”Potrivit primelor estimări ale INS, produsul intern brut al României a crescut în trimestrul III cu 9,1% față de același trimestru al anului 2007, ceea ce ridică avansul economic al primelor 9 luni la 8,9% față de 8,8% la jumătatea anului”, spunea Institutul Național de Statistică în decembrie 2008, când, în fapt, intrasem deja în al doilea trimestru consecutiv de recesiune.
”Conform primelor estimări ale INS, Produsul intern brut al României în trimestrul III 2011 a înregistrat o creștere de 4,4% pe serie brută față de același trimestru al anului 2010”, a comunicat astăzi Institutul Național de Statistică.
Înainte de a aprofunda aceste date, vreau să vă reamintesc că și în urmă cu 3 ani și acum, o singură voce a fost în stare să intuiască înaintea datelor oficiale de la statistică, ceea ce a avea să urmeze. Vocea spune atunci ferm că ”această criză nu ne va atinge” iar ieri seară, la TVR, cu 12 ore înaintea comunicatului statisticii intuia că ”economia va crește cu 4,4% în trimestrul III”. Drace! Asta da coincindență. A…. și a mai fost o voce atunci, în 2008 care spunea că ”economia crește cu 5% pe medie de 10 ani și poate să mai crească cu 5%, pe medie, încă 10 ani de acum încolo”. Având în vedere căderea de -7,1% din 2009, -1,3% din 2010, majorarea de 1,5 de anul acesta și prognoza de creștere de 2% pentru 2012, acea voce va avea dreptate dacă și numai dacă economia va crește cu 9,2% pe an în fiecare an din 2013 până în 2018. Am maaaari dubii!!
În urmă cu 3 ani România înregistra în trimestrul III cea de-a treia rată de creștere din UE. Acum, în 2011, România înregistrează în trimestrul III cea de-a 4-a creștere economică din regiune, după Estonia (+7,9%, Lituania: +7,2%, Letonia: +5,3%). Explicația este simplă: aceste țări au fost cele care au înregistrat cele mai mari prăbușiri în criza din 2008-2010, iar căderile puternice au creat ceea ce economiștii numesc un efect de bază: cazi atât de jos încât orice ridicare de la subsol se vede ca un plus semnificativ.
Așa că explicația unei creșteri mari există, prin perspectiva efectului de bază. Ceea ce nu pot eu să îmi explic suficient este de ce doar domnul Băsescu și Institutul de Statistică pot vedea o creștere atât de mare. Pentru că, da, cei care lucrează zi de zi cu aceste date au fost iarăși luați prin surprindere. Și mă refer aici la analiști. Și nu doar la o parte, ci la consensul analiștilor.
Consens care spunea, înainte de ziua de ieri, că economia va crește cu 1,8% în trimestrul III (analiștii ING erau mai pesimiști, spuneau că văd doar 1,7%). Prin urmare, datele venite azi de la INS (4,4%), infirmă tot ceea ce înseamnă gândire economică, dar validează literă cu literă ceea ce spune Traian Băsescu.
Sunt convins că în clipa asta vă spuneți același lucru pe care mi-l spun și eu: ”Băsescu știa. Știa de la INS.”. Foarte probabil să aveți dreptate. Nu știu dacă este legal să știe de la INS, și indiferent dacă este sau nu este legal, îmi pun următoarele întrebări:
1. Cine mai știa în afară de Traian Băsescu
2. Comandă Traian Băsescu sau parteneri ai dânsului către Institutul Național de Statistică ce date să facă publice? Există tentația de vopsire a datelor?
Vă las pe fiecare dintre dumneavoastră să vă oferiți răspunsul. Eu pot să vă spun doar atât: în urmă cu ceva timp, Eurostat, brațul statistic al Comisiei Europene, și-a exprimat rezerve privind calitatea datelor statistice din România, în privința cifrelor de deficit bugetar. Concret, în luna aprilie a acestui an, Eurostat își exprima ”rezerve legate de calitatea datelor statistice raportate de România, din pricina incertitudinii impactului asupra deficitului bugetar a rezultatelor unor companii publice și din pricina naturii impactului unor tranzacții financiare”. Adică Eurostat punea la îndoială cifra raportată de ministerul de finanțe și de institutul național de statistică, de deficit de 6,4% din PIB pentru anul 2010. Între timp, rezervele au fost ridicate. Dar cum? Prin modificarea deficitului raportat de la 6,4% la 6,9%. Adică, România mânărise deficitul bugetar cu 0,5%. Iar Eurostat ne-a prins cu treaba asta.
Potrivit raportărilor din luna octombrie, deficitele bugetare ale României au fost de :
* în 2009: -9% față de cifra raportată de -7,2% (îl țineți minte atunci pe Vlădescu cum urla că dânsul nu măsluiește deficitul?)
* în 2010: -6,9% față de cifra raportată de 6,4% (îl țineți minte și pe Ialomițianu cum spunea că dânșii nu mistifică deficitul?)
Dincolo de aceste înterbări ale căror răspunsuri vin de la sine, rămâne cea mai mare întrebare: cui folosește raportarea și bazarea politicilor economice pe niște date discutabile? Cui? Și asta în timp ce recesiunea bate la ușă.
Fotografia îi aparține lui Sebastian Marcovici și a fost numită drept ”fotografia anului” de către organele de media care au analizat-0
Categorii:Editoriale
salut Radu….interesanta ipoteza (date scoase din maneca)….care sa fie explicatia, in viziunea ta?…daca era an electoral intelegeam, dar asa?…mai mult, baietii se pregatesc de o rectificare cu taieri de fonduri pe la ministere….ciudat.
Nu face o comisie de experti ce poate face un sobor de preoti…
Stam bine la biserica, ne ajuta Dumnezeu la agricultura si iaca cifre bune la comparatii pe trimestrul 3. Ma inreb daca rasul ala in biserica (ma rog, pe trepte) n-o sa ne coste la urmatoarea comparatie de trimestru 3; asa… in caz ca nu ploua in 2012. (Productia agricola mare de pe 2011 nu va mai fi la numaratorul ci la numitorul fractiei.)
Duduie fără număr.
„Pieţelor nu le pasă de indicatorii macro ai României: prima de risc de ţară sare la 442 puncte” (zf.ro)
Deci duduie rău de tot. 🙂
Poate reusiti sa-i intrebati pe distinsii dumneavoastra invitati (dl.Anghel si dl.Dumitru) cum de lauda atat de mult un sector si potentialul acestuia, stiind ca bancile in general nu fac aproape nimic spre nimic pentru sectorul agricol.
Excelent Articol. E revoltant ca la TV nu prea aud despre asa ceva sau prea putin. Ii inteleg pe cei din PDL ca se lefaie cu „reusitele” lor dar cei din Opozitie sunt prosti ori prea pasivi?
https://soviani.com/2011/01/03/cum-vad-eu-economia-in-2011/