Euro la maximul istoric de 4,41 lei. Reactie la caderea guvernului sau repozitionare?


Oricat s-ar stradui Ziarul Financiar si Mediafax sa anunte ca o catastrofa deprecierea leului pana la nivelul de 4,41 lei pentru un Euro, aceasta catastrofa nu exista. Desi eforturile celor 2 publicatii sunt majore in aceasta privinta.

Sa privim istoria recenta.In primul rand, de unde a inceput pretul Euro-leu anul de tranzactionare? In 4 ianuarie, pretul Euro-Leu era de 4,3219 lei iar in 10 ianuarie era 4,36 de lei. La nivelul comunicat ieri de BNR, de 4,4168 lei, acum un Euro este mai scump cu 2,2% sau cu 1,3% fata de nivelul de la 10 ianuarie. Vax Albina. O depreciere de 2,2% in 4 luni, în conditiile in care economia a reintrat in recesiune iar banca centrala a redus dobanda cheie de la 6% la 5,25% este, scuzati-ma domnilor de la ZF si Mediafax, absolut nesemnificativa. O parte din deprecierea asta se datoreaza exclusiv reducerii bonificarii cu minimum 0,75 puncte procentuale a depozitelor pentru leu. Spun minim cand ma refer la dobanda BNR, pentru ca in fapt dobanzile platite de bancile comerciale pentru depozitele in lei au scazut cu mai mult de un punct procentual. Ceea ce si domnii de la ZF ar fi putut sa vada, daca ar fi fost interesati de economia reala.

In al doilea rand, in primele 3 luni ale anului, rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica s-a cifrat la 1,42% (detalii AICI). Prin urmare, cei care au mai multa incredere in Euro decat in leu, in privinta conservarii valorii, nu trebuie sa fie mirati de o depreciere suplimentara a leului in urma unei pierderi de putere cumparare (in bunuri si servicii din Romania), de 1,42% in 3 luni. Inflatia de 1,42% este un motiv mai mare de depreciere decat schimbarea guvernului.

In al treilea rand, si poate cel mai important: leul nu a inceput sa cocheteze cu nivelul de 4,4 de vineri, 27 aprilie, atunci cand a cazut guvernul. AM spus mai sus ca in prima decada a lunii ianuarie, pretul era deja de 4,36 de lei. La demisia lui Boc, din prima decada a lunii februarie, pretul era de 4,35 lei. In martie, toate schimburile s-au facut la mai mult de 4,35 de lei, pretul fiind aproape de 4,38 de lei in 19 martie. Iar de la 4,38 de lei pana la 4,41 de lei avem o diferenta mai mica de 1%. Repet, asta in conditiile in care rata de dobanda cheie a coborat de la 6% la 5,25% iar inflatia a fost de peste 1,5% in primele 4 luni ale anului.

Prin urmare, deprecierea leului si atingerea nivelului de 4,4% nu este numai explicabila si nebrusca, dar si motivata de evolutiile economice interne de la inceputul anului si pana acum. Iar saritura de la 4,38 la 4,41, cu tot respectul pentru domnii de la zf, este NESEMNIFICATIVA in conditiile in care, potrivit guvernatorului (care rar comenteaza interventiile pe piata valutara), astazi nu a fost nevoie de nicio interventie pe curs.

Prin urmare, dilema a fost daca atingerea nivelului de 4,4 lei reprezinta o reactie (modesta) la caderea democratica a guvernului, prin motiune de cenzura sau o repozitionare la un nivel inferior leului, justificat de fundamente (economia merge mai prost, conditiile de bonificare pentru leu au devenit mai putin generoase). Exact asta l-am intrebat pe guvernatorul Isarescu in conferinta din 2 mai. Va invit sa urmariti raspunsul dansului si revin:

In interpretarea mea, domnul guvernator a inceput prin a spune ca este o reactie si a ajuns sa recunoasca ca vorbim in fapt de o repozitionare. Sau, mai pe romaneste, EURO-LEU ar fi ajuns oricum la 4,4 lei, chiar si fara caderea guvernului Ungureanu (fapt sugerat de evolutia din luna martie, cand doar interventiile BNR au facut ca 4,4 sa nu fie atins chiar si atunci). Prin urmare, ar trebui sa ne obisnuim cu nivelul de 4,4 lei. De ce s-ar intari leul cand dobanda scade, inflatia creste iar investitiile straine directe sunt practic zero (28 de milioane de Euro) dupa 2 luni?

Cu toate astea, care arata ca leul s-a depreciat putin si justificat de fundamente pana la 4,4 lei, colegii de la ziarul financiar o tin ca surda pe morminte, dovedind ca nu isi citesc propriul ziar. Priviti titlul de mai jos:

De ce spun ca nu isi citesc propriul ziar? Pai la ora 00.08 spun ca echipa lui Ponta trebuie sa isi asume repede un plan ferm privind finantarea majorarilor salariale promise (desi eu nu am vazut momente clare si proente clare promise), desi la ora 20.34, adica cu aproape 4 ore inainte, iata ce titlu dadeau chiar dansii:

Adica, domnilor de la ZF, sursa este clara: restituirea sumelor pentru pensionari, dar si o majorare – modesta – a salariilor va fi facuta prin majorarea deficitului bugetar. In fapt, o revenire la cifra de deficit asumata initial (care era de 2,5%), de la cifra inventata unilateral de domnul Basescu, de 1,9% si pe care am comentat-o la momentul respectiv ca fiind recesionara. In plus, daca colegii de la ZF l-ar fi urmarit pe domnul Franks, ar fi vazut ca dansul a declarat in mai multe randuri ca este loc pentru o ”modesta” majorare a salariilor. Dar mai grav este ca domnii de la ZF nu reusesc sa isi desluseasca propriile titluri. Si nu e prima oara…

De altfel, am vazut ca la dansii pe site, tratarea hemoroizilor este la fel de importanta ca prognozele de crestere economica ale domnului Dragoi 🙂 detalii aici:

Voi reveni in cursul zilei de astazi cu descifrarea mai ampla a declaratiilor domnului Isarescu. Iar diseara, de la ora 1815, la The Money Show, voi discuta cu Florin Citu interpretarea dansului asupra a ceea ce se intampla.

 



Categorii:Editoriale

Etichete:, , , , , , , ,

122 de răspunsuri

  1. Te-a cumparat si pe tine USL-ul ? 😛
    Cu cat ? 😀

  2. Romania Inedit,

    Pentru ca nu vreau ca sa folosesc limbajul sofisticat al domnului Marmureanu care a spus: ” Cutremurele nu stiu statistica-matematica „, eu o sa spun mult mai simplu acelasi lucru:

    ” Puliticienii nu stie carte ”

    Si ca sa-ti traduc si ce-a spus Radu:

    Radu i-a acuzat pe cei de la Ziarul Financiar, ca in estimarile lor au folosit Polinomul lui Taylor fara Restul lui Lagrange.

  3. ………. mai bine zis au procedat viceversa :….. desi nu se poate ! oare ? chiar nu se poate ?

  4. Recuperarea veniturilor cu bani din împrumuturi – un Caritas național – a fost o filozofie păguboasa a guvernelor marioneta Băsescu pentru a masca lipsa unei economii funcționale și a lipsei absorbției banilor europeni .

    USL nu prea are ce face pana-n alegeri deoarece le-a fost daruita guvernerea de Basescu pentru ca ciuma portocalie sa aiba discurs de opozitie cum ii place jupanului Base. Vor sa uitam de jaful cu Hoara , Talmacean , Ridzi …telegondole si parcuri in comune de batrani care nu au apa potabila sau curent .

    Singura șansă pentru USL este sa facă acel audit prin care sa li se spună romanilor cât au sifonat portocalii .

    Eu stiu ca banii imprumutati in 2009 de la FMI s-au scurs in campania prezidențială pentru a masca lipsa de performanta a guvernului BOC .

  5. Frunza-maro,

    Cine-a zis ca matematica ar fi o stiinta exacta, a gresit. Pentru ca o confunda cu a_ritm_etica !

  6. ….. adica cu jocurile contra naturii !

    • ……… natura neputand fi insa niciodata RE_PRODUSA CU EXACTITATE, ci doar: imitata = diz_torsionata = di_simulata ERONAT = SCHI(z)MONOSITA !

  7. Romania Inedit si Frunza-maro,

    Astazi mai mult ca niciodata avem nevoie de INVIEREA LUI CUZA, pentru ca numai el cu METROLOGIA lui, ii poate surprinde pe francmasoni ca:

    ” umbla cu ocaua mai mica „, adica cu: PIPSU` = PIXELU` VIOLET !

    Respectiv submineaza STANDARDUL = UNITATEA – NATIONALA – DE MASURA, cu ETALONUL UNIVERSAL !

  8. Pactul European pentru Stabilitate este UTOPIC, pentru ca:

    asa dupa cum ne-a revelat insusi parintele fizici universale Albert Einstein:

    fiecare popor are TIMPUL = RITMUL lui propriu de DEZVOLTARE, adica:

    niciun narod nu e „robotnic” !

  9. Radu si baietii de la Ziarul Financiar,

    1) O IDENTITATE nu-i permanent = continuu IDENTIFICABILA;.

    2) deoarece: ea isi poate schimba oricand APARENTA fara a-si modifica IDENTITATEA !

  10. Transformers trailer

  11. Geometrie Francmasonica:

    Cum se numeste FIGURA ca faci parte dintr-un Plan – planul de stabilitate financiara si fiscala – fara ca macar sa te afli in acelasi Spatiu: spatiul schengen ?

    Raspuns:

    FIGURA se numeste:

    SMENUL MILENIULUI !

  12. Hai ca ar fi un guvern acceptabil pentru 6 luni; da’ ce cauta amanta lu’ Luburici ministra invatamantului? Se vor tipari diplomele mai abitir ca RONii.

  13. Da, leul oricum ajungea la 4.4, motiunea l-a dus mai repede in 4.4…acum o sa stea si aici o perioada. Nu sunt motive de apreciere pana nu incep sa intre iar bani in tara. Deja graficul s-a calmat. Probabil vor mai fi miscari anul asta ca avem alegeri si trebuie vazut ce masuri vrea sa ia guvernul. Oricum cat e FG vice nu prevad derapaje ca omu stie ce face si nu s-ar pune contra BNR. Ponta se va ocupa de presa si de masinile eco.
    Mi se pare mie sau te apropii de BNR? Nu c-ar fi ceva rau, dar vad o intelegere mai mare a explicatiilor si masurilor luate de BNR. Poate ca n-ai fost implicat in atacul leului 😀 Sau poate mi se pare.
    Sa ne spuna Florin diseara de ce ar relaxa BNR politica monetara? Chiar crede ca in perioada asta s-ar relansa creditarea? Ce ar face bancile cu un surplus de lichiditate (pe care unele banci deja o au deci ar fi chiar inutila)? Nu creste creditul privat nicaieri inca. Cine vrea sa dea credit da si acum. Problema bancilor e cum sa-si recupereze creditele restante ca sunt destule proiecte imobiliare care baltesc prin bilanturi.

  14. Grasutu Emotiv,

    Radu Soviani ar fi o achizitie de valoare – UN ASSET – pentru BNR, cel putin la Directia Comunicare.

    • Si – apropos de 4,4 prea repede sau prea lent – vorba Maestrului Ilie Serbanescu:

      1) daca Isarescu tot n-a invatat LEUL ca sa fie JUCATOR ?
      2) atunci de ce l-a mai bagat in CAZINOUL FOREX ?

      Sa CHIBITEZE ?

  15. Spre deosebire de tine, Hostiuc are coloana vertebrala …

  16. Vad ca Oil Terminal nici pana in ziua de azi nu s-a invatat minte ca:

    1) daca insista ca sa repartizee profit, si sa si distribuie dividendele de doar 20 PIPSI = PIXELI = 0,0020 RON / actiune prin posta, in loc sa le re_investeasca;

    2) o sa treaca pe pierderi imediat dupa „sifonarea” profitului.

    http://www.bvb.ro/ListedCompanies/StatusDivid.aspx

  17. Rade de mine functionara de la posta, atunci cand ma duc sa incasez mandatul !

    • Daca in mandat ar scrie ce si cat reprezinta, nici nu m-as mai obosi pana la posta ! Ca sa-i mai ia lu` OIL Terminal si comision de restituire a mandatului postal (uite asa, de-al dreaq`)

  18. Ce misto e sa fii actionar = proprietar la o companie ai carei arendasi = administratori

    – pentru ca un proprietar n-ar putea fi in veci i_responsabil cu avutul lui – :

    1) sunt capabili sa faca compania ca sa piarda 2 bani, ca sa-i dea proprietarului un castig de 1 ban …….. adica in bataie de joc;

    2) adica fix contravaloarea unei singure calatorii – numai dus – cu autobuzul, intr-un an !

  19. Ei n-or vedea ca nici macar nu exista echivalent monetar = CO_RESPONDENT BANESC – legal – pentru „castigul” respectiv ?

    Cea mai mica diviziune a LEULUI fiind BANUL, adica a suta parte dintr-un LEU ?

    Ca a mia – sau a milioana – parte nu s-a batut = emis inca, si nici nu va fi vreodata emisa = batuta, pentru ca e: O MARIME NESEMNIFICATIVA ?

  20. ……. chiar si daca ai fi ACTIONAR MAJORITAR ori ACTIONAR UNIC ?

  21. Depozitarul CENTRAL al BVB, promisese ca aduna el toate pseudo_dividendele astea intr-un cont de numerar (fara dobanda) al proprietarului de actiuni, dar se vede c-a fost si asta doar:

    O PROMISIUNE ELECTORALA = UN JOC DE IMAGINE !

  22. Si cand am cumparat actiuni prin „bursa”, am „investit” – pardon, am pariat – circa 1.000 EURO (adica circa 4.400,00 RON = 44.000.000 LEI VECHI) DOAR pe simbolul OIL TERMINAL, fara sa va mai pomenesc cat de mult M-AM DIVERSIFICAT PENTRU MINIMIZAREA RISCULUI DE PAGUBA si pe ALTE SIMBOLURI din CAZINOU, in speranta ca macar alea vor fi castigatoare.

  23. O adevarata „GAURA NEAGRA” piata asta de capital din Romania.

    Odata ce absoarbe banu` – „lumina ochilor” – nu mai poa` sa iasa in vecii vecilor !

    Mai bine ramaneam „expus” pe VALUTA, si chiar daca n-as fi castigat nimic pana in ziua de astazi, baremi n-as fi fost DE_NOMINAT = A_JUSTAT la protofel, intr-un hal fara de hal !

  24. Bai, si de invartit, cursu` continua ca sa se roteasca zilnic, dar de intors uita ca sa se mai intoarca in timp !

    De-aia si zic, ca shpirala asta – masina de tocat bani – „bursiera”, este fix O GAURA NEAGRA, deoarece – probabil chiar si pentru 1 deceniu – se poate roti mai mult IN SENS DESCENDENT decat in sens ASCENDENT !

    Bursa este deci: O INSULTA = O INVECTIVA, la adresa ideii = conceptului de INVESTITIE !

    Si O ABJECTIE pana si visavis de ideea de: JOC DE NOROC !

  25. Ma rog, caracterizarea este valabila doar pentru CAZINOUL DIN ROMANIA, deoarece CAZINOUL GLOBAL s-a intors asa dupa cum am prevazut = anticipat, chiar daca INCA nu si-a depasit MAXIMELE ISTORICE !

  26. Sorin Oprescu a pregatit COMPLEXUL IMOBILIAR = ANSAMBLUL REZIDENTIAL (unicat in lume, precum Casa Poporului) supra_numit:

    „Orasul Maidanezilor” ……….. Fantoma,

    deoarece nu locuieste si nu munceste nimeni in el, pentru ca:

    BUGETUL PRIMARIEI GENERALE – la fel ca domeniul sanatatii – CONTINUA SA FIE SUB_FINANTAT !

    Si ia uite cum Romania ajunge:

    1) CA SA FACA IMPRUMUTURI EXTERNE;

    2) PENTRU MAIDANEZII INMULTITI GUVERNAMENTAL !

    Da-r-ar Sodoma si Gomora cu Focul Gheenei peste voi: SPURCATILOR !

  27. Io zic sa infiintati si AUTORITATEA NATIONALA PENTRU MAIDANEZI !

    Sau COMITETUL MAIDANEZIOR OLIMPICI !

  28. Futu-i mortii ma-sii de OCCIDENT CIVILIZAT, pentru ca:

    1) mor copiii de foame si de boli in Delta Dunarii si in satele de munte romanesti;

    2) iar NABABII FINANTEAZA – cadorisesc – BUNASTAREA CAINILOR VAGABONZI !

    Fi-v-ar OMENIA A DREAQ` SA VA FIE !

    Demagogilor, Ipocritilor, Bigotilor !

  29. Alo,

    Sorin Oprescu maidanezul de casa al lui Ion Iliescu:

    1) are vreun sens ca sa ma mut cu locuinta din Sectorul 6, oriunde pe traseul Otopeni – Arena Nationala ?????

    2) Sau imediat dupa Finala Campionatului European de Fotbal, o sa mani iar maidanezii de la periferie spre centru ?????

  30. Bine va faceau LEGIONARII atunci cand va vanau la fel de SUBVERSIV – pe ascuns – tot asa cum traiati voi insiva !

  31. V-am plans ca prostul de mila PENTRU CA N-AM STIUT CATE PARALE FACETI = DE CE SUNTETI IN STARE, dar acum stiu, si imi vine sa-mi dau cu pumnii in cap pentru ca:

    V-AM TINUT APARAREA, DESI N-ATI MERITAT-O NICIODATA !

  32. Si Basescu si Oprescu ar trebui propusi urgent pentru odihna la:

    PLATARESTI !

    http://www.panoramio.com/photo/35649216

  33. Sulfina Barbu asta este chiar IDIOATA ?

    Din pacate, se pare ca nici macar colonelul in rezerva Valeriu Pricina nu-i departe de ea !

    Chiar acum sunt invitatii la Realitatea TV

    Cica sa mearga familiile care locuiesc in ghettouri si care primesc ajutor social, la tara ca sa munceasca pamantul, in conditiile in care oamenii aia

    – desi muncesc CU ZIUA – 10-12 ore / zi – LA ORAS –

    nu castiga in nicio zi dintr-o luna, nici macar mancarea zilnica pentru el personal, daramite pentru familie, astfel incat, chiar daca ar vrea ca sa se duca la tara:

    1) n-are nici macar BANI DE TRANSPORT pana acolo;

    2) deci ce sa mai vorbim despre BANI PENTRU UNELTE CU CARE SA MUNCEASCA PAMANTUL, BANI PENTRU IRIGATII – hahahahahahahahahaha – BANI PENTRU CHIMIZARE, etc.

    Mai e cineva SANATOS MINTAL IN TARA ASTA ???

    Sau cred toti ca:

    1) PRIN COERCITIE – in loc de stimulare materiala = baneasca ONESTA = CINSTITA – LA MUNCA SILNICA;

    2) S-AR PUTEA CONSTRUI VREODATA VREO CIVILIZATIE ?????????

    • Oameni buni,

      Nici macar GRESITII = PUSCARIASII, nu mai muncesc degeaba in tara asta !

      Asa ca:

      DE CE II PEDEPSITI – tot – PE OAMENII CINSTITI ????

      Care ar vrea ca sa munceasca, dar care:

      VOR CA MUNCA SA LE FIE RESPECTATA CU BANI LA FEL DE GREI !

  34. Aiurea,

    Ghettourile actuale nu sunt nimic altceva decat:

    TOT LAGARE = GULAGURI DE CONCENTRARE IN CARE SUNT CRESCUTE GENERATII DE:

    OAMENI FORTATI – de imprejurari – CA SA MUNCEASCA – ca sclavii, adica – PE SALARII CU CARE NU POT SA FACA MAI NIMIC DECAT SA-SI TARAIE VIATA DE LA O ZI LA ALTA,

    in loc sa fie platiti de patroni = stapani PE BAZA DE NEGOCIERE LIBERA !

  35. Patronii – de carton – fiind IN FAPT ei insisi niste ASISTATI = CERSETORI = ATARNATORI LA STAT, dar care au avut niste parinti si bunici mai pupincuristi – si spagari – decat cei ai actualilor sclavi !

  36. Domnu` colonel Valeriu Pricina,

    Oricine prefera sa castige mai putin de 100 de RON pe zi muncind dupa cum il taie pe el capul, decat sa munceasca la stapan, culmea, si in agricultura, unde urmeaza sa fie MUNCIT CA BOUL, pentru ca MECANIZAREA e prea scumpa pana si pentru patron !

  37. Comunistilor = Oligarhilor,

    1) ori va treziti imediat din visele desarte, de marire pe spinarea altora !

    2) ori duceti-va dreaqului mai repede pe lumea ailalta !

  38. … 3) ori, insusiti-va mai repede ce-i aia NEGOCIERE = PIATA LIBERA, pe care daca vedeti ca nu v-o permiteti, atunci taceti baremi dreaqului din gura:

    SI NU-I MAI FORTATI PE ALTII CA SA MUNCEASCA IN LOCUL VOSTRU !

    Ci, bagati-va atat MUNCA, cat si BANII proprii, in cur …. si/sau in gat !

  39. Si nu-i mai tot dati drept exemplu de „constiinciozitate” in munca pe ROBOTII AIA DE NEMTI, pentru ca:

    MASINILE – chiar daca au o productivitate crewscuta – SUNT CHIAR CU FOARTE MULT MAI SCUMPE DE INTRETINUT, DECAT ANIMALELE …………. de care are grija NUMAI DUMNEZEU!

  40. Daca chiar vreti sa creati vreodata si din Romania o tara civilizata, atunci:

    1) PROCEDATI CU POPULATIA TOT ASA CUM AU PROCEDAT SI AMERICANII, adica:

    2) AJUTATI-O SA CREADA IN IMPLINIREA „VISULUI AMERICAN”;

    3) TIPARIND BANI CU NEMILUITA;

    4) SI OFERINDU-I DREPT CREDIT FARA DOBANDA ….. in schimbul muncii populatiei !

  41. ….. pentru ca nu aveti de ce sa va temeti:

    1) nici de cei care „isi bat joc de bani” cheltuindu-i tot cu nemiluita;

    2) si cu atat mai putin de fraierii care-i mai si economisesc = aduna ….. aiurea !

  42. Va repet,

    Gigi Becali ar t6rebui sa fie GUVERNATORUL BANCII CENTRALE = NATIONALE, pentru ca tatal lui l-a invatat SECRETUL SUCCESULUI IN AFACERI, conform sloganului:

    ” BANU` NU-I BAN !

    MARFA – adica MUNCA – E BAN !

    SI DE-AIA NU TREBUIE CA SA MAI MUNCITI VREODATA DEGEABA, CI NUMAI:

    PE BANI ……………… MULTI ! „

  43. Frati romani,

    INVATATI RESPECTUL DE SINE, adica:

    NU MAI FACETI COZI LA LOCURI DE MUNCA PE DEGEABA !

    LASATI STAPANII SA FACA COADA LA VOI LA USA, CU TEANCURILE DE BANI IN MANA !

  44. Cu cat o sa vreti sa cumparati produse din ce in ce mai ieftine, cu atat mai de cacat va va deveni viata !

  45. …….. pentru ca veti munci din ce in ce mai mult pentru ele, si veti fi platiti din ce in ce mai prost astfel incat:

    N-O SA MAI AVETI CU CE SA LE RAS_CUMPARATI !

  46. La un moment dat, nici macar pentru patron n-o sa mai fie rentabil ca sa va plateasca, daca produsele vor deveni din ce in ce mai ieftine, de vor ajunge patronii, vorba bancului:

    ” – Tu mai ai din ce sa-ti platesti salariatii Ioane ?
    – Nu mai am bai Gheorghe !
    – Si ei tot mai vin la munca ?
    – Vin zilnic, si chiar m-am gandit SA LE PUN TAXA LA INTRARE ”

    Probabil ca scandalul din Portul Constanta, s-o fi produs tot din cauza unui PATRON DENATURAT !

  47. Anda,

    Unde esti fai fato ?

    Lasa supararile, si vino incoace mai repede, ca sa „ne radem” impreuna !

  48. Revenirea pensiilor si salariilor pe seama imprumuturilor de la camatari (cresterea deficitului) contrazice flagrant si grav posibilitatea Romaniei de a face vreo branza in tratatul de guvernanta fiscala cu UE care reglementeaza un deficit si mai strans decat cel actual. Cred ca ceea ce se intampla azi in Romania e dovada concreta ca nu vom putea realiza in veci un deficit sub 2.5% in Romania.

  49. Cursul EURO e, in linii mari, cel corect, rezultat pe piata in conditiile in care exporturile sunt la nivele minime si economia e pe chituci. Problema cea mare e ca veniturile romanilor ajustate grav de Boc si erodate de inflatie si de cresterile de taxem, nu au mai fost corectate cu nimic in plus. Ceea ce se petrece este saracie pura la buzunar si strategia BNR de a mai ajuta bugetul statului cu niste sume rezultate din deprecierea leului…

    Adica o parte din banii pensionarilor ar urma sa vina, ca de obicei, din buzunarele celor multi si oropsiti. E o politica simpla de barbut, pentru care nu era nevoie de un nou Guvern…. se pricepeau si ceilalti la asemenea manevre ieftine.

  50. Cristian,

    Aia s-or fi priceput si ei la politica asta, dar nu voiau – nici in ruptul capului – s-o faca !

    Lasa ca guvernarea asta va face:

    TVA diferentiat:

    1) mai mic la alimente si la medicamente;
    2) mai mare la produsele de lux.

  51. …….. adica la: masini, iahturi, bijuterii, viloane, etc.

  52. Guvernarea asta nu se va mai imprumuta de bani, ci va face rost de banii necesari:

    1) sanatatii;
    2) invatamantului;
    3) apararii, ordinii publice si justitiei;
    4) pensiilor publice,

    din PRIVATIZAREA TOTALA – pe bursa – FARA PIERDEREA MAJORITATII !

    Putand sa oblige astfel Consiliile de Administratie PRIVATE ca sa:

    1) FACA PROFIT;
    2) PE CARE SA-L DISTRIBUIE TUTUROR ACTIONARILOR – adica atat catre STAT, cat si catre PRIVATI – IN PROPORTIE DE CEL PUTIN 50% !

  53. Guvernarea asta va face REAL ceea ce nu s-a intamplat niciodata dupa revolta din Decembrie 1989, si anume:

    CAPITALISM DE MASA = PENTRU MAJORITATEA POPULATIEI, adica:

    SOCIALISM !

  54. Iar indivizii care nu concep ca sa faca economii = rezerve din = cu care sa faca investitii productive:

    vor avea astfel GARANTAT tot ceea ce-si doresc de la viata si anume:

    1) MULTE LOCURI DE MUNCA, PRECUM SI PERPETUE;

    2) SALARII ONESTE = CINSTITE;

    3) FARA ABSOLUT NICIO GRIJA = BATAIE DE CAP, decat aceea sa mearga la servici !

  55. STATUL = PUTEREA PUBLICA va construi suficiente gradinite, scoli, si spitale pentru POPULATIE, astfel incat:

    1) sanatatea populatiei sa nu mai constituie o problema nationala;

    2) si nici grija copiiilor o problema, care sa-i impiedice pe parinti sa mearga la servici – in mediul PUBLIC si/sau PRIVAT – pentru propasirea familiei.

  56. Guvernarea viitoare ar putea face o socoteala rapida, si ar vedea ca:

    DIN PRIVATIZAREA TOATALA A ECONOMIEI NATIONALE CU PASTRAREA MAJORITATII PARTICIPATIVE:

    ar putea face rost intr-un interval de doar un an calendaristic

    – atat de la INVESTITORI NATIONALI cat si INTER_NATIONALI –

    de o suma de bani de cel putin = MINIMUM MINIMORUM:

    ECHIVALENTUL A 5 PIB-URI ANUALE, adica de:

    5 ANI * 100 MILIARDE EURO / AN = 500 MILIARDE EURO INTR-UN SINGUR AN !

    FARA NICIUN FEL DE IMPRUMUTURI EXTERNE !

  57. Adica cam tot atat cat i-a trebuit Greciei ca sa se imprumute extern (de) la banci supra_statale, pentru a fi „salvata” !

  58. Traiasca Francois Hollande:

    AL DOILEA PRESEDINTE SOCIALIST – capitalist de masa – DIN LUME, DUPA BARACK OBAMA !

  59. JOS DICTATURA FRANCMASONICA INTER_NATIONALA care:

    A_SEREVESTE = SUPUNE MASELE = POPULATIA:

    1) atat in OLIGARHIA COMUNISTA;

    2) cat si in OLIGARHIA CAPITALISTA !

  60. DEMNITATEA UMANA TREBUIE RE_DATA PRIN IMPROPRIETARIREA IN MASA A POPARELOR

    – si NU PRIN IMPROPRIETARIREA EXCLUSIVA = IN GRUP DE INITIATI –

    cu:

    BOGATIILE NATIONALE = AVEREA COMUNA = COLECTIVA !

  61. Lumea intreaga trebuie sa urmeze:

    MODELUL ARGENTINIAN SI VENEZUELEAN DE PRIVATIZARE care:

    INTERZICE CONCENTRAREA AVERII COMUNE = BOGATIILOR NATIONALE INTR-O SINGURA MANA, indiferent ca:

    1) e vorba de MANA STATULUI;

    2) si/sau e vorba de MANA PRIVATULUI,

    astfel incat:

    PROFITURILE REALIZATE DIN EXPLOATAREA RESURSELOR – materiale si umane – DINTR-O TARA, SA NU SE MAI ACUMULEZE NICIODATA:

    DOAR LA UN GRUP RESTRANS DE INDIVIZI !

  62. ….. doar in curtile „baietilor destepti” !

  63. Guvernul Romaniei ar trebui s-o invite urgent intr-o VIZITA OFICIALA DE LUCRU – de colaborare – pe doamna presedinte al Argentinei:

    Cristina Fernandez !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cristina_Fern%C3%A1ndez_de_Kirchner

  64. Daca taierile de pensii si salarii, realizate in anii anteriori, ar fi avut un rol pozitiv in economie, reintregirea acestora nu ar trebui negociata, la ora actuala, cu camatarii.

  65. Cristian,

    Sigur ca taierile de salarii si pensii au amplificat dezastrul financiar din economie, dar:

    1) pentru ca aceste taieri au reprezentat O GARANTIE DE RESTITUIRE – care functioneaza efectiv ca UN DEPOZIT COLATERAL CONSTITUIT LA BANCA – acordata in favoarea camatarilor pentru eliberarea imprumuturilor;

    2) acum trebuie obtinut acceptul camatarilor, de = pentru SCHIMBAREA COLATERALULUI !

    • Cristian,

      Reintregirea – restituirea salariilor si pensiilor – nu poate avea deci loc (deoarece sursa reintregirii = restituirii este blocata) pana cand camatarii nu accepta – si pana cand debitorii nu-l constituie – UN COLATERAL SIMILAR !

  66. Cristian,

    Pe niciun CAMATAR nu-l intereseaza ce urmeaza sa se intampla cu DEBITORUL, atat timp cat:

    1) camatarul isi va recupera ORICUM suma de bani imprumutata (spre exemplu: daca debitorul crapa, el se duce la banca si EXECUTA COLATERALUL);

    2) debitorul si-a „gajat/ipotecat” copiii – familia, spre a fi EXECUTATI in cazul decesului sau „im_pre_vizibil” !

  67. Cristian,

    Acum o sa ma intrebi: ” dar unde este riscul camatarului ” ?

    Iar raspunsul meu este:

    DOAR PROSTII JOACA JOCURI DE NOROC CREZAND CA FAC AFACERI !

  68. Cristian,

    Aia care, vorba proverbului: ” Pierzi, castigi, negustor te numesti „:

    1) nu sunt negustori;

    2) ci sunt:

    2.1) ori bolnavi psihic;
    2.2) ori dati dreaq` de demagogi = ipocriti = bigoti !

  69. Cristian,

    Tocmai de-aia a si zis Bogdan Dragoi ca:

    1) banii pentru reintregirea salariilor si pensiilor EXISTA (deoarece, odata prevazuti intr-un BUGET, acest lucru se intampla datorita caracterului lor DURABIL = MULTI_ANUAL):

    2) dar care sunt BLOCATI „ca colateral” – GARANTIE – constituita in favoarea FMI:

    2.1) spre a fi EXECUTATA SILIT;
    2.2) in cazul in care Romania NU-SI RESTITUIE IMPRUMUTURILE !

  70. …… si, pana cand Romania nu ofera O GARANTIE FINANCIARA ALTERNATIVA la fel de SIGURA = CERTA ca RETINERILE = TAIERILE DIN SALARII SI PENSII:

    reintregirea salariilor si pensiilor nu va putea avea loc !

  71. EURO sub 1,30 USD,

    ” …Nici nu pot nimic sa-ti spun
    Pe curand sau ramas bun
    Aparu, numai nu,
    La adio tu …. ”

  72. SOLUTIA EXISTA: Invierea FRANCULUI, cu EURO pe EURO calcand !

    Adica:

    PRO_CLAMAREA URGENTA A IN_DEPENDENTEI FRANCULUI FATA DE BANCA CENTRALA EUROPEANA = FRANCMASONICA !

    Vorba lui Mayer Amschel Rothschild, 1790:

    „Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.”

    http://www.money.ro/merkel-pregateste-contraofensiva-impotriva-lui-hollande_1220320.html

  73. NU MAI ACUZATI – aiurea – COADA = GRECIA !

    Pentru ca: PESTELE DE LA CAP = GERMANIA SE-MPUTE !

    http://www.money.ro/revista-presei-internaprc-c8prc-9bionale–euro-se-intoarce-in-zona-de-pericol_1220329.html

  74. Pentru ca daca in Franta si in Germania a ajuns sa fie RAU – adica sa te doara CAPU`- atunci in = de COADA EUROPII n-are cum sa fie altfel decat VAI si AMAR !

  75. Se vede clar ca Germania are – iarasi – o mare problema MONDIALA = GLOBALA, adica:

    1) o fi ea desteapta = super_inteligenta;

    2) dar nimeni nu poate ca sa-i cumpere produsul inteligentei cu = la pretul impus de ea !

    Asa ca n-are decat sa-si indese singura STOCURILE SUPRA_PRODUCTIEI in cur !

  76. ……… daca e prea ZGARCITA ca sa le dea de „POMANA” !

  77. Nu mai ziceti ca Grecia este o tara ne_guvernabila, in conditiile in care

    – la fel ca-n toate statele „MARGINALE = PERIFERICE” –

    1) i-ati facut praf SUVERANITATEA = IN_DEPENDENTA;

    2) LA MISTO, adica doar ca sa va aflati in treaba cu ZONA EURO si SPATIUL SCHENGEN !

  78. E pur si simplu O TAMPENIE = O INEPTIE:

    1) sa vrei sa conduci o masina;

    2) fara ca tu sa fii insa la volanul ei;

    3) si sa te mai si miri ca masina nu merge in directia dorita de tine !

  79. Hallo Frau Merkel,

    Wir haben CANCI = noch keine deutsche Offiziere – FUEHRER = FAHRER – hier !

  80. De-aia si suntem toti niste FREI_HERRI:

    1) pentru ca ne-ati lasat de izbeliste;

    2) si altcineva nici nu stie incotro trebuie sa ne conduca !

  81. Cat credeti c-o putea fi cineva chiar atata de prost incat:

    1) sa se dea de unul singur si la infinit cu capul de pereti;

    2) doar ca sa ai mata PE CINE SA „SALVEZI”, si mai apoi SA-I MAI SI EMITI NOTA DE PLATA!

  82. Voi chiar sunteti prosti – astia de la RFI – sau pe cine credeti ca pacaliti, pentru ca aici se gaseste O CONTRA_DICTIE FLAGRANTA DE IDEI, citez:

    ” … De ce toată lumea crede că austeritatea a produs şomaj când, de fapt, deceniile de politici socialiste de dinainte ne-au adus în criza actuală?

    Stânga europeană actuală ştie să vorbească, la calcule stă însă extrem de prost. Nici memoria pare că nu o ajută. A existat, nu cu multă vreme în urmă, un cancelar german socialdemocrat pe numele său Gerhard Schroeder. A avut viziune şi a impus cele mai dure reforme din istoria recentă a Germaniei. Şi unde e ţara acum? Cine are cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimele decenii? … „

  83. Iar CONTRA_DICTIA DE IDEI consta tocmai in faptul ca:

    Gerhard Schroeder a fost un socialdemocrat pana-npula, adica: A FOST UN DICTATOR MASCAT !

  84. Daca AUSTERITATEA ar fi atins in ziua de astazi O CULME A „SUCCESURILOR” asta nu inseamna insa nimic altceva decat faptul ca:

    Gerhard Schroeder a fost doar un socialdemocrat pana-npula, adica: A FOST UN DICTATOR MASCAT …. in GLASNOSTIST si PERESTROIKIST !

  85. Si Germania sa nu indrazneasca sa se mai laude cu CEL MAI REDUS SOMAJ DIN LUME pentru ca:

    1) el nu este O OCUPATIE LIBERA;

    2) ci este doar MUNCA FORTATA = CU DE-A SILA ……… imprejurarilor politice in care, IN TOATE CELELALTE PARTI ALE EUROPEI:

    2.1) pentru a elimina CONCURENTA EXTERNA;
    2.2) nu faci nicio investitie, deci nici nu oferi locuri de munca;

    2.3) astfel incat SCLAVII SA STEA PERMANENT LA COADA LA ARBEIRSAMT, PENTRU CA VOI – nemtii – SA PUTETI REDUCE CONTINUU COSTUL – „intern” – AL FORTEI DE MUNCA !

  86. Arbeitsamt nu Arbeirsamt !

  87. Asa ca VOI NEMTII sa va duceti dreaq` mai repede DIN ISTORIE:

    cu toata COMPETITIVITATEA – constrangerea = silirea – FORTEI DE MUNCA cu tot !

  88. VIVE LA FRANCE !

    VIVE FRANCOIS HOLLANDE !

  89. TRAIASCA O VESNICIE = ETERNITATE COLONIZATORII

    – ADEVARATII INVESTITORI –

    FRANCEZI, pentru ca (la fel cum au procedat in Romania la Dacia Pitesti):

    DOAR EI CREEAZA LOCURI DE MUNCA

    – adica EXPORTA CIVILIZATIE –

    IN TARILE OCUPATE IN MOD PASNIC !

  90. Doar extrema dreapta din Germania si Franta este cea care:

    A IMPORTAT CEEA CE ASTAZI DENUMESTE GUNOAIE UMANE,

    PENTRU A LE OBLIGA CA SA MUNCEASCA PE SALARII DE MIZERIE (cica „competitive”),

    dar tot ea EXTREMA DREAPTA

    -dand astfel dovada de O DEMAGOGIE = IPOCRIZIE = BI_GOTISM CRASE = FARA LIMITE-

    acuza STANGA – singura forta sociala cu adevarat democratica – de:

    POPULISM !

  91. Bravo lor COLONISTILOR FRANCEZI, pentru ca:

    SUNT SINGURII EUROPENI CARE STIU SA FACA INVESTITII = PLASAMENTE EXTERNE DE LUNGA DURATA = ONESTE care:

    SA LE FURNIZEZE IN CALITATE DE FINANTATORI RETURN-uri GARANTATE !

  92. Domnule Francois Hollande,

    Pentru reteta de succes economico-social – la fel ca Grecia cu Drahma – n-ai nevoie decat::

    1) de renuntarea FULGERATOARE la EURO;

    2) si de renasterea INSTANTANEE a FRANCULUI FRANCEZ !

  93. Domnule Francois Hollande,

    Pentru reteta de succes economico-social – la fel ca Grecia cu Drahma – n-ai nevoie decat::

    1) de renuntarea FULGERATOARE la EURO, adica de abandonarea CRESTERII GRADULUI DE IN_DATORARE A TARII FATA DE BANCA CENTRALA EUROPEANA;

    2) si de renasterea INSTANTANEE a FRANCULUI FRANCEZ, adica de adoptarea CREDITARII IEFTINE A ECONOMIEI FRANCEZE DE CATRE BANCA NATIONALA A FRANTEI!

  94. Domnule Francois Hollande,

    N-are sens ca sa va faceti niciun fel de PROCESE DE CONSTIINTA pentru abandonarea unei monede

    – smultan = concomitent -:

    1) scumpe = pretuite;

    2) dar si lipsita de contra_valoare,

    asa cum este moneda Euro !

  95. Daca Merkel-Germania refuza ca sa renegocieze Pactul Fiscal, atunci:

    RENUNTATI IINSTANTANEU LA MONEDA EURO !

  96. Prezenta „OCUPATIEI MASIVE” = INVAZIEI investitorilor europeni din tarile dezvoltate in tarile europene in curs de dezvoltare – si mai ales in tarile eiuropene SUB_DEZVOLTATE – a devenit IMPERIOS NECESARA !

    Altfel, Europa se va indrepta VERTIGINOS catre:

    RAZBOAIE DE IN_DEPENDENTA = SUVERANITATE ………. financiar-monetara ….. si economico-sociala !

  97. DEFICITUL – artificial intretinut – DE CERERE (solvabila)

    – adica AUSTERITATEA FORTATA –

    trebuie urgent STOPAT in Europa !

    Altfel:

    1) nu doar ca ARHITECTURA SUE nu va fi in vecii vecilor creata;

    2) ci se va duce dreaqului imediat = se va prabusi TOATA S(e)CHELA peste muncitori !

  98. Ce dreaq` bei francmasonilor:

    SUE este TURNU` BABEL al Mesterelului Manole(a) (adica http://www.rightwords.ro/folclor/detalii-folclor/3415/mesterul-manole-pe-arges-in-gios-pe-un-…? )

    Respectiv:

    1) doar va prefaceti ca munciti la el ?;

    2) dar cu adevarat va doriti ca el sa nu se ridice niciodata ?

  99. De-aia va mai zice voua:

    SPECULATIVI ?

  100. http://www.viscri-info.ro/?gclid=CLG7kuT38q8CFcRF3wodsmKJXQ

    Vai ce ne mai laudam !!!!! E zona f. frumoasa.
    Daca nu-si cumpara Printul casa acolo… pe nimic pt. EL…
    nu iesea cu nimic in evidenta acest sat.
    Ne vor cumpara strainii,pt ca banii nostri nu au valoare.
    Pt. ei, 15.000 de Euro reprezinta o suma infima.
    Meritam sa fim slugile lor!
    Chiar daca ne vor cumpara toata tara,noi ne vom duce traiul tot f. greu.
    Vom munci la fel si vom fi platiti cu f. putini bani,
    cam cit sa-si cumpere copii strainilor o ciocolata.
    Mai degraba meritam sa fim compatimiti,nu sa ne laudam!
    Daca o ducem asa de bine,de ce au plecat toti sa culeaga capsune,
    portocale,sa ingrijeasca batrinii,desi au diplome si masterate.
    Strainii nu au atitea studii ca ai nostri.

    Sofi si Doina,

    Nu toti strainii sunt vinovati de DIS_CREDITAREA – de sub_evaluarea – POPORULUI ROMAN !

    Cei mai vinovati de asta sunt – asa cum au fost in toata ISTORIA ROMANIEI – BARONII – „nobilii” – LOCALI !

    Ei vor ca sa aibe SCLAVI, si cum nu sunt apti = in stare ca sa aibe SCLAVI STRAINI, atunci:

    ISI BAT JOC DE SUPUSII LOR = DE CO_NATIONALI !

    Iar de admis, ii admit doar pe strainii care:

    RESPECTA „OBICEIUL” – traditia – LOCULUI !

    Adica ii sprijina pe STAPANI sa-si CONTROLEZE SUPUSII, si nicidecum nu-i sprijina pe supusi pentru EMANCIPARE !

    De-aia era si Mihai Eminescu (si insusi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, precum si Regimul Ceausescu) suparat – foc si para – pe BOIERMEA = CHIABURIMEA – parvenitii – DIN ROMANAI !

  101. Bate vantu` frunza-n dunga,
    Leul nu poa`sa mi-l smulga,

    Pusculita n-are cuie
    …….
    Ci fermoar !

    http://www.money.ro/adrian-vasilescu-bnr–nu-exista-nicio-sansa-sa-avem-un-curs-stabil_1220508.html

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.