BNR a adoptat noul regulament de creditare, cu restrictii pentru creditele de consum in valuta. Uite ce zice BNR:


Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat în şedinţa din data de 28 octombrie 2011  Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice.

Iata textul comunicatului:

Regulamentul urmăreşte echilibrarea acordării de credite noi în monedă naţională faţă de cele în valută, ceea ce va contribui la consolidarea stabilităţii financiare şi la asigurarea proactivă a capacităţii debitorilor neacoperiţi la riscul valutar de a-şi onora obligaţiile de restituire a împrumuturilor contractate. Se are în vedere reflectarea cu acurateţe în preţurile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite în valută către debitorii neprotejaţi faţă de riscul valutar le incumbă atât pentru aceştia, cât şi pentru băncile comerciale creditoare.

Regulamentul este în linie cu  principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea în valută şi reflectate în recomandările Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice şi a luat în considerare şi  propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociaţiilor profesionale.

În esenţă, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută, însă nu afectează –  comparativ cu condiţiile actuale – accesul la creditele în valută pentru care atât destinaţia cât şi garanţiile aferente sunt de natură imobiliară. De asemenea, prin acest Regulament, se îmbunătăţeşte mecanismul de informare şi avertizare a clienţilor cu privire la riscurile aferente împrumuturilor în valută şi consecinţele materializării riscurilor valutar şi de dobândă.

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi va fi disponibil, după publicare, pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României www.bnr.ro.

Practic, BNR a îndulcit propunerea inițială de  regulament, prin aplicarea condițiilor de stres valutar doar la creditele de CONSUM în valută. Cititi varianta initiala a regulamentului, aici: https://soviani.com/2011/09/12/despre-noul-regulament-bnr/

 Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Adica au facut ceva, doar de dragul de a mai da din gura. Ca practic noul regulament trebuia sa se aplice mai ales creditelor imobiliare. Deoarece riscul unui credit de 30 de ani este mult mai mare fata de unul de 5 ani.

  2. foarte frumos exemplu ( de comunicacat )….. Regulamentul este în linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea în valută…. ce traducere frate… cu limba de lemn … sau Carte frumoasa, cinste cui te-a scris….deci Regulamentul nu este in concordanta ci este in linie…

  3. Daca dai cautare pe google pentru:
    D3F3438AC114BC9A30B7A917F1D6
    dai de articol.
    In hexadecimal asta ar insemna „Doamna neagra cu ciokan (negru)”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: