Patiserilor, cofetarilor si stewardeselor nu le vine sa creada ca Isarescu nu va lungi scadenta la REPO si nu va accepta ipotecarele drept garantii


Din perspectiva Ziarului Financiar, stirea de mai sus este extrem de valida. Imi este foarte clar. Mai exact, la fel de valida ca aceea a articolului celor de la ZF, intitulat asa: ”Bancherilor nu le vine sa creada ca Isarescu nu va lungi scadenta la repo si nu va accepta ipotecarele drept garantii”. Articolul il gasiti AICI.

De ce spun ca patiserii, cofetarii, stewardesele si eventual minerii sau strumfii pot inlocui fara niciun fel de problema cuvantul ”bancherii” din titlul de mai sus? Pentru ca, in articolul pe care l-am mentionat, nu am gasit nici macar o singura opinie a unui bancher. Nici macar una. Ci doua opinii ale unui fost bancher, actualmente consultant financiar (Florin Citu pe care personal il apreciez mult) si Claudiu Cazacu, analist la o firma de brokeraj (pe care il stimez in egala masura). Niciunul dintre ei actualmente nu lucreaza in vreo banca. Si, in plus, niciunul dintre ei nu mi s-a parut macar impresionat de faptul ca BNR nu accepta toate trompetele de garantii imobiliare/ipotecare contra cash.

Am cautat in continuare in articol, sa gasesc cu nume si prenume un bancher, vreun sef de banca care sa isi exprime mirarea ca BNR nu primeste titluri de ipotece pe diverse parloage sau cartiere fantoma, contra cash. Mi-as fi dorit acel bancher. Macar unul. Sa il vad, sa il identific cu nume si prenume. Pentru ca, orice firma (sa spunem Portocala SRL)  care ar avea vreo factura de incasat de la vreo alta firma, aflata in insolventa sau pe cale de a intra in insolventa, s-ar fi putut duce, in aceeasi logica, la bancherul respectiv si sa ii ofere factura respectiva (neincasata si cu sanse minime de incasare), bancherului respectiv, contra cash. Suta la suta. Si, in cazul in care Bancherul/bancherii respectivi nu ar fi acceptat, in logica de mai sus, Ziarul Financiar ar fi putut titra ”Companiilor (din Romania) nu le vine sa creada ca Bancherul nu va accepta facturi in garantie si nici acordarea de credite in valoare de suta la suta din facturile emise si neincasate de catre ele”.

Ma rog, pana la urma reprosez articolului ca nu prezinta nici picior de bancher care sa isi asume vreo opinie.

Cand am terminat de scris aceasta opinie (pe care am vrut sa o scriu din momentul in care am citit pe mobil stirea respectiva), am citit si cine a scris articolul (varianta de mobil nu preciza). In cunosc, il respect si de cateva ori chiar am fost invidios pe articolele autorului (exclusivitati). Tocmai pentru ca il cunosc, ma gandesc ca poate colegii de la on-line au uitat sa puna versiunea integrala a articolului. Altfel, articolul respectiv este doar un alt exemplu despre cum, in opinia mea, nu se scrie o stire. Basca faptul ca tot Ziarul financiar a descoperit vineri, 17 februarie aceasta declaratie a lui Isarescu facuta in ziua de 7 februarie 2012, cu prilejul conferintei privind raportul trimestrial asupra inflatiei. Prin urmare, chiar si ZF-ului i-au trebuit 10 zile sa isi dea seama ce a spus Isarescu? (Noi la The Money Channel, ”ne-am scos”, am dat in direct) 🙂

Reclame


Categorii:Yeah right!

Etichete:, , , , ,

19 răspunsuri

 1. Florin Citu a mai scris pe blogul lui :
  Cum spuneam mesajul domnului Guvernator este bine venit si acest lucru trebuia facut acum cativa ani. Dar mai este un pas. Acum BNR trebuie sa intrerupa finantarea indirecta a deficitului bugetar prin sistemul bancar. Romania are nevoie de un sistem bancar sanatos si flexibil care sa stea pe propriile piciaoare si sa nu depinda 100% de diferenta intre dobanda pe termen scurt si dobanda oferita de ministerul de finante la obligatiuni pe termen scurt. In acest mod BNR forteaza si restructurarea sistemului public. Fara subventia indirecta de al BNR guvernul Roman va fi fortat de piata sa faca o adminstrare reala a datoriei publice si mai ales sa reformeze sectorul public
  Eu il consider un visator daca isi imagineaza ca BNR va reusi sa forteze restructurarea sectorului public.Nuci nu intentioneaza asta pentru ca desi nu pe fata ca in Ungaria in realitate este dependenta de politic,ceea ce tot Citu sustinea ca est e mai grav,iar in al doilea rand nici o doreste cu adevarat.Prioritatile BNR sunt de imagine si de tinerea lucrurilor sub control pentru imperesia extrna,nu de a contribui la sprijinirea economiei prin politica monetara inteligenta.

 2. Domnu` Radu,

  Mie mi se pare extrem de limpede urmatoarea concluzie – bucla = funda_mintala – si anume ca:

  CRIZA DE SUPRA_PRODUCTIE – adica: SPARGEREA de BULA imobiliara romaneasca – A FOST CREATA ARTIFICIAL = FORTAT prin:

  SISTAREA CREDITARII CONSUMULUI …………… ACESTEI PRODUCTII !

  Si-atunci se naste intrebarea:

  1) LA CE MAMA DREAQ` MAI CREDITARA BANCHERII SUPRA_PRODUCTIA IMOBILIARA ROMANEASCA ???

  2) DOAR CA S-O FACA DE RAS, adica: SIMILARA = IDENTICA CU CRIZA IMOBILIARA AMERICANA ????

 3. Gabriela Filip,

  Domnule – si inclusiv doamna – dar sunteti ceva de groaza cu insistentele-INSINUARILE de genul:

  1) ECONOMIA PRIVATA ROMANEASCA NU MERGE;

  2) PENTRU CA I-AR PUNE PIEDICA = I-AR FACE CONCURENTA

  – din rautate (ne_loiala) ori din prostie = in_competenta (acesta din urma fiind de fapt UN AVANTAJ si NU UN HANDICAP pentru economia privata) –

  ECONOMIA PUBLICA = SECTORUL DE STAT !

  De ce nu vreti sa recunoasteti faptul ca:

  1) chiar daca ati desfiinta de maine ECONOMIA PUBLICA = DE STAT;

  2) ECONOMIA PRIVATA ROMANEASCA ESTE ORICUM INAPTA = INCAPABILA – adica este pur si simplu in_competenta – CA SA DEZVOLTE CEVA DIN EA !

  Afacerile romanesti – INITIATIVA PRIVATA = INDIVIDUALA ROMANEASCA – sunt pur si simplu niste MIZERII care:

  1) daca de maine n-ar mai exista O ECONOMIE DE STAT pe care s-o CAPUSEZE de absolut toate resursele: atat naturale, cat si umane;

  2) toate afacerile private ar crapa odata = simultan = concomitent cu economia de stat = publica !

 4. Isarescu, Patriciu, Tiriac, Becali, Copos, Voiculescu & TOT MEDIUL DE AFACERI DIN ROMANIA fiind toti niste:

  1) CACATI CU APARENTA = CU IMPRESII = CU SENTIMENTE CAPITALISTE !

  2) DAR CARE FUNDA_MENTAL – adica in maduva oaselor – SUNT NISTE COMUNISTI – tot niste OLIGARHI – DE RAHAT !

 5. Deci, doamna Gabriela Filip,

  Daca BNR-ul n-ar mai credita ieftin – indirect, adica prin intermediul bancilor – STATUL = ECONOMIA PUBLICA ROMANEASCA, atunci:

  CUM TOATA ECONOMIA PRIVATA ROMANEASCA NU SE POATE SUSTINE (nici FINANCIAR-MONETAR, nici LOGISTIC) DE UNA SINGURA

  – aspect, sper incontestabil pentru orice carcotas, deoarece MEDIUL PRIVAT DIN ROMANIA solicita permanent de la STAT tot felul de STIMULENTE, de SUBVENTII, de FACILITATI si de AJUTOARE PENTRU SUPRA_VIETUIRE

  S-AR PARBUSI PESTE NOAPTE ………… MAI RAU CHIAR DECAT SE VA PRABUSI GRECIA (desi orice comparatie intre Grecia si Romania ar fi toatal nepotrivita, deoarece Grecia este de milenii O ECONOMIE PRE_DOMINANT PRIVATA = IN_DIVIDUALA) !

 6. Ne bucuram ca acest blog inalta spiritele, economic vorbind !

 7. dle Stoian
  in Romania evaziunea e cat bugetul de stat., adica 37% din pib.in grecia 50% din pib.daca se mai forteaza putin romanii ajung din acest punct de vedere grecia si atunci sper sa fiti multumit.daca scrieti cu litere mari sunteti mai obositor de citit , ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nu va sustine nici ideea.

 8. Da Mircea Popescu ce parere are? Ca el se pricepe la toate, ca Ceausescu.

 9. Sper ca inca pot gaja cu nava din centura de asteroizi…

 10. Stimata doamna Gabriela Filip,

  Daca ideea ma sustine sau nu, asta o vor descoperi si restul cititorilor.

  Oricum, o repet si pentru Dvs. – adica cu alte cuvinte spun acelasi lucru – si anume ca:

  MEDIUL DE AFACERI DIN ROMANIA – inclusiv cel rumanesc – ESTE CEL PUTIN CONFUZ, daca nu este totusi DEMAGOG = IPOCRIT = BI_GOT atunci cand:

  1) desi COMITE O EVAZIUNE FISCALA imensa (adica: ori contribuie mai putin, ori nu contribuie chiar deloc la bugetul de stat);

  2) cu toate astea mai are obraznicia ca sa ceara AJUTOR FINANCIAR – colosal – DE LA STAT (pretextand ca el, mediul de afaceri, este cel care duce de grija: nu doar SIESI, ci inclusiv STATULUI si POPULATIEI SALE, ceea ce este insa: MISTICISM CURAT = UN FALS ORDINAR) !

 11. Si, stimata doamna Gabriela Filip,

  Daca n-ati fost pana acum, va invit sa mergeti cat mai des in Grecia, ca sa vedeti ca in Grecia „evaziunea fiscala” chiar trebuie sa ramana O LEGE NE_SCRISA, deoarece in Grecia – spre deosbire de Romania –

  1) atat MEDIUL DE AFACERI;

  2) deci implicit POPULATIA;

  3) sunt chiar AUTONOME = IN_DEPENDENTE DE STAT, adica:

  3.1) NU S-AU DEZVOLTAT ASISTAT, adica PRIN IMPRUMUTURI = PRIN DATORII (prin munca silnica);

  3.2) CI S-AU DEZVOLTAT EXCLUSIV PRIN MUNCA LIBERA !

  De-aia grecii au si declansat RAZBOIUL IMPOTRIVA MASONILOR COTROPITORI = IMPERIALISTI care:

  AR VREA CA SA LE PUNA IN CARCA – in CONT – DATORII – inventate = fictive – PE CARE GRECII NICI NU LE-AU FACUT (nici MEDIUL DE AFACERI, nici POPULATIA, ci le-au facut GUVERNELE ASERVITE – obediente – FRANCMASONERIEI INTER_NATIONALE) !

 12. Stimata doamna Gabriela Filip si toti ceilalti cititori,

  Fara „PARAN_TEZA” pe care am largit-o intentionat – parand ca deviez de la subiect – topicul deschis de Radu ar fi riscat sa ramana „impenetrabil” pentru CITITORII PROFANI = MAJORITATEA PULIMII care:

  n-a dobandit inca CON_STIINTA faptului ca:

  BANCA „NATIONALA” A ROMANIEI ESTE PRINCIPALUL IN_AMIC

  – jucator pervers = trisor – AL:

  1) STATULUI ROMAN = AUTORITATII;

  2) SI AL ECONOMIEI SALE NATIONALE sub ambele forme de manifestare: atat PRIVATE = INDIVIDUALE, cat si PUBLICE = COLECTIVE, sau, daca nu va place termenul „colective”, atunci: COMUNE !

 13. Doamna Gabriela Filip si toti ceilalti cititori,

  Inca nu credeti ca in Grecia si in Romania actioneaza ASASINII ECONOMICI ???

  Atunci citi aici, daca vreti sa recunoasteti cum lucreaza acestia:

 14. Cu pasi marunti n-ajungi nici macar pe centura, ci cel mult faci cercuri pulpii !

  De cand lucreaza Bechtel la Autostrada Transilvania si n-o mai termina ?????

  Cine nu rupe mai repede pisica, beleste p …… razu` …………. in reluare !

  http://www.money.ro/isarescu–pasi-mici–fara-revolutii–niciun-guvern-sau-ministru-nu-poate-recastiga-singur-increderea_1215949.html

 15. ZF acest FT wannabe e departe tare de idol. E un simulacru. De multe ori au dat stiri false sau interpretate aiurea despre unele firme din bursa si au proddus pierderi prin neconfirmarea acelor stiri. Ei sunt focusati pe BNR si pe Isarescu in special, de parca deciziile le ia Isarescu de unu singur, din motive care-mi scapa si am impresia ca au target ca orice masura luata sa fie discreditata. Cred ca e o moda sa dai in banca centrala ca vad ca se poarta. Nu mai vorbesc despre asa-zisele articole ale lui Hostiuc. Corecta remarca la garantiile imobiliare. Nimeni nu vorbeste despre comportamentul bancilor comerciale, toti arata inspre BNR.

 16. Grasutule,

  Pe in_amicii bancilor centrale – in special pe cei ai BNR-ului – ii poti numara pe degetele de la o mana.

  In rest, chiar daca se stie ca BNR-ul e BUBA BUBELOR:

  MAJORITATII = PULIMII, II ESTE FRICA CA SA VORBEASCA – liber – PENTRU CA NU CUMVA SA FIE BELITA:

  1) in CUR_S;
  si/sau
  2) la RATA !

 17. Grasutule,

  Bancile Comerciale din Romania NU SUNT CONCURENTIALE ci sunt CARTELIZATE la fel ca BENZINARII si GA(O)ZARII !

  Nicio ramura din economia romaneasca NU-I COMPETITIVA = CONCURENTIALA !

  Nici DIRECT, nici IN_DIRECT !

  In Romania OLIGARHIA si implicit SCLAVIA:

  N-AU FOST ABOLITE OADATA CU ASA-ZISA CADERE A COLECTIVISMULUI = COMUNISMULUI !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: