Confruntat cu precizările că Banca Națională, sabotată de politica economică a guvernelor României de după 2005, a ratat țintele de inflație din anii 2005, 2007, 2008, 2009 și 2010, atingând ținta în anul 2006 (probabil din întâmplare), Guvernatorul BNR a contra-atacat: să vedeți ce surpriză o să aveți atunci când Institutul Național de Statistică va comunica rata inflației pentru luna ianuarie! Nu m-ar mira să coboare sub nivelul de 7%!
Zis și făcut. Institutul Național de Statistică a adeverit astăzi marginal spusele guvernatorului: rata anualizată a inflației a coborât sub nivelul de 7%. Mai exact, este de 6,99%. Nu vreau să dau apă la moară celor care spun că domnul guvernator este mai priceput să vadă înapoi decât înainte, dar vreau să separăm realitatea de ficțiune: este vreo surpriză în acest 6,99%? Sincer, ntz.
În primul rând, pentru că noi continuăm să avem cea mai ridicată rată a inflației din toată Uniunea Europeană (și aici nu am cum să reproșez BNR-ului faptul că Guvernul a majorat TVA în iulie de la 19% la 24% ci cel mult faptul că a crezut că economia românească răspunde la bagheta magică a dezideratului).
În al doilea rând, faptul că rata anualizată a inflației a coborât de la 7,96% la 6,99%, nu este de natură să ne facă fericiți, pentru că nu este decât banalul rezultat al unei operațiuni de aritmetică. Această operațiune este numită de economiști efect de bază. Adică, inflația anualizată este ca un tren cu 12 vagoane. Când mai trece câte o lună, dispare ultimul vagon, iar în locul lui apare ca locomotivă inflația lunară cea mai recentă. Prin urmare, din calculul aritmetic dispare cantitatea de inflație eferentă ultimului vagon și se însumează cantitatea de inflație aferentă noului vagon/locomotivă. Asta așa, simplist, să înțeleagă toată lumea.
Cât a fost inflația aferentă ultimului vagon? Ne uităm pe datele de la statistică și vedem că rata inflației din luna ianuarie 2010 a fost de 1,68%. Enormă. Într-o singură lună, anul trecut, am avut inflație cât Uniunea Europeană în aproape un an. Prin urmare, potrivit calculelor cu vagoane, odată ce vine inflația pentru luna ianuarie 2011, luna ianuarie 2010 dispare din calcul, și implicit acel enorm 1,68%. Prin urmare, dacă ianuarie 2011 ar fi fost o lună neinflaționistă, ar fi trebuit ”să avem un efect de bază” fantastic. Fără inflația lunii ianuarie 2010, rata inflației anualizată ar fi fost de 6,28%. Ceea ce spulbera ideea de surpriză pe care o anunța guvernatorul încă din start. Și totuși….
După datele din luna ianuarie 2011, rata anualizată a inflației coboară la 6,99%. Încă cea mai mare rată a inflației din toată Uniunea Europeană, cu tot efectul de bază de anul trecut. Ce s-a întâmplat?
Ianuarie 2011. A fost încă o lună proastă din punct de vedere al inflației. Rata lunară a inflației a fost de 0,77% (mai mult de o treime din ținta anuală a Băncii Centrale Europene). Alimentele s-au scumpit în ianuarie cu 1,14%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,83%, dar s-au ieftinit serviciile, cu 0,11%. Prin urmare, cu o rată a inflaţiei în ianuarie de 0,8%, România se îndreaptă spre o nouă ratare a ţintei în anul 2011 (3% plus sau minus 1%). Nu mai număr a câta este.
Descifrarea obiectivă a cifrelor ne arată că domnul Guvernator încearcă să deghizeze o realitate rea printr-un mesaj bun. Mesajul bun ar putea fi inflaţia statistică(încă mare). Statistic şi anualizat în ianuarie stăm mai bine decât în decembrie. Real, în ianuarie am avut a doua cea mai mare inflaţie lunară din ultimele 12 luni, maximul fiind consemnat în iulie 2010, din pricina majorării TVA (2,58 puncte procentuale), şi chiar inflaţia lunii ianuarie 2011 a fost peste cea din decembrie 2010, care şi ea a fost peste inflaţia din noiembrie. Prin urmare, dacă vreţi, surpriza există în sensul că inflaţia lunii ianuarie este mare şi rata lunară este din noumai mare decât precedenta, nu că inflaţia anualizată a scăzut cu 0,01 puncte procentuale sub 7, care nu este decât o cifră, nici măcar rotundă.
Prin urmare, indiferent care este mesajul domnului Guvernator, percepţia mea desper inflatie mă face să spun doar atât: „Trust me, it is BIG”. Pentru că atata poate economia. Iar noi, ne incapatanam sa stabilim tinte in afara realitatii economice. Care se razbuna.
Categorii:Editoriale
excelent
Radu,
Nu inteleg de ce BNR vorbeste asa de mult de inflatie. Mereu cauta cauze, externe, preturi specvulative, etc etc, dar niciodata nu se uita in propria ograda. Cine oare a permis bazei monetare sa creasca de 8 ori in ultimi 8 ani? BNR are la indemana toate mecanismele legislative necesare pentru a mentine baza si masa monetara stabile, factori absolut esentiali pentru respectarea legii care spune ca sarcina primordiala a BNR este STABILITATEA PRETURILOR, ori BNR din start incalca legea actionand direct prin tiparirea de bani fara acoperire intru devalorizarea puterii de cumparare a banilor.
Cat despre calculele INS, hai sa fim seriosi, sunt varza, cosul este fixat astfel incat sa dea inflatia minima posibila si nu cea reala. Au invatat de peste hotare cum sa faca medii geometrice, hedonic adjustments(na ca asta nu stiu sa o traduc), si alte scamatorii de acest gen.
Păi e simplu: inflaţie de 0.8% numai în ianuarie bate lejer ţinta de 3% fixată (aberant de mic) pentru anul ăsta.
La cât mai mult!
Va rog sa comentati cifrele din tabelul publicat de BNR cu privire la balanta de plati si datoria externa la 31.12.2010 cu detalii despre datoria pe termen scurt, serviciul datoriei externe, gradul de acoperire a importurilor etc.
Va multumesc!
Pacat domnule Soviani. Sunteti pe un drum gresit. Ati intrat orbeste in jocurile politice. Eram zilele trecute prin Bucuresti si am avut diverse discutii cu cativa colegi de la BNR. Cu regret se constata derapajul specialistilor in probleme economice din presa, spre panta politica. Orbiti sa faca pe plac sefilor au ajuns sa spuna la televizor aberatii, incredibil de populiste si de politicianiste. Asa am aflat ca dvs sunteti una dintre marile dezamagiri de astazi. Eu am incredere ca aveti putere de caracter si veti incerca sa va refaceti imaginea, deoarece sunteti un bun specialist, aveti pregatire si resursa intelectuala. Astept sa vad echilibru si profesionalism in aparitiile dvs.
Aha…. si i-ati intrebat cumva pe colegii de la BNR de ce au ratat inflatia in 5 din ultimele 6 ocazii si de ce i-au tinut in brate pe toti imbecilii care au condus politica fiscala? Sau doar v-ati varsat dezamagirile… asa… la un pahar?
Domnule SOVIANI
Ma numesc Sandu Ciprian si sunt din Bacau.Va scriu aceste randuri in dorinta si de a va ruga sa aduceti,iar,in atentia autoritatilor publice decizionale publice (parlament) acel subiect numit pragul de detinere la SIF-uri.Sunt convins ca acest subiect nu ma intereseaza doar pe mine cat in aceasi masura marea majoritate a celor care sunt jucatorii activi pe BVB.Cred ca de asemena un mare procent din auditori postului The Money Channel si a emisiunilor acestui post sunt interesati de acest subiect numit prag de detinere la SIF-uri in mod direct prin faptul ca detin actiunii ale acestor societati.Din acest motiv sunt convins ca aceasta rugaminte nu este doar in numele meu.
Iata si un alt mic motiv pentru care cred ca acest subiect ar trebui readus in atentia opiniei publice:
ne dorim ca economia Romaniei sa reintre pe un trend ascendant ,de crestere si imi aduc aminte ca in portofoliul SIF-urilor se afla un numar mare de societati (aproximativ cate 150-200 in perimetrul de consolidare al fiecarui SIF)deci o buna parte a economiei Romaniei.
Aceste societati nu pot face nici o miscare fara acordul SIF-urilor si chiar daca SIF-urile ar trebui sa fie un motor al restructurarii si modernizarii acestora ,acestea sunt o piatra de moara legata de picioarele acestor socitetati si aceasta pur si simplu datorita faptului ca cei ce conduc aceste societati au puterea absoluta ,sunt aceeasi care au fost numiti politic la infiintarea acestor societati iar criteriul de numire al acestora este pur politic, competenta acestora sau chiar moralitatea nefiind luata in considerare. Astfel singura creatie a acestor conducatori ai SIF-urilor este structura de capusare a SIF-urilor si a societatilor din portofoliul acestora .SIF-urile au contribuit la “dezvoltarea” societatilor din portofoliul lor prin numiri de oameni incopententi si de care pur si simplu nu este nevoie in activitatea acelora.
Credeti ca s-ar putea face ceva in aceasta privinta?
Domnule Peter Dorja am o intrebare pt dumneavoastra.Romaniei ii este destinat sa faca aceeasi greseala ca in ani 2004-2008?La ce ma refer?iata ca leul a inceput sa se aprecieze din nou,oare vom face aceasi greseala si in loc sa stimulam ,macar prin politica monetara ,productia vom stimula iar importurile? Ne laudam ca avem o crestere a exporturilor de 28%in anul 2010,aceasta crestere a exporturilor este o consecinta a unui curs valutar favorabil ,spunem ca exporturile trebuie sa constituie unul din motoarele recuperarii economice,dar noi , am impresia deja ,ca ne pregatim sa taiem iar exporturile si sa sufocam productiapentru consumul intern prin cursul valutar nesustenabil.Ati primit deja un semnal din partea exportatorilor,deocamdata pana la un curs de 4,1 exporturile nu au de suferit.Credeti ca puteti apleca urchea si sa asculatati ceea ce vor sa va transmita exportatori?sau aveti doar ureche pentru ceea ce se discuta exclusiv pe holurile BNR?Aveti un raspuns pentru acesta intrebare?
Domnule Peter Dorja inca ceva ,chiar si marele licurici,marea economie a lumi, SUA,PRIN IMENSA CANTITATE DE DOLARII ARUNCATA IN PIATA ISI SCADE VALOAREA MONEDEI PROPRII,SA NU IMI SPUNETI CA ROAMANIA ISI DORESTE O MONEDA MAI PUTERNICA,
Domnule Soviani,
Eu nu sunt un admirator al Domnului Stolojan.Dimporiva. Dar nu pot sa nu fiu de acord cu Dl. Stoljan atunci cand spune ca angajati de la toate nivelurile din BNR, temporizeaza nu numai adoptrea de catre Romania a monedei Euro, pentru a-si apara pozitiile. Si din pacate, tot acesta este motivul pentru care piata de capital din Romania, a avut intotdeauna un inamic in BNR. Motivul ca piata din Romania este prea mica, cel putin pentru mine este hilara. Nici actualul guvernator al BNR nu era suficient „de mare” sa gestioneze BNR la 16 ani. Probabil el nu a avut un adversar de talia BNR si ca atare a ajuns unde este astazi. Dar cum subiectul era afirmatia Dlui. Stolojan si comentata de Dl.Daianu si Dl.Chirovici din emisiunea Dvs. de miercuri 2 Martie 2011, afirm din nou, Dl. Stolojan stie foarte bine ce vorbeste…Si comfirm spusele sale, prin experienta mea de 20 de ani in domeniul bursier din Romania.