Negocierile cu FMI s-au incheiat: majorare a salariilor de 8% si restituire a banilor catre pensionari


Dupa 2 zile maraton de negocieri, misiunea fondului monetar international si partea romana, reprezentata de ministrul desemnat al finantelor, Florin Georgescu, au ajuns la urmatoarele concluzii:

* salariile bugetarilor vor fi majorate cu 8%, incepand cu 1 iunie

* tot de la 1 iunie, pensionarii vor fi beneficarii restituirii sumelor retinute nelegal drept contributii de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit agentiei MEDIAFAX, FMI si C0misia Europeana au acceptat cele 2 propuneri ale partii romane.

”Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor macroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii”, a declarat Florin Georgescu.

In ce conditii: s-a renegociat deficitul bugetar.

”Ca efect al caracterului ferm al politicilor economice si structurale, sectoriale cuprinse in acord, s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si deasemenea respectand angajamentele cu Fondul Monetar International”, a mai spus Florin Georgescu.

Ce inseamna asta: o confirmare a faptului ca nu existau bani alocati pentru majorarea de salarii si restituirea sumelor retinute nelegal din pensii. Prin urmare, majorarea salariilor si restituirea se va face prin majorarea deficitului bugetar, dinspre tinta agreata de 1,9%, proababil spre 2,7% in termeni cash si circa 3% in termeni de angajamente de cheltuieli (ESA). In acest fel, Romania respecta simultan mai multe conditii, despre care am mai scris in precedentul articol (Se indreapta Romania spre normalitate?)

a) deficitul bugetar pentru anul 2012 va fi mai mic decat cel din anul 2011 (4,2% in 2011, circa 3% in 2012)

b) Romania respecta criteriul deficitului european, de maximum 3% simultan si

c) dorinta FMI ca tara noastra sa aibe o perna de cash (buffer) de circa 4 luni de finantare, la care nu se va umbla. Aceasta este in fapt o centura de siguranta pentru fond (care are de primit anul acesta si anul urmator circa 6 miliarde de Euro de la Romania)

Efecte:

Avand in vedere ca suma retinuta lunar de la pensionari (abuziv) se cifra la crica 135 de milioane de lei (30 de milioane de Euro) si vorbim despre o perioada de 24 de luni ca efect (16 luni bani retinuti nelegal) si 8 luni bani noi care vor trebui ordonantati ca si cheltuieli, vorbim de o suma suplimentara de circa 720 de milioane de Euro) bani directionati spre pensionari. Asta inseamna circa 0,5-0,6% din PIB

Daca majorarea salariilor cu 16% ar fi presupus un efort bugetar de 1,5 miliarde de lei, majorarea intr-o prima faza cu 8% ar presupune un efort de circa 750 de milioane de lei (170 de milioane de Euro), adica circa 0,15% din PIB

In total cele 2 masuri ar cumula pana la finalul anului un plus de cheltuiala de circa 0,7% din PIB. Avand in vedere deficitul de la care au pornit negocierile (1,9%), cele 0,7 puncte procentuale vor conduce la un deficit cvasi-acceptat de circa 2,6% – 2,7% din PIB. Adica un nivel cvasi-acceptat si de FMI si de Comisia Europeana (din motivele expuse mai sus: e mai mic decat anteriorul si se situeaza sub nivelul de 3%).

Si inca ceva: Pana in decembrie anul trecut, Romania previziona o crestere economica de circa 3,5% cu un deficit de circa 2,5%. In mod suspect, ciudat, cu putine ratiuni economice, reducerea prognozei de crestere, care ar fi trebuit sa antreneze o majorare a deficitului bugetar spre 3%, a fost insotita bizar de reducerea prognozei de deficit (spre 1,9%). Am glumit atunci si am spus ca poate finantistii tarii au gresit atunci semnul (de neacceptat). Prin urmare, aceasta renegociere a deficitului nu reprezinta decat un pas normal de reactualizare a datelor economice in urma unei prognoze mai reduse de crestere. In plus, nici FMI nici Comisia Europeana nu urmaresc taierea puterii de cumparare a populatiei, prin urmare nici chiar dansii nu ar fi trebuit sa aiba vreo obiectie in privinta masurilor reparatorii.

In privinta majorarii salariilor bugetarilor, consider ca actuala varianta aleasa, de majorare in 2 pasi este cea optima, in sensul refacerii puterii de cumparare pierdute in 2011 si 2012 (in fapt reprezinta o actualizare cu rata inflatiei). Ea nu adreseaza reducerea puterii de cumparare pierdute in 2010 si nici nu ar fi bine, in opinia mea, o refacere in bloc intr-o asemenea dimensiune (16%) care ar reprezenta in fapt o ratare a unei sanse de reasezare a politicii salariale pe baze mai corecte.

In final, nu pot sa nu remarc doua lucruri:

a) o atitudine mult mai potrivita de negociere a actualei echipe a statului roman

b) Faptul ca domnul Traian Basescu i-a chemat pe ministrii vechiului cabinet la dansul in ziua de sambata, sub pretextul cunoasterii elementelor de negociere cu echipa FMI pe care o va intalni duminica. In fapt, vizita de duminica va reprezenta pentru prima oara ceea ce ar fi trebuit sa reprezinta din 2009 si pana acum: o vizita de curtoazie a delegatiei Fondului la finalul negocierilor, facute de cei inditruiti si nu impuse falimentar de domnul Basescu.

c) Am totusi o anumita teama, cunoscandu-l pe domnul Basescu: cand dansul spune ca ar fi o catastrofa ca guvernul format de premierul desemnat Ponta sa cada in Parlament, nu stiu de ce am senzatia ca dansul fitileste ceva la treaba asta. Vom vedea cu exactitate votul de luni din Parlament si rezultatul fitilelor. Varianta optima ar fi ca domnul Basescu sa fi revenit la atributiile constitutionale si sa nu filiteasca vreun nou guvern in perspectiva in care s-ar fi ocupat personal de surprize ”catastrofale” gen caderea guvernului propus de Victor Ponta si o repropunere a unui nou guvern pus pe fapte… cum a fost guvernul Ungureanu.

Pentru revenirea nominala la salariile din luna iunie 2010, ar fi necesara o majorare ulterioara de 5,2% , care sa o urmeze pe cea de 8% propusa pentru luna iunie.

Spre exemplu, daca un salariat obtinea 100 de lei in iunie 2010, salariul sau a fost redus, in urma taierii de 25% pana la 75 de lei. Cu majorarea de 17,5% de la 1 ianuarie 2011, salariul a urcat la 88,12 lei. Prin majorarea de 8% din iunie 2012, salariul ar urca la 95 de lei. Ar mai fi necesara o majorare de doar 5,2% (intr-o noua etapa), pentru revenirea nominala la suta de lei din luna iunie 2010.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

35 de răspunsuri

  1. Radu,

    Daca maine nu castiga Francois Hollande presedintia in Franta, Luni parlamentul din Romania:

    1) nu valodeaza guvernul Ponta;

    2) iar re_negocierea cu FMI a deficitului, pica.

  2. Radu,

    Si acum am o intrebare pentru tine, avand in vedere comentariile mele de ieri, cu privire la „DEPOZITUL COLATERAL” = GARANTIA pentru FMI:

    1) daca FMI-ul ar fi renuntat la BUFFER-ul de 4 luni de finantare = la COLATERAL = la DEPOZIT ??????

    2) :nu-i asa ca deficitul n-ar mai fi avut nevoie de nicio majorare ???????

    3) inu credeti ca visati toti crestere economica in Romania in 2012 (cand in primul trimestru erati deja in RECESIUNE, iar in al doilea trimestru ati uitat complet de CRIZA deoarece erati BETI MANGA DE PUTERE) si ca deficitul majorat o sa-l acoperiti iar CU IMPRUMUTURI ????

    • Doru, buffer-ul nu are legatura cu deficitul. El este ca un credit angajat in avans. Daca tu obtii un credit de 10.000 de Euro, dar nu ”tragi” din el (desi ai nostri au tras, adica platesc dobanzi), asta nu inseamna ca tu ai venituri de 10.000 de Euro (suplimentare). Deficitul se refera la rezultatele operationale. Nu ar fi fost nevoie de majorarea deficitului daca, spre exemplu, se taiau cheltuieli de 0,7% din PIB de la capitolul bunuri si servicii (doar ca un guvern doar desemnat nu poate face asta inca).

      • Radu,

        Daca nu trag nimic din credit inseamna ca am venituri suplimentare !

        Ca daca n-aveam trageam, nu?

  3. Asigurati-va ca Francois Hollande castiga maine alegerile din Franta, pentru ca altfel

    – daca dreapta ramane la putere in Europa –

    riscati ca sa va „ciuruiasca” Basescu in Parlament, toate variantele de guvern ale USL !

  4. Radu,

    Ca sa nu mai spun ca:

    1) degeaba accepta FMI majorarea deficitului;

    2) daca UE – prin pactul fiscal la care Romania este parte – a schimbat tinta de la 3% la 0%, adica: FARA DEFICIT = AUSTERITATE TOTALA !

    • Daca nu trag din creditul asta… inseamna ca acopar plusul de deficit din alte credite. Precizarea cu pactul fiscal e corecta, doar ca 1: nu cred ca ramane in vigoare daca vine Hollande si 2: Romania nu trebuie sa adere imediat la el.

  5. La o privire de bun-simtz, Georgescu a negociat destul de bine. Si daca marea mai tare salariile… se ajungea in inflatie. Pana si banii pensionarilor (recunosc cinismul acestei ziceri) n-ar trebui dati din prima, ci mai esalonat; altfel nu se aleg cu nimic; inflatia sta dupa colt.

  6. Base a bagat fitile la greu – a fost stare de agitatie la sevicii pentru „reevaluarile” transfugilor. Eu zic ca guvernul Ponta a pornit cu dreptul cu exeptia cucoanei aleia de la invatamant cu CV corectat in Photoshop .

  7. La fel ca in politica:

    1) vorbesti frumos (exceptional chiar) pana cand convingi poporul sa te aleaga lider;
    2) dar dupa ce te-a ales, te comporti altfel decat ai vorbit.

    http://www.money.ro/nu-privatizaprc-c8prc-9bi-oricum_1220052.html

    Domnu` Daianu,

    Din ce spuneti Dvs. inteleg ca instigati la PASTRAREA UNEI ADMINISTRAI MILITARISTE = POLITIENESTI a trebilor tarii, uitand insa ca la conducerea:

    1) atat a MILITARILOR;

    2) cat si a POLITISTILOR,

    sunt de-alde PRISTANDA si GARCEA !

    http://www.referat.ro/referate/Caracterizarea_lui_Pristanda_3265.html

  8. Oameni buni,

    Ponta e si el omul francmasonilor – SISTEMULUI = „MATRIXULUI” – la fel ca Basescu, si Georgescu, si Antoescu, si Daianu, si TOTI !

    Ei nu stiu nici macar sa-si IMAGINEZE ce-i aia SA REPARE O NE_DREPTATE, deoarece:

    EI NU CRED CA AU COMIS VREODATA NE_DREPTATI !

    Asa cum de altfel crede: ORICE DICTATOR !

  9. The Matrix Reborn 3D – OFFICIAL TRAILER 2012 [HD]

  10. Mamah,

    Abia acum am vazut o declaratie ANTI_SISTEM = ANTI_MATRIX = ANTI ELITA FINANCIARA MONDIALA a lui Francois Hollande.

    Daca totusi va mai castiga el alegerile – adica in ciuda declaratiei sale impotriva SISTEMULUI FINANCIAR GLOBAL – inclin sa cred ca ulterior va proceda la fel ca VANDUTUL = ca IUDA Traian Basescu, adica:

    VA FRANA BRUSC SI VA VIRA PE LOC, DE LA STANGA LA DREAPTA !

    La fel cum va face si CO_PILOTUIL lui Florin – DUDU – Georgescu: Victor Ponta !

  11. Ca sa nu fie „apa de ploaie” aceasta asa-zisa revenire, trebuie calculat cati litri de benzina cumpara cu 100 de lei, in iunie 2010, un „beneficiar” de taiere si cati litri va putea cumpara acum cu cei 95 de lei, rezultati dupa asa-zisa revenire.

    Eu cred ca din ce in ce mai putini oameni din tara asta se mai imbata cu apa rece si au inceput sa inteleaga, din practica, ca in perioadele de criza, scaderea nivelului de trai devanseaza rata oficiala a inflatiei.

    O discutie completa pe aceasta tema nu ar trebui sa se rezume doar la cifre ci va trebui sa ia in calcul ce am zis mai sus: ce cantitate de bunuri si servicii cumpara un om cu 100 de lei in 2010 si ce mai poate cumpara acum cu aceiasi bani.

  12. N-am auzit nimic, in programul de guvernare Ponta, despre reducerea dependentei de camatarii financiari si asasinii economici ai FMI. Din contra… numai declaratii de bine si de continuitate.
    Daca rolul FMI este doar sa ne asigure bani de mancare (salarii si pensii) luna de luna, in mod sigur, nu suntem pe calea cea buna. Rostul unui nou guvern este sa gaseasca solutii de autofinantare nu de solicitare de noi imprumuturi.

    • Cristian,

      Cand ai mai vazut tu in anii postrevolutionari, autofinantare la vreun guvern roman ?

      Tu crezi ca e careva atat de prost, ca sa consume din banii lui ?

  13. Radu,

    Deci pana la urma a fost cum ati pre_zis voi: tu cu Basescu, si anume:

    1) orice crestere a deficitului nu intra la categoria performanta, ci intra la categoria „succesuri”;

    2) reintregirile vor fi facute DIN ALTE TAIERI – adica FARA CRESTEREA DEFICITULUI – ori nu vor fi facute acum, ci la urmatorul bubble, adica cel mai devreme peste vreo 5 ani.

  14. Norocul nostru cu alegerea lui Francois Hollande, ca dreapta a luat-o peste bot.

    Asta inseamna ca pactul fiscal european semnat, este anulat in vederea renegocierilor, si poate chiar si abandonat.

    Guvernul Ponta are astfel sanse maxime ca sa fie votat luni de parlament, precum si noul acord cu FMi de majorare a deficitului.

    http://ro.stiri.yahoo.com/nicolas-sarkozy-pre%C5%9Fedintele-juc%C4%83tor-iese-din-scen%C4%83-180831746.html

  15. Ponta nu poate ataca frontal FMI caci leul s-ar prabusi imediat la fel cum a fost in cazul Ungariei la tafnele lui Orban care atacand FMI s-a intors in genunchi la negocieri dupa ce forintul o luase la vale .

    Ar fi putut daca nu aveam aceste imprumuturi electorale luate de Basescu si ai lui din 2009 timp de 3 ani in care au falimentat economia incepand cu forfetarul Pogea – alt hlizit care ar trebui tras pe roata . L

    a datoriile tarii si cu economia pe butuci independenta financiara poate fi mimata cateva zile dar adevarul dezastrului porocaliu ar iesi la iveala . O economie se reface lent si daca e condusa de oameni priceputi si mai ales cinstiti .

    Alegerea din pacate ramane intre 2 poli de putere : Basescu si Anti- Basescu adica 50%+1 adica USL . Da USL e naspa da Base e naspa la patrat .

  16. Cei 5 miliarde de euro de la trezorerie, sunt; ACTIVE FANTOMA = NE_CORPORALE (Godwillu` care tine „ciocu` mic” la CDS) !

  17. …….. ori „rezerva latenta” !

  18. Radu,

    Sunt foarte curios ce-o sa spuneti voi jurnalistii economico-financiari, atunci cand guvernul Ponta:

    1) va anula cota unica;
    2) si va reinstaura impozitarea progresiva a salariilor ?

    Politica care – prin egalizarea fortata a salariilor – numai creatoare de locuri de munca nu cred ca este !

    Ca sa nu mai spun, ca ar putea reinstaura evitarea supra_impozitarii prin: PLATA MUNCII LA NEGRU !

  19. Radu,

    Poate ca ar fi mai onest din partea guvernarii = autoritatilor statului:

    1) sa lase cota unica;

    2) si sa reduca – poate chiar pana la anularea acestora – contributiile la asigurari sociale precum: somaj, sanatate, pensie, aferente SALARIILOR SUB UN ANUMIT PLAFON ;

    3) prin cresterea acestor contributii aferente SALARIILOR PESTE UN ANUMIT PLAFON !

  20. Radu,

    Pentru ca, decat ca banii rezultati dintr-o impozitare sa se duca aiurea-n buget, mai bine ca:

    CRESTEREA CONTRIBUTIILOR SOCIALE ALE CELOR CU SALARII MARI:

    SA MEARGA DIRECT LA REDUCEREA DEFICITELOR STRUCTURALE !

  21. Radu,

    Macar tu intelegi aceasta POLTICIA:

    1) ca decat sa moara si capra vecinului ????;

    2) e mai bine ca vecinul sa poata sa creasca doua ????

  22. Radu,

    Ca sa nu mai spun ca: DACA VA CONTINUA O POLITICA A TAIERILOR:

    1) guvernul Ponta;

    2) nu va fi mai bun decat guvernul Boc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: