Cum dictează Traian Băsescu guvernului unele masuri anti-economice


Pentru mine, întâlnirea de luni de la Cotroceni dintre Traian Băsescu şi misiunea FMI a fost o oportunitate rară. Am văzut un Jeffrey (Jeff) Franks ascultător, care reuşea să nu râdă la aberaţiile economice ale Preşedintelui, spuse în engleza căpitănească pe care domnul Preşedinte nu a uitat-o, ba chiar a perfecţionat-o.

Sunt multe de discutat şi analizat, vă invit să le vedeţi dumneavoastră în fişierul video pe care îl ataşez. Dar cea mai periculoasă declaraţie/mentalitate a Preşedintelui mi se pare cea legată de neplata arieratelor.

Pe scurt, arieratele reprezintă nişte plăţi restante. Pe lung, ele reprezintă facturi emise de către societăţile comerciale către stat, care ar trebui plătite (gen plata importurilor de medicamente sau de gaze) sau nerestituirea la timp a TVA-ului pe care firmele îl au de încasat. Sau, spre exemplu, dacă statul alege să nu îşi plătească profesorii sau să le plătească eşalonat drepturile salariale obţinute în instanţă, pe o scadenţă care se lungeşte de la un an până la paştele cailor, alea tot arierate reprezintă.

Arieratele sunt un fenoment periculos pentru economie şi voi detalia într-un articol următor de ce. Ceea ce mă şochează însă în declaraţia preşedintelui este că dânsul dictează cui să nu se plătească facturile. Şi dacă dictează cui să nu se plătească facturile, pot bănui că dictează şi cui să se plătească ele cu celeritate? Pot bănui că aşa cum spune cui să nu se plătească, poate transmite indicaţii preţioase pentru plata Bucşarilor, Cocoşilor, Euroconsulţilor şi altor băieţi din camarilă? Pot bănui că poate dicta şi cine să primească energie ieftină (ALRO) şi cine să primească energie scumpă, trişând mecanismele de piaţă? Evident că pot bănui toate asta şi multe altele

Şi mai mă şochează ceva. Faptul că Traian Băsescu crede că statul ştie să investească mai eficient decât privatul. Că cică să nu pierdem momentul creşterii economice plătindu-ne datoriile… Cunoscătorii nu râd la astfel de declaraţii, ci se îngrijorează. În primul rând, pentru că ştim că inclusiv în România, companiile ştiu să cheltuie banii mai eficient decât Udrea, Igaş, Cocoş, Ariton, Ialomiţianu&co. Iar ideea că statul creează locuri de muncă cu banii de investiţii… sincer, este cam depăşită. Poate fostul ministru al transporturilor, domnul Traian Băsescu, să îmi spună câte locuri de muncă creează un milion de Euro cheltuiţi pentru o autostradă (e drept, că în mandatele preferaţilor domniei sale, cu un milion de Euro faci 20 de metri de autostradă). Statul trebuie să se ocupe în primul rând să nu distrugă locurile de muncă din economie, aşa cum face prin neplata la timp a facturilor către companii, cu efecte perverse de la pierderea de locuri de muncă până la inflaţie, care conduc în final la măsuri primitive gen tăierea salariilor cu 25% sau majorarea TVA-ului de pe o zi pe alta şi la o spirală care duce la lipsă de progres ecoomic.

Dar mai bine să îl urmăriţi direct pe măreţul conducător, etalând măreţele principii de guvernanţă economică, în fişierul video de mai jos. Dar să nu uit domnule Preşedinte: în limba engleză, pentru „locuri de muncă” se foloseşte „jobs”. Sintagma folosită de dumneavoastră, „working places” înseamnă cu totul altceva.Categorii:Editoriale

Etichete:, , , ,

9 răspunsuri

 1. BRAVO Radule, da-i inainte…..
  avem un pres. si betiv si badaran si mincinos, si sper eu muribund

 2. Inocenta ta este minunata; sa nu o pierzi.

  Chiar crezi ca acestui individ ii pasa de noi, de orice fiinta din tara aceasta ? Te inseli amarnic. Lui ii pasa doar de contul din banca si de scaunul puterii…..

  Ca sa ii intelegi gandirea, sa nu uiti niciodata ca este un securist politic – nici macar unul din aceia care au dat lovituri kgb-ului sau celor din cia – si stie numai sa minta, santajeze, manipuleze….. cum sa astepti de la el sa stie economie, politici fiscale, implicatii asupra traiului zinic ? Lui nici nu-i pasa de asa ceva.

  • „Chiar crezi ca acestui individ ii pasa de noi, de orice fiinta din tara aceasta ? Te inseli amarnic. Lui ii pasa doar de contul din banca…” Chiar crezi ca asta nu i se potriveste si lui Radu S…., ai impresia ca lui ii pasa?!? Sa fim seriosi…Tot la cont se gandeste si el si multi altii din tara asta!!! Important e sa fim corecti in aprecierile noastre si sa avem respect fata de un presedinte( bun sau rau…) pe care l-au ales 50%+1 din cei care au votat…ceilalti nu conteaza chiar daca acum unii dintre ei sunt vehementi!!! O zi buna la toti romanii…nu doar la cei care au opinii asemanatoare mie…:)

 3. Din pacate am ajuns intr-o situatie extrem de grea: presedintele tarii isi da cu parerea despre lucruri pe care nu le cunoaste, care nu intra in atributiile, si mai mult decat atat, traseaza si impune politici economice nocive si chiar ilegale.Guvernul este constituit dintr-un grup de persoane cu interese comune, dar pregatire zero, care nu fac decat sa execute aberatiile primite de sus. Primul ministru este o marioneta, cel mai servil dintre sclavi.
  Pentru mine, ecuatia este simpla: infractorii din fruntea statului au decis neplata datoriilor catre cetateni si soceitatile comerciale pentru a putea fura cat mai mult. Punct. Pentru aa finanta burdihanele proprii si campaniile electorale viitoare.

 4. Mascariciul asta este PRESEDINTELE ROMANIEI…vai de capul nostru .JOS BASESCU, JOS BASESCU. SA FACEM CA IN BRAZILIA SA OPRIM LUCRU MERSUL TARII 1 LUNA DE ZILE ZILNIC SA IESIM PE STRAZI FARA VIOLENTA SI SA CEREM DEMISIA IN ASA FEL TARA E BLOCATA SI NU ARE CE FACE TREBUIE SA DEMISIONEZE.

 5. trebuia un traducator mai intelept care sa traduca EXACT ce a spus in engleza lui de balta… insa, politica lui asta de-i presedinte este foarte inteligenta: vrea sa cistige viitoarele alegeri si se aplica metoda rabinului care i-a dat „solutia” lui itic. itic avea o casa foarte mica si a venit la rabin. i-a spus rabinul: baga si capra in casa…a fost mai rau. rabinul i-a spus: baga si magarul in casa si evident ca a fost si mai rau. itic era disperat…. atunci rabinul i-a spus: scoate magarul. itic a fost ceva mai fericit. pe urma rabinul i-a spus: scoate si capra…. si daca se va scoate „capra” din casa in prag de alegeri atunci „itic” va fi foarte fericit si va vota „corect”…sper sa nu fie asa….

 6. working places =locuri de munca (conform Google traducere).
  Mi-a placut Daianu -la emisiunea dv.- mai ales cand ati discutat despre arierate …..si modul dv. de abordare a problemelor….

 7. Eu sunt curios sa aflu cum va reactiona FMI la o astfel de decizie? Adica sa nu mai platesti arieratele….nu cred ca cei de la FMI vor agrea o astfel de atitudine. Parca sa intors lumea cu fundul in sus…sa vorbesti de fata cu FMI ca nu vrei sa platesti niste datorii. Nu uitati ca sunt bancheri in esenta si atunci cand aud ca nu vrei sa-ti platesti facturile …nu o vad cu ochi buni. Eu ca bancher daca as auzi astfel de vorbe m-as gandi: pai daca nu vrei sa-ti platesti datoria catre un tert…atunci poate in viitor nu o sa-mi platesti nici mie creditul pe care ti l-am dat, nu?
  De ce a trebuit sa ajungem intr-o astfel de situatie? Analiza mea spune ca acest credit de la FMI ar fi trebuit sa inlocuiasca o alta datorie. Adica iei o datorie (de la FMI in acest caz) si scapi de alta datorie din bilant (nu stiu ma gandesc chiar la arierate..sau orice alte datorii de care ar fi vrut guvernul sa scape). Practic luam o datorie mai buna (termen mediu, dobanda buna, etc ) si scapam de o datorie mai proasta …in cazul asta poate chiar de arierate..care putea aduce si un efect pozitiv in economie.
  Dar din ce inteleg eu..nu s-a facut asa. Sa cumparat o datorie ca sa ce? Sa se platesca niste ch curente? Asta eu zic ca e grav. Sa se plateasca niste ch de investitii? Care investitii ca eu nu le vad. Poate ca totusi e vorba de o datorie facuta pentru a efectua niste reforme structurale..dar dupa 2 ani de FMI ar fi trebuit deja ca acest proces sa fie terminat. Vom incepe sa platim datoria si noi inca nu am terminat reforma? Asta e iarasi grav.
  Daca Romania va da gres in ceea ce si-a propus sa faca cu acest imprumut (eu nu prea inteleg exact pentru ce este acest imprumut)..sa stiti ca o parte din vina o are si bancherul ..in cazul asta FMI si toti ceilalti.
  Sa lasam timpul sa ne arate rezultatul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: