Premiera! Ambasadorul SUA recomanda „retinere autoimpusa” Curtii Constitutionale


„Într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu ar trebui să depindă de capriciile celor care deţin temporar majoritatea; poporul ar trebui să aibă puterea de a corecta erorile”, spune ambasada SUA la Bucureşti, într-un comunicat în care susţine că ” este îngrijorată de hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea propunerilor de modificare a Constituţiei României”.

Comunicatul întreg îl găsiţi în continuare:

Ambasada SUA este îngrijorată de hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la constituţionalitatea propunerilor de modificare a Constituţiei României. Dorinţa autorităţilor române de a consolida administrarea justiţiei în România ca parte a luptei împotriva corupţiei este lăudabilă. Amendamentele la Constituţie care ar face posibilă punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute în mod ilegal şi ar limita imunitatea extinsă de care se bucură în prezent parlamentarii şi miniştrii, menite să asigure alinierea la normele occidentale, joacă un rol esenţial în aceste eforturi. Decizia Curţii constituie un obstacol în calea acestor eforturi şi, în numele „drepturilor fundamentale”, răpeşte poporului posibilitatea de a decide. Poporul român ar trebui să poată analiza liber aceste schimbări prin intermediul reprezentanţilor aleşi.

 

Într-o republică democratică, modificarea Constituţiei nu ar trebui să depindă de capriciile celor care deţin temporar majoritatea; poporul ar trebui să aibă puterea de a corecta erorile. De pildă, în SUA, pentru a schimba Constituţia şi a îndrepta o greşeală a Curţii Supreme, este nevoie de o majoritate calificată a Congresului şi a legislaturilor statelor. Fără această procedură, nu ar fi fost posibilă anularea cunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legaliza sclavia în numele protejării „drepturilor” proprietarilor albi de sclavi şi care a avut un rol în declanşarea Războiului Civil. În SUA, nimeni, nici măcar însăşi Curtea Supremă, care a luat decizia, nu a pus la îndoială dreptul constituţional al Congresului de a adopta Amendamentele 13 şi 14 la Constituţia SUA, care au anulat respectiva hotărâre judecătorească.

 

Înţelegem că în România, Constituţia acordă Curţii Constituţionale autoritatea excepţională de a bloca procesul de reformare a Constituţiei. În SUA, există o tradiţie îndelungată a „reţinerii judecătoreşti”, prin care judecătorii Curţii Supreme alegsă nu îşi exercite întreaga autoritate. Felix Frankfurter, unul dintre cei mai importanţi judecători ai Curţii Supreme, a spus la un moment dat: „nu este datoria acestei curţi să emită politici. Ea trebuie să arate o extrem de atentă consideraţie faţă de limitările propriilor sale puteri, ceea ce împiedică această instanţă să-şi urmeze propriile idei cu privire la ceea ce este înţelept şi chibzuit. Această reţinere autoimpusă este esenţa jurământului judecătoresc…” Poate că o astfel de „reţinere autoimpusă” ar fi fost potrivită în acest caz.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

4 răspunsuri

 1. Gitenstein a provocat numai baloane de fiecare data cand Basescu a avut nevoie de suport mediatic. Ce ma intriga este faptul ca Dl. Ambasador nu e in stare sa-si protejeze proprii cetateni, ofiteri activi ai US AIR FORCE talhariti su omorati in bataie de gorilele de la Stars Night. Pe pasaportul american scrie cu litere mari: „Autoritatile americane au obligatia sa protejeze cetatenii americani in interior si in afara Statelor Unite”. 2 ofiteri US AIR FORCE au ramas inapti pe viata http://mariusmina.blogspot.com/2011/01/stars-night-novotel-si-brigada-de-crima.html. Culmea, „bodyguarzii” folositi de Stars Night l-au ajutat si pe Sebastian ghita in confilctul cu Vantu

 2. AMBASADORUL SUA MARK HENRY GITENSTEIN TREBUIE TRIMIS ACASA!
  ACEST AVOCAT – AMBASADOR AL SUA LA BUCURESTI , A ATACAT IN MOD DESCHIS CURTEA CONSTITUTIONALA – O INSTITUTIE FUNDAMENTALA A STATULUI ROMAN!
  MAE TREBUIE SA REACTIONEZE OFICIAL SI SA IA MASURILE CARE SE IMPUN !
  ROMANIA NU POATE TOLERA AMESTECUL AMERICAN, IN TREBURILE INTERNE DE STAT !

  Statement by U.S. Ambassador Mark Gitenstein on the Latest Constitutional Court Decision – Embassy o
  romania.usembassy.gov

  • Bre si normal ca se baga cand vede ce cretinoizi avem la Curtea constitutionala care lucreaza intru linistea hotilor neprinsi care acum se dau negustori cinstiti! Uitam ca America este patria drepturilor civile si daca la ei oamenii se tem de moarte si de fisc, la noi se tem de alegeri si controale de la UE

 3. Dreptul SUA este mai liber, dar si mult mai sever decat alte legislatii.
  La ei sanctiunile capteleor de acuzare se cumuleaza, pe cand la noi se da sanctiunea cea mai mare si dosarele se conexeaza ca sa reduca numarul sanctiunilor.

  Un politist trimis in Italia spunea ca in Italia daca te-aprins cu o ilegalitatea in urma careia ai obtinut venituri ilicite esti obligat sa justifici toate averea dobandita, si in caz ca nu poti se confisca tot ce nu ai putut justifica, cu alte cuvinte prezumtia de persoana cinstita functioneaza pana esti dovedit hot, dupa care esti tratat ca atare.

  In mod normal principiul prezumtiei de nevinovatie ar trebui sa functioneze si pentru dobandirea averii, si nu ar fi nevoie sa fie prevazut in Constitutie, dar cum in Romania si ce-i scris in Constitutie este interpretat cu rea credinta (vezi rolul consultarilor la desemnarea premierului) poate nu-i rau ca principiul sa fie explicit stipulat in Constitutie.
  Oricul Presedintele jucator nu se impiedica de principii de drept. Pentru el ce nu scrie in Consitutie este permis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: