Traian Băsescu: PIB-ul crește în Trimestrul IV. Statistica: aveți dreptate Șefu!


Mi-au semnalat ieri colegii de la Realitatea TV ultimul pasaj din interviul acordat de Traian Băsescu cotidianului România liberă. Cel în care Traian Băsescu își exercita din nou capacitatea de previziune. Iar Președintele anunța sus și tare:

”Au început deja să apară câteva semne pozitive. România nu va mai avea creștere negativă în trimestrul IV al anului trecut și vor ieși calculele săptămâna viitoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an, să începem creșterile pozitive”, a declarat Băsescu  pentru România liberă.

”Sari!”. ”Cât de sus?”. Cam așa îmi pare mie comanda lui Traian Băsescu și reacția Institutului Național de Statistică. Pentru că, la nici 48 de ore după interviul președintelui și nici 24 de ore de la publicare, Institutului Național de Statistică, a publicat, conform calendarului, estimările semnal pentru produsul intern brut pe trimestrul IV. Nici vorbă de săptămâni cum spunea Traian Băsescu, ci o chestiune de zile.

Ce spune Statistica? Iată:

Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul IV 2010 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2009, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,5% pe seria ajustată sezonier.  In anul 2010, comparativ cu anul 2009, Produsul intern brut (serie brută) s-a redus cu 1,2%.”

Adică Institutul Național de Statistică ne spune că PIB-ul în trimestrul IV a crescut cu 0,1% față de trimestrul III, iar economia în anul 2010 a scăzut cu 1,2% față de anul 2009, față de estimările încă în vigoare în urmă cu o săptămână, ale FMI și guvernului României, de cădere cu 1,9%-2%. Miracolul economic ni-l vom explica în 3 martie, atunci când Institutul de Statistică trebuie să vină și cu detalierea PIB-ului, dar până atunci rămân câteva întrebări extrem de îngrijorătoare:

1. A comunicat Institutul Național de Statistică date în avans Președintelui României? Dacă da, cui a mai comunicat? Și în ce fel se împacă asta cu egalitatea utilizării datelor statistice? Este Președintele ”primul între egali?”. Și dacă da, există și alții care ar putea folosi aceste date în scop personal?

2. Dacă nu a comunicat aceste date, reacționează Institutul Național de Statistică la comenzi politice? Au fost tentați șefii statisticii să cosmetizeze datele, astfel încât ele să se plieze pe fermitatea și pe viziunea Președintelui?

3. Dacă se înșeală Institutul Naționala de Statistică în aceste estimări, o face cu bună credință sau cu rea credință? Iar această întrebare este extrem de justificată, și vă dau un exemplu:

În data de 13 noiembrie 2009, institutul Național de Statistică publica estimările semnal pentru produsul intern brut pentru Trimestrul III. Detaliile le aveti aici. Atunci, INS spunea că produsul intern brut în trimestrul III a scăzut cu 0,7% față de trimestrul II al anului 2009, urmând ca după aceste estimări semnal, datele provizorii să fie publicate în 3 decembrie 2009. Deci rețineți, scădere de 0,7% față de trimestrul precedent.

În data de 3 martie 2010, Institutul Național de Statistică publică PIB pe intreg anul 2010. Estimările. Surpriză! În aceste date, produsul intern brut pe trimestrul III crește față de trimestrul II, cu 0,1%. Wow!!!! Uite cum Institutul Naționale de Statistică a reușit să facă în 4 luni ceea ce nu au reușit pseudo-măsurile economice guvernamentale: a întors scăderea de 0,7% și a transformat-o în creștere. Date certe.

Este posibil să facă întocmai la fel acum? Nu știu. Dar știu că cine a comis-o o dată, o poate comite și a doua oară. Și a treia oară eventual.

Nu este prima dată când oficialii mistifică datele. Am semnalat anul trecut cum Ministerul de Finanțe, în acte oficiale (execuția bugetară), a mistificat prognoza de PIB, doar pentru a ieși o cifră de deficit sub cea de 7,2% agreată cu FMI. Mistificând prognoza, deficitul comunicat era de 7,1%. Cu prognoza de PIB oficială și cu PIB-ul estimat de statistică, deficitul a ieșit în final de 7,4%.

O atitudine de Preșdintelui Țării netaxată public încă de ieri, de la prima oră, de Institutul Național de Statisică, care ar fi trebuit să publice un comunicat în care să afirme că nu a transmis nicio dată statistică Președintelui, mă face să suspectez obediența și apetența spre coafare a datelor statistice, doar ca să dea bine. Nu ar fi prima oară.

Iar această atitudine vine după o altă. Nu mai târziu de săptămâna trecută, Guvernatorul BNR își exprima speranța ca rata inflației anualizată, calculată pentru luna ianuarie, va fi  sub 7%. Ghiciți ce cifră a comunicat ieri Institutul Național de Statistică? Vă spun eu: 6,99%! Wow!Categorii:Stiri

8 răspunsuri

 1. In normal way ar trebui sa ma revolte o astfel de abordare din partea presedintelui domnului Schneker. Realitatea este ca de fapt ma revolta comportamentul sefilor institutiilor fie ele si financiare ale statului, care par sa reactioneze promt la ordinele presedintelui. Comportament tipic de slugarnicie. Oare oameni ca Isarescu samd au uitat ce inseamna professionalism si cod deontologic. Este oare rau faptul ca trebuie uneaori sa-ti mai infrunti si seful mai ales actunci cind ai argumente. Parearea mea umila este ca dpdv financiar o sa traim mai rau in anul in curs. Consumul este in cadere libera, export nu, import nu. Pe stoc nu se poate lucra nici macar daca as vrea, din cauza deficitului de cash. Pai si de unde crestere..?? Aud ca fonduri Europene sunt la greu si se vor semna contracte pe banda rulanta. Pai si guvernul de unde asigura partea de co-finantare ..? Poate din cahul disponibil din acordul stanby cu FMI si Unuinea Europeana. L mine crestere NU, la ei crestere NU. Atunci UNDE..??

 2. Creşterea PIBul este enormă, economia româniei dezlănţuită: uşor peste 0,09% (vedeţi, procentul ala apare altfel acum :)). Chestie de percepţie…

 3. Vanzand pe TMC ca in seara asta veti avea ca subiect raportarea INS privind PIBul pe trimestrul IV si anul 2010, as vrea sa va atrag atentia ca cifrele de +0,1 cu -1,2 sunt plauzibile, matematic.

  Totul se reduce la ce indice de preturi fata de trimestrul corespunzator din anul precedent au folosit pentru Q4, in determinarea valorii in termeni reali pe seria bruta. Din calculele mele reiese o valoare de 100,3%, dupa ce in precedentele 3 trimestre a fost de 102,7, 102,9, 107,5.

  Daca e sa fi „umblat” la date, acolo ar trebui cautat.

  Calculele au fost facute pe baza http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Cpib%20trim%5CPIB%20trimestrial%20extins%20romana%20dec.xls si http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Ccomunicate%5Cpib%5Cpib_flash%5Cpib_trimIVr2010.pdf

 4. domnle Soviani, pentru ca nu stiu unde altundeva sa va gasesc pe net pentru a va supune atentiei un proiect care daca nu e de o utopie ridicola, atunci ar putea fi o solutie partiala simpla ca oul lui Columb la unele probleme ale tarii, v-as intreba daca v-il pot expune aici sau altundeva, unde mi-ati indica tot dvs. Adica as vrea sa va vorbesc despre un minister privat, sau ma rog mai pompos, despre un guvern paralel si ce-ar putea face el ca un mandatar al unor atributii ale guvernului oficial. Va obositi sa imi dati un raspuns pe adresa mea, sau sa imi incerc norocul aiurea? Cu stima, tot un Radu( exista izotopi si in onomastica)

 5. Stimate dle Radu Soviany

  Stiti ca in aporetica germana e inradacinat adevarul „sa ne fereasca Dumnezeu de cretinul binevoitor”. Emil Boc, este f. voluntarist, binevoitor pe campul economic unde n-are nici competenta juridica (o ironie evident – competenta juridica – vezi in acest sens aportul lui la Constitutia din 2003 cand alaturi de alti mari constutionalisti a pus in carca unui organism numit politic, CC, dreptul de a legifera care a facut ca sa avem o Constitutie neconstitutionala care i-a dreptul poporului suveran sa fie izvorul de drept)

  PS
  pe site http://www.itc-cluj.ro/capatana/ am pus un program de RELANSARE ECONOMICA.

  al dvs
  Octavian Capatina

 6. Stimate Domnule Soviani
  As avea o rugamintea catre dumneavoastra.Cred ca aceasta rugaminte nu este doar a mea cat a majoritati celor care sunt jucatori activi pe BVB,a majoritati celor care fac parte din audienta postului The Money Channel si a celor care urmaresc cu deosebit interes emisiunile dumneavoastra .aceasta rugaminte este ca dumneavoastra sa readuceti in atentia opiniei publice si in mod deosebit in atentia AUTORITATILOR PUBLICE din Romania necesitatea majora de eliminare a pragului de detinere la SIF-URI.
  Sunt atat de multe motive pentru care ar trebui ca acest prag sa fie desfiintat incat nici macar nu e cazul sa le mentionez .
  Si mai cred ca ar putea fi posibil,asa cum pentru privatizarea Oltchim este posibil,sa se discute pe aceasta tema cu argumente pro si argumente contra desfiintari pragului 15 minute zilnic in cadrul diferitelor emisiuni ale postului „The Money Channel”
  Credeti ca ar putea fi posibil acest lucru?
  Va multumesc anticipat pentru orice efort depus in acest sens

 7. Ti-ai futut norocul, daca ai fi un ziarist adevarat, antai cercetai si apoi te luai de „Printisorul mostenitor” adica baiatul regelui. Pai mai ziaristu lu’ peste mai intreba si tu „sursele” si pe urma arunca „bombite”. Daca cercetai descopereai ca acest Silviu Vaduva este baiatul din flori a lui Traian Basescu. Acest smecher de Romania face si desface la numirile politice. Tu daca ai fi Regele sau regina pe cine ai pune la VAMA?

 8. Buna seara !
  Mi-a placut emisiunea din 08.03.2011. :

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: