Despre cum speculează Sistemul pandemia în favoarea grupurilor de interese. De la Guvern până la Banca Națională a acționarilor Băncilor și la alti Securei.


Încă de când autoritățile din România luau în glumă pandemia de coronavirus și își refăceau calculele pentru anticipate, am avertizat patru lucruri: (i) în acest moment critic este sistemul de sănătate publică; (ii) România va fi lovită de recesiune profundă; (iii) măsurile economice trebuie să țintească populația; (iv) este o criză cum nu am mai văzut în viața noastră, diferită, care nu poate fi tratat la fel ca alte crize. Știți ce înseamnă critic? Înseamnă că mediciii ar trebui să privească (și să fie echipați) ca fiecare pacient care se prezintă la spital drept un potențial infectat. Și fiecare dintre noi să ne comportăm ca un potențial infectat. Era atât de greu?

Am explicat aceste lucruri la oră de maximă audiență, în 8 martie 2020, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu. Aici găsți intervenția mea din 8 martie 2020 de la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu (având în vedere că voi accelera intervențiile mele pe youtube, puteți să vă abonați la canalul meu: http://www.youtube.com/radusoviani).

Evoluții în cele 16 zile care au urmat de la avertisment.

  1. Nu numai că sistemul de sănătate publică nu a fost privit drept critic, dar autoritățile i-au trimis pe medici să lupte cu pieptul gol împotriva coronaviruslui: nu măști, nu echipamente de protecție, testarea cu întârziere a pacienților suspecți (vedeți cazurile deceselor înregistrate până acum în România. Rezultatul? Sistemul de sănătate publică pe care îl defineam drept critic, a fost vulnerabilizat. Spitalele intră în carantină, cazul Gerota a fost primul indicator de avertizare timpurie, iar astăzi avem cazul Spitalului de la Suceava, unde 92 de cadre medicale au fost diagnosticate pozitiv la coronavirus. Având în vedere atitudinea celui care i-a chemat pe medici să se infecteze, fără echipamente de protecție, mă face să mă întreb:  o fac special?. Înțeleg că pacienții care erau internați la Suceava au fost transferați la Rădăuți. I-a testat cineva pe pacienți sau pregătesc un domino la Rădăuți?

SOLUȚIE: Medicii trebuie să fie echipați și protejați astfel încât să trateze fiecare persoană care se prezintă la spital drept un potențial infectat. Asta înseamnă TESTE. Iar fiecare dintre noi trebuie să se comporte în raport cu medicii și ceilalți din jur ca și când am fi potențial infectați.

2.  Tardivitatea acțiunilor decidenților în a trata sistemul de sănătate publică drept critic. Asta înseamnă înainte de orice. De peste 2 luni autoritățile sunt prevenite că va urma, dar ceea ce au făcut ele în aceste două luni arată cel puțin unul dintre următoare două lucruri: i) au luat criza de sănătate publică și pandemia în bătaie de joc; ii) au încercat să speculeze pandemia. Nu sunt suficiente teste/persoane testate. Până astăzi au fost făcute doar 12.624 de teste, cu doar 1.391 mai mult decât ieri. Asta arată că în continuare sistemul de sănătate publică nu este protejat și nu tratează fiecare pacient care se prezint ăla spital drept un potențial purtător de SARS-Cov2. Și știți de ce? Pentru că grupurile de interese speculează pandemia. Firme cu acționariat mai mult sau mai puțin legat de servicii sunt cele care importă teste/echipamente de testare/echipamente de protecție. De ce nu UNIFARM? Cum este posibil ca în situații de criză firme obscure să fie mai agile decât UNIFARM? O fac special?

O știre Mediafax arată că 1,5 milioane de echipamente de protecție au fost oprite în vamă. De ce? În documentele vamale nu se aflau și echipamentele de protecție. Știrea arată că o organizație non-guvernamentală a cumpărat aceste echipamente, prin intermediul firmei, urmând să intre în posesia celor 1,5 milioane de echipamente. De ce nu ar fi declarat firma în declarația vamală? Primul răspuns de bun simț este următorul: speculă. Echipamentele erau importate la un preț decent și vândute la supra-preț ONG-ului. Aceasta este opinia mea. Declararea vamală a lor ar fi arătat diferența de preț dintre prețul de achiziție și cel de vânzare. Mă aștept să apară o tentativă de mușamalizare și să ne spună ceva de ,,o eroare materială” care ,,s-a strecurat”.

SOLUȚIE: Este lăudabil efortul companiilor mari care cumpără pentru a dota spitalele cu echipamente de protecție, de testare. Dar de la cine cumpără? De la firme de Securei? Cum este posbil ca o companie să ajungă înainte de UNIFARM la resurse critice la nivel global? Din păcate, nu am decât o explicație: lichele și oameni fără căptăî din sistem își folosesc informațiile adunate ca slujbași ai statului (ca rezidenți în diversele sări) pentru profituri private, la supra-preț, în perioadă de criză de sănătate publică, în timp ce sistemul de sănătate este vitregit.

Soluția este următoarea pentru a preveni sifonarea și ineficiența, având în vedere că o factură de 7 ori mai mare față de cost  înseamnă de 7 ori mai puține echipamente de protecție: ONG-uri și multinaționalele, simultan cu anunțurile de donație și sprijin să facă publice companiile prin care cumpără, prețurile unitare, sursa achizițiilor. În felul ăsta sunt deconectate companiile secureilor/rezidenților de la căpușarea sănătății publice, iar efectul este benefici pentru populație.

3. Guvernul mimează acțiunile de sprijin ale economiei reale. Așa cum am arătat încă din urmă cu 5 zile (aici) – prin măsurile anunțate, Guvernul încearcă să speculeaze economic pandemia în favoarea grupurilor de interese și nu să protejeze populația. După publicarea OUG 29/2020, am realizat că și bruma de măsuri anunțate pentru sprijinirea populației, în linii mari, a fost anulată, așa cum anticipam. Dau doar câteva exemple:

  • amânarea depunerii declarațiilor financiare nu este inclusă în Ordonanță. Ne asigură unul care a fugit de la desemnarea ca premier, că firmele nu vor păți nimic. Pe gură.
  • Creditele cu dobândă zero. 5 miliarde de lei, garantate de stat? Și la mâna cui? Unor politruci care va spune: firma asta e noastră, firma asta nu e a noastră. IMM-ul ăsta e afectat de criză, or, după caz, noi credem că IMM-ul ăsta nu e afectat de criză. La ăsta îi dăm certificat, la ăstălalt nu îi dăm certificat. În esență, nicio măsură concretă referitoare la populație și la companiile mici afectate. Niciuna.
  • Prin Ordonanță, în esență, Guvernul creează un nou ANRP. Să explic clar: la ANPR, o comisie de politruci care a transformat retrocedarea celor real abuzați de regimul comunist în izvorul cel mai nesecat de praștii imobiliare – divizia/ramura economică drepturi litigioase cu accelerare selectivă. Voi reveni.
  • Revin la fimele ,,agile” ale unor potențiali securei. Ele se încadrează, nu-i așa, în criteriile noului ANRP. Se poate să nu dai credit cu dobândă zero (din puținul de 5 miliarde de lei) unei firme de securei sau nu, care aduce 1,5 milioane de echipamente de protecție fără să le declare în vamă, și fac speculă cu sănătate publică? Astea sunt primele firme (și foarte probabil singurele) care vor primi garanțiile de stat. Încă nu e făcută publică procedura. Ca soluție, am spus încă de la bun început că toate firmele care primesc garanții de stat (oricum o măsură discutabilă, având în vedere că e fundamentată debil – 5-10 miliarde de lei ar urma să crească economia în depresie cu 70 de miliarde de lei !!!), să fie făcute publice. Cât stăm acasă, să putem să analizăm acționariat, contracte, etc astfel încât să limităm sifonarea fondurilor publice din ce în ce mai limitate.
  • Că vor să creeze un nou ANRP, este evident chiar din textul Ordonanteți: Unifarm, companie critică în criză de sănătate publică, primește ,,împrumut”. Dar știți la ce dobândă? la ROBOR +1,9%. Adică UNIFARM se împrumută la 4,5% pe an, în timp ce firmele secureilor ,,agile” se împrumută cu garanții date de ANRP și dobândă zero. Știți care va fi urmarea? Cu grad mare de certitudine având în vedere mecansimul similar al anilor 1992-1993 din România pe care îl cercetez acum, statul va uita să se regreseze, și se pregătesc tunuri similare. Mugur Isărescu, care încă din 1992 ajuta ,,Italia” știe exact la ce mă refer.
  • Nimic despre bănci, nimic despre populație în OUG. Poate în următoarele 48 de ore, zice ministrul finanțelor Florin Cîțu, căruia îi văd un mare viitor ca prim-viceguvernator BNR, pe modelul din 1992-1993, sprijinit de Isărescu (mai iese din casă Isărescu începând de mâine?_)

4. Banca Națională a României se dovedește prin pasivitate și prin lipsa de măsuri țintite către populație, luate rapid și calibrate drept subordonată lui Mugur Isărescu. Iar Mugur Isărescu pare mai degrabă dornic și subordonat să își respecte obligațiile lui economice față de acționarii băncilor decât față de români. Măsurile luate cu tardivitate, timide, în bătaie de joc, lipsite de claritate, cărora le voi dedica mâine un material exclusiv îmi confirmă ceea ce semnalam încă de săptămâna trecută. Ne-a zis-o trimisul lui Isărescu încă din urmă cu o săptămână, când eu avertizam pe toate canalele că este critic sistemul de sănătate publică (și parcă toți au acționat pentru subminarea lui), ce vrea de fapt banca. Ne-a spus-o disperat:

Cat de mare sa fie disperarea unora de l-au trimis pe Adrian Vasilescu la Digi sa ne spună ca urgent nu este sistemul medical ci ,,sa nu cada bancile”?

Reiau unghiul pe care l-am descris ieri pe blog: în perioada următoare voi mai ridica o problemă: a zecilor de mii de Euro plătite lunar de stat către indivizi așa-ziși specializați, în condițiile în care constatăm că, în momente de nevoie economică, cum este acesta, acești indivizi nu aduc nicio contribuție. Mai e nevoie ca statul român să aloce zeci de mii de Euro lunar pentru diverși plasați, acești auto-izolați, care în esență își exercită talentele de scribi față de intervențiile din spațiul public? Cum pune ,,deep-state” în lucru excesul de capital financiar acumulat de acești indivizi, aflați la locul nepotritvit și la momentul nepotrivit pentru populație, în fapt bieți teoreticieni plasați prin Consiliul BNR or academicieni care au halit zeci de ani resurse importante și care acum, în momentele în care economia trece prin pandemie, lasă economia fără măsuri și în loc să țintească populația, țintesc obligațiile lor, personale?

UPDATE 25 martie 2020 – documentul publicat de hotnews.ro privind achizțiile publice directe.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

  1. D-na Ingrid Mocanu s-a supărat pe dvs din cauza sintagmei „un nou ANRP”. Mie nu mi-e clar de ce supără d-na Ingrid atât de tare atât cât unii precum Ionuț Popescu (al nouălea în topul celor mai mari bene­ficiari de despăgubiri de la ANRP).

    Procurorii Securității au târâit-o prin pârnaie, demonstrativ, pe d-na Ingrid, iar banditul Ionuț Popescu tocmai l-a reevaluat astăzi pe Alexander Grigoryevich Lukashenko, președintele Bielorusie (chipurile planeta s-a oprit de la o simplă răceală vs Dinamo Minsk joacă cu spectatori).

  2. D-na Ingrid Mocanu s-a supărat pe dvs din cauza sintagmei „un nou ANRP”. Mie nu mi-e clar de ce supără d-na Ingrid atât de tare atât timp cât unii precum Ionuț Popescu (al nouălea în topul celor mai mari bene­ficiari de despăgubiri de la ANRP) au scurs bugetul statului de bani.

    Procurorii Securității au târât-o prin pârnaie, demonstrativ, pe d-na Ingrid, iar banditul Ionuț Popescu tocmai l-a reevaluat astăzi pe Alexander Grigoryevich Lukashenko, președintele Bielorusie (chipurile planeta s-a oprit de la o simplă răceală vs Dinamo Minsk joacă cu spectatori).

    P.S. Eroare de reformulare.

  3. Cum e posibil sa cumpere guvernantii si alti nu stiu ce capete seci hirtie igienica de 16000 EUR, 6000 sau 3000 EUR,? iar bietii medici au un wc. la 50 persoane. Daca se intimpla asta in Germania, sau in alta tara cacaciosii erau la puscarie. Tragic, Rusinos, Egoism!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: