cadrul întâlnirilor miniștrilor din finanțe din Uniunea Europeană. Prin comisia de buget-finanțe condusă la un moment dat de Viorel Ștefan, treceau ca prin brânză rapoartele BNR și ASF.

Nu înțeleg desemnarea la Justiție a lui Florin Iordache. Am scris recent (în 7 noiembrie 2016), în articolul ,,Despre falsificarea votului în Camera Deputaților în ceea ce privește majorarea salariilor”, faptul că Liviu Dragnea ar fi trebuit să sesizeze Parchetul General privind această falsificare și rolului lui Florin Iordache. Nu a făcut-o, dar l-a desemnat pe Florin Iordache ca ministru al Justiției.

Nu înțeleg desemnarea lui Teodor Meleșcanu ca Ministru al Afacerilor Externe, oricât ar fi insistat aripa Tăriceanu din ALDE să îl impună.

Nu înțeleg desemnarea Anei Birchall ca Ministru delegat pentru Afaceri Europene. Decât dacă acest portofoliu a fost creat special pentru doamna Birchall, și nu înțeleg motivul pentru asta.

Nu înțeleg desfințarea Ministerului Fondurilor Europene și transformarea lui într-un portofoliu pentru un ministru delegat al fondurilor Europene. Singurul scenariu (și care este ineficient vis-a-vis de un minister în sine) este drenarea banilor europeni prin ministerul Dezvoltării.

Nu înțeleg ce caută Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Muncii. S-a plictisit deja la Craiova unde tocmai a luat al doilea mandat?

Nu înțeleg ce cauta Daniel Constantin la mediu. Traseul lui profesional (și expertiza) era legat de agricultură.

Aștept totuși faptele care vor urma în următoarele 100 de zile, poate voi înțelege aceste opțiuni. Tuturor le doresc succes.

Din ceea ce înțeleg și din ceea ce nu înțeleg, pot sumariza prin următoarele 2 scenarii, total opuse:

a) lupta este crâncenă între vechile structuri și noile structuri. Dacă lucrurile stau așa, Liviu Dragnea și-a programat o prima administrație insignifiantă, de sacrificiu, în vederea administrației Dragnea 2. În scenariul meu, în cel mult 100 de zile această ipoteză se va dovedi adevărată sau falsă. Ar fi oricum ceva atipic. Spre exemplu, în opinia mea, Guvernul Ponta 1 (de după căderea guvernului Ungureanu, 6 luni, până la câștigarea alegerilor de către USL)  a fost cel mai bun dintre cele care au urmat, cvasi-exclusiv datorită unui singur om, care nu a putut să fie convins să acheseze la Administrația Dragnea 1. După alegeri și după guvernul Ponta 1 (din decembrie 2012) a urmat desfrâul. Ar fi atipic să începi cu o administrație slabă, dar nu ar fi singura chestiune atipică în anul electoral 2016 din partea lui Liviu Dragnea.

b) ,,lupta” s-a încheiat. Au căzut la pace, caz în care schimbul de SMS-uri imaginat de mine în debut nu este o glumă, iar urmarea va fi extrem de păguboasă.

Și în scenariul de bază și în ipoteza alternativă, administrația Dragnea 1 (și 2) vor avea o mare problemă: criza bugetară. Administrația Dragnea 1 nu cumpără timp pentru a imgina soluții pentru o criză, ci pare mai degrabă că se complace în cheltuirea de timp pentru a se adânci în ea.

Pentru moment, atât. Rămân însă atent la promisiunile lui Liviu Dragnea, pe care le-am numit, aici, memorabile. În special la: ,,Exista institutii pe care eu le respect foarte mult, dar eu am decis, si colegii mei ma sustin, mai ales dupa ce s-a intamplat ieri, sa separam apele dintre servicii si partide”. În cel mult 100 de zile voi putea să îmi dau seama dacă a fost ceva real, sau dacă au căzut la pace.

P.S. Despre Cioloș și tehnocrații lui, niciun regret. Realmente a fost un guvern insignifiant. Excepție poate face operațiunea Cumințenia Pământului. #paciolo.

Iată și lista completă a propunerii Administrației Dragnea 1:

Prim-ministru: Sorin Grindeanu

Vicepremier și Ministru al Dezvoltării: Sevil Shhaideh

Vicepremier și Ministru al Mediului: Daniel Constantin

Ministru de Interne: Carmen Dan
Ministrul Agriculturii: Petre Daea
Ministrul Apărării: Gabriel Leș
Ministrul Culturii: Ionuț Vulpescu
Ministrul Educației: Pavel Năstase
Ministrul de Finanțe: Viorel Ștefan
Ministrul Energiei: Toma Petcu
Ministrul Justiției: Florin Iordache
Ministrul Apelor și Pădurilor: Adriana Petcu
Ministrul Muncii: Lia Olguța Vasilescu
Ministrul Societății Informaționale: Augustin Jianu
Ministrul Sănătății: Florian Dorel Bodoc
Ministrul Tineretului și Sportului: Marius Alexandru Dunca
Ministerul Transporturilor: Răzvan Alexandru Cuc
Ministrul pentru Dialog Social: Gabriel Petea
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Grațiela Gavrilescu
Ministrul pentru IMM: Florin Jianu
Ministrul Turismului: Mircea Dobre
Ministrul pentru Românii de pretutindeni: Andreea Păstârnac
Ministrul Fondurilor Europene: Mihaela Toader
Ministrul de Externe: Teodor Meleșcanu
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall
Ministrul Economiei: Alexandru Petrescu
Ministrul Cercetării: Șerban ValecaCategorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , ,

4 răspunsuri

  1. Nu inteleg, de ce a disparut dna. Cataniciu? Poate numirea acesteia la justitie ar fi provocat un cutremur mult prea mare.

  2. Esti bland , domule Soviani !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: