Traian Băsescu și Emil Boc au început naționalizarea. Nu este o glumă.


Nu mai am nici un fel de dubiu. Dominique Strauss-Kahn, șeful FMI a avut dreptate sută la sută: incapacitatea de plată a României este iminentă. Țara noastră se află pe marginea prăpastiei și avansează în marș forțat.

Statul român nu își plătește obligațiile. Cel mai recent exemplu poartă antetul Guvernului României, și anunță practic încă o naționalizare. Fiți atenți ce spune comunicatul:

Guvernul a hotârât în ședința de astăzi ca plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de drepturi de natură salarială satabilite în favoarea personalului bugetar, devenite executorii după data de 20 mai 2010 și până la 31 decembrie 2010, se va face eșalonat astfel: în anul 2012 – 34%, în anul 2013 și 2014 câte 33%”. Comunicatul de presă care anunţă naţionalizarea vine şi cu o explicaţie idioată, cum că exectuarea eşalonată a unor titluri executorii care au ca obiect drepturile băneşti nu este interzisă în nici un mod de Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului. Pentru idioţii de la Guvern care susţin acest lucru, am o propunere: să îşi primească pe loc 1% din salariu, iar restul la Paştele Cailor. Este eşalonat? Este în regulă?

Ce reprezintă în fapt o astfel de decizie? Dovada clară că Guvernul se șterge la fund cu deciziile puterii judecătorești după ce în ultimii doi ani s-a șters la fund cu atributele puterii legislative, prin asumarea răspunderii. Iar acceptarea unor astfel de situații presupune un precedent periculos. Mecanismul sună așa: statul român nu a plătit drepturi salariale fie că nu a vrut, fie că nu a putut. Cei afectați, au dat statul în judecată. Și au câștigat. Iar din 20 mai și până acum, statul român se află în fața unor titluri executorii, atenție, pentru mai puțin de 8 luni, în valoare de 973 de milioane de lei sau circa 0,2% din PIB. Statul nu i-a plătit. Îi fură. Instanța spune statului să îi dea înapoi. Statul nu vrea să plătească nici un leu și promite că eventual va plăti eșalonat. Din păcate, între naționalizarea făcută de comuniști și cea decisă de Traian Băsescu și Emil Boc nu este decât o diferență temporară. Și comuniștii au confiscat averi și le-au plătit înapoi eșalonat: prima rată după 45 de ani.

Nu este primul exemplu de naționalizare. Iată încă câteva:

a) la 1 iulie 2010, statul căruia îi dictează Traian Băsescu a decis naționalizarea a 25% din salariile bugetarilor.

b) la 1 iulie 2010, statul căruia îi dictează Traian Băsescu a decis naționalizarea a 15% din indemnizațiile pentru creșterea copilului. Acum a dorit să dea o nouă lovitură părinților, prin diminuarea drastică a indemnizațiilor. Și naționalizează un an de indemnizație.

c) prin majorarea TVA-ului cu 5 puncte procentuale, regimul Traian Băsescu a decis naționalizarea pierderilor produsă de o dictatură incompetente. Rezultatul a fost scăderea generalizată a puterii de cumpărare

d)prin introducerea contribuțiilor de asigurări sociale și pentru pensiile mici, regimul Traian Băsescu legiferează escrocheria. România este singurul stat din Uniunea Europeană în care plătești de 4 ori pentru același serviciu, și acela prost – serviciile de sănătate (plătești ca salariat, plătești prin sistemul nou introdus de co-plată, plătești prin introducerea de contribuție și pe pensie, plătești încă o dată prin majorarea TVA pentru achitarea arieratelor)

e) pus în fața rezultatelor propriei incompetențe, guvernul României naționalizează și companiile pentru care s-a început procedura de privatizare. Cel mai recent exemplu este ROMGAZ-ul. Pentru că a tocat toți banii, guvernul a impus Romgazului să doneze 400 de milioane de lei profit, către bugetul de stat. Nu mai contează că Fondul Proprietatea deține 20% din acțiunile Romgaz. Dacă guvernul decide naționalizarea, naționalizare este. Cea mai plastică exprimare a avut-o Mark Mobius în The Economist – statul naționalizează profiturile unei entități a cărei menire era fix despăgubirea celor afectați de naționalizare. Este greu de găsit o dovadă de tembelism mai mare.

Dacă sunteți salariat bugetar, puneți-vă în situația în care statul român decide să nu mai plăteasă salariile. Îi dați în judecată. Câștigați. După modelul de astăzi, statul vă poate promite că vă returnează banii eventual în 2020.

Dacă sunteți persoană fizică, puneți-vă în situația în care statul vă expropriază. Îl dați în judecată pe stat, câștigați, și eventual statul se angajează să vă returneze proprietățile în 2030

Dacă aveți o companie, și aveți de primit TVA de la stat, puneți-vă în situația în care dați în judecată, câștigați, iar statul vă returnează banii în 2040

Dacă sunteți investitor străin și dețineți o bancă, puneți-vă în situația în care statul spune: gata, de mâine eu dispun de depozite, și de banca dumneavoastră. Dați în judecată, câștigați, după modelul de astăzi statul vă poate returna banii în 2 tranșe: una în 2050 și alta în 2060.

Dacă aveți depozite în bancă, puneți-vă în situația în care statul pune poprire. Folosește banii. Dați în judecată și câștigați. Aveți șansa să îi primiți înapoi în 2070. Și exemplele pot continua

Iar la final, am câteva întrebări:

1. Domnule Jeffrey Franks, șef al Misiunii FMI pentru România astfel de cvasi-naționalizări, sunt în regulă pentru FMI? Astea nu se pun la arierate? Cum s-ar simți fondul Monetar ca în loc ca România să începe să returneze tranșele împrumutate din 2012, să înceapă în 2092 și nici să nu mai plătească dobândă?

2. Domnule Mark Gittenstein, ambasador al Statelor Unite la București, o astfel de situație este normală? Este tolerabilă? Recitesc interviul dumneavoastră din Evenimentul Zilei (http://www.evz.ro/detalii/stiri/mark-gitenstein-platiti-va-datoriile-altfel-investitorii-nu-vor-veni-911654.html), în care spuneați că există companii americane aflate în situații similare cu investitorii germani neplătiți, despre care avertiza cancelarul german Angela Merkel. Că TVA-ul a fost rambursat în unele cazuri, însă doar după discuții cu diverse persoane din guvern, și nu ar trebui să se întâmple așa. Puteți fi mai specific? Populația României, căreia i se amână sumele de încasat, cu cine ar trebui să vorbească din Guvernul României? Dumneavoastră cu cine ați vorbit? Ne puteți da nume? Pentru că mi-e greu să cred că un guvern național și responsabil i-ar trata diferit pe proprii cetățeni. Ar face-o doar dacă este anti-național și iresponsabil.

3. Domnule Mugur Isărescu, dumneavoastră cum calificați o astfel de situație? Mă interesează la modul cel mai sincer.

Nu știu dacă răspunsurile vor veni. Dar știu că Președintele Țării și primul ministru spuneau anul trecut populației că salariile și pensiile vor fi plătite integral. Că nu va crește TVA-ul. Că această criză nu ne va atinge. Și mai știu, că potrivit DEX-ului, în dreptul definiției ”persoană care înșeală pe alții profitând de naivitatea  sau încrederea lor” se regăsește cuvântul ”escroc”. Care este sinonim cu pungaș, impostor și șarlatan. Și mă întreb, și vă întreb: a încăput România pe mâna unor șarlatani?Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , ,

16 răspunsuri

 1. pai daca hotararile alea sunt executorii si obligatorii si te duci cu portarelul direct la finante sa scoti banii din contul guvernului cum face sa evite executarea silita!?

  eu tin minte ca la bucale era unul jmecher de a executat instant primaria … avea nu stiu ce despagubire de primit pentru niste terenuri, sa dus cu hotararea judecatoreasca direct la banca, si le-a scos banii din cont!

  asa ar trebui sa faca toti cei care au bani de primit de la guvern, merg in instanta pana la ultima treapta, pana nu mai au cum sa o intoarca, si cu hotararea definitiva si executorie direct cu executorul la banca … le scoti banii din conturi, fortat, le iei practic banii din buzunar … dupa aia sa se descurce cu salarii, bani de benzina, samd …

  si mai si, il vezi pe marinel in trafic, il opresti, ii golesti buzunarele cu hotararea definitiva si executorie in mana! ce mai atatea discutii! sau pe europarlamentara basescu! o prinzi la strasbourg ii iei poseta si ii dai jos chilotii!!

  la fel la arierate! ce mai asteapta cei care au bani de primit de la stat? direct la trezorerie, cu politia, ce bani gasesti in cont ii iei toti pana stingi datoria! ca deaia e hotarare definitiva si executorie!!!! ca se executa nu se discuta!

  ca nu le mai raman bani de salarii? asta e problema lor nu a ta!

 2. In mare sunt de acord cu ce spuneti.
  Si eu privesc tot ca pe o nationalizare plata incepand abea din 2012.

  In schimb nu sunt de acord atunci cand spuneti ca tot un fel de nationalizare a fost si scaderea salariilor cu 25%.

  Acum putin pe langa subiect : credeti ca daca o banca din Romania ar da faliment, statul si-ar respecta obligatiile fata de deponenti? Adica sa le restituie sumele de pana in 50.000 de euro? Si daca le-ar restitui, cand anume credeti ca ar face-o ? 1 an, doi, 3, 10, 45 ?

 3. „la 1 iulie 2010, statul căruia îi dictează Traian Băsescu a decis naționalizarea a 25% din salariile bugetarilor. …”

  radule, ma uimesti cu nuantarea pe care o faci!

  sa luam de exemplu afirmatia de mai sus. pai a garantat cineva un salariu cuiva, indiferent de competente, productivitate si eficienta, sau de conditii economice? nu zic ca astea au scazut acum, ci ca pretul fortei de munca variaza; suntem in plina depresiune economica, orice angajator scade salarii. Ti se pare ca angajatii la stat sunt condamnati sa traiasca la aceleasi standarde indiferent de starea economiei?!?

  dar sa stii ca te inteleg perfect cand pozitionez trustul din care faci parte pe piata media romaneasca.

 4. Amice, nu fii stupid. Toate acele „drepturi” nationalizate sunt de fapt pretentii nelegitime asupra banilor mei, nationalizati prin supraimpozitare.
  Nu are nimeni „dreptul” la salarii viitoare; nu muncesti, sau nu mai avem nevoie de tine, pa si pusi. Nu are nimeni „dreptul” sa-si creasca plozii pe banii statului. Ii faci pentru ca-i vrei si ai ce sa le oferi, material si spiritual.
  Smecheria cu CAS-ul pe pensii e o consecinta a capcanei logice socialiste „platesti acum, si vei primi de la nepoti”. Dar daca mai ai un singur nepot, retardat si bolnavicios, pentru ca ceilalti au fugit in Spania ? Ii arunci in cap 6 milioane de pensionari ? Singurul drept real sunt economiile personale, proprietatea obtinuta prin munca. Banii platiti de actualii pensionari i-a halit Iliescu, si de la Iliescu trebuie sa-i cereti, nu de la mine. Solidaritatea intre generatii e o minciuna folosita de stat pentru a isi asigura prin santaj un bazin de votanti docili: nu votezi cu cine trebuie, iti taiem pensia. Refuz sa fiu solidar cu altcineva decat parintii mei, sictir parazitilor.

  • Pe medie sunt pretentii nelegitime! Per total, salariul negociat este legitim. Cand modifici contractul unilateral devii nelegitim. Si hot.

   • radule, nu poti sa fii hot daca nu mai ai efectiv cu ce sa-i platesti pe aia!! te legi de o chichita birocratica si utit esentialul: povara bugetarilor e inca destul de mare fata de rulajele celor din privat si fata de lipsa de productivitate a functionarilor.

    OK. sa ziceam ca ai dreptate. DAR nimeni nu le-a lipit fundul de scaun la bugetari. daca acum statul nu mai poate plati atat cat a platit pana acum, exista piata muncii, care sa stii ca e libera. nu-ti convine, vinde-ti munca altuia. e simplu!

  • Radu, argumentul tau este ca banul odata furat de la mine, e bun furat, si ca statul trebuie sa continue sa cumpere ce a promis ca cumpara, cu bani furati. Problema e ca statul si bugetarii nu actioneaza cu buna credinta, un element esential cand se stabileste legitimitatea. Statul si bugetarii sunt in complicitate, si pretentiile ambilor la banii mei sunt nelegitime.

   Contractul se modifica unilateral la toti pentru a nu fi desfiintat la unii. Practic vorbind, in loc sa dea afara pe aia care trebuie dati afara, guvernul desface toate contractele de munca si le reface cu o suma mai mica. E management defectuos ? Cu siguranta. E furt ? Doar pentru jurnalistii romani care il scot si pe Papa homosexual pentru zece analfabeti in plus in fata televizorului.

 5. Articol de nota 10. BRAVO!

  Multi dintre comentatori nu inteleg diferenta: faptul ca ai un drept salarial din care ti se nationalizeaza (fura) 25% este DIFERIT de faptul ca ai acel salariu in primul rand. Nu sunt de acord cu multimea covarsitoare de functionari la stat si cu alte multe bazaconii; dar asta nu inseamna ca aprob scaderea abuziva a salariilor lor! Fiindca e un mic pas pana cand statul va nationaliza depozitele bancare pe cine stie ce motiv abstract.

  • Fugi bre d-aci cu notiunea ta de „drept salarial” pentru salariile viitoare. Ai drept asupra banilor deja munciti, si pe care i-ai castigat deja dar nu i-ai primit efectiv. Cand ai primit fluturasul mai mic si ai continuat sa muncesti, a fost strict optiunea ta, si din acel moment diferenta pana la salariul pe care crezi tu ca-l meriti nu e un drept, ci o aspiratie.

   • Pai, chiar nu conteaza ce are de spus un oranjgutan cu interese directe sau vreun tonetar prostut care ca crede in capitalismul de dreapta pe baza la teapa de la boc.

    Nu conteaza ce e ilegitim pentru pseudonimul punk, atat timp cat sunt castigate procese in justitie… pe banda rulanta. 😀

    Nelegitim este sa incasezi taxe si sa nu-ti respecti contractele, de fapt, sa nu respecti nimic… cam asta ar fi… ilegitim… da da! 🙂

 6. Ti-am scris pe site Realitatea. Nu inteleg de ce blocati userii.

  Mno, faptul ca esti (sunteti, voi) din ce in ce mai isteric, ma face sa cred ca Base are dreptate. Sa nu va mire ca mai exista si altii ca mine, voi ajutati, puneti umarul.

  Scuze.

 7. Buna!
  Am 25 de ani si am terminat o facultate cu nota 9. E interesant cu la noi in tara nu se acorda vreo sansa tinetilor, ci doar politrucilor si magarilor. Basescu vorbea in campania electorala despre „sa traiti bine” nu despre ” sa va taiem salariile, pensiile si indemnizatia pentru mame bine”. Singurul meu regret e ca m-am intors din SUA, unde faceam 3000 de dolari/ luna muncind, insa eram in facultate si am crezut ca scoala are o valoare. Ei bine, m-am inselat; ce conteaza e sa fii in partidul care trebuie sau sa cunosti pe „cine trebuie”.

  Sunt mandru ca am reusit sa imi gasesc un serviciul bine platit pe criza asta, insa acest guvern te face sa tremuri in fiecare zi de frica a ceea ce s-ar putea intampla maine ( alte impozite, alte taxe, alte legi cretine date pe nepusa masa), transformand intreg poporul intr-o tara de zombii (morti care merg pe picioarele lor) pentru ca asta este acum poporul roman: o natiune fara orizont sau viitor.

  Apropo domnule Soviani… nu sunt expert in drept, dar… chiar se poate modifica TVA-ul asa cum a facut-o guvernul? Eu stiam ca in contabilitate exista anumite legi referitoare la schimbarea TVA

  • Comentariul dumneavoastra arata foarte multa maturitate. Va felicit. Sigur ca exista legi referitoare la TVA. Sigur ca exista si legi care recomanda o perioada minima de ”preaviz” inainte de modificarea unei legi. Perioada este scurtata insa la 3-4 zile doar pentru ca ”se poate”. De aceea sunt revoltat. Si, sincer, ma amuza un singur lucru: cei care cred ca la ei nu se va ajunge cu masurile de austeritate. Se inseala amarnic… Vedeti si cele mai recente declaratii guvernamentale… ”am stabilizat… am evitat colapsul”…. blah blah

 8. Ceea ce propuneti dumneavoastra pentru dezbatere este un sofism. De 2 ani sunt numai sofisti experimentati pe piata. Credeam ca dumneavoastra , avand o imagine de profisionist ne veti spune ca suntem intr-un mare balegar si nu se pot plati pensii de 23.000 de ron, chiar daca si le-au acordat lor insisi judecatorii. A trecut vremea pensiilor speciale. Le sustineau doar politicienii furand de la ceilalti. Astazi furand, nu mai sunt bani si pensiile speciale. Au picat. La revedere ! Sa-si faca cruce si sa se bucure pentru cat au bagat in buzunar pana atunci. Bunica mea de ce nu are pensie speciala , ci doar 650 ron. Lasa-ti-o balta, eu nu va mai ascult !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: