Miss Săpun. Aşa am fost tentat să o numesc pe Roberta Anastase, pentru că, înainte de a fi propulsată la şefia Camerei Deputaţilor a fost fie participantă la Miss, fie a făcut reclamă la săpun. Nu mai ştiu care din doamnele Mantale şi Anastase a fost la Miss, care a făcut reclamă la săpun. Cert este că una dintre ele a ajuns la un moment dat prefect, iar cealaltă, patronează ÎNCĂ jumătate din Parlament – Camera Deputaţilor.
Cuvântul nu este ales întâmplător. Patronează. Potrivit dicţionarelor, verbul „a patrona” are multiple sensuri. Cele mai des întâlnite se referă la „a sprijini, a susţine, a tutela”. A dirija sau a conduce. Dar se găsesc şi sensurile de „a ţine sub tutelă – limitând unele drepturi”, sau, din franţuzescul „patronner”, a patrona reprezintă acţiunea de „a înfăşura cu aţă de velă capătul unei parâme pentru a împiedica despletirea sau uzarea”. Aş lua ultimul sens.
… şi asta nu numai pentru că numirea doamnei Roberta la şefia Camerei Deputaţilor are conotaţii marinăreşti, în stilul deja consacrat al Preşedintelui de a sugera mediocrităţi în poziţii cheie, care să prezinte propria mediocritate drept excelenţă (vezi articolul pe care l-am publicat în aprilie 2007 în Curierul Naţional – avantajul de a fi mediocru”. Roberta se adaugă în galeria personalităţilor mediocre, în care se regăsesc profesorul de drept constituţional Emil Boc, inginerul veleitar Gheorghe Pogea, ministrul cu tentă de mercenariat fripturistic Sebastian Vlădescu sau celor cu coloana vertebrală discutabilă gen Ionuţ Popescu. Toţi promovaţi dintr-o singură sursă, pe care o veţi identifica singuri răspunzându-vă la întrebarea : „Cine e la parâma economiei româneşti?”. Pentru cei care nu au citit acel articol, îl aveţi integral aici (repet, scris în aprilie 2007), iar câteva pasaje le regăsiţi în continuare :
Ce înseamna să fii mediocru? Potrivit DEX-ului, „mediocru” este definit astfel: „Care se afla intre 2 limite extreme, care nu iese din comun, nu se evidentiaza prin nimic. Lipsit de inteligenta, de capacitate ori cultura, de spirit. Fara valoare”. A fi mediocru inseamna a nu fi distins, eminent, ilustru, remarcabil, talentat. Acestea sunt antonimele mediocritatii.
Daca mediocrii devin majoritari, în mediul lor, ei paralizeaza activitatea, menţin starea de fapt indiferent dacă este productivă sau nu, cred că nu există loc de îmbunătăţire si fac paradă de mediocritate prezentand-o drept excelenţă. Persoanele mediocre simulează schimbarea şi nu promoveaza inovarea. Cei mediocri care ajung in postura de lider nu împart rezultate cu echipă, si nu promoveaza alţi lideri, de teamă că vor fi înlocuiti, nu îşi asumă riscuri.
Din pacate, persoane mediocre le regăsim în jurul nostru. Uitaţi-vă în stânga şi în dreapta. Sunt persoanele fara personalitate. Sunt persoanele care profita de faptul că se învârt intr-un anumit cerc, ascultă idei inovatoare, şi apoi, fără nicio jenă, şi le asumă. Sunt acele „copy-paste-uri”, fără valoare adăugată. Mediocrii se simt cel mai bine printre alti mediocri şi semidocţi. Repetă fraze pe care nu le înţeleg şi sunt măguliti de auditoriu. Chiar dacă meritul lor este destul de redus. Mediocrul aruncă cu noroi în cel care îi este superior din punct de vedere intelectual. Mediocrul pune beţe în roate şi mistifică adevărul, defineşte albul drept negru doar pentru a prezenta ceea ce e bun drept rau, iar dacă e ceva rau, apreciaza public acel lucru, pentru a deforma realitatea.
Cred că Roberta se află între două extreme, nu iese în comun, până astăzi, nu s-a evidenţiat cu nimic. Nu este total lipsită de inteligenţă dar nici nu poate fi acuzată de prea multă. Cred că îi lipseşte cultura, spiritul, valoarea. Nu este distinsă, nu este ilustră, nu e remarcabilă şi nu e nici talentată. Ba mai mult, greşeşte acolo unde nici un om politic nu are voie să greşească : în îndeplinirea mandatului.
Legea pensiilor. Este o lege fundamentală, care îi afectează atât pe actualii pensionari cât şi pe viitorii, populaţia activă a României. Din punctul meu de vedere nici Ponta nici Antonescu nu au voie să fugă de la votul final. Ei sunt trimişi în Parlament tocmai pentru a aşeza cadrul legislativ pentru mine şi pentru dumneavoastră. Nu să fugă. Atitudinea lor arată că nu sunt departe nici ei de trăsăturile Robertei. Dar….
… asta nu îi dă dreptul Robertei să mistifice adevărul. Să numere mai mulţi parlamentari decât sunt prezenţi şi, mimând sau falsificând cvorumul, să „treacă” o lege fundamentală. De ce fundamentală?
În primul rând din perspectiva momentului. Dacă nu ştiaţi, vă spun eu : guvernul României s-a anagajat ca prin mecanismele de care dispune (susţinerea parlamentară) să „treacă” până la data de 30 septembrie, prin parlament, legislaţia pensiilor. A trece prin Parlament nu înseamnă cu orice mijloc, ingnorând chiar legile de funcţionare a mecanismului legislativ.
Nu ştiu dacă Roberta a făcut un abuz din poziţia în care a fost paraşutată – de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu ştiu dacă are conotaţii penale ceea ce a făcut. Ceea ce ştiu însă sigur este că dacă până la 30 septembrie legislaţia pensiilor nu trece de parlament, legal – nu simulat, tranşa de la FMI este pusă în pericol, la fel şi acordul României, şi mai ales finanţarea externă. Şi mai ştiu că în atribuţiile Preşedintelui Camerei Deputaţilor intră şi „acordarea cuvântului, moderarea discuţiilor, sintetizarea problemelor puse în dezbatere, precizarea semnificaţiei votului şi anunţarea rezultatului acestuia”. Atenţie, anunţarea rezultatului, nu a preferinţei pentru un anumit rezultat sau a rezultatului planificat. A planifica fără a-ţi asuma niciun risc înseamnă mediocritate, iar a-ţi asuma riscuri fără planificare înseamnă prostie. Este o graniţă foarte strâmtă între mediocritate şi prostie.
Categorii:Stiri
@Radu Soviani, articolul mi se pare prea politic. Nu spun ca nu aveti dreptate, caci aveti.
Dar de ce nu discutati despre legea pensiilor? Nu despre cine se cearta cu cine. Despre ce spunea exact aceasta lege.
De ce nu spuneti ca cei din opozitie cer cresterea punctului de pensie la 45%? Si ca asa ceva (din pct de vedere economic sau matematic cum vreti sa ii spuneti) este practic impozibil.
De ce nu criticati actuala conducere de pe pozitii economice? Ati vazut cu ce prognoze a venit CNP?
Cu alte cuvinte, toti indicatorii macro prognozati de Prognoza sunt mai mult decat buni. PIB-ul va creste din ce in ce mai accelerat, leul se va aprecia in raport cu euro din ce in ce mai puternic, salariul mediu net(atat nominal cat si real) va creste si el din ce in ce mai mut, iar inflatia va lovi an de an minimile istorice(cel putin a istoriei postdecembriste).
Adica numai aiureli.
Spuneti-le oamenilor cat rau fac aceste inventii. Spuneti-le ca intr-o tara normala firmele private isi fac planurile de afaceri bazandu-se pe cifrele furnizate de Comisia Nationala de Prognoza din tara lor. Ca legea bugetului porneste de kla aceste cifre.
Iar ca atunci cand incepi o chestie pornind de la ceva gresit…vei obtine tot ceva gresit.
Ba iata si o alta mare problema pe care se ridica venind cu aceste date scoase din burta : pai cand se prognozeaza numai lapte si miere(crestere PIB, crestere de salarii, scadere a inflatiei, somaj in scadere, intarirea leului fata de moneda de referinta,etc) nu e normal ca oamenii sa ceara mai mult ? Adica pensionarii sau bugetarii ? Ba da, este foarte normal. Si asta o spune unul dintre cei ce a salutat reducerea salariilor bugetarilor si unul care militeaza pentru impozitarea(dar graduala) a pensiilor.