Am o dilemă: Emil Boc nu înţelege sau induce în eroare?


Discursul economic al primului ministru a reprezentat întotdeauna un prilej de amuzament. Ca privitor. Doar că atunci când discursul economic transmite informaţii false către populaţie şi companii, mi se pare un lucru extrem de grav. Cred că astfel de situaţii ar trebui să intre sub incidenţa legii răspunderii ministeriale. Cel puţin.

Concret, mă refer la declaraţia lui Emil Boc din 7 februarie 2010, cea referitoare la preţul gazelor.

Primul ministru a spus la oră de vârf că preţul gazelor NU SE MAJOREAZĂ în anul 2011, potrivit înţelegerii dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, pe care tocmai bătuseră palma Emil Boc şi Mugur Isărescu, cu Jeffrey Franks.

Ca jurnalişti, verificăm întotdeauna. Şi mare ne-a fost mirarea atunci când răspunsul lui Jeffrey Franks, la aceeaşi întrebare legată de preţul gazelor, a diferit radical. Concret, preţul gazelor se majorează din 2011. Întâi pentru companii (scumpirea materiei prime pentru ele transmiţându-se în scumpiri pentru populaţie). Apoi şi pentru populaţie.

Declaraţia lui Emil Boc si reactia lui Jeffrey Franks le vedeţi aici:

 

Are voie un prim-ministru să mintă? Din punctul meu de vedere, nu. Poate minţi ca şef de partid, ca politician, ca activist mărunt. Actualul premier întruneşte, în opinia mea, toate cele 3 trăsături. Dar un şef al executivului nu are voie să mintă atunci când vorbeşte despre acordul cu FMI, în fapt, progrmaul economic al României până în anul 2013.

Minte Emil Boc? Eu nu cred. Pentru că Preşedintele său, Traian Băsescu, ar trebui să îl zboare imediat dacă ar face asta…. glumesc. Cum să îl zboare domnul Preşedinte care spunea că „această criză nu ne va atinge”, „nimeni nu va majora taxele şi impozitele”, „salariile bugetariilor şi pensiile nu vor fi tăiate”?. În privinţa mesajelor preşedintelui, le voi califica direct: născociri sau plăsmuiri, pentru că preşedintele poate fi acuzat de orice, mai puţin de prostie. Dar în privinţa lui Emil Boc, am totuşi o întrebare:

Emil Boc nu înţelege sau distorsionează adevărul?

Pentru că nu cred că minte. Chiar este o dilemă. Dacă nu înţelege ce a semnat în scrisoarea de intenţie către FMI este extrem de grav. Un prim-ministru care nu înţelege şi nu ştie ce semnează, are toate caracterisiticile unui nerod.

Dacă distorsionează adevărul, este şi mai grav. Un prim-ministru care transmite cu bună ştiinţă mesaje fals, atacă direct capacitatea naţiunii pe care o guvernează de a se apăra/proteja/beneficia de politicile economice implementate.

Mai grav ar fi ca primul ministru să nu înţeleagă şi să inducă lumea în eroare simultan. O să îmi spuneţi, lasă, compensează Preşedintele, că dânsul este şi economist şef al BNR, şi judecător suprem, şi medic suprem şi comandant suprem al armatei şi internist şi chirurg, şi profesor. Din combinaţia dintre cei doi reiese însă doar cea mai lungă recesiune din Uniunea Europeană, cădere economică de 7,1% în anul 2009, încă 2 procente pierdere în 2010, şi lucrurile nu se încheie aici. Dublare a şomajului, majorare de TVA, tăiere de indemnizaţii pentru mame, pentru gravide, diminuarea pensiilor, cea mai mare inflaţie din toată Uniunea Europeană, tăiere de salarii. A…. şi revelaţia că de fapt băieţii aia mari din Schengen nu ne discrimnează – revelaţie pe care dragul de Traian şi mai puţin fericitul Emil probabil că o au acum când asistăm la arestări în masă la graniţele „securizate” ale frontierei.Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

7 răspunsuri

 1. esti perseverent in a te agita pentru o chestie evidenta – prostia si incompetenta domina guvernul. vezi cazul de astazi cind min de finante nu stia ce se intimpla cu oamenii din subordinea sa; nu stia ca Boc ii demite un subaltern cind era nirmal ca tocmai Boc si Ialomiteanu sa decida acest lucru impreuna 🙂

  nimic nu ne mai mira cu privire la guvern si economie. macar au introdus micro si mai putem fenta impozitele pe salarii.

 2. Boc este unul dintre politicienii care …… vorbeste mult dar spune ……. nimic….. :))
  Prostie, incompetenta sau mai degraba cred ca ceva probleme din copilarie……. vorba lui Vadim ( nu sunt fan) dar cred ca avea dreptate cand spunea ca pe vremea cand Boc era mic ( de parca acum ar fi mare) taica’su il batea cu cureaua de la ceas.

 3. Are voie un prim-ministru să mintă?
  Raspuns: Nu are voie – are nevoie.

  Minte Emil Boc?
  Cu siguranta DA – se crede încă in campanie electorala.

  Emil Boc nu înţelege sau distorsionează adevărul?
  Adevarul este ca – deşi au trecut trei ani de când stă la Guvern- Boc nu intelege ce cauta la Palatul Victoria iar cei care distorsioneaza adevarul sunt …… mogulii şi angajatii lor ….. 🙂

  Nu-i de râs – e de plâns…….

 4. Acest partid portocaliu nu a promovat niciodata profesionisti cu atit mai mult oameni culti care sa cunoasca vreo limba europeana. Testu supreme ar fi interogarea in limba Engleza care este o limba de lucru la nivelul Uniunii Europene, pe posturile de televiziune a acestor ministrii, Senatori sau Deputati. Doar ei ne reprezinta in preludiurile domniilor lor prin intraga Europa pe la diverse intruniri sau deplasari in interes de serviciu. Promovarea din teritoriu nu se face pe indicatori de performanta ci pe cei financiari. In plus daca se descopeara vreo urma de onestitate ori modestie este clar ca nu poti accede in primul esalon. Presedintele facea deunazi o afirmatie legata de faptul ca PSD si PNL au dezvoltat mitul si lantul mitei in structurile de guvernare actuale. Este clar o minciuna sfruntata. Aceste partide au creeat aceste structuri de a aduce bani la partide inca din anii anteriori dar PDL a dezvoltat cu adevarat aceste mafii locale prin promovarea si preluarea lanturilor existente pentru mita de grup. Aceste structuri sunt bine coordonate din teritoriu iar lantul se inchide in Modrogan. coresi

 5. O opinie strict personala, membrii cabinetului guvernului (din ultimii 2 ani) si actualul presedinte al tarii, consider ca se „califica” fara drept de apel la infractunea de inalta tradare a intereselor poporului roman. Imi sdau seama ca suna pompos si tamp dar aproape orice masura adoptata, incoerenta politicilor externe, predominanta fripturismului intern au toate darul de a pune in plan secundar orice interes al natiei si sunt urmarite strict interesele personale. Cele bune

 6. Dar din pacate, nici „ceilalti” nu sunt mai breji

 7. Ce cuprinde noul Acord cu FMI ? Citeste acordul, daca e public si vezi acolo ce se scumpeste, cand, de ce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: