Isarescu: BNR detine zeci de procente de masa monetara ca rezerva, bani tipariti. Pentru cazuri de panica bancara. Hmmm…


Anul trecut, la inceput, guvernatorul BNR ”sarea in ochi” prin interventii multe si dese in mass-media chiar in debutul lui 2011, explicandu-ne ce bine urma sa mearga economia. Evolutia economica a anului 2011, incheiat cu crestere economica de 2,5% (declarata), arata ca marea majoritate a cresterii este data de majorarea contributiei agriculturii cu 11% fata de 2010. In niciun caz vreun efect al mixului de politici economice indreptate inspre stimularea economiei.

Anul acesta, guvernatorul vrea sa impresioneze piata altfel: prin mesaje pe care piata nu le cere. Primul a fost cel legat de ”fiscalitatea care iti scoate ochii”, lasand o singura sansa pentru oamenii de afaceri – evaziunea. Declaratia o gasiti aici:


Nu spun ca declaratia domnului Guvernator nu are elemente de realitate. Are. Am intalnit oameni care activeaza in mediul de afaceri romanesc si care mi-au spus ferm convinsi ca au mai multa incredere in eficienta utilizarii in Romania a banului nefiscalizat decat al celui chelutit prin sita fiscalitatii din Romania (politica discretionarea gen Udrea-piscina, stadion-contra-spaga-la Cluj, etc). Insa o asemenea declaratie venita din partea Guvernatorului nu poate fi citita prin faptul ca ii pasa de mediul de business din Romania, ci, in stilul caracteristic, vorbeste despre ce lasa prost un guvern doar dupa ce acel guvern nu mai exista, chiar daca in timpul mandatului guvernatorul a fost sfetnicul de taina al respectivului guvern (s-a intamplat si in cazul guvernului Tariceanu si in cazul guvernelor Boc). Este modul guvernatorului de a spune ca nu iubeste in vreun fel vechiul regim si ca se pune la dispozitie cu arme si bagaje pentru noul regim. Eu asa citesc interventia domniei sale.

Astazi insa, o alta declaratie impresioneaza: cum ca ”BNR detine o rezerva de bani tipariti echivalenta cu cateva zeci de procente bune din masa monetara necesara pentru momente de panica bancara precum cele din anii 1990-2000”. ”O panica bancara se trateaza cu munti de bani vizibili. O panica irationala, moment pe care l-am trait de cateva ori, ultima data in 2000, n-a fost tratata cu sfaturi”. Declaratia este ciudata din mai multe puncte de vedere.

In primul rand termenii de ”panica irationala”. Sa mergem la dictionar. Potrivit DEX-ului, irational inseamna ”care nu se conduce dupa gandirea logica, care este fara judecata”. Orice se poate spune despre panica bancara din 2000, mai putin faptul ca nu a fost condusa de gandirea logica. Ii reamintesc domnului guvernator ca prabusirea bancilor care a culminat in anul 2000, datorata proastei supravegheri si reglemaentari a BNR timp de mai bine de un deceniu (pana in anul 2000), nu a fost deloc irationala. Fraudele de la Credit Bank, Banca Populara Romana, Banca Turco-Romana, Dacia Felix, Banca Columna, FNI, SAFI, CEC (garantor pentru FNI), Banca Internationala a religiilor au fost facute sub privirea paguboasa a BNR care nu le-a detectat la timp. Ele au fost generate in primul rand de frauda si apoi, lantul caderii (dinamica) lor a generat panica printre oameni ca nu isi vor recupera banii. Nu a fost nimic irational acolo. Si stiu asta pentru ca deja lucram in presa. Nimic irational intr-o tara in care, spre exemplu in 1997, leul se injumatatea fata de dolar, in 1992 se nationaliza valuta, iar in 1999, intr-o singura zi, leul pierdea 15% fata de dolar. Absolut nimic irational in comportamentul populatiei si companiilor. Poate doar la cei care reglementau toate aceste fraude. De fapt, linistea lor era irationala. Atunci taceau, acum dau lectii.

Apoi, a compara Romania anului 2012, cu cea din 1996 sau 2000 din punct de vedere bancar nu poate avea decat un singur sens: istoric, academic. Pentru ca altfel, nu comporta comparatie. Supravegherea BNR este muuuult mai buna acum decat in 2000. Cash-ul nu mai este atat de rege, lumea este obisnuita cu cardul. Populatia si companiile au economisirea diversificata (lei + valute). Nu in ultimul rand, Fondul de Garantare al depozitelor in sistemul bancar garanteaza in limita a 100.000 de Euro depozitele populatiei si companiilor, la fiecare banca, ceea ce inseamna ca exista garantia statului pentru pana la 4 milioane de Euro de persoana fizica (distribuite la cele 40 de banci). Nu in ultimul rand, o panica bancara nu se mai trateaza cu munti de cash, si ma prinde mirarea ca domnul guvernator nu a invatat acest lucru din istoria recenta (Northern Rock). O panica bancara se trateaza prin fuziuni-achizitii (Lloyds TSB si HBOS) si in ultima instanta prin garantia de ultima instanta – nationalizarea. Nu in ultimul rand, iesirea la televizor a domnului Isarescu in sine (pe care unii romani il privesc drept persoana cea mai de incredere din Romania) ar linisti intr-o oarecare masura spiritele. Si atunci, care sunt posbilele interpretari pe care le putem da declaratiei domnului guvernator?

a) este o declaratie absolut neinspirata (la fel cum este si comparatia inflatiei cu primul asasin in masa din Romania)

b) domnul guvernator se teme de o panica bancara. In acest caz mergem la punctul 1. O astfel de temere manifestata public nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Ori, cum ii place domnului guvernator sa spuna despre rezerva valutara – spre exemplu- ”ea este ca bomba atomica. Are valoare doar daca nu e folosita, sa arati ca o ai”. Muntii de bani la care face referire domnul Isarescu pot fi aratati atunci cand o panica este iminenta.

c) domnul guvernator vrea sa ascunda ca solutia pe care Romania a gasit-o pentru a iesi din criza este inflatia. Pentru ca, in fapt, tiparind bani prin metode la limita legalitatii (finantarea deficitului statului), BNR creeaza bani fara acoperire in bunuri si servicii. Adica creeaza inflatie. Si prin larga cooperare cu institutiile statului, o ascunde, pentru ca, nu-i asa, desi benzina s-a scumpit cu peste 30%, inflatia anuala este de 2%.

d) Curtea de Conturi e in vizita la BNR. Detecteaza cheltuieli foarte mari facute cu tiparirea de bancnote de plastic. Adreseaza intrebari privind oportunitatea unei tipariri intr-o maniera impresionata. Iar raspunsul BNR este unul juvenil – tipareste mai mult decat optimul (oricare ar fi el, definit de standardele internationale), ca poate vine marea panica…

e)… si… evident… varianta unei discutii care releva propensiunea spre preocupare academica a decidentilor acestei tari.

Parearea mea este ca ceea ce a declarat domnul Guvernator este o afirmatie absolut neinspirata care ascunde cate un pic din toate motivatiile de mai sus.

Reclame


Categorii:Yeah right!

Etichete:, , , ,

46 de răspunsuri

 1. Curtea de conturi e scartzara… A prins si Isarescu un Angebot pe la nemti; au zis aia ca-i tiparesc 3 vapoare de bancnote la pretz de doua. BASF-ul avea un morman de granule de plastic in curte, nu mai aveau loc de intors masinile; le-au facut lei.

 2. Nu cred ca Isarescu are in prezent vreun stres legat de vreo isterie bancara dintr-un motiv simplu – falimentele bancilor nu mai sunt la moda, a trecut vremea lor, acum e vremea tiparnitzei care merge non-stop, a imprumuturilor masive de la FMI, UE, BM, sprijinul bancilor prin credit ieftin de la bancile centrale si „contracte cu statul” la preturi umflate (titluri de stat cu randamente incredibile, pentru acest gen de instrumente, etc.).

  Asadar… e improbabil ca se va mai ingramadi cineva la usa bancilor cat timp grosul portofoliior acestora e compus din titluri de stat, depozite ale firmelor, etc…

  In privinta Fondului de Garantare a depozitelor nu cred ca se mai uita nimeni la limita maxima de despagubire (cum nu se uita nici la RCA la acest lucru) ci mai degraba la gradul de acoperire a expunerii Fondului, care pentru mine este un mare prilej de scarpinat in crestetul capului.

  Cu ce ne incalzeste pe noi, ca la prabusirea sistemului bancar „intervine statul”, care se imprumuta la camatari la dobanzi incredibile si ne da banii… Ce sa facem cu banii, intr-o astfel de situatie?

 3. D-le Soviani, eu zic ca d-ul Isarescu ne pregateste iarasi ceva, ceva care sa ne loveasca peste bot, cum s-ar spune , cei care au niste bani economisiti trebuie sa-i mai piarda…asa cum de peste 20 de ani d-ul Isarescu ne saraceste constant prin inflatie , si acum face la fel.Nu e normal sa iasa pe TV si sa zica fraierilor cu ceva bani …vedeti idiotilor, vor veni niste falimente bancare si veniti si luati de la tata niste euroi scumpi, caci vinde BNR niiste euro scumpi la 4,36-4.40 sa te protejezi,biet neghiob de falimentele bancare care staui dupa colt, pindind in tacere, dar eu taica Isarescu am munti de bani, de lei noi , pregatiti sa-i arunc pe piata , celor infricosati de falimente bancare….De peste 20 de ani am prins atitea fapuri ale d-lui Isarescu…Este un cotoi blind ,dar care te pocneste zdavan daca ai bani,Scopul vietii sale este sa te saraceasca.Sigur pregsateste ceva miselesc iarasi, caci am simtit un fior rece pe sira spinarii cind i-am auzit declaratia azi…Elisabeta

 4. Cristian,

  Intr-o asemenea situatie – de INFLATIE IMINENTA – trebuie sa bagi banii in: IMOBILARE = REAL ESTATE (active cu statut real, a caror valoare acopera rata inflatiei = deprecierea contra_valorii banilor) !

  Aurul este pe BUBBLE = VAL, iar IMOBILIARELE dadasuptu` valului, asa ca ceea ce urmeaza SA CREASCA SIMULTAN = CONCOMITENT cu RATA INFLATIEI sunt doar:

  ACTIVELE IMOBILIARE: terenurile si constructiile !

  • Inflatie ai avut cand duduia economia cu banii aruncati prosteste in consum. De unde inflatie iminenta?

   Populatia si firmele sunt supraindatorate, iar cum banii sunt concentrati in cateva buzunare… si tot romanul e proprietar, nu exista alta solutie decat executarea… activelor.

   Asa ca ceea ce vezi tu acum ca fiind „dadasuptu’ valului” isi urmeaza, de fapt, cursul firesc spre… 10k. 😛

   Si, atentie, scumpirea cartoafelor, be’zinei, corentului inseamna raderea disponibilitatilor financiare pentru pseudoinvestitii. Adica…

   10k 😛

   Una e sa-i dai cu imprumut 100k lu’ tanti veta pentru o garsoniera in Berceni si cu totul altceva e sa mai recuperezi ceva din pseudofalimentul cretinei, pretinzand in schimbul a 20 de metri patrati si ani de batai de cap cu cretina… bani economisiti.

   Adica e posibil sa ajungem si la 5k, cum bine spui, nu la uncia de aur, ci la cloaca ceausista medie. 😛

 5. Cristian si Radu,

  Intr-o economie REALA asa cum este economia americana:

  INFLATIA ESTE DOAR O GOGORITA !

  Intr-o economie pe hartie, cum este economia romaneasca:

  INFLATIA ESTE REVELATIA DE DUPA APOCALIPSA !

 6. Cristian si Radu,

  Constat ca din pacate, trebuie sa caracterizez si economia europeana drept:

  O ECONOMIE DE CARTON, in conditiile in care:

  economistii europeni au crezut (la fel ca colegii lor MISTICII ROMANI) ca pentru 1 secol din anul 2.000 inainte:

  1) COSTURILE CU FORTA DE MUNCA – „disponibil(izat)a” masiv in Europa de Est – VOR CONTINUA SA SCADA LA INFINIT ….. in loc sa creasca;

  2) astfel incat TINTA DE INFLATIE SA FIE COBORATA DIN CE IN CE MAI JOS !

 7. Acum scuipati-l in gura pe Bolkenstein, cu a lui directiva cu tot !

  Si LAPIDATI-L si pe apolo_getul sau roman Ministrul Smenuirii Europene a Romaniei:

  „excelenta sa ambasadorul” Leonard Orban !

 8. Pupati-l in cur pe acest MIHAI EMINESCU AL ECONOMIEI – macro si micro – in persoana domnului ILIE SERBANESCU (pe care eu il vad, ca pe cel mai tare dintre PROFETII TUTUROR TIMPURILOR):

  http://www.revista22.ro/directiva-bolkestein-br-incercare-de-iesire-din-criza-pe-seama-tarilor-din-est-2252.html

 9. | Editie scrisa
  08.12.2005
  Directiva Bolkestein Incercare de iesire din criza pe seama tarilor din Est
  de ILIE SERBANESCU

  Nu exista comentarii

  Nimeni nu poate spune exact ce va mai fi UE daca Parlamentul European si, bineinteles, insesi tarile membre, prin Consiliul European, organul ultim de decizie, vor da unda verde in forma actuala propunerii Comisiei executive de la Bruxelles botezata “Directiva Bolkestein” (dupa numele initiatorului, unul dintre fostii membri ai acesteia). Directiva cu pricina vizeaza liberalizarea activitatilor de servicii in spatiul comunitar. In virtutea liberalizarii, un prestator de servicii din indiferent ce tara a UE ar fi autorizat sa presteze servicii oriunde in UE, putand sa fie preferat unui prestator de servicii local daca, desigur, ofera un raport calitate-pret mai favorabil. Pasamite, insa, pentru a nu fi blocata liberalizarea de diferite bariere administrative, se introduce o asa-numita “clauza a tarii de origine”, potrivit careia autorizarea si desfasurarea activitatii ar urma reglementarile din tara de origine si ar trebui sa fie conforme doar cu acestea, si nu neaparat si cu cele din tara-gazda. In mod normal, in acord cu aceasta clauza ar urma ca si dreptul muncii sa fie cel din tara de origine, deci, printre altele, salariul minim si in general nivelul de salarizare. Cu alte cuvinte, instalatorul polonez sau constructorul roman, sa zicem, desi lucreaza in Germania, in conditiile costului vietii din Germania, ar urma sa fie platiti, in mod legal, nu ca in Germania, ci ca in Polonia si, respectiv, ca in Romania. Observandu-se ca ar fi cam prea de oaie, se spune ca s-ar fi renuntat ca dreptul muncii sa intre sub incidenta clauzei. O forma a directivei a trecut insa de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, fara ca formulari explicite sa clarifice pe deplin prevederile in domeniu. Unii, cum ar fi si reprezentantii Ministerului Integrarii Europene din Romania, pretind ca prevederile referitoare la salarizare s-ar aplica doar firmelor (sa zicem poloneze sau, eventual, romanesti, in perspectiva) care ar castiga contracte in Germania, dar nu si polonezilor sau romanilor care ajung individual la munca in Germania. Deocamdata, un singur lucru este clar. Ceea ce se vrea sa apara o liberalizare este mai mult o blocare. O blocare generala a folosirii in Vest a fortei de munca din Est, in cazul in care clauza de salarizare din tara de origine se va referi la indivizi, si o blocare a prezentei pe piata vestica a firmelor din Est, in cazul in care reglementarea va privi doar persoanele juridice, nu si cele fizice. Practic, nu se stie ce formula si cu ce continut va fi adoptata pana la urma. Probabil cea mai rea, pentru ca muncitorimea aristocratizata din UE se teme, ca dracu’ de tamaie, ca instalatorul polonez sau constructorul roman sa nu le afecteze privilegiile.
  Intr-un fel, se incearca a se legaliza situatia actuala, in care, in tarile dezvoltate occidentale ale UE, forta de munca venind din tarile mai putin dezvoltate est-europene este platita mai prost, fiind de aceea preferata de capitalul vest-european. Doar ca, acum, acest lucru se desfasoara fara reglementari, in conditii de piata, forta de munca din Est acceptand remunerari mai slabe nu numai pentru ca este abundenta, dar si pentru ca ceea ce primeste reprezinta totusi cu mult mai mult decat in tara de origine.
  A legaliza insa aceste stari de lucruri indiferent pe ce cale si la un nivel de salarizare sub cel actual pentru sarantocii est-europeni ar reprezenta o incalcare a tot ceea ce poate fi considerat norme sau reguli ale mult si demagogic trambitatelor valori ale democratiei si economiei de piata. Introducerea limitarilor mentionate pe articulatia unei liberalizari o goleste complet pe aceasta din urma de continut. Liberalizarea devine o vorba goala. Concurenta este amputata pana la inlocuirea sa cu dictatul administrativ. Cum ar putea, de pilda, functiona sistemul in conditiile unei reglementari a platii la nivelul din tara de origine nu poate spune nimeni, cazul unei echipe de constructori formate din lucratori venind din tari diferite care trudesc cot la cot de dimineata pana seara exprimand cel mai bine disfunctiile practice ale sistemului de salarizare propus.
  Daca se prevede cu cat se salarizeaza forta de munca, indiferent de conditiile pietei pe care se afla, atunci sa se stabileasca prin lege si rata profitului pe care capitalul este autorizat s-o obtina intr-o tara sau alta, urmand sa n-o mai depaseasca cumva pe cea din tara de origine! Intreaga mizerie a capitalismului primitiv, repudiata de istorie, reapare vacsuita in europenismul secolului XXI in aceste noi reglementari. Nemaivorbind ca se instituie oficial si legal principiul discriminarii, iar asa-numita “political correctness” este aruncata la cos.
  Din punctul de vedere al Romaniei, Directiva Bolkestein, sub indiferent ce forma, este o insulta si o umilinta fara margini. Dupa ce si-a pus ieftin la dispozitia capitalului vest-european intreaga economie si acesta nu si-a luat decat ceea ce n-a vrut – de altfel, deja axa majora a economiei (petrol, gaze, electricitate, otel, ciment, banci) apartinand capitalului vest-european -, Romania n-ar putea considera decat ca o incalificabila ingratitudine tratamentul ce ar rezulta din aplicarea Directivei Bolkestein. Aproape inutil de subliniat ca libera circulatie a persoanelor si a fortei de munca – fara clauze de genul celor din Directiva Bolkestein – reprezinta, in actuala faza a lucrurilor, din punct de vedere economic, practic singurul teren de pe care Romania poate sa traga un avantaj prin aderarea la UE. In lipsa acestui avantaj, aderarea insasi nu mai are rost pentru Romania, daca din aceasta Romania se alege doar cu obligatii si costuri, si cu nici un drept sau beneficiu.
  Directiva Bolkestein este una din expresiile cele mai ilustrative ale incercarii responsabililor “vechii Europe” de a scoate din criza tarile lor pe seama tarilor din Estul Europei, pe care aparent, cu generozitate, le primeste sa fie impreuna in clubul european. Scopul directivei apare generos: liberalizarea serviciilor in spatiul comunitar. Prin aceasta se deschid de fapt larg usile tarilor est-europene pentru companiile vest-europene. In schimb, firmelor est-europene nu li se acorda aceeasi sansa. In esenta, prin aplicarea reglementarilor din Directiva Bolkestein, forta de munca si firmele est-europene vor fi tintuite la ele acasa chiar daca nu le vor mai trebui pasapoarte, invitatii, vouchere si alte asemenea.
  S-ar putea insa ca Uniunii Europene sa nu-i iasa pasienta dupa proiectiile lui Bolkestein si ale altora care incearca sa perpetueze privilegiile muncitorimii aristocratizate vest-europene. Admitand ca noile reglementari vor primi unda verde, UE risca sa intre intr-o perioada de completa impredictibilitate. Dupa cum va fi si firesc, lucratorii est-europeni nu vor mai avea nici un interes sa munceasca in Vestul Europei daca vor castiga tot atat cat la ei acasa, unde macar sunt acasa si unde costul vietii este inca mai mic. Iar daca clauza tarii de origine va opera doar la nivelul firmelor, nici picior de firma est-europeana de servicii nu va mai fi pe pamant vest-european, caci nu va avea lucratori, care se vor inghesui sa gaseasca slujbe individuale. Muncitorimea aristocratizata vest-europeana va scapa de marea ei obsesie – concurenta sarantocilor est-europeni -, dar va trebui sa treaca la saiba, sa faca si muncile murdare si stresante, sa stranga si gunoiul si sa spele si closetele. Asta dincolo de faptul in sine ca deficitul masiv de forta de munca din tarile vest-europene – pentru a carui combatere s-a intreprins de fapt extinderea UE – se va amplifica. Si pentru ca proverbul “de ce ti-e frica nu scapi” se tot verifica in practica, responsabilii vest-europeni sa nu se mire ca in acelea dintre tarile lor in care, din necesitati economice, se vor incalca noile reglementari – adica forta de munca est-europeana nu va fi platita la fel de prost ca in tara de origine – se va da frau liber scoaterii fortei de munca locale de pe propria piata chiar de catre capitalul autohton.

 10. Romanii accepta ca – vorba poetului – „toti imberbii si incultii” sa le devina ministrii si ambasadori:

  http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_4665/Directiva-Bolkenstein-este-in-avantajul-Romaniei.html

  Directiva Bolkenstein este in avantajul Romaniei!

  Publicat: 24 Noiembrie 2005
  „Directiva Bolkenstein privind piata serviciilor din UE se refera la autorizarea si calitatea activitatilor prestate de firme, nu la salarizarea angajatilor”, a declarat ieri Leonard Orban. El spulbera temerile ca muncitorii romani ar putea fi platiti mai prost afara din cauza acestei directive.

  08:00

  Directiva, care nu a fost inca adoptata de plenul Parlamentului European, nu cuprinde cerinte referitoare la salarizare si se refera doar la persoane juridice, nu la persoane fizice. Proiectul prevede ca unei firme care presteaza servicii intr-un stat membru UE, dar provine din alt stat UE, sa i se aplice regulile statului din care provine. „Am vazut multe declaratii, cum ca ar fi vorba despre o discriminare intre lucratorii din statul respectiv si cei care lucreaza in compania respectiva. Este o interpretare eronata. Salariile vor fi stabilite de fiecare dintre angajatori. Nu exista aceasta discriminare, nu exista cerinte cu privire la salarizare”, a declarat Orban. Secretarul de stat considera chiar ca directiva este favorabila Romaniei, „pentru ca avem niste oportunitati suplimentare pentru companiile romanesti sa presteze servicii in diferitele state membre”.

 11. Probabil Isarescu simte ca nu mai e in centrul atentiei. Cursul e stabil, recomandari daca face spre politicieni / populatie cam degeaba le face si a cam renuntat. Evenimentele majore se intampla in afara granitelor.

  Ca sa nu uite lumea de BNR mai emite pareri care transcend zona finantelor (finantarea vinariei pe bursa, criminalul si inflatia).

  Prin declaratia cu rezervele de bani deja tipariti isi arata muschii. Pentru majoritatea populatiei faptul ca BNR e pregatita de orice poate insemna un vot pozitiv pentru institutie, ori si crearea de imagine pozitiva pentru BNR face parte din job description-ul d-lui guvernator.

 12. Sa fie oare o ultima zvagnire pentru Isarescu ? Ori o ultima incercare? Este un model luat de la americani cu tiparirea banilor dare ce ne facem noi ?? La ce speram ??

 13. Este evident ca Iscalescu isi da seama ca amerlocii si UE pregatesc schimbarea lui Basinescu ! 😀

 14. Nu e nicio zvacnire a lui Isarescu… incearca doar sa se justifice pentru cantitatea enorma de bani de plastic pe care a comandat-o recent si pe care o tine depozitata in subsolurile (tenebrele) BNR.

  Se stie ca orice comanda de bani din plastic ii umfla buzunarele lui Isarescu cu comisioane consistente.. bancnotele fiind produse de o firma privata.

  Eu nu pun in general prea mare baza pe ce spune Isarescu dintr-un motiv simplu… nu spune ce crede spune ce i se pare lui ca ar avea sens sa transmita ca sa-si atinga interesele de politica monetara si cele personale.

  Luati cu rezerva tot ce ii iese din gura lui Isarescu.

 15. u) din cate stiu eu BNR are niste lei in zoo Washington pregatiti pentru circul din Ro
  s) Isarescu si vinaria ar putea lucra pentru FNi …
  l) „Am intalnit oameni care activeaza in mediul de afaceri romanesc si care mi-au spus ferm convinsi ca au mai multa incredere in eficienta utilizarii in Romania a banului nefiscalizat decat al celui chelutit prin sita fiscalitatii din Romania (politica discretionarea gen Udrea-piscina, stadion-contra-spaga-la Cluj, etc).” Cine sunt acesti oameni?

 16. ce este asa greu de inteles ? ce a facut America a facut si Europa si facem si noi

 17. Dragele mele si dragii mei,

  Este limpede pentru Administratia Barack Obama, ca de pozitia ei viitoare fata de invadarea Iranului depinde ramanerea ei la putere in SUA.

  Daca Administratia Barack Obama va refuza declansarea iadului pe pamant

  – ori daca armatei americane si populatiei americane, nu le surade o noua implicare militara si economica intr-o noua „CAUZA” care nu este in interesul lor (pentru ca eu cred ca Iranul este sanatos la cap si nu va ataca – IN LIPSA PROVOCARILOR – in vecii vecilor Israelul) –

  iadul se va abate oricum asupra Americii dupa modelul 09/11 (si intr-un caz si in celalalt) dar CEL MAI MARE RAU CARE I SE POATE INTAMPLA AMERICII va fi:

  1) ARUNCAREA EI (de catre MFI = Mafia Financiara Inter_Nationala) INTR-O RECESIUNE ECONOMICO-FINANCIARA DE DURATA;

  2) in locul SPERIETOARELOR botezate CRIZA !

  Bineinteles ca UE se dovedeste mult mai BELICOASA in favoarea invadarii si HAOTIZARII Iranului, dar slaba = lasa cum este nu are curajul ca sa atace de una singura Iranul.

  Din acest razboi contra Iranului (care nu va lasa reci nici Rusia si nici China) Romania va avea de castigat doar praful deserturilor, adica ceea ce a castigat si in Irak si in Afganistan.

 18. Am convingerea ca invadarea Iranului de catre fortele NATO sub leadershiip american, va declansa pentru Rusia si pentru China:

  APETITUL AFIRMARII BLOCURILOR MILITARO-INDUSTRIALE DIN ACESTE TARI COLOSALE !

  2012 are deci mari sanse ca sa devina ULTIMUL AN AL OMENIRII CIVLIZATE !

 19. Invadarea Iranului va reprezenta pentru Rusia si China SEMNALUL ca DACA NU VOR RE_ACTIONA IMEDIAT INCLUSIV MILITAR IN LUME:

  1) se vor trezi peste noapte IZOLATE;
  2) adica ULTIMELE LA COADA PENTRU RESURSELE GLOBALE = MONDIALE !

 20. Saddam Hussein – adica Irakul – n-a avut de ales.

  Daca 9/11 a fost intradevar manopera AL QAEDA – desi eu ma indoiesc foarte puternic – atunci asta n-a fost din partea AL QAEDA (extremismului islamic) decat un comportament sadomasochist !

  Asa ca dupa acelasi „MODEL” al WMD-urilor – adica al Armelor de Distrugere in Masa INVIZIBILE – nu va avea de ales – adica de evitat razboiul = invadarea – nici Iranul !

  Va rog sa observati, ca pentru a impiedica SOLIDARIZAREA TARILOR ISLAMICE CU IRANUL, interventia din Iran a fost pregatita si pre_meditata cu ajutorul:

  HAOTIZARIII NUMITE „PRIMAVARA ARABA”, adica:

  In principal Egiptul si Siria, si secundar Tunisia, Yemen, etc. , au fost facute ca sa faca IMPLOZIE prin framantarile interne degenerate insa din afara lor.

 21. Iar Turcia e pur si simplu idioata daca va mai continua sa creada in manipularea cu:

  INTEGRAREA IN UE !

  Turcia ar trebui sa-si consolideze relatiile – economice – cu tarile islamice si/sau filoislamice.

 22. Pe langa Egipt si Siria era sa uit Libia, ca principala interventie straina in vederea disiparii posibilitatii solidarizarii acestor tari – ulterioare invadarii Iranului – cu Iranul !

 23. 2012 va fi anul declansarii „ECHILIBRARII” = A_NULARII – prin confruntare – A PRINCIPALELOR FORTE = PUTERI MILITARE DIN LUME !

  Nu cred ca Rusia si China se vor mai multumi doar ca sa asiste cum le este furata = ocupata cea mai mare parte a lumii !

 24. …….. chiar de sub nas !

 25. Cat de mult rau poate face lumii o tara de tot cacatul !

 26. Prin HIPER_ACTIVITATE = ISTERII DIRIJATE !

 27. Daca Iranul chiar ar fi vrut vreodata atacarea Israelului cu arme nucleare, le-ar fi cumparat dreaqului – ca ar fi fost chiar mult mai ieftine decat sa le construiasca – si le-ar fi si folosit pana acum.

  Si nu neaparat cu propria mana, ci cu mana altuia !

  Amenintarile proferate de Iran la adresa Israelului cred ca nu sunt nici macar rezultatul unor confruntari ideo_logice reale, ci sunt numai un misto pe care l-ar face orice destept, de orice isteric incurabil !

  Iar nebunul pune imediat mana pe par, ca sa-i crape capul desteptului !

 28. Ce ticneala dreaqului:

  1) sa-ti ameninti permanent vecinii;

  2) si apoi sa vezi ca reale – adica sa mai si tremuri de frica lor – niste replici nepuse niciodata in practica de catre vecini !

 29. Mi se pare pur si simplu o nebunie:

  1) ca sa ajunga sa nu mai doarma nimeni pe planeta;
  2) doar ca sa mangaie mereu Israelul pe capul bolnav.
  3) si in pauze sa-i bata preventiv pe toti vecinii acestuia !

 30. Sigur ca-i compatimesc pe evrei pentru ceea ce li s-a intamplat cu Hitler

  – genocidul fiind ceva inacceptabil pentru o lume care se pretinde civilizata –

  dar se pare ca si atunci ca si acum, acest popor nesemnificativ la scara intregii lumi:

  si-o cam cauta cu lumanarea !

 31. …….. si in acest caz:

  1) devine strict treaba lui daca nu poate trai fara scandaluri;

  2) implicarea restului lumii intr-un scandal strain, nefiind decat OPTIONALA si ncidecum OBLIGATORIE !

 32. Mie mi se pare o demagogie, ipocrizie si bigotism fara seaman:

  1) ca dupa ce canti „sa fie pace in lume”;

  2) sa procedezi disproportionat, ca si cum cineva te-ar fi violentat fizic !

  Io n-am vazut hot pedepsit doar pentru declaratia ca va fura ceva, si sper sa nici nu vad vreodata asa ceva !

 33. Iranul abia se tine singur pe picioare din cauza framantarilor democratice

  – REVOLUTIILOR INTERNE CONTRA FUNDAMENTALISMULUI RELIGIOS –

  asa ca:

  1) odata ce aceste revolutii populare vor fi incununate de succes;

  2) nu cred ca poporul iraninan isi va mai dori vreodata ca sa atace Israelul, ci isi va dori sa conlucreze in multe alte domenii, decat sa se mai confrunte pe teme religioase;

  3) bineinteles cu conditia ca si Israelul sa inceteze cu provocarile fara un temei concret, asa cum sunt provocarile de ordin religios !

 34. Haideti mai oameni buni,

  Lasati dusmaniile vechi deoparte, si evitati dusmaniile noi !

  Pentru ca razbunarile nu inseamna a face dreptate !

 35. Sigur ca Dumnezeu – divinul – este unul singur, ceea ce inseamna implicit ca:

  1) EL NU ARE NICIO NATIONALITATE = NU ARE O ANUMITA RELIGIE;

  2) CI ESTE UNIVERSAL = IM_PARTIAL;

  3) si tocmai de aceea:

  – pentru a intrerupe vesnicia = eternitatea conflictelor –

  TOATE RELIGIILE LUMII TREBUIE SA SE UNEASCA SUB O RELIGIE NOUA !

 36. Cand am zis visavis de Isarel c-ar fi la fel ca Romania o tara de cacat, m-am gandit la faptul INCONTESTABIL ca, cel putin la ora asta:

  nici Romania si nici Israelul nu mai au niste popoare de vreo mare importanta mondiala:

  1) a caror disparitie sa fie vreodata real amenintata din afara;
  2) si a caror salvare sa merite:

  SCUFUNDAREA UNEI LUMI INTREGI IN HAOS !

 37. Majoritatea oamenilor de valoare patrimoinala universala

  – CREATORI a caror disparitie ar fi intradevar o mare pierdere pentru lumea intreaga –

  nu mai traiesc demult nici in Romania, si nici in Israel !

 38. Ce sa spun, mare paguba-n ciuperci daca Iranul da cum bomba atomica in Israel:

  Israelul n-o sa dispara dupa cum nici poporul japonez n-a disparut, desi:

  – doar in ultimul secol –

  1) i s-au administrat deja 2 bombe nucleare;

  2) iar una si-a auto_administrat-o singur, pentru ca n-a dez_amorsat-o inainte de ultima cata_clisma naturala !.

 39. Sigur,

  Daca Iranul va face lucrul asta, comunitatea internationala va interveni in primul rand militar asupra Iranului.

  Dar, deci: o(rice) interventie pentru descurajare, nu mi se pare decat o provocare = o noua garantare de generare a unei razbunari viitoare.

 40. Un sfat pentru domnul Stoian – sunteti prolific in comentarii – de ce nu va faceti un blog si scrieti acolo, vorba lui Ion Eliade Radulescu „scrieti orice numai scrieti” …sau sunteti un „sinecurist mercenar al nu stiu cui mahar” ?!?
  …in orice caz, ca deveniti bloger sau nu, eu va rog (si sper ca si ceilalti cititori onesti comentatori sunt de acord cu mine, si inclusiv Radu Soviani) „fiti rezonabil” si nu „ne mai irationalizati cu ale dumneavoastra obeze si mul prea multe de doi bani comentarii”

 41. (…urmare) ca suntem irationalizati destul de interventiile de peste doua decenii si de doi lei speranta ale ”guvernatorului de neînlocuit”…

 42. Ivi,

  Chiar toate comentariile mele sunt comentarii de doi bani ?

  Poate ca ar fi fost mai bine sa fiu si eu un „gaozar” platit, decat o „pasarica” sloboda !

  Dvs. sunteti cumva si „avocatul poporului”, precum si „vocea constiintei” lui Radu ?

 43. Ivi,

  Astept si reprosurile – PUBLICE si NU PIDOSNICE – ale tuturor celor invocati de Dvs., cel „nascut si nu facut” moderator !

 44. Ivi,

  Haosul este doar o aparenta, o iluzie. Asa ca oricat ar parea:

  1) de deplasate = de a_batute;
  2) deci si lipsite de semnificatie,

  PARTICULELE (amanuntele) mele converg insa INTEGRAL, cu UNDA (subiectul) lui Radu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: