Draga Domnule Strauss-Kahn,


Am aflat cu surprindere că ați fost acuzat duminică de faptul că ați încercat să violați o cameristă New-Yorkeză, motiv pentru care ați fost arestat și ați apărut încătușat în fața jurnaliștilor.

Nu știu dacă este o lucrătură menită să vă ruineza cariera de șef al FMI și perspectiva prezdențială la conducerea Franței. Nu știu. Ceea ce știu este că arestarea dumneavoastră nu putea veni într-un moment mai nepotrivit. Și mai știu că imaginile cu dumneavoastră încătușat, în parpalac închis la culoare și condus de către polițiștii americani într-o limuzină gri, spre pușcărie, au făcut înconjurul lumii.

Mai știu că acuzația că ați alergat gol printr-un apartament care costa 3000 de dolari pe noapte, după o cameristă de 32 de ani, este alăturată imaginii șefului FMI.

Mai știu deasemenea că acuzațiile împotriva dumneavoastră sunt  în contrast total cu imaginea de ”binefăcător” al lumii, așa cum ar vrea FMI să fie văzut, instituție care a turnat sute de miliarde de dolari în economia mondială.

”Va pleda nevinovat”, au spus avocații lui Dominique Strauss-Kahn, în timp ce FMI l-a numit interimar la conducerea Fondului pe numărul 2, John Lipsky. În timpul ăsta, Euro a coborât la minimul ultimelor 6 săptămâni față de dolar (1,4128) și la minimul ultimelor 2 luni față de yen, pe fondul incertitudinii ajutorului pentru Grecia si față de alte state. Irlanda încă nu și-a revenit în urma critei bancare, un ajutor financiar pentru Portugalia a fost definitivat iar piețele se întreabă dacă economia Spaniei, mult mai mare decât cea portugheză și care stă pe loc, ar putea avea nevoie de ajutor financiar.

Economic vorbind, FMI condus de Dominique Strauss-Kahn a părut diferit. A părut mai flexibil, aparent înlăturând rețetele dure ale FMI de restrângere a deficitelor cu pârghii mai blânde. Spre exemplu, Domnique Strauss-Kahn se opune unor măsuri de austeritate mai dure în Grecia, care doar ar înrăutăți situația. În condițiile în care economia Greciei a scăzut cu 4% în ultimul an, pe fondul majorării taxelor, reducerii cheltuielilor și a ghidajelor pentru reducerea cheltuielilor.

În privința României, știu că deși FMI a adus pentru guvern și pentru politicieni o binevenită cămașă de forță, de natură să limiteze ravagiile economice pe care aceștia le-ar fi făcut fără să clipească, în acest moment critic, cei care ar vrea să scape de limitările, uneori corecte, impuse de FMI, vor avea ca argumente că Fondul este condus de un fustangiu care aleargă gol după cameriste prin New York.

Dacă doriți, în procente, eu cred că există șanse de 75% ca dumneavoastră, domnule Strauss-Kahn, să fiți nevinovat. Să fi fost lucrat de către rivalii politici din Franța, dar, pe fondul slăbiciunilor dumneavoastră. Nu exclud varianta ca să se fi nimerit la dumneavoastră cea mai sexy cameristă din New York, cu afinități internaționale care la un moment dat vor fi deslușite. Dar, în orice caz, nu ar fi trebuit să vă expuneți la asta. Eu nu am stat în apartamente de 3000 de dolari pe noapte, dar din cele mai ieftine în care am locuit, știu că o cameristă nu are ce să caute în apartament, pentru menaj, atâta timp cât apartamentul este ocupat de către chiriaș. Teoretic, acea cameristă nu avea ce să caute acolo.  Lucra de 3 ani la Sofitel, în New York, la acel hotel, iar potrivit managerului hotelului, atitudinea ei profesionala a fost ”complet satisfacatoare” in acea perioada. Practic, a fost acolo, trimisă sau din întâmplare, desi nu ar fi trebuit sa fie acolo, mai ales că a avut o prestație profesională ”complet satisfăcătoare” până atunci.  Este un comportament deviant al șefului FMI sau este o nouă formă de asasinat politic? Vom avea mai multe indicii în perioada următoare.

P.S. Doamna Udrea, aveți idee cu ce l-a convins guvernul României pe DSK pentru ca FMI să ne modifice de 7 ori acordul instituțional?Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , ,

6 răspunsuri

  1. cu alte cuvinte, Kahn pica si o data cu el sansele romaniei (si nu numai) de a aplica metode socialiste de finantare a unor deficite in loc de reforma.

    stiu si eu, poate e bine.

  2. Cu acordul D-nei Udrea, am sa raspund eu la ultima intrebare.

    DSK , nu a violat pe nimeni , in Romania, acordul a fost modificat cu acordul ambelor parti 😉

  3. Baba si mitraliera. Nu vedeti si voi diferenta intre preferintele guvenantilor? Boc, Basescu numai blonde pe cind cei la FMI cu cameriste de hotel. Mai facem o paralela Boc, Basescu in lux iar negociatoru pentru Romania Jeffry Franks cu pantofi gauriti. Mai dau un simplu ex. din istorie. Romani cind au venit in Dacia au fost serviti in talere si cupe de aur. Pe cind poporu servea masa in strachini de lut si bea vin rosu di corn de bizon.

  4. Baba si mitraliera. Nu vedeti si voi diferenta intre preferintele guvenantilor? Boc, Basescu numai blonde pe cind cei la FMI cu cameriste de hotel. Mai facem o paralela Boc, Basescu in lux iar negociatoru pentru Romania Jeffry Franks cu pantofi gauriti. Mai dau un simplu ex. din istorie. Romani cind au venit in Dacia au fost serviti in talere si cupe de aur. Pe cind poporu servea masa in strachini de lut si bea vin rosu di corn de zimbru.

  5. iti dai seama ce ar iesi daca ar ajunge asta coleg de celula cu Berlusconi, alt pervers international?

  6. PS: e adevarat ca o camerista nu intra in camera pana cand ea nu este eliberata, insa din cate am citit, el luase o camera de 600$ pe noapte, insa fiind directorul FMI, a primit una mult mai scumpa, deci se poate sa fi fost o incurcatura … sau cine mai stie ce si-o fi inchipuit Strauss Kahn cand a vazut-o pe biata femeie acolo unde nu ii era locul …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: