Şeful bancherilor despre creşterea economică: dacă intrăm pe minus din nou, atunci va fi mare problemă.


Vorbim şi despre noul regulament BNR. Dar înainte urmăriţi această declaraţie a lui Radu Gheţea: „Toate companiile pe care le-am ţinut cu oxigen pe care l-am tot pompat, daca nu vor fi suficient de solide în momentul în care ar putea veni o nouă recesiune, ar putea face ca lucrurile să fie destul de neplăcute pentru bănci”.

Declaraţia lui Gheţea vine în contextul unei „acalmii” pe piaţa creditelor, acalmie care ar putea fi perturbată de noul regulament propus de BNR pentru adecvarea creditării în valută a persoanelor fizice în funcţie de parametri de risc ce includ: riscul de schimb valutar, riscul de dobândă, riscul de diminuare a veniturilor. Declaraţia lui Radu Graţian Gheţea o vedeţi mai jos:

Pe scurt, regulamentul propus de BNR împinge populaţia aproape exclusiv spre creditarea în lei. 

Pe lung, regulamentul BNR limitează capacitatea de îndatorare a persoanelor fizice care doresc accesarea de credite în valută, prin stabilirea unui grad de îndatorare care să ţină de cont de posibile şocuri puternice precum:

* o depreciere a leului faţă de Euro de până la 35,5%

* o depreciere a leului faţă de faţă de francul elveţian cu până la 52,6%

* o depreciere a leului faţă de dolarul american cu 40,9%

Pentru şocul de rata a dobânzii, riscul asociat se măsoară prin „cu cât s-ar reduce venitul disponibil dacă rata dobânzii s-ar majora cu 0,6 puncte procentuale”

Pentru şocul pe venit, riscul asociat se măsoară printr-o reducere intempestivă a veniturilor cu 6%.

Potrivit regulamentului BNR, gradul de îndatorare se determină ca  pondere a obligaţiilor totale de plată decurgând din credite sau alte finanări rambursabile în veniturile eligibile din care s-au dedus cheltuielile eligibile (cheltuieli de subzistenţă şi obligaţii de plată altele decât cele de natura creditului).

 Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Aveti prognoze emise de BNR care in timp sau dovedit corecte? intrebarea este fireasca, deoarece pentru nebunia fiscala, economica, monetara din Romania, BNR are partea ei de vina, daca nu una foarte importanta,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: