Avem datele de inflație pentru luna februarie: 0,77% într-o singură lună. Credeți-mă, este mare. Este a doua inflație lunară apropiată de 0,8%, ceea ce conduce inflația pe primele două luni la 1,55%. În termeni anuali, România persistă în a avea cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană: 7,6%.
În primele 2 luni ale anului alimentele s-au scumpit cu aproape 3%. În ultimele 12 luni, cu aproape 9%. Evident că inflaţia reală este mai mare decât ceea ce poate surprinde statistica (la nivelul bunurilor pe care le cumpăr eu, de la pâine la apă minerală, de la carburant la carnea de pui, de la brânză până la ouă, nu resimt scumpiri mai mici de 20% pentru fiecare din produs). Dar atât poate surprinde inflaţia: 9% scumpire a alimentelor în 12 luni, în condiţiile în care preţul grâului s-a dublat şi al porumbului aproape la fel. Chiar şi aşa, luna februarie arată scumpiri semnificative, pe care nici măcar statistica nu poate să le observe:
Pâinea, care în coşul statistic ocupă 5,5% din cheltuielile de consum ale românilor, s-a scumpit luna trecută cu 2,3%. Cartofii s-au scumpit cu 10,3% într-o lună şi cu 17% în două luni. Ale legume s-au scumpit cu 8% într-o lună şi cu 14% în două luni. Uleiul s-a scumpit cu aproape 3% (la statistică) luna trecută, zahărul cu 3,5% luna trecută şi cu aproape 6% în două luni. S-au ieftinit însă frigiderele şi maşinile de spălat. Aaa… şi să nu uit… piesele de schimb pentru auto s-au ieftinit 0,02% în februarie.
Cică combustibilii s-au scumpit în februarie cu doar 0,08%, iar în primele 2 luni ale anului cu 2,26%. Nu ştiu cum naiba face statistica, pentru că, oricum aş calcula, scumpirea de la 4,7 lei pe litru în decembrie 2010 până la 5,3 lei pe litru mie îmi iese de 12,7%. Sau, scumpirea de la 4,7 lei pe litru până la 6 lei pe litru, mie îmi iese de 27%. Totuşi, statistica raportează scumpire de 2,26%. Este evident că statistica nu include în mod cuprinzător majorarea preţului combustibililor, punând probabil în coşul de consum mai multe vreascuri şi paie(care nu s-au scumpit) decât motorină. Energia termică s-a scumpit şi ea cu 3,2 în 2 luni, iar ţigările s-au scumpit statisic cu 2,3%.
Vreau să vă amintesc faptul că de două luni, guvernul Româmniei ”luptă” cu prețurile la carburanți. Rezultatul? Previzibil: carburanții s-au scumpit în 7 etape. Previzbil. Am scris despre asta AICI. O luptă falsă, fără argumente, cu rezultat exact contrar: scumpire
În faţa acestor scumpiri, guvernul promite o majorare a pensiilor cu 2,5% anul următor (după 3 ani de îngheţare a pensiilor şi o majorare a TVA cu 5 puncte procentuale). În privinţa salariilor bugetarilor,recuperarea de 14% faţă de finalul anului trecut, după o reducere de 25% aplicată la o bază mai mare, cu inflaţie statistică de 8% şi reală de peste 15%, este evident, o glumă. Este evident că mixul de politici economice pentru combaterea crizei a eşuat. Populaţia este mai săracă, produce mai puţin, produce mai scump, importurile sunt mai scumpe. În schimb, noi ţintim o rată a inflaţiei de 3% şi creştere economică de 1,5-2%.
Eu unul simt o inflaţie cam de 6% în primele 2 luni, la nivelul coşului meu de consum. Raportată de statistică, ea este de 1,55%. Adică mai mult de jumătate din ţinta de inflaţie pentru întreg anul. În acest moment am certitudinea că ţinta de inflaţie va fi ratată din nou. O să îmi spuneţi că BNR nu a putut anticipa scumpirea petrolului sau a alimentelor. Aşa este. Şi totuşi, ce a putut anticipa BNR?
Îmi aduc aminte că luna trecută, pe vremea asta, guvernatorul BNR spunea că „s-ar putea să aveţi o surpriză, ca la finalul lunii ianuarie, inflaţia anuală să coboare sub 7%”. Am scris aici că nu este vorba despre nici o surpriză. La vreo 2 zile după declaraţia guvernatorului, inflaţia anuală a fost anunţată de 6,99%. Dar dacă asta a fost o surpriză, revenirea inflaţiei anuale la 7,6% în această lună, ce reprezintă? O revelaţie?
Nu. Ci încă un indiciu timpuriu şi ferm că anul 2011 va fi la fel ca 2005, 2007, 2008, 2009 şi 2010 şi diferit de 2006. Iar vom avea inflaţie mai mare decât aşteptările şi politici ineficiente pentru a o combate. Sigur… criza vine din afară… Şi totuşi de ce am avut noi scumpiri de carburanţi de peste 50% faţăd de iulie 2008? Pentru că, maximul istoric al petrolului… atunci a fost atins… la 147 de dolari pe baril. Acum… e la 100 de dolari. Iar la noi, deşi petrolul este mai ieftin cu o treime, carburanţii sunt mai scumpi cu 50%. Să fie asta pentru că politicile noastre au funcţionat? Că au fost înţelepte? Nu. Eşecul acestor politici este evident. Iar cei care au eşuat în aceste politici, se pregătesc acum să aplice politici de creştere economică. Le doresc succes. Sau, mai degrabă, succesuri!
Categorii:Stiri
@Radu Soviani, sunt de acord cu ce spuneti.
Ce nu inteleg insa eu este faptul ca mi se pare ilogic, imatematic ca inflatia din Romania sa fie mult mai mare ca inflatia din zona euro, iar leul sa se tot aprecieze. Nu cumva se bat cap in cap?
Matematic, daca a=b si b=c, atunci a=c. Deci, matematic, vom avea urmatoarea problema :
In momentul initial(momentul 0) un anumit produs, sa-l numim “Bunul A” valoreaza X lei si Y euro.
De unde rezulta ca X lei = Y euro. Adica rezulta ca 1 euro = X/Y lei . .
Daca in momentul 1, inflatia in zona leului este de 8%, atunci Bunul A va valora 1,08*X Lei. Iar daca inflatia in zona euro este de 2%, atunci, acelasi Bun A va valora 1,02*Y euro.
Adica, vom avea ecuatia : 1,08*X lei = 1,02*Y euro. Adica 1 euro = 1,08/1,02 *X/Y lei. Adica 1 euro = 1,05 * X/Y .
Deci, matematic, este logic ca numai de aici 1 euro sa faca cu 5% mai multi lei.
Rezulta QED 🙂
@octaa
Leul se apreciaza pentru ca economia romaniei a inceput sa urle de fioroasa ce e, si domnu boc a anuntat gata cu recesiunea, asa ca asta e, tb sa o ducem bine de acum incolo in spiritul partidului… 🙂
Nu cunosc detalii (si nici nu ma pricep), dar cred ca BNR influenteaza mai mult decat ar tb acest curs (a vandut masiv valuta in ultima vreme pe piata). Interesul lor este sa aprecieze moneda? No idea…
Dar pentru a-ti face o idee mai corecta despre asta, uita-te la randamentele cerute de banci pentru titluri de stat. Teoretic trebuiau sa scada si ele. Practic, desi la inceputul anului au avut aceasta tendinta, acum au inceput iar sa creasca. Bancile pur si simplu nu au incredere in cifrele optimiste ale guvenului…
Cine ar avea?
Mai mult… bancile imprumuta statul cu 6,98%. In secunda 2, pun titlurile de stat gaj la BNR si obtin lichiditate la 6,25%. Diferenta este profit net, fara nici un fel de risc… se intampla din nou ca in 2009… Creditare CANCI
🙂 Diferenta de la 2 la 8 este facuta de suprataxarea din Romania (plus de accize spre exemplu… plus de TVa…), economie nefunctionala, oligopolista… diferenta pana la 15%… majorari de preturi neacoperite integral de statistica..
@Radu, e ceva gresit in algoritmul meu?
@Cristian, sunt de acord cu ce spui. Si eu cred ca BNR-ul intervine pe piata. Nici eu n-am incredere in datele f.optimiste.
Radu: Este foarte trist ca marea majoritate a economistilor autohtoni si mai toti jurnalisti ce comenteaza subiecte economice nu realizeaza faptul ca BNR este principala si covarsitoarea sursa de inflatie din romania! In ultimi 8 ani au marit baza monetara de 8 ori si in mod repetat au relaxat parametri ce permit multiplicarea fractionara a acesteia. Dupa o perioada in care cantitatea de bunuri si servicii produse nici macar nu s-a dublat iar cantitatea de bani a crescut de cel putin 8 ori, se mai mira cineva ca azi avem inflatie? Chiar daca Isarescu devine parintele ortodoxilor monetari si blocheaza tiparnita tot avem vreo 500% inflatie inmagazinata care va continua sa sape la prosperitatea si competitivitatea romaniei!
http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-inflatiei.html
http://abciconomics.blogspot.com/2011/01/incalca-banca-nationala-romana-legiile.html