Breaking News: Standard& Poor’s face primul pas pentru retrogradarea în bloc a 15 state din zona EURO


In fapt, S&P avertizeaza ca toate cele 17 state membre ale zonei EURO sunt in fata unei posibile retrogradari. Amenintarea retrogradarii este inclusiv pentru statele din zona EURO care au rating AAA (maxim). Vorbim practic de 15 state membre ale zonei Euro, mai putin Grecia si Cipru, Grecia fiind deja la categoria JUNK.

Cipru a fost retrogradat de catre S&P in data de 27 Octombrie (BBB), in urma expunerii prea mari pe Grecia. Expunerea Ciprului fata de datoria Greciei a ajuns la 165% din PIB (expunerea bancilor pe companii+statul grec)

Financial Times a publicat mai devreme un articol in care avertiza ca Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Finlanda si Austria sunt pe cale sa isi piarda ratingul maxim si sa fie retrogradate o treapta.

Mi-a scris un cititor, pe standard.ro, urmatoarele:

S&P nu mai reprezintå nimic de ceva vreme. Doar cei din provincie sint interesati de calificativele lor. Economiile adevårate se uitå la indicii economici, nu la zvonuri si note date de nimeni. Toate agentiile astea sint atit de bune cå nu au fost in stare så informeze måcar, dacå nu så si facå ceva in legåturå cu colapsul USA, tara unde-si fac mare parte a banilor.

Este o perceptie. Iata insa parerea mea:

Din pacate, inca reprezinta. Au fost denumiti mincinosi institutionali pe buna dreptate. Si autoritatile au ezitat/nu au stiut sa puna ceva in loc. In lipsa unor repere clare din partea statelor, agentiile de rating dau inca tonul. Mai grav, este ca au dreptate. Si imi confirma ceea ce am spus si public de cand SUA a pierdut ratingul AAA din partea acelorasi S&P. Aceasta pierdere de rating inseamna in fapt de denominare. Aproape toate celelalte state se vor plasa, printr-o denominare, in curand, mai jos decat SUA. ”Denominarea” tocmai a venit. In Bloc. E simplu sa tai un A la toate statele. Piata nu trebuie sa fie surprinsa, dar consecinte vor fi.

In fapt, S&P confirma exact ceea ce crede piata: oricat de rea ar fi America (din punct de vedere al porcariilor financiare) este mult mai buna decat Europa lui Sarkozy&Berlusconi&Cameron. Merkel face tot ce poate, Dar, inca nu e suficient.Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: