Economia a crescut în trimestrul I al anului 2011 față de ultimul trimestru al anului trecut. Este știrea care vine de la statistica, in urma primelor estimari legate de evolutia economiei in acest trimestru. Cu cat?
Potrivit INS, produsul intern brut a fost mai mare in perioada ianuarie-martie 2011 decat in octombrie-decembrie 2010 cu 0,6% (date ajustate sezonier). Pentru mine cifra este mai relevanta decat plusul de 0,1% constatat in trimestrul IV 2010 fata de trimestrul III 2010, o cifra discutabila, inventata, si rezultatul unor presiuni politice. Aceasta este opinia mea.
Ceea ce are insa relevanta mai mare este cum a evoluat economia in primul trimestru al acestui an fata de primul trimestru al anului 2010. Aici ne clarifica statistica. Evolutia este o crestere de 0,3% (pe serie ajustata sezonier), ceea ce inseamna ca am avut un prim trimestru mai bun in acest an decat primul trimestru al anului trecut. Adica economia s-a oprit din cadere.
Asta inseamna de fapt cifrele comunicate astazi de statistica: ca undeva, fie prin decembrie, fie prin ianuarie, economia a incetat sa mai cada. Pentru o comparatie mai plastica, imaginati-va caderea un mingii. Ea cade, se loveste de pamant, si ricoseaza in sus. Acum, economia Romaniei este exact in aceasta situatie. Si-a incetat caderea, a ricosat putin (+0,6% fata de trimestrul precedent, +0,3% fata de trimestrul similar din 2010), si asteapta, depinde daca va place tenisul sau fotbalul – fie care racheta jucatorului sa trimita mingea in sus, peste fileu, fie ca sutul unui fotbalist sa trimita mingea in departare, pe o traiectorie ascedenta. Economia a incetat sa mai cada dupa o scadere dramatica (-7,1% in 2009, -1,3% in 2010), dar va urca ea in perioada urmatoare?
Raspunsul cert este: depinde. Depinde de politicile economice guvernamentale. Teoretic, aceasta crestere usoara urmeaza sa se aplatizeze in perioada urmoatare (chiar daca FMI vedeo o crestere de 1,5-1,7%). De ce? Pentru ca inflatia este inca mare, iar politicile de stapanire a ei vor presupune luarea ”gazului” de pe foc. Iar în cazul economiei, gazul este reprezentat de bani. Iar banii pot fi luati in principal prin ridicarea ratelor de dobanda care vor conduce la scumpirea creditului, adică la inhibarea activității Economice.
Ce fac alte state?
In timp ce economia Romaniei a crescut cu 0,6% fata de trimestrul precedent si cu 0,3% fata de trimestrul corespunzator al anului precedent(trimestrul I), economia Uniunii Europene (27 de state) si cea a zonei Euro, au accelerat, pe medie, cu 0,8% fata trimestrul precedent si cu 2,5% comparativ cu trimestrul similar din 2010. Adică ritmul de crestere economica al Romaniei este mai mic decat cel al altor state. Ceea ce confirmă faptul că trecerea pe plus se datorează exclusiv exporturilor alimentate de cererea altor state din UE, și nu măsurilor interne (care au contribuit în sensul inhibării economiei și nu a creșterii)
Spre comparație, economia SUA a crescut cu 0,4% in primul trimestru si cu 2,3% fata de trimestrul similar din 2010.
De remarcat că, potrivit criteriul care este mai relevant (evoluția față de trimestrul similar din 2010, respectiv trimestrul I), Romania avut cea de-a 24-a performanță din statele Uniunii Europene, mai prost decât noi au stat doar Grecia (-4,8%) și Portugalia (-0,7%). Toate celelalte 23 de state membre ale Uniunii au avut performanțe peste cea a României: Germania a crescut cu 4,8%, Franța cu 2,2%, Italia cu 1%, Ungaria cu 2,2%, Austria cu 4%, Marea Britanie cu 1,8%.
Detaliile evoluției economice ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene le găsiți AICI.
Prin urmare, exuberanța nu își are locul în interpretarea acestor date statistice. Economia nu a mai căzut, a ricoșat ușor, dar asta nu înseamnă reluare a ciclului de creștere economică. Cele mai mici derapaje de politici interne pot conduce la recăderea economiei nu în recesiune, ci în recesiune deplină. Pentru că, din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu vorbim de o creștere generalizată e economiei, ci doar de exporturi (motivate de extern), pe fondul scumpirii semnificative a carburanților (care înseamnă în fapt creștere economică), economia României este încă în recesiune. Atâta timp cât consumul este în scădere, cât impozitele pe profit colectate sunt mai mici decât anul trecut, nu am ieșit decât dintr-o banală definiție. Și am intrat în alta: a stagflației. Cea cu creștere economică mizerabilă și inflație mare. Cel puțin la fel de păcătoasă ca recesiunea.
Categorii:Editoriale, Stiri
Nu dau nici o ceapa degerata pe nici o statistica oficiala comandata politic de basescu & gasca.
Aceiasi indivizi de la statistica inainte de 89 anuntau productii record la hectar….. va aduceti aminte ?
OK, acum sa ne intoarcem la lucruri reale si palpabile: agricultura la pamant, industria – care industrie, serviciile scad zilnic, comertul e setat pe importuri…… de unde Doamne crestere economica ? Fura mai putin bocii si nu am vazut noi ?