Cum mi-am petrecut dimineața zilei de sâmbătă


Puține lucruri pot fi mai supărătoare decât să te trezești foarte devreme sâmbata dimineața, după o săptămână obositoare de lucru, așa cum a fost săptămâna care tocmai se încheie. Așa credeam până vineri seară. Și totuși, sâmbătă dimineață am aflat că multe lucruri pot fi totuși mai supărătoare decât să te trezești sâmbătă dimineață… cum ar fi:

Mă trezesc sâmbătă dimineață, ora 07.30. La ora 8.00 trebuia să fiu într-un loc. Cobor spre mașină, și surpriză: geamul oglinzii din stânga lipsea. Dau ocol spre partea din dreapta și constat același lucru pentru oglinda din partea aceea. Concluzia: mi-au furat oglinzile în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Enervant de două ori: în primul rând pentru că trebuie să conduc cel puțin 3-4 zile fără oglinzi. În al doilea rând, pentru că urmează să îmi pierd circa 8 ore din viață cu alergături la poliție, la asigurător, la service, etc. Pentru ce?

În primul rând, pentru că un dobitoc s-a găsit să îmi fure oglinzile. În al doilea rând, pentru că probabil un alt dobitoc se va găsi să cumpere din târg oglinzile respective. Și totuși, mă gândesc, ce fel de dobitoc ar cumpăra niște oglinzi furate, întreținând astfel un fenomen care probabil, în 6-12 luni, se va întoarce împotriva lui? Adică el va fi victima furtului pe care acum îl încurajează. Și mă gândesc ce fel de dobitoc cu o mașină mai scumpă de 15.000 de Euro s-ar bucura că economisește 200 de lei, plătind 200 de lei pentru niște oglinzi de 400 de lei. Probabil că se mai găsesc dobitoci din ăștia, sper să fie din ce în ce mai puțini.

Rezolv treaba pe care o aveam de la ora 08.00. Ajung la ora 10.00 la Poliție, să reclam furtul. Mi se spune: parcați, echipa de constatare va veni imediat ce revine de pe teren. Privesc cu jind la parcarea în care ar mai fi avut loc 3-4 mașini pe lângă Loganurile de Poliție, parcate probabil pentru că un minister ineficient le-a tăiat cota de carburant. Întreb: pot să parchez aici? Mi se răspunde: nu.

Ocolesc 10 minute rondul din fața rondului de poliție, ca să nu încurc circulația, din ce în ce mai nervos. Conduc o mașină mai mare decât media întâlnită pe străzile Bucureștiului, și prin urmare mașinile parcate alandala mă enervează, iar cel mai tare mă enervează groapa aflată în drumul meu, despre care cineva îmi povestește istoria ei un pic mai încolo: au asfaltat niște băieți strada, a doua zi au apărut unii de  la conductele de apă, au spart asfaltul și au oblojit o țeavă. A treia zi, cineva a asfaltat groapa apărută. A 4-a zi, s-a lăsat asfaltul. Acum, fără o mașină de teren și fără maximă atenție, ai mari șanse să iei groapa din plin. Îl înjur în gândul meu pe  Liviu Negoiță că din impozitele mele nu face locuri de parcare și pe lângă casa mea și doar lucrări superficiale de infrastructură. Preferă bordurile duble. Plătesc mult mai mult  decât media ca impozite locale, dar degeaba. Parchez pe unde apuc.

Îmi pare că văd ”salvarea” în privința locului de parcare. O domnișoară vine cu cheile în mână. Speranța îmi dispare: domnișoara conduce un Mini – nu aș putea parca niciodată în locul ei. În plus, Mini-Cooperul este blocat de o dubiță albă. Domnișoara începe să claxoneze, apelând la domnul cu dubița. Eu continui să fac ture de rond. Aș fi urmărit în oglinzi povestea cu domnișoara, doar că nu am oglinzi. Mă enervez la culme și mă hotărăsc să încerc încă o dată să îi conving pe domnii de la Poliție să mă lase în curtea lor. Nicio șansă. Le spun că tot dânșii vor trebui să vină pentru constatare și amprentare, dacă las mașina la un kilometru depărtare. Nicio șansă. Apare domnul cu dubița albă. Pleacă. Pleacă și domnișoara cu Mini. Norocul meu! Pleacă și un Logan albastru de lângă Mini. Îmi zic: reușesc să parchez. Ceea ce și fac. E drept, pe diagonală. Dacă nu aș fi parcat așa, aș fi rămas cu ”fundul” mașinii pe carosabil, încurcând circulația. În plus, i-aș fi forțat pe toți cei care veneau spre rond să o ia fix prin groapa a cărei poveste am spus-o mai sus. O las parcată așa.

Apare domnul cu dubiță albă. Îmi spune să parchez mașina pe un singur loc. Îi spun că este pe un singur loc, eventual dacă ajustez poziția, tot nu va avea loc, întrucât mașina lui este mai lată decât un Mini și a mea mult mai lată decât un Logan. Nu ne înțelegem. Țipăm unul la altul. Las mașina acolo, dânsul mă blochează, îmi spune că o să îl caut pentru RCA. Whatever. Sunt extrem de nervos și nu am nici un chef să reparchez mașina, fără oglinzi, cu o groapă în spate, pentru un rezultat care se va fi dovedit simplu: nu mai încape nici o mașină lângă mine.

Apar domnii de la constatare. Pentru că mașina este parcată așa cum o parcasem, au loc stânga-dreapta pentru amprentare. Altfel, nicio șansă. Reapare și domnul cu dubița, care se pregătea de plecare. Ne împăcăm. Ne cerem scuze unul altuia și lucrurile devin normale. Mă duc, dau declarația, îi înjur și pe Igaș care gestionează banul public – secția de poliție nu are un xerox funcțional. Cineva tocmai îmi povestise că în Loteria Națională s-au cumpărat xeroxuri în fiecare birou (la ce le-o folosi). Scriu declarațiile, un domn amabil mă ajută. Îmi spune să revin luni la 12.00 pentru constatare.

În total, am pierdut cam 90 de minute cu constatarea. Ies. Cum ies, un ochelarist enervant mă întâmpină. Am știut că e enervant dinainte de a deschide gura. Nu am nimic cu ochelariștii, și eu port ocazional. Dar ăsta chiar era enervant. Îmi spune – dumneavoastră sunteți cu mașina gri? Zic da. Data viitoare să învățați să o conduceți, îmi spune ochelaristul. Cum nu avea față de instructor auto, îl întreb: aveți o problemă? Da. Să parcați pe un singur loc data viitoare. Îl înjur din nou pe Negoiță și îl întreb pe ochelarist: v-am ocupat locul de parcare? Nu, dar învățați să vă conduceți mașina de 4 litri… zice ochelaristul. Îmi dau seama atunci că este doar un ofticos, un frustrat, sau, pe scurt, un bou. Plec, invitându-l să își țină frustrările pentru el. Ajung la mașină. Mă întreb: dar dacă totuși ochelaristul are dreptate? Și, mă străduiesc, fără oglinzi, să parchez pe un singur loc. În stânga, îmi păstrez loc la limită să deschid ușa, fără a atinge Loganul din stânga mea când cobor. Cobor cu greu, mă duc în dreapta. Mai era loc de parcat cel mult un ATV, iar în stânga, constat că aceia care au amprentat oglinda, nu ar fi avut loc.

Bucuros că am avut dreptate, mă întorc la ochelarist. Am parcat pe un singur loc, îi spun, vă invit să parcați lângă mine, dacă puteți. Îmi spune, nu. Haideți, vă rog, v-am eliberat un loc. Îmi spune : ”nu parchez… oricum, nu eu plătesc 40 de milioane impozit pe an”. Iar mă enervez pe Negoiță, îmi fac un calcul sumar  cât plătesc și cât primesc de banii mei, întrebându-mă la ce e bună poliția locală, el, ca primar, că nu face parcări decât pe trotuarele late ale lui Ceaușescu, dar nimic în centru. Îl cataloghez în sinea mea încă o dată drept bou pe ochelarist, și plec.

… mă întorc peste 90 de minute. Făcusem copie după talonul auto. Îl găsesc pe constatator și îi înmânez copia. Îl văd și pe ochelarist… aceeași problemă ca și mine: fără oglinzi. În plus, văd o mare portocală pe luneta lui… semnul de începător. În calitatea asta îmi spunea cum să conduc (comentând de fapt cum e parcată mașina). Rămân la concluzia inițială: un bou.

Concluzia: am pierdut două ore din viață pentru că un dobitoc mi-a furat oglinzile. Luni voi mai pierde încă 8 mergând din nou la poliție, la asigurător, la service, la un atelier unde să inscripționez numărul de înmatriculare. Mă gândesc că trebuie să existe totuși o compensare pentru pierderile astea. O găsesc: este ochelaristul.

Este probabil votantul mediu român: e începător, dar dă lecții de condus pentru autoturisme parcate. Impozitul pe care îl plătesc eu la mașină e probabil de 10 ori mai mare decât cel pe care îl plătește el, de unde rezultă că eu îi subvenționez lui o parte din serviciile locale. În plus, pentru că îmi permit să conduc o mașină destul de mare, plătesc și mult mai mult ca accize decât el, bani care ajung la buget, și se întorc la ochelarist într-o proporție mai mare decât contribuie el. Cu alte cuvinte, îl subvenționez pe ochelarist, iar el mă înjură. Și mă întreb rezultatul căror fapte este această atitudine: este simplu. Rezultatul unor politici dobitoace, promovate de dobitoci: că ăla care are e rău și că eventual, trebuie să îi tăiem capul. Să contribuie mai mult, dar să primească mai puțin. Probabil că ochelaristul este unul dintre bugetarii al cărui salariu a fost tăiat cu 25%. Dar probabil unul din ăia care dacă ar fi fost dat afară, nimeni nu i-ar fi simțit lipsa și încasează 75% de pomană. Unul dintre activiștii care țipă împotriva salariilor și pensiilor nesimțite, în timp ce salariul lui e mai nesimțit decât al altora, pentru simplul motiv că nu îl merită. Și unul care se bucură în fapt că eu am rămas fără oglinzi, deși, așa cum am spus, îl subvenționez. Unul pe care, în loc să îl preocupe propriul ”rău”, îl bucură răul altuia. Am o revelație: ochelaristul este genul de dobitoc care se va duce în târg să cumpere oglinzi furate, alimentând răul prezent și al meu și al lui.

Reclame


Categorii:Yeah right!

16 răspunsuri

 1. Bine ați venit în club :(. Puteți să încercați să sablați oglinzile noi, astfel va scade șansa de furt. Dezavantajul e că nu arată foarte frumos. Pe de altă parte prefer să fie măcar nevândabile…

  • Multumesc! Asa voi face, le voi sabla. Dar tot am de alergat cateva zile … 😦

   • Eu sincer am avut doar o încercare foarte timidă când mi s-au furat oglinzile să merg la poliție. Nu știam exact zona mea de care post de poliție ține și am nimerit la altul… așa că am abandonat din start să mai raportez furtul (oricum nu le-ar mai fi găsit) iar oglinzi noi am comandat pe barba mea.
    Sunt ușor de montat și demontat, păcat că nu mi-am dat seama de asta înainte să mi-le fure.

 2. Da’ cu ochelaristu’ ce-ai avut?
  Evident ca avea aceiasi „stare de bine” ca si tine.

 3. „un bou” cu „semnul de începător” e un vitel.
  In timp el devine bizon.

 4. Salutare! Am pierdut si eu putin timp din viata si am citit articolul tau patetic, te felicit si pe tine si pe toti conducatorii de tractoare din trafic. Personal v-as pune impozite cu mult mai mari, cu atat mai mari cu cat masina pe o conduceti voi este mai inutila intr-o tara ca Romania. Iar filantropia asta ca tu platesti impozitele la restul lumii si tu tii si pe altii pe spatele tau muncit este de-a dreptul priceless! Eu zic sa va adunati toti filantropii astia cu tractoare si masini de 4 litri si sa faceti ceva protest organizat pentru a sensibiliza opinia publica asupra nedreptatii uriase care vi se face, pentru ca locurile de parcare sunt asa de mici si nu va incap tancurile in ele…. sa se faca locuri speciale de parcare pentru voi marcate corespunzator sa se stie ca sunt locuri rezervate pentru masini cu nevoi speciale… dar la cat de nesimtit e romanul pun pariu ca o sa vi le ocupe toti nenorocitii astia cu chichinete d-astea gen logan sau clio ca asa e la noi, e nesimtire si ciuda mare

  • Singurul motiv pt care iti public comentariul este pentru ca ai mei cititori sa mai identifice un frusatrat ignorant… tu esti ala…

   • nu inteleg de ce esti special doar ca ai o masina mare! eu mi am luat 2 masini: una mica pentru oras, si una mare, pt afara!
    in oras se simte diferenta, incepand cu traficul si terminand cu parcatul!
    nu esti deosebit daca ai o masina mare, esti doar un conducator auto care inca nu s a aliniat la cerintele pietei! incet, incet vei realiza ceea ce au realizat si altii inaintea ta: ca o masina mica nu inseamna o frustrare mare, ci doar o mai mare comoditate!
    si nu inteleg ce e cu limbajul asta cu care comunici. amabilitatea nu este tinuta in loc de litrajul motorului, dar este influentata de educatia fiecaruia! daca vezi un frustrat nu tb sa devii si tu unul!

 5. Exact, tu esti un tip OK!

 6. Exact, tu esti un tip OK!

  O masina/bogatia nu compromite moral pe un om, alde Soviani chiar isi permite tractor, mai subventioneaza si pe altii, in Buc sunt multi boi frustrati, uneori chiar si noi etc.
  Ar putea totusi sa se ajute nitel luandu-si pentru oras o buburuza. Eu am pentru oras un Swift, desi am 1,83 incap in el, e simpatic, are si 4×4 (e made in japan). Initial l-am luat pentru ca desi acasa am 2 parcari interioare parchez ca o blonda, in oras ce sa mai vorbim. Am scapat de invartit dupa loc de parcare 🙂
  Reactia ochelaristului e de manual 🙂

 7. Ochelaristul iti citeste blogul! :))

  Radu, de ce ai mai facut drumuri la politie, ai pierdut nervi si timp, daca oglinzile costa 400 lei?

  • Pentru ca as vrea ca politia sa isi faca treaba. Pentru ca as vrea ca asiguratorul sa plateasca pentru dauna, atata timp cat platesc prima de asigurare. Pentru ca asta este traseul normal. Stiu ca am cheltuit mult timp, dar in final, cred ca asta este traseul care, daca va fi generalizat, ii va face si pe hotii din targ sa nu mai fure si, in acelasi timp, pe cei care cumpara oglinzi furate sa realizeze ca sunt partasi la furt.

 8. Vad ca s-a animat umpic pagina de comentarii desi dupa content si numarul de comentarii nu pare un blog foarte vizitat…. Pentru fan-clubul Soviani: ar trebui sa mai cititi odata articolul de mai sus – daca asa se exprima si comporta un om cu pretentii de ziarist, finantist, comentator politic, persoana media etc. nu inteleg de ce ne mai mira alte lucruri din aceasta tara.

 9. Esti sigur ca subventionezi pe cineva in afara de PDL? Eu nu vad nici in invatamant, nici in sanatate si nici in siguranta nationala, contributia ta…; Asa ca „mai subtire” cu „contributia” ta!
  Mersi.

 10. Acu, sincer…l masina de 4 litri ma asteptam la o casa ,curte, garaje automate, etc….Sincer….Nu ca a-si fi „frustrat” ca ochelaristul dvs….. „Frustrarea” pretinsa a acelui om poate fi si rezultatul extraordinarei tari numita Ro , cu o societate bolnava, plina de smecheri cu capul ras, tatuati, cu lanturi de metal galben grele atirnind la git….parcin X5-uri, X6-uri, Touareguri V6 (4.2 litri) pe borduri,spatii verzi, flori, trotuare, etc ? Nu credeti ? Acu, sa va invidieze un amarit (si ochelarist) pe deasupra pentru o masina de 4 litri….sincer….e deplasata chestia….Eu oricum traiesc peste ocean dupa ce am plecat din minunata tara numita RO…. Va doresc spor la parcari si la cit mai putine oglinizi furate….In alte tari nimeni nu se enerveaza pentru asa ceva, si nici nu posteaza pe blog asa ceva….A, da, am uitat, ochelaristul, IGAS…sunt de vina….Nicidecum tara , societatea,lipsa de raspuns a autoritatilor la infractiuni ! P.S. Atentie la ochelaristi….Sunt periculosi ! pe bune !

 11. Salutare! Hai sa prevenim acest fenomen, sa strangem poze din trafic cu masinile care circula cu oglinzi marcate cu alte numere decat cel de inmatriculare.

  Am creat un mic blog exact pentru asta : http://undemieoglinda.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: