Misu Negritoiu la The Money Show


Bancherul Misu Negritoiu, Presedintele ING Bank Romania, a fost invitatul meu la The Money Show, in data de 5 martie 2012. Principalele afirmatii ale lui Negritoiu au vizat costurile de imprumut ale Romaniei, de ce ne imprumutam la nivelul de 7%, de ce apartenenta la UE si NATO nu mai este suficienta pentru obtinerea unui cost de imprumut rezonabil, de ce sunt bancile reticente sa acorde credite, si de ce sunt dobanzile ridicate.

Puteti revedea emisiunea sand click pe fisierul VIDEO de mai jos:Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , ,

12 răspunsuri

 1. In aceasta emisiune s-a descoperit, in sfarsit, cu ajutorul dlui. Negritoiu, gaura de la macaroana.

  Si anume, partea interesanta a acestei scheme de finantare.

  Statul roman ia bani de la FMI cu 3%, o parte din bani ajung la BNR, BNR plaseaza cu 5.5% la bancile comerciale care imprumuta statul roman (Ministerul de finante cu 7-8%) realizand un profit baban doar din hartii. Ca sa nu bata la ochi, statul roman se mai imprumuta si pe afara tot cu 7%, spunand ca asta-i viata si ca obrazul gros cu cheltuiala se tine.

  In acest fel, dobanda ponderata, a banilor care vin pe fliera FMI nu e de fapt 3% ci in jur de 4-5%, datorita mecanismului de finantare descris mai sus care pompeaza bani grei in conturile bancilor (ca FMI nu poate sa le imprumute in mod direct cu 3% si sa imprumute ele statul roman cu 8% cum si-ar dori).

  Daca n-ar fi FMI, bancile n-ar mai avea niciun fel de lichiditati disponibile la 7-8% ci la 10-12%, pe care sigur le-ar procura cu greu, in sumele alea de la mamicile sau suratele lor din afara.

  La astfel de „afaceri” cred ca se pricepe oricine dar n-are banii necesari.

  PS: Mi-a placut cum stie dl. Negritoiu sa dreaga busuiocul a ceea ce vede toata lumea cu ochiul liber.

 2. Mulțumim pentru postare !! Sperăm ca toate emisiunile (măcar cele viitoare) să fie arhivate într-o bază online, deoarece prea rar o putem viziona când este difuzată (cu tot interesul pe care-l avem vis-a-vis de de aceasta).

 3. dle Soviani, vreau si eu sa va rog ceva.poate cand mai vine la dvs daianu sau un alt invitat autorizat sa lamuriti o chestiune care mie mi se pare importanta.toata lumea vorbeste de faptul ca am facut investitii neprioritizate si nereproductive,piscine, patinoare, etc, si ca taierile de salarii si pensii au fost necesare.
  daca este adevarat ce spune daianu aici:
  “La noi se sifoneaza banul public”, a criticat fostul ministru al Finantelor in termeni duri modul de utilizare a banilor publici, aratand ca Romania a cheltuit pe investitii mai mult decat Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par sa indice o alocare de numai 1-2%. Acesta ar putea fi de fapt procentul banilor sifonati din bugetul statului.
  asta inseamna ca s-au sifonat vreo 3-4% din suma din investitii adica cel putin vreo 4 miliarde de euro,exact cat s-a economisit anual din taierile de salarii si pensii .intr-o economie rudimentara ca a noastra consumul e factor de crestere ,iar din salarii si pensii oamenii consumau in romania.politicienii din cei 4 miliarde de euro sifonati probabil au consumat afara sau au dezvoltat singura noastra industrie neafectata de criza, cea a luxului.
  pentru asta multumesc populatiei basescu si boc,pentru o asemenea intelegere, asta trebuiau sa faca si celellalte state europene carora ne dam de exemplu?

 4. @gabrilea filip,

  BNR nu poate sa faca ce face si FED-ul pentru ca nu are o tiparnita de EURO sau de DOLARI si trebuie sa-i imprumute de la camatari…

  In privinta tiparnitei de RON te asigur ca ea functioneaza din plin, bancile comerciale sunt alimentate cu cati lei vor ele la dobanzi mici, pentru ca apoi sa poata ele sa imprumute ministerul de finante cu 7-9%.

  Pana la urma, pactul ala de stabilitate fiscala, pacatos cum e, chiar daca ne va arunca intr-o saracie crunta pe termen lung, are un rol stabilizator in raport cu astfel de inginerii financiare care umplu conturile bancilor comerciale cu cardasia BNR si a statului roman, pentru ca limita de deficit va fi imediat atinsa…

  • @cristian,
   eu nu sunt asa pesimista,pactul asta nu ne va arunca in saracie mai mult decat consumarea banilor de investii de la bugetul de stat de catre spagi politice.
   iar deficutul se mai invarte din condei,iar daca americanii nu au frica sa tipareasca asa cantitati nu cred ca nici BCE si nici BNR nu au sa pateasca mai rau.

 5. Doamna Gabriela Filip,

  Imi pare foarte rau c-am fost facut de catre domnul Daianu ca sa ajung la o asemenea concluzie, dar pe opiniile dansului nu ma mai pot baza deja de foarte multa vreme, deoarece dansul nu este coerent in a exprima ceea ce domnia sa este de fapt sigur.

  Vreau sa spun – sper incontestabil pentru toata lumea – faptul ca:

  1) ori de cate ori domnia sa sustine INTERVENTIONISMUL „AUTORITATII” STATULUI IN ECONOMIE;

  2) omite – intentionat = pre_meditat – ca sa ne spuna ca „AUTORITATEA” STATULUI este de regula formata in mod CUMULAT, si distribuita ALTERNATIV, adica RECIPROC:

  2.1) intre INFRACTORI;
  2.2) si INCOMPETENTI !

  • @gabrilea filip

   nu te imbata cu apa rece. Romania nu are in prezent capacitatea nici sa-si plateasca salariile si pensiile (bani de mancare) nici sa ramburseze imprumuturile deja contractate (economia e pe chituci)….

   Tendinta se va mentine, respectiv, va fi nevoie de imprumuturi din ce in ce mai mari pentru finantarea datoriilor curente si rambursari. In conditiile in care deficitul este fixat din condei, Romania are o singura solutie pentru a mentine deficitul, fara imprumuturi externe, majorarea impozitelor (care sunt deja enorme in Romania) iar asta inseamna pe langa stagnare economica, saracie lucie in buzunarele populatiei.

   think about it… Nu te lua dupa ce auzi la TV, de la diversi din partide… nu stie nici unul pe ce lume traieste, sunt terminati cu creierul…

 6. Adica domnul Daianu – ca orice francmason de bine – ne repeta permanent (noua, „pulimii”) ca nu ne ramane niciodata altceva REAL de facut decat:

  „sa alegem – alternativ, adica sa schimbam – raul cel mai mic dintre (cele) 2 rele”

 7. Iar Domnul Daianu, ca orice „baiat destept” care face toate noile ordini in asta lume, suge CUMULAT si ALTERNATIV:

  1) atat laptele berbecilor care o fac cel mai putin de oaie !
  2) cat si sangele berbecilor sacrificati !

 8. Credeti cumva ca cele 2 rele – inevitabile pentru Romania – or fi in_dependente ????

  Sau ca ele ne sunt pre_destinate ALTERNATIV de catre francmasoni, adica:

  1) cand UN PROSTANAC ?????;

  2) cand O JAVRA ORDINARA ????

  Vorba cantecului:

  „Cand fu Tache nu fu Tica,
  Cand fu Tica nu fu Tache,
  Cand fu Tache si fu Tica nu fu tus la gaurica!”

 9. @ dle stoian, daca tot va obositi asa sa scrieti pe aici nu ati putea sa fiti un pic mai coerent.nu inteleg nimic din ce vreti sa spuneti si nu stiu daca o faceti intentionat sau asta e distractia dvs,jucaria de dimineata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: