Ajustarea primitivă, primitivii care ajustează și ideile Voodoo


Am spus-o de 114 ori: modul în care România a înțeles să facă ajustarea cheltuielilor, prin tăierea tuturor salariilor cu 25%, încercarea de tăiere a pensiilor cu 15%, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și arierate, adică plăți ajunse la scadență dar neachitate de către stat, nu este altceva decât o banală și vulgară ajustare primitivă.

Tot de 114 ori am spus că un stat care nu își respectă obligațiile de plată ajunse la scadență (la fel ca și orice contribuabil), este în incapacitate de plată(nu faliment). Atenție, incapacitate de plată, nu faliment, nu default.

Cineva care nu a urmărit cu atenție ar fi putut spune că mă roagă, în calitate de emitent al acestei judecăți, să mă gândesc cum calific măsurile de majorare cu 75% în doi ani a salariilor, pensiilor, cu 120% a cheltuielileilor bugetare. Acelea sunt mai puțin primitive? Ar putea să mă întrebe cineva…

Economic, răspunsul meu sună așa: politica fiscală dezastruasă de după anul 2005 a condus la un surplus enorm de bani în piață, neacoperit de productivitate, care nu și-a găsit contrapartida în cantitatea de bunuri și servicii de pe piața românească și am apelat la importuri din ce în ce mai mari. Exportul nu creștea în ritmul importurilor și am adâncit deficitul de balanță comercială și implicit pe cel de cont curent. Adică bunăstare pe datorie. Sporind vulnerabilitățile și apelând la economisirile altor națiuni pentru a acoperi apetitul nostru de consum alăturat incapacității de a produce mai comeptitiv. O modalitate de creștere primitivă.

Neeconomic și primitiv, răspunsul meu la întrebarea de mai sus, care nu a fost pusă încă, este că măsurile de majorare a salariilor și pensiilor nu sunt mai puțin primitive. Sunt la fel de primitive și cu grad înalt de tembelism fiscal. La vremea respectivă, am numit politicile economice ale guvernului, citândul pe bătrânul Bush, ”Economia Vodoo”. Pentru cei interesați, găsiți întreg articolul publicat în 28 februarie 2008, în revista Money Express, aici.

Pentru cei neinteresați, amintesc pe scurt concluzia din acel articol. Cu mențiunea că porcăria în care ne aflăm a fost generat de un mix de politică fiscală tembelă, cu politică monetară câteodată discutabilă măcar pentru motivul că a crezut în politica fiscală necatalogând-o la timp drept tembelă și a susținut până la un punct politica economică dezastruasă a guvernului României, mă tem că știind că este dezastruasă. Iată ce spuneam în februarie 2008 :

”Am facut un calcul in privinta deficitului de balanta comerciala din anul 2007: 21, 5 miliarde de euro – 44% fata de anul 2006 (importuri de peste 50 de miliarde euro, exporturi de 29, 4 miliarde de euro). Inseamna ca in fiecare zi din 2007 am importat mai mult decat am exportat cu 59 de milioane de euro (comparati acest deficit zi de zi cu 45 de milioane de dolari cat reprezenta „prima transa de la FMI“, pe vremuri). Ce am dat in schimb importatorilor? Lei. Am dat lei in fiecare zi pentru cei 59 de milioane de euro, am „majorat“ masa monetara, am adus o multime de lei pe piata. Multimea i-a facut ieftini. Ieftinirea s-a transformat in depreciere de curs. Apoi inflatie. Din ce in ce mai mare.

Nu numai că reducerea de taxe nu a stimulat economisirea (din contra, banii s-au dus in consum si au alimentat inflatia si dezechilibrele externe). Nu numai ca s-a dovedit ineficienta pentru a pastra in tara forta de munca – antrenand-o, spre exemplu, in lucrari de infrastructura, mai bine platite. Nu numai ca a paralizat investitiile publice gen autostrazi (din lipsa de bani) si s-a strangulat incet dezvoltarea. Dar cel mai recent efect este indatorarea. Deficitul bugetar. Banii ajung din ce in ce mai putin (aproape 3% deficit bugetar in anul 2007). Tragand linie, nu pot decat sa-l citez pe batranul Bush: „Economie Voodoo“. Adica o economie in care s-a pretins ca sistemul de taxare „cota unica“ reprezinta o solutie ingenioasa, aproape magica, pentru a asigura dezvoltarea Romaniei pe termen lung. Se va dovedi, in perioada urmatoare, ca modul in care s-a aplicat la noi a fost de fapt nu o solutie, ci o idee fara valoare, fara eficienta. O idee Voodoo.

Revenind în actualitate, anii 2009 și 2010 au demonstrat că politica fiscală din 2005 și până în prezent nu a fost altceva decât o sumă de idei fără valoare, fără eficiență. Pe baza cotei unice minune, Popeștii, Vlădeștii, Varujenii, Pogii și Băseștii (necontrați la acel moment decât extrem de puțini de voci ale politicii monetare) estimau sau promulgau venituri bugetare de peste 38% din PIB. Evident, umflate. Pe baza lor, fundamentau eronat cheltuieli de 40% din PIB. Care includeau în fapt majorarea primitivă de salarii și de pensii și se transformau în datorie națională. Eu am spus-o de atunci. Alții nu. Pentru alții, economia ”a crescut cu 5% pe an în ultimii 10 ani și am mai putea continua să creștem cu 5% încă 10 ani”.

Prin urmare da, mărirea salariilor bugetarilor a fost la fel de primitivă. Dar a fost făcută de aceiași primitivi care reduc acum, primitiv salariile și vor să reducă și pensiile. Au fost primitivi o dată, dovedesc că au rămas primitivi și acum mințindu-ne și mințindu-se singuri. Iar când va fi cazul unei noi ajustări, își vor dovedi din primtivismul. Avem conducători la fel de inteligenți ca aceia din epoca primitivă. Care aplică metode Vodoo,

Alternative? Sigur că da. Reducerea de salarii de 25% putea fie evitată dacă acești primitivi care ne-au condus și ne conduc aplicau reduceri mult mai puțin semnifcative (de 5%) în 2009. Primitivii însă au majorat atunci și salariile și pensiile, pentru că judecătorul suprem avea o nouă tură de alegeri. Simultan cu reducerea salariilor ar fi trebuit demarat ferm procesul de restructurare a aparatului bugetar: câte 5000 de oameni pe lună anul trecut și anul acesta, treptat, ar fi condus la evitarea șocurilor ulteriorare. Primitivii de atunci și de acum au ales să îi ascundă pe bugetari (și când spun bugetari de dat afară mă refer în primul rând la nepoate, amante, pile și alți incompetenți). Primitivii au ascuns 50.000 de amante, nepoate, pile, rude prin alte structuri tot de stat și iarăși întârzie restrucutrarea care va trebui făcută. Din nou primitiv.

Am spus că un stat care alege să nu își plătească salariații decât cu 75% și ar fi vrut să își plătească pensionarii doar cu 85% este ca și în incapacitate de plată. Susțin în continuare acest lucru. Dar vreți să știți cum arată în fapt un stat în incapcitate de plată?

Priviți România: De la trimestrul al trimestru, statul Român acumulează arierate suplimentare (plăți ajunse la scadență și pe care nu le face). Doar companiile din subordinea statului aveau restanțe de 7 miliarde de lei la sfârșitul trimestrului II.

Întrebarea cheie: statul nu plătește aceste sume pentru că nu vrea sau pentru că nu poate?

a) presupunem că nu vrea. În cazul acesta avem de -a face cu un stat hoț. Un stat penal, condus de penali. Niște bagabonți și derbedei care nu plătesc pentru simplul motiv că nu au ei chef și e mai important să plătească grupurilor lor de interese servicii supraevaluate decât să facă economia să meargă. Un stat hoț condus de hoți. Sau cum bine spunea un invitat al meu, oameni cu viziune de bișnițari.

b) Dar nu pot să cred că domnul Băsescu este garantul unui stat hoț. Nu pot să cred că domnul Boc sau doamna Udrea sunt reprezentanții unor hoți și bișnițari. Refuz această variantă și ajung la varianta b). Și anume, statul nu poate să plătească. Și atunci, un stat care nu poate să plătească ”ori mai este ori nu mai este în incapacitate de plată”? Eu cred că este ca și în incapacitate de plată. Sigur, mi se poate reproșa oricând, ”mai ușor cu criza pe scări”. Dar nu fac decât să fiu sincer. Și atunci, și acum.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

5 răspunsuri

 1. … capitalismul nu este nimic altceva decât o sumă de contracte respectate…

  Oranjgutanii fac apologia dreptei, previn mineriade si mananca rahat in mod democratic in frunte cu Boc- onsiliat de Andreea Paul Vass si NU RESPECTA CONTRACTE… legi… principii… fundamentale.

  Odata constatata problema economica a Romaniei, in lispa solutiilor reale, se trage de timp pentru devalizarea totala.

  Dupa Bancorex, Columna, Dacia Felix, banca religiosilor, Caritas, FNI, urmeaza schema schemelor…

  ROMANIA

 2. @Radu, Radu, Radu… chiar nu poti sa separi logosul analizei economice de patosul politicii? M-am saturat sa tot aud Basescu in sus Geoana in jos sau Geoana in sus Base in jos… toti politicieni sunt la fel… Crezi ca daca tu ai fi acuma in locul presedintelui ai face altceva? Ai avea trei obtiuni.. inflatie si scadere ascunsa a salariilor si pensiilor cu nenorocirea capitalului privat… sau taierea nominala a acestora cu pierderea capitalului politic… sau supra marirea taxelor deaja exagerate…

  Hai mai bine sa ne concentram pe economic… si lasa cititori sa traga singuri concluziile who’s to blame!

 3. @ Aristotel…. tu chiar vrei ca romania sa dea faliment? Iti dai seama ce iti doresti?

 4. N-am gasit e-mail-ul dumneavoastra si vroiam sa cumpaniti daca domnul Horea Mihaltan merita o sansa.

  http://horea-m-analizatehnica.blogspot.com/2010/11/krugman-se-trezeste-si-ii-acuza-pe.html

  „Aproape tot ce am spus eu pe aceasta pagina s-a adeverit. Cu toate astea nu am fost contactat de nimeni, nici macar de un post de radio situat in grajdul central din Ciofliceni pentru o dezbatere. De ce?

  Stiu ca am doar un numar restrans de cititori dar sunt totusi unul din putinii oameni care a putut prezice cu destula exactitate ceea ce se va intampla. Acum cand lucrurile s-au intamplat, chiar asa mic si nenoricit cum este acest blog, ar fi trebuit sa fie bagat in seama. Adu-ti aminte! Am venit intotdeauna cu idei proprii si cu propuneri concrete de rezolvare nu doar cu raportari traduse din presa straina. Am incercat intotdeauna sa explic cu rabdare pozitia pe care am avut-o tocmai pentru a putea deveni credibil.

  Degeaba! In Romania gastilor fiecare isi vede de ale lui, asta pana ce i va intra apa in gura, nas, ochi si urechi, acoperindu-i mai apoi si incet crestetul pentru intotdeauna. Cei cu capul pe umeri si cititori ai acestei pagini au inteles cu siguranta ca nu caut faima. Am cautat si caut sa explic pericolul care ne paste dorind ca tot mai multi sa poata afla de aceasta situatie. In caz ca pasivitatea va continua eu mai mult nu voi putea face. Am incercat doar, de doi ani incoace, sa-mi salvez tara de la innec, prin intermediul acestui blog nenorocit. Nu voi putea sa fac niciodata un lucru pe care l-as face daca ar fi posibil, sa gandesc pentru altii. ”

  P.S. V-as ruga sa nu publicati acest „comentariu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: