Economia a crescut cu 2,5% in 2011. Urmeaza crestere economica ZERO in 2012


2,5% pana la un PIB de 578,552 miliarde lei (133,93 miliarde Euro). Aceasta este cresterea economica anuntata astazi de Institutul national de statistica. Supriza nu este cresterea de 2,5% pe tot anul 2011 sau scaderea de 0,2% a trimestrului IV fata de trimestrul III (primul pas al recesiunii). Nu este o surpriza pentru nu din cauza faptului ca datele au fost anuntate prin estimari SEMNAL de catre INS. Caracterul de non-surpriza vine din faptul ca Presedintele Basescu a anticipat la virgula cresterea economica (probabil ordonand Institutului National de Statistica ce date sa transmita sau beneficiind de scurgeri de date din interior – ambele situatii ipotetice, daca ar fi adevarate constituindu-se in infractiuni).

Surpriza vine din valoarea produsului intern brut anuntata de Institutul National de Statistica: 578,552 miliarde de lei. Si asta pentru ca, in acest moment, prognoza de PIB pentru anul 2012 este de 579,58 miliarde lei (o crestere de 0,17%). Practic stagnare. Ori in conditiile in care lucrurile se inrautatesc este posibil ca PIB-ul nominal sa coboare sub cel din 2011, inregistrandu-se astfel un an la fel de prost ca in 2009 fata de 2008 (din acest punct de vedere).

Acum, sa privim PIB-ul pe rand: care sunt motoarele cresterii economice?

Nu radeti, unul dintre ele a fost motorul activitatilor de specatacole, culturale si recreative… la ce show au dat decidentii in 2011 ma mir ca asta a fost doar al treilea motor, ca dinamica, inregistrand o crestere de 5%. Probabil ca asta este singurul motor care tine de politicile economice intelepte ale baietilor de la guvernare. In rest – totul conjunctural: principalul motor de crestere a fost agricultura (crestere de 11%), industrie (crestere de 5% – pentru ca a existat cerere externa), specatcole – dupa cum va spuneam. Din contra – consumul adminstratiilor a scazut (declarativ), ceea ce teoretic a pus presiune pe cresterea economcia, iar consumul TOTAL a stagnat in 2011 fata de 2010. Toate astea in conditiile in care investitiile s-ar fi majorat cu 6%.

Ceea ce este important este ca trimestrul IV a fost unul mai prost decat trimestrul III (primul pas al recesiunii) si ca potrivit prognozelor neactualizate (si care trebuie sa fie actualizate in jos), economia va stagna in 2012. Prin urmare, mersul economiei, nu-i asa, nu permite majorarea de salarii si de pensii. De fapt, poate de salarii puterm, pentru ca, anunta ieri Ungureanu ca CAS-urile s-ar putea reduce cu 3 pana la 5 puncte procentuale (majorand astfel deficitul bugetului de pensii).

Discutam despre toate aceastea diseara, la The Money Show, de la ora 18.15Categorii:Stiri

28 de răspunsuri

 1. Basescu nu a anticipat nimic, asa este ordinul ca-n 2011 „economia”sa creasca cu 2,5 pe hartie,adica se mentine vechea metoda a raportarilor fictive,practicata si de ceausescu.Va dau un exemplu,isi palnificau ,fictiv sa produca o componenta a unui utilaj fantoma intr-un anumit an.Se proiecta, se planificau cheltuielile , se cheltuia si-n final ..intra in „productie neterminata”,daca o cautai era de negasit.In comunismul ceausist intotderauna productia neterminata era mai mare decat cea finalizata, pe hartie,la final de an.Era distractiv sa urmaresti aceste mari minciuni din lagarele de munca ceausiste.Cretinii isi furau singuri caciula.De data aceasta infractorul inca nejudecat Basescu Traian fura de-a binelea banul public.Apropos de „spectacole”oare la c e spectacole se refera ,pentru ca manelistii nu platesc taxe si impozite, ei sunt o masa de manevra PDL-ista.Sunteti tineri ,nu stiti cat de mare este ticalosia acestor criminali comunisti…

 2. Livia,

  Ai perfecta dreptate. Asta este lucrul cel mai grav:

  MASLUIREA ADEVARULUI ECONOMICO-SOCIAL!

  Pentru ca:

  1) exact atunci cand incepi si tu sa crezi – mintit fiind – ca: „TRAIESTI BINE”;
  2) vine peste capul tau ne_norocirea !

 3. Mie imi place foarte mult si sintagma „crestere economica negativa” in loc de scadere economica. In economie nu se transmit mesaje negative, sunt imbracate intr-un limbaj mai tehnic.

  „Cresterea economica 0” e un alt paradox lingvistic din sfera economica, care aduce putin cu punctul de inghet al apei.

  Legat de inghet, cred ca impactul inzapezirilor si potentialelor inuntatii de dupa va avea impact negativ asupra PIB-ului din 2012 (asta ca sa nu spun scadere), alaturi de iminentele pomeni electorale.

  • Epuizatule,

   Sunt insa PERFECT DE ACORD cu prima parte a mesajului tau (continut in primele doua paragrafe) si cu prima prima idee (cea cu „inghetul”-„dezghetul”) din al treilea paragraf.

 4. Epuizatule In Romania,

  Tu numesti salariul

  (si pensia, alocatia, si/sau ajutorul social = mai corect spus COMPENSATIA PENTRU LIMITAREA ACCESULUI LA UN LOC DE MUNCA = DE CASTIGARE A EXISTENTEI)

  SCLAVILOR:

  POMANA ???

 5. Epuizatule,

  Da` ce bai PATRONILOR, voi v-oti crede:

  LACHEII – valetii = juvetii – LUI DUMNEZEU ????

  Care impart pomeni „NE_VOLNICILOR” ???

 6. Epuizatule,

  Adica voi chiar va imaginati ca veti mai putea face mult timp JOCUL ECONOMICO-SOCIAL NATIONAL la discretia voastra totala = dupa bunul vostru plac ?????

  Adica, ca veti mai putea multa vreme:

  1) sa atrageti;
  2) si sa respingeti,

  din JOCUL ECONOMICO-SOCIAL:

  pe cine si cat timp vreti voi ?

  Daca asa credeti, atunci: SA FIE ANARHIE „SLOBOZITILOR” !

 7. La fel ca in Afganistan si in Sudan !

  SA INARMAM COPII

  – sa-i invatam PIRO_TEHNIE FABRICAREA DE BOMBE ARTIZANALE –

  CA SA AIBE CU CE SA-SI APERE SI CASTIGE SINGURI EXISTENTA INTR-O LUME SALBATICA = ANIMALICA = MALEFICA !

  Sa-i antrenam sa ia „baieti destepti” ca sclavi (ca dependenti) sexual, economico-social, etc !

  Ca sa vedem atunci: CINE E ALA MAI TARE ….. INTRADEVAR NATURAL !

 8. „Coimeo” sleita – epuizata – de „pulime”,

  Ia sa va dam noi fac la Mertane, la Volzvagine, la Porscheuri si la Hummere, si sa va izolam in ANSAMBLURILE – piramidele – voastre REZIDENTIALE, sa va vedem atunci:

  cat sunteti de ELITE = de INTELECTUALI si de HARNICI, adica:

  care sunt „REALIZARIILI” voastre PERSONALE, chiar cu resursele din cur_tile voastre proprietate personala …. in_tangibila si in_volabila !

  Si sa mor de nu ne vom inchina de buna voie voua – pe tot restul vietii, precum si pe copiii si pe nepotii nostri – daca va vor reusi SCAMATORIILE !

 9. Nu am incredere in INS, este o instutitie de terminati…. Inflatia REALA in Romania daca ar fi s-o calculam cat trebuie nu este in niciun caz sub 10% (estimarile mele sunt de cca. 15%-20% pentru 2011)….

  Cat timp actualul cos de bunuri de consum dupa care se calculeaza inflatia ramane intact nivelul de trai se va prabusi rapid in raport cu „inflatia oficiala” raportata la ordinul lui Basescu…

  Pe de alta parte… o crestere raportata de 0.000001% ca sa nu fie zero sau pe minus… conjugata cu inflatia de mai sus conduce la un concept economic periculos si anume STAGFLATIE adica stagnare economica si crestere de preturi care se numeste saracie lucie pe termen lung in buzunarele populatiei, lucru care se simte din plin la nivelul categoriilor celor mai sarace din RO (peste 80% din populatie) care au fost lovite criminal la buzunar, neavand bani nici de mancare de pe o zi pe alta.

 10. Nu simtiti inca pre_venirea RAZBOIULUI CIVIL „elitelor” ????

  Daca RAIUL e prea ingust pentru toata lumea, atunci:

  SA MEARGA IN IAD TOATA LUMEA, CA ACOLO E LOC DESTUL – gratis = moca – PENTRU TOTI !

  Adica:: IN IAD ESTE ADEVARATUL – promisul si implinitul – PARADIS !

 11. In IAD nu exista nicio DISCRIMINARE demagoaga ipocrita si bigota !

  Toti:

  1) PACATOSII;
  si
  2) VIRTUOSII,

  lupta de la EGAL la EGAL = PARTE-N PARTE pentru:

  DREPTUL LA VIATA ……. DE CACAT !

 12. In IAD nimeni nu asteapta la rand = la coada (la oficiul de munca) ci absolut toata lumea:

  IA DIN FATA, adica: MUNCESTE PE BRANCI !

 13. Iata cum recunoaste Banca Anti_Nationala faptul ca:

  1) CADOURILE – NOROCUL – SE FACE DUPA BUNUL PLAC;

  2) SI NICIDECUM DUPA MUNCA = MERITE !

  http://www.money.ro/isarescu–bnr-are-o-rezerva-substantiala-de-bani-tipariti_1216631.html

 14. Adica,

  BANII SE DAU:

  – ca la BCE in loc sa se dea ca la FED –

  1) numai acelora care nu fac nimic cu ei (pentru a nu aprinde = inflama inflatia);

  2) si nicidecum nu se dau celor ce muncesc pentru bani !

 15. N-am mai vazut in viata mea ATATA RAUTATE SI PROSTIE LA UN LOC:

  Albert Einstein se zbenguie in mormant de bucurie c-a TEORIA lui (cu privire la infinitatea prostiei omenesti) se verifica in PRACTICA !

  http://www.money.ro/isarescu–bnr-are-o-rezerva-substantiala-de-bani-tipariti_1216631.html

  Vorba romanului: „Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul ……… LIVE = IN DIRECT = LA TELE_VIZOR !”

 16. Domnu` Isarescu,

  Pana acum ne-ai in_doctrinat ca:

  INFLATIA ESTE UN FENOMEN RELIGIOS !

  http://www.money.ro/inflatia-este-un-fenomen-monetar_1216623.html

 17. ….. MISTICO-e_MOTIONAL chiar !

 18. Dupa instigarea la evaziune fiscala, asta e a doua enormitate pe care o debiteaza public guvernatorul !

  Parlamentul trebuie sa-l demita mai repede pe Mugur Isarescu, decat pe Traian Basescu !

 19. Parlamentul trebuie sa oblige atat pe guvernatorul BNR cat si pe presedintele Romaniei, ca sa se supuna – URGENT – unui CONTROL PSIHIATRIC !

 20. „In luna ianuarie 2012, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1467 lei, in scadere cu 137 lei (-8,5%) fata de luna decembrie, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS)”

 21. Gogu,

  Am zis bine ce am zis, pentru ca este vorba despre un INTER_VAL, care:

  1) incepe CEL MAI TARZIU pana la mijlocul lui 2011, si a si inceput DEJA (chiar daca – dupa acest MOMENT – a existat un RE_BOUND);

  2) si dureaza pana la – CEL MAI DEVREME – mijlocul lui 2012 !

  De SIF-uri – deci de toate cele 6, inclusiv despre FP – nu pot sa zic decat ca ma mir:

  1) de unde au facut ele „profit” ?

  2) in timp de CRIZA si de RECESIUNE (adica: de ne_incredere financiara mondiala = globala) ?

  Or fi investit – „disponibilitatile” – in certificate de trezorerie romanesti si grecesti, cu randamente SUB RATA DE AMORTIZARE = care au inregistrat „CRESTERI NEGATIVE” ?

  Or fi vandut – pe minime istorice – „activele profitabile” din portofolii ?

  Si or fi facut si AUSTERITATE, adica: TAIERI DE SALARII SI BONUSURI ALE ADMINISTRATORILOR ?

  Mai mult ca sigur ca au crescut in 2011, tot asa cum a crescut si Romania, adica:

  1) AU PARIAT PE INSTRUMENTE DERIVATE;

  2) SI S-AU ACOPERIT IMPOTRIVA PIERDERILOR DIN PARIURI, MIZAND PE „PRODUSE STRUCTURATE” !

 22. Gogu,

  Sau, or fi cumparat VIRTUAL aur ……………… ori petrol ?

  Asa cum le-a cerut CNVM-ul …….. si BNR-ul …. si AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR ……. DE ACTIVE TOXICE, pardon: EXOTICE …………. si/sau AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA DEPENDENTILOR DE ENTO_BOTANICELE ONLINE ?

 23. ogu,

  Tine mereu aproape de http://www.forumbursier.ro daca vrei ca sa vezi cu ochii tai progresul inregistrat de a.s.m.g. in rafinarea prognozelor si previziunilor !

  In continuare, nu-ti arat DEOCAMDATA nicio PREVIZIUNE = ANTICIPATIE, ci vreau doar sa-ti arat cum arata PROGRESELE facute de a.s.m.g. in:

  DEZ_CIFRAREA VOLATILITATILOR PROBABILE (D)IN DOMENIUL CUANTIC – OBS_CUR – AL DIMENSIUNII FICTIVE = ILUZORII NUMITE:

  TERMEN SCURT SI FOARTE SCURT !

 24. Gogu,

  Uite aici poti vedea (mai (in)deaproape) cam cum arata PRIN COMPARATIE:

  1) (in puncte bleumarin) evolutia empirica (initial necunoscuta) pentru perioada Noiembrie 2011 si pana aproape de = in prezent;

  2) si incercarea – tentativa de anticipatie =pre_viziune – a evolutiei mentionate mai sus (in puncte alb-galbui = crem).

  Te avertizez ca: NU EXISTA INCA O SUPRA_PUNERE = O IDENTIFICARE = O „CON_FUZIE” DEPLINA intre evolutia anticipata si evolutia efectiva = empirica, doar pentru ca, asa cum iti poti da seama din celelalte 3 grafice atasate in mesajele de mai sus:

  1) cele 16 VALURI care INTER_FEREAZA pentru a forma UNDA;

  2) n-au fost A_CORDATE nici in totalitate (ci doar 3 valuri din 16) si nici integral (cele 3 „acorduri” facute, sunt inca in_complet facute)

 25. Gogu si toti ceilalti,

  In concluzie, dupa cum puteti constata si singuri prin intermediul graficelor de mai sus:

  facute)

  [img width=800 height=600]http://i39.tinypic.com/2cf84ee.jpg[/img]

  1) in fundamentarea „pre_dictiilor” sale decacat;

  2) ANALIZA TEHNICA PORNESTE DE LA IPO_TEZE = PRE_MIZE (cel mai probabil) ERONATE, ori de cate ori sustine drept POTENTIALA (realmente probabila) in loc de cel mult VIRTUALA (pre_ponderent accidentala):

  2.1) atat EVOLUTIA LATERALA = ORIZONTALA …….. in cadrul dimensiunii fictive = iluzorii „supra_numite” TIMP;

  2.2) cat si EVOLUTIA (in aceeasi dimensiune halucinanta numita TIMP) DUPA TIPARUL = MODELUL „VALURILOR” – onaniilor – LABAGIILOR de:

  ELLIOTT, GANN, PRECHTER, NEELY, etc., CU APARENTA – pretentii – DE OAMENI DE STIINTA !

 26. Gogu,

  Am fost „invitat” in Sicilia vara asta, in Iunie !

  Si am am platit deja si cazarea si biletele de avion, in semn ca accept invitatia !

  Parla piu piano – The Godfather song lyrics

  Parla più piano e nessuno sentirà,

  il nostro amore lo viviamo io e te,

  nessuno sa la verità

  neppure il cielo che ci guarda da lassù

  Insieme a te io resterò,

  amore mio, sempre così

  Parla più piano e vieni più vicino a me

  Voglio sentire gli occhi miei dentro di te,

  nessuno sa la verità

  è un grande amore e mai più grande esisterà

  Insieme a te io resterò,

  amore mio, sempre così

  Parla più piano e vieni più vicino a me
  Voglio sentire gli occhi miei dentro di te,

  nessuno sa la verità

  è un grande amore e mai più grande esisterà

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: