Aveti aici declaratia integrala de la conferinta de presa sustinuta de Jeffrey Franks, la incheierea misiunii. Mai multe detalii, diseara, de la 19,15, la The Money Show, unde invitatul meu este Jeffrey Franks – seful misiunii FMI pentru Romania. Iata declaratiile:
A doua evaluare pe noul program. Dupa aprobare: 480 mil Euro asistenta FMI.
– la nivelul misiunii noastre – acord in privinta evaluarii. Progresele au fost bune. Toate criteriile de performanta au fost indeplinite si am ajuns si la un articol privind politicile in continuare. Dupa aprobare, vom selicita aprobarea comitetului executiv al FMI – ultima parte a septembrie
Mediul macroeconomic – activitatea economica se revigoreaza treptata si anticipam o crestere de 1,5% din 2011, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de reluarea graduala a cererii interne. In 2012 cresterea PIB va continua trendul ascendent ajungand la 3,5-4%.
Exista insa riscuri semnificative ca aceasta sa fie mai redusa datorata mediului international si dificultatilor legate de absorbtia fondurilor UE. Va fi importanta mentinerea unor politici prudente care sa asigura o posibila protectie impotriva socurilor viitoare.
Inflatia a inceput sa scada si ne asteptam ca aceasta scadere sa continue in lunile urmatoare, pe fondul unor recolte bune inregistrate de Romania. Este insa probabil ca inflatia principala sa se mentina peste intervalul tintit de BNR, de 5% pana la sfarsitul acestui an.
Eforturile extraordinare facute de autoritati isi arata roadele. Tinta de deficit bugetar a fost atinsa si suntem pe traiectoria cea buna sa atingem 4,4% la sfarsitul anului pe deficitul cash.
Ar putea exista spatiu pentru o modesta recuperare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza. Suntem foarte impresionati de preocuparea pe care o arata autoritatile sa ajusteze fiscal. Ajustarea fiscala a creat baza pentru stabilitatea si cresterea de viitor. De acum incolo va fi important sa se asigure continuarea disciplinei fiscale, mai ales in perioada urmatoare cand piata este marcata de incertitudine, cand riscurile de contagiune sunt mari.
Angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub 3% in 2012 este crucial.
Am lucrat impreuna cu autoritatile la o schita de buget si ne asteptam ca in lunile urmatoare sa convenim asupra detaliilor bugetului. Trebuie sa ne asiguram ca presiunile de cheltuieli sunt tinute sub control si ca guvernul utilizeaza mai eficient resursele existente.
Trebuie sa ne concentram eforturile spre o crestere economica durabila. Impulsionand investitiile si crearea de locuri de munca. Trebuie sa ne asiguram ca atat de greu castigatele beneficii aduse de politicile implementate nu se pierd. Pentru a realiza aceste obiective am discutat cu autoritatile mai multe aspecte:
* prima provocare se regaseste in sistemul sanitar. Sistemul este destul de bolnav, cererile sunt mai mari decat resursele, ceea ce slabeste sistemul. Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite, privandu-i pe cei mai nevoiasi. Desi guvernul a luat unele masuri, acestea nu au fost suficiente pentru a stopa aceasta hemoragie. Va fi nevoie de eforturi mai cuprinzatoare. O regandire a politicilor publice si finantarii din sistemnul sanitar va fi esentiala. Care va fi rolul pe care il va juca o asigurare privata pentru a acoperi medicamentele care nu sunt acoperite de catre stat. In lunile urmatoare va veni cu o propunere.
* o alta provocare este rezolvarea problemei arieratelor, ce continua sa apara. In numai interprindereile de stat de la nivel central – peste 20 de miliarde de lei. La nivel local – considerabile. Sunt o frana majora, pentru ca firmele care opereaza nu au bani de investitii. Guvernul a facut progrese. Va presupune masuri de restructurare financiara dar si reforme la societatile respective, astfel incat resursa de cheltuieli sa se reduca. Aceste masuri vor asigura neaparitia altor arierate si utilizarea cat mai eficienta a putinilor bani a contribuabililor
* majorarea cheltuielilor cu investitiile publice, ramanand in anvelopa bugetara. Obiectivul primar – absorbtia fondurilor UE. La Bruxelles exista fonduri gratuite. Infrastructura creata ar contribui la crestere multi ani inainte. Pentru a elimina obstacolele trebuie sa ne concentram pe gestionarea eficienta a proiectelor. Se pare ca exista o anumita ameliorare, dar absorbtia continua sa fie dezamagitoare
* cea mai dificila provocare in fata cresterii – reforme profunde la nivelul intreprinderilor de stat. E nevoie de infuzie de capital si management privat. Va fi esentiala in mod special in sectoarele generatoare de crestere, cum ar fi energia si transporturile. Eu as incuraja guvernul sa fie chiar mai ambitios in acest domeniu. A continua sa pastrezi in proprietatea statului companii ineficiente si care au o nevoie disperata de resurse dauneaza companiilor, angajatilor si cetatenilor Romaniei care trebuie sa plateasca impozite si taxe mai mari. Autoritatile s-au angajat sa aduca directori executivi indepdendenti in sectorul privat si acest proces va fi derulat in domeniile ce urmeaza. Noi directori vor fi in 2012. Cadrul trebuie si el reglementat. Trebuie sa ne asiguram urgent ca toate contractele companiilor de stat din domeniul electricitatii si gazelor sunt deschise si transparente. De ce ar trebui ca cineva care beneficiaza de un contract avantaja sa primeasca energie mai ieftina?
* in sectorul bancar, BNR isi mentine vigilenta in rolul sau de autoritate de supraveghere si este gata sa protejeze sistemul financiar daca va fi nevoie. Cea mai buna strategie este aceea de a fi pregatit pentru potentiale socuri. Am discutat despre necesitatea mentinerii rezervelor din trezoreria statului, ale rezervelor BNR si a celor din sistemul bancar. Din fericire, avand acest acord de tip preventiv, Romania este situata bine, dupa cum demonstreaza CDS-urie si ratingul ridicat
Categorii:Stiri
Sunt spuse vorbe mari aici dar sa nu uitam ca anul viitor va trebui sa facem rambursari din creditul luat de la FMI. In aceste condtitii parerea mea este ca nu vom avea crestere economica. Cum poti sa traiesti mai bine atunci cand strangi cureaua ca sa-ti platesti datoriile? Va trebui sa mananci mai putin, sa calatoresti mai putin, etc…in esenta sa reduci cheltuielile. Asta se va intampla si in cazul economiei RO.
Probabil ca guvernul se uita la CDS-ul de acum si se gandeste ca la anul va iesi in piata unde va atrage bani mai ieftini. Eu daca as fi la guvernare as merge pe un scenariu mai pesimist si al lua in calcul ca nu voi gasi surse ieftine si la discretie la anul. Este adevarat ca in lume sunt foarte multi bani in piata, pompati de FED si BCE dar banii astia nu prea se regasesc in economia reala. Daca nu va gasi guvernul bani in piata, sa se refinanteze? Ce va face in cazul asta? Probabil ca va plati tot romanul prin taxe si impozite mai mari (altele decat alea de anul trecut). Sa speram ca nu va fi asa.
In plus la anul sunt si alegeri…si ce alegeri o sa fie la anul..vai de noi. Pe cine sa mai alegem? In scenariul meu, guvernul ca sa-si salveze scaunul va trebui sa faca sacrificii in alte sectoare si sa nu se atinga de taxe si impozite.Asta daca vrea sa mai aiba vreo sansa in alegeri. Sunt curios sa vad ce va face RO la anul cand va avea si alegeri si rate de platit. Istoria ne arata ca noi nu stim sa facem alegerile corecte pentru aceasta tara. Ramane de vazut.
Eu ma intreb daca nu cumva isi bat joc de noi. Realitatea e ca ….previziunile nu se potrivesc cu realitatea deloc . La noi cresterea economica s-a realizat prin reducerea cheltuielilor in principal taieri salarii, pensii . disponibilizari. Venituri in plus la buget nu prea vad de unde investitiile nu se vad.
FMI -ul spunea in 2010 ca in 2011 o sa avem crestere GDP de 5.1% …dupa care vin acum in aprile si zic ca de fapt in 2011 va fi 1,5%. Atunci de unde vine succesul, de fapt e un esec major… toate reformele (dure ) au fost implementate , suntem laudati ptr asta , guvernul se umfla in pene ce bine guverneaza dar targetul a fost ratat (rau de tot zic eu) . Daca te uiti in rapoartele FMI din ultimi doi ani cea mai mare diferenta dintre previziunea din aprilei 2010 si aprilie 2011 e la Romania….3.6% Romania ,, tara in care FMI-ul a facut ce a vrut.
Dă clic pentru a accesa text.pdf
Dă clic pentru a accesa text.pdf
Pana la urma se pare ca FMI a vrut sa arunce cateva firimituri milogilor romani, dar Basescu nu si nu!! Chiombaliului ii place whisky neamestecat, nu umbla cu sprituri populiste.