Noua recesiune care a fost si nu mai este. Sau mai este?


Este oficial si supraoficial: Romania a reintrat in recesiune undeva in luna octombrie a anului 2011, iar la 31 martie 2012, era tot acolo. Asa se face ca am avut 2 trimestre consecutive de scadere economica fata de precedentele trimestre: vorbim despre octombrie – decembrie 2011 (in scadere cu 0,2% fata de trimestrul III 2011 – detalii AICI)  si despre ianuarie-martie 2012 (in scadere cu 0,1% fata de trimestrul IV al anului 2011 – detalii AICI)

Stiti ceva? Nu ma mira. Am scris despre sta aici, in octombrie 2011: https://soviani.com/2011/10/12/suntem-in-recesiune-din-nou/

Alte lucruri ma mira: in principal faptul ca, o scadere de doar 0,1% este motivata statistic de trei chestiuni: economia Romaniei a crescut pe baza de agricultura, zootehnie si peste (+4,2%) pe de-o parte. Pe de alta parte, Vlad Muscalu, economistul senior al ING Bank Romania, mi-a spus, la The Money Show ca, daca economia nu ar fi produs stocuri semnifcative (sau raportat) in trimestrul I, iar statistica nu ar fi raportat discrepante statistice (un fel de erori si emisiuni), caderea economica in T1 ar fi fost de 0,7% si nu numai de 0,1%.

Aceste 2-3 argumente anuleaza optimismul celor care vad partea plina a paharului (totusi economia a crescut in ianuarie-martie 2012 fata de ianuarie-martie 2011 cu 0,3%). Cresterea nu este nici substantiala, nici de durata, nici generatoare de venituri semnificative. Fara discrepante statistice si stocuri, evolutia ar fi fost negativa si fata de primul trimestru al anului trecut.

De altfel, fata de acea perioada, mai multe ramuri au inregistrat regres semnificativ: administratia publica, asigurarile sociale si de sanatate, si asistenta sociala, au inregistrat un recul de -5,8% fata de primele 3 luni ale anului trecut. Industria a scazut cu 0,4%. Tranzactiile imobiliare au scazut cu 1% iar constructiile cu 1,2%. Peste asta, exporturile au scazut cu 2,9% iar importurile (mai mari), cu 1,2%. Adica deficitul de balanta comerciala s-a accentuat pe fondul unei sub-performante a exporturilor.

Asta este poza. Vestea rea este ca economia Romaniei se balaceste prin stagnare. Noile prognoze de crestere variaza intre 0,5% (Raiffeisen Bank), 0,8% (ING Bank) si peste 1% (guvernul Romaniei – mai degraba un deziderat). O economie care plateste 3% din PIB doar dobanzi pentru finantarea datoriei publice si creste subunitar, se indreapta catre prapastie. Nici vorba de stabilizare, ci amanare a dezndamantului.

Si poate, cel mai important este urmatorul aspect: in urma cu 9 luni, bugetul era construit pe o crestere economica de 3,5% si un deficit bugetar de 2,7%. La finalul lui 2011, prognoza de crestere economica coboara la 2,5% si, paradoxal, deficitul bugetar in loc sa fie revizuit in sus (mai putin avant economica genereaza minus de venituri fata de prognoza originala), deficitul este revizuit in jos, la 1,9%. ABERANT.

In cele din urma, luna trecuta, cresterea economica a fost revizuita spre 1,7%, in PINar deficitul revizuit in sus (asa cum e si normal), spre 2,3% din PIB. Acum, cresterea economica este vazuta undeva la 1%.

Prin urmare, de la 3,5% la 1% avem o diferenta de 2,5 puncte procentuale – crestere economica care nu va mai fi.  Non-tehnic, astea inseamna un minus de venituri la buget (fata de varianta intiala) de circa un miliard de Euro. Fata de cea mai recenta varianta, de circa 300 de milioane de Euro. Ce se va pune in loc?

Pe de-o parte, deficit. Categoric incetinirea economiei va conduce spre un deficit de 3% din PIB. Pe de alta parte… hmmm… pe de alta parte fie inflatie fie alte taxe mai transparente. Sau, in cel mai bun caz, o taiere a cheltuielilor aiuristice de prin buget. Salut cu bucurie demersul ministerului de finante de a limita drastic incheierea de contracte de asistenta juridica pentru institutiile publice care au propriile departamente juridice. Detalii AICI:

Si inca ceva:  Imi poate spune cineva cum este posibil ca un ministru de finante (Bogdan Dragoi) sa sustina in aprilie 2012, ca economia in trimestrul care tocmai se incheiase (T1 2012) si pe care il pastorise ca ministru de finante, sa faca o prognoza de 1,5% crestere si in fapt ea sa fie aproape zero (0,3%) si aia trasa de par prin erori, omisiuni si stocuri? Si cum este posibil ca acest ministru sa fi luat o decizie extrem de proasta (de a imprumuta statul roman in dolari, in conditiile perspectivelor de intarire a dolarului) si sa sa nu raspunda in niciun fel? Pardon, cred ca raspunde. Raspunde la comanda si raspunde cand il cheama domnul Presedinte. Pentru ca, acum, acest eronant fost ministru de finante, a ajuns consilier al Presedintelui… ce ma mira este faptul ca domnul Presedinte are ghinion constant la calitatea celor care il sfatuiesc… dar, in fapt, nu ii pasa.

Realitatea este urmatoarea: economia Romaniei a scazut, acum stagneaza si va mai stagna ceva timp. Cand nu ai crestere economica nici cat sa iti platesti dobanzile, debusezi in datorie publica. Adica reteta cea mai sigura pentru taxe si impozite mai mari in viitor. Si pentru sugrumare a economiei.

Asta se cheama stabilizarea economiei?Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , , , ,

92 de răspunsuri

 1. Este evident ca fara reforme structurale reale, Romania nu o sa iasa din criza .
  Ultima intrebare fu retorica, sau va asteptati sa intre Dragoi sau altul de teapa lui ca sa va raspunda ?!

 2. Cred ca ne jucam prea mult cu niste cifre mici. Subscriu si eu la ideea ca fara masuri reale de creare de noi locuri de munca, de noi intreprinderi, nu o sa putem ajusta in fiecare an cifrele doar pe baza agriculturii (si asta doar daca da Dzeu ploaie).

  Starea economiei se vede deosebit de abrupt in buzunarele romanilor care sunt nesimtzit de saraci pentru o tara membra UE, la 5 ani de la aderare. Cursul de schimb loveste puternic in cei ce au rate de plata. La acesta se adauga cumulativ pretul exagerat la combustibili si la 80% din alimentele de baza. TVA-ul este setat la cer… Te crucesti cand te duci in hipermaket sa iei mancare si te uiti cat e numai TVA-ul din bonul de alimente.

  Colac peste pupaza Romania si-a asumat din proprie initiativa pactul fiscal cu UE, care e o chestie cool dar nu pentru o economie inapoiata care are nevoie de investitii si cheltuieli sociale pe toate fronturile cum e Romania.

  Cred ca, dupa campania electorala din toamna se va umbla din nou la taxe si impozite sa se carpeasca bugetul, fapt care va duce la o noua incetinire a economiei. Vin scadentele la FMI. Experimentul oricum a esuat. Nicaieri in teoria si practica economica nu s=a auzit ca o tara sa treaca direct din austeritate pe crestere economica durabila, in conditiile in care creditarea economiei e moarta.

 3. Si? Toata Europa fierbe, altii au probleme mai mari, tari care inainte de criza erau modele pentru noi, acum stau dupa bailouturi. Nu se stie ce-o sa fie cu euro, cu UE…deci? Stagnam, si? Propune tu masuri ca asa de negat orice si tot ce se face e usor. Dar vino cu propuneri aplicabile, nu cu teorii monetariste sau scoli austriece din carti cum fac toti ca e trendy. Tot cu structura asta bugetara si economica sau chiar mai dezechilibrata am avut +8% crestere in cele 15 min ale noastre de glorie (cand cresteau toti si cu care n-am stiut ce sa facem dar asta nu trebuie spus ca dom’ profesor Tariceanu e liberal deci…) si cu o agricultura norocoasa putem mai mult. Plus ca am incredere in colegul Isar care va aduce investitori de n-o sa mai incapa pe Otopeni 😀

 4. Deci , uuro nu va fi 5 lei pana la 1 ianuarie 2013.La fel si dolarul :).Dupa aceea vine potopul :).Halal elite…Asta meritam.

 5. Era pe cand nu s-a zarit,azi o vedem si nu e…. De la Eminescu pt Min de finante…Fara numar…

 6. Grasutule,

  In locul tau, eu l-as ruga pe Radu sa faca O INTER_PELARE PUBLICA la Mugur Isarescu – dar si la Mario Draga de la ECB – daca:

  1) BANCA CENTRALA („coimea”) MAI E IN_DEPENDENTA (de stat = de public) ????

  2) SAU A DEVENIT DEPENDENTA = LA MANA – de mila – „PULIMII” ????

  Altfel, vorbim si p-aci tot ca sa n-adormim definitiv !

 7. Grasutule,

  Ce nu era presa financiara profesionista, dar macar parea interesanta, ca erao aparitie noua, dar acum: APARITIA A EXPIRAT = S-A BASIT !

  Cu exceptia articolelor lui Radu, rar mai gasesti sa citesti ceva REAL = ADEVARAT !

  Toti bolnavii psihic – inconstientii emotional – au ajuns ca sa-si dea cu opinia – financiar-bancara – in public, desi activitatea asta a ramas IN MOD EVIDENT apanajul EXCLUSIVISTILOR = UNOR ELITE INITIATE = SERVICII SECRETE !

 8. Grasutule,

  Economia Romaniei n-a cazut din cauza lui Tariceanu, ci datorita lui Isarescu, deoarece Isarescu:

  1) a momit investitorii straini ca sa intre;

  2) dar tocmai cand sa-i momeasca ca sa nu iasa: A RAMAS FARA MOMEALA;

  3) si cine stie cand dreaq` om mai gasi alti prosti care sa ne ajute sa ne furam singuri caciula ?

 9. In echipa lui Negritoiu se mai afla si Maestrul Ilie Serbanescu care:

  A SI ARGUMENTAT = FUNDA_MENTAT STIINTIFIC – economico-social – DIN CE MOTIV CURSUL VALUTAR AL LEULUI:

  1) VA FI DRASTIC AJUSTAT = DEPRECIAT;
  2) PE TERMEN MEDIU PANA LA LUNG !

  http://www.money.ro/va-ajunge-euro-la-5-lei-voi-ce-credeti–-georgescu-isarescu-vs-negritoiu_1222168.html

 10. In echipa lui Negritoiu, pe langa Maestrul Ilie Serbanescu, se mai situeaza Radu Soviani, Mircea Badea …. si cu voia mneaastra, ultimul pe lista Dorel Stoenescu !

 11. Singurul lucru pe care eu il doresc conationalilor mei romani este:

  CA EI SA RETRAIASCA CAT MAI URGENT ACESTE VREMURI = EPOCI:

  Seabiscuit-Trailer 1

 12. Mai oameni buni,

  1) voi nici macar acum nu pricepeti maniera SUBLIM_INALA in care masonii va avertizeaza = pre_vin asupra VIITORULUI ????

  2) ci – in loc ca sa cititi printre randuri – voi cititi numai SUPERFICIAL, adica ramaneti cu ochii doar la SPECTACOL = SHOW, insa uitati intotdeauna ESENTIALUL = CONTINUTUL, dar mai ales:

  INTRIGA = ACTUL GENERATOR ????

 13. Maestrul Ilie Serbanescu este singura persoana INITIATA care v-a dez_valuit = re_velat faptul ca:

  1) MAREA DEPRESIUNE DIN AMERICA:

  2) S-A PRODUS DIN CAUZA AMBITIILOR IMPERIALISTE (formarea SUE) ALE CELUI DE-AL TREILEA REICH;

  3) SI A PUTUT LUA SFARSIT DOAR PRINTR-UN RAZBOI MONDIAL ???????

 14. Germania spera sa ingenuncheze economico-social lumea – in special America – cu ajutorul = CONTROLUL:

  1) EURO;

  2) si al AUSTERITATII FINANCIARE GLOBALE = MONDIALE !

  Razboiul mondial = global actual a inceput prin CIOCNIRI intre politicile:

  1) FED_ului;

  si

  2) BCE_ului !

  Si va sfarsi din pacate, printr-un: CONFLICT MONDIAL = GLOBAL ARMAT !

  Popoarele europene – inclusiv Marea Britanie – vor fi inca o data SALVATE = ELIBERATE de catre America:

  1) atat din LAGARELE NAZISTE = GERMANE DE MUNCA FORTATA;

  2) cat si din GULAGURILE COMUNISTE = RUSESTI DE MUNCA SILNICA,

  cu ajutorul SCUTULUI ANTI_RACHETA !

 15. The Pursuit of Happyness Trailer

 16. Domnul Muscalu are, in teorie, dreptate, insa e bine sa ne uitam mai bine la cele doua cifre. Discrepanta statistica este intotdeauna prezenta in ajustarile sezoniere, iar marja ei este cam aceeasi. Ea este un rezultat al modelarii si poarta toate imperfectiunile modelului in sine si ale conturilor trimestriale. Stocurile, spre deosebire de alte trimestre, au avut o dinamica mai redusa. FBCF-ul e vedeta zilei, pentru ca in T1, de obicei, investitiile merg mai slab decat in T4, insa comunicatul INS pe acest subiect nu face comparatii cu T4 2011, ci cu T1. Ar fi de vazut ce s-a miscat, chiar si in termeni nominali.
  Asadar, discrepanta nu prea ai cum sa o scoti din calcule, ca un factor de scenariu What-if.

  Comparatia T/T-1 cu modelul de ajustare sezoniera are, totusi, o relevanta limitata, utila insa pentru analizele de tendinta. Comparatiile cu T-4 pastreaza, insa, toate elementele de comparabilitate, fara niciun model interpus. Sa ne amintim ca si dl Ionut Dumitru spunea la MC ca pentru el seria bruta este mai graitoare.

  Cert este insa ca economia merge de-a busilea si nimic, dar nimic nu ne indreptateste sa spunem ca lucrurile se vor imbunatati – cumva de la sine si in mod miraculos.

  Cred ca inca avem un complex „Nostradamus”. Pe la inceputul anilor ’90 inflorise folclorul prezicerilor lui Nostradamus, care ar fi spus ca romanii vor cunoaste ani de prosperitate, iar Romania va fi una din natiile de frunte ale lumii. Apai daca-i asa, sa ne asezam si sa asteptam sa se implineasca prezicerile. La fel si cu economia: nu se intampla mare lucru, dar vrem sa iesim cat mai repede din padure.

 17. Dorule,

  Eu in locul lui Soviani te-as invita in emisiune 😀 sa-ti spui toate ofurile live.

  • Grasutule,

   Nu vreau sa apar pe sticla, pentru ca nu sunt TELE_GENIC …. si nici nu-mi place FAIMA = PRESTIGIUL, asa cum ii place lui de Stephen Hawking.

   Prefer sa devin faimos postum (etern = vesnic) asa cum au devenit Isus Cristos si Mihai Eminescu !

 18. Stimate domnule Dan Ghergut,
  Si draga Radu Soviani,

  Apropos de ALBA-NEAGRA cu RECESIUNEA, respectiv de: ” Uite Recesiunea ! Nu e Recesiunea ” !

  Din pacate, „mediul academic” = „oamenii de stiinta”, nu s-au pus inca de acord

  – la nivel mondial = global = UNI_VERSAL –

  asupra ETALONULUI = STANDARDULUI privitor la DIMENSIUNEA MARIMII SPATIULUI (graficului) adica

  – la fel ca in cazul Analizei Tehnice = Astro_Grafice, caz in care JOCUL:

  1) nu se mai numeste ALBA-NEAGRA;
  2) ci se numeste X si 0;
  3) dar in esenta aceste JOCURI sunt unul si acelasi „cacat stiintific” –

  anticipatiile = pre_viziunile realizate de catre INS (Institutul National de Statistica) sunt fundamentate inca pe o PRO_GNOZA = p o CUNOASTERE IN_COMPLETA a caracterului TRINITAR al SPATIULUI, si anume:

  1) Spatiul Generic si/sau Spatiul Abstract, in care MARIMEA SPATIULUI TOTAL (potential) ESTE STRICT TEORETICA, deoarece nu se cunoaste – nu este asumata = fixata – apriori nicio DIMENSIUNE a „liniilor” si „coloanelor” care-l formeaza;

  2) Spatiul Real, deasemenea cu o MARIME TEORETICA A SPATIULUI TOTAL (virtual) insa ceva mai apropiata de Spatiul Adevarat, in care DIMENSIUNEA asumata = fixata apriori a „liniilor” si „coloanelor” care-l formeaza, nu difera una de cealalta;

  3) Spatiul Adevarat, in care MARIMEA SPATIULUI devine de utilitate PRACTICA si nu doar de utilitate TEORETICA, deoarece Grosimea „liniilor” difera de Largimea „coloanelor”.

 19. …. permiteti ca sa adaug la Spatiul Generic = Abstract urmatoarele:

  …. 1) Spatiul Generic si/sau Spatiul Abstract, in care MARIMEA SPATIULUI TOTAL (potential) ESTE STRICT TEORETICA, deoarece nu se cunoaste – nu este asumata = fixata – apriori nicio DIMENSIUNE a “liniilor” si “coloanelor” care-l formeaza …………… adica „initial” = „prim_ordial”, este asumat doar NUMARUL SUB_SPATIILOR care-l alcatuiesc;

  ……….

  • The Outer Limits Intro

   • The Outer Limits Intro!

   • Domnule Ghergut si draga Radu,

    Treaba asta cu TRI_LOGIA SPATIALA (cosmica = universala) are

    – in ceea ce priveste sincronizarea = simultaneitatea = co_incidenta evenimentelor teoretice anticipate = pre_vizionate, cu cele practice efective = empirice –

    urmatoarea interpretare populara = folclorica:

    ” 1) De lunga poa` sa fie cat de scurta;

    2) De groasa sa nu fie prea subtire ! „

  • Domnule Ghergut si draga Radu,

   N-am mai adaugat la Spatiul Adevarat si cea de:

   a 4 a DIMENSIUNE = MARIME care defineste UN SPATIU PERFECT

   – si anume ADANCIMEA = PRO_FUNZIMEA PIL_ASTRILOR http://ro.wikipedia.org/wiki/Pilastru

   deoarece cred ca pentru PRO_FANI = ATei, UNIVERSUL a devenit deja:

   UN SPATIU ULTRA_SOFISTICAT = IM_BACSIT = COMPLEX !

 20. Domnule Dan Ghergut,

  Intr-un cuvant spus, vorba Dumneavoastra::

  1) daca tu insuti nu faci nimic (decat sa traiesti intr-un Spatiu Virtual = Potential, deci nici macar intr-unul Real, care oricum nu este inca si cel Adevarat);

  2) degeaba te-apuci ca sa mai si anticipezi = pre_vezi, ceea ce urmeaza ca sa (ti) se implineasca !

 21. Stimate domnule Dan Ghergut,

  Va rog, daca intamplator aveti ocazia sa-i cunoasteti, si/sau sa-i revedeti, sa le transmiteti cele mai frumoase sentimente din partea mea MENTORILOR mei din cadrul Institutului de Statistica-Matematica al Academiei Romane:

  1) doamnei cercetator stiintific si profesor universitar Emiliana Ursianu;
  2) domnului doctor in matematici Alex Agapie.

  • Trebuie sa va aduc la cunostinta si faptul ca, in ciuda „INITIERILOR” eu am fost si am si ramas:

   UN OUTSIDER !

   Adica UN OM LIBER, (dar nu somer) cum zic francmasonii !

 22. Stimate domnule Dan Ghergut,
  Draga Radu Soviani,
  Dragele si dragii mei, toti ceilalti,

  Problema – pentru pro_gonza si implicit pentru pre_viziune – nu este prezenta permanenta a unei „discrepante statistice”, ci:

  problema permanenta este: VARIATIA, in_stabilitatea = modificarea frecventa a „DISCREPANTEI STATISTICE”, adica vorba aceea:

  1) una esti invatat;
  2) si alt subiect iti pica (ti se da) la examen !

 23. Pentru muritori, cica daca nu faci nimic esti un om (deja) mort !

  De-aia si conteaza atat de mult pentru ei: MOMENTUL = TIMPUL ……… actiunii !

 24. Strainii – alienii – nu vor avea in vecii vecilor capacitatea de a:

  PERCEPE – si pricepe – CE-I AIA:

  ETERNITATEA = VESNICIA !

  Vorba (romanu)lui Mihai Eminescu:

  ” … Ei au doar STELE CU NOROC si PRIGONIRI DE SOARTE,

  NOI, nu avem nici TIMP nici LOC si NU CUNOASTEM MOARTE … ”

  ……. chiar daca parem INERTI = MORTI !

 25. ” … Pe-al vostru Zalmoxe-pigmeu
  L-om prinde de barba-nhatandu-l,
  Cu tronu-i cu tot rasturnandu-l
  Din cer, caci acel Dumnezeu
  Ce lasa pe-al vostru pamant
  Sa creasca atata urgie,
  Acela nu poate sa fie Nici mare, nici tare, nici sfant…. ”

 26. Domnule Dan Ghergut,

  Intreg mediul academic – toti „oamenii de stiinta” – se afla inca sub influenta puternica a HALUCINO_GENELOR = HOLO_GRAMELOR – etno_botanicelor – francmasonice, ceva de genul:

 27. Andreea Marin Banica ” Trezeste Romania ! ”

  Adica: SCHIMBA DROGU` = HALUCINATIA …. ca sa falimenteze concurenta !

 28. Rahat concluzie a mass-media!

  Banii sunt UN PANACEU UNIVERSAL (fara efecte secundare) pentru ECONOMIE, deoarece:

  1) ori ii fac numai bine;
  2) ori nu-i fac nimic.

  Asa ca numarul banilor (d)in circulatie nu este niciodata prea mare !

  http://finance.yahoo.com/news/u-debt-load-falling-fastest-040045522.html

  • Nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant de economist-finantist, ci:

   luati si comparati NIVELUL DEBITELOR = BANILOR EMISI SI PUSI IN CIRCULATIE:

   1) in economia din America;
   2) cu economia din Botswana,

   si-o sa vedeti ca am PERFECTA dreptate, adica:

   CA NIVELUL ASUMAT INTR-UN MOD „EXAGERAT” AL DEBITELOR = AL DATORIILOR = AL BANILOR PUSI IN CIRCULATIE PRIN CREDIT ESTE PUR SI SIMPLU IN_OFENSIV, adica:

   1) NU ESTE CEL CE MISCA CU ADEVARAT ECONOMIA;

   2) DAR IN NICIUN CAZ NU ESTE NICI CEL CE II IN_HIBA ACESTEIA DINAMICA !

   ROBI – ai banilor – ajung doar PROSTII = NE_STIUTORII DE CARTE = MISTICII care:

   1) nu produc niciodata nimic;
   2) ci atarana mereu de productia altora !

   Doar desteptii – CEI CE CUNOSC ROLUL REAL AL BANILOR – au parte de ECONOMIE !

 29. Debitele – „datoriile” = banii – SUA, au aceleasi efecte ca incalzirea globala, adica:

  1) daca-ti ia foc televizorul;

  2) asta nu inseamna ca vinovata de incendiu a fost agitatia actorilor !

 30. Viata era mai frumoasa – mult mai SUPORTABILA – atunci cand exista CENZURA, adica:

  CAND LA TELE_VIZIUNI NU APAREAU TOTI TICNITII = SMINTITII !

 31. Eu sunt pentru OBLIGATIVITATEA DI_VULGARII = PUBLICARII IDENTITATII REALE PE INTERNET !

  LUMEA VA DEVENI MULT MAI CALMA = LINISTITA = CUMINTE !

 32. Deoarece nimeni nu-si va mai putea permite cu usurinta:

  Sa fie:

  1) DEMAGOG;
  2) IPOCRIT;
  3) BI_GOT,

  adica:

  SA SUSTINA = PROMOVEZE PUBLIC, CEEA CE EL NU CREDE = NU PRACTICA !

 33. Cine lupta contra inflatiei prin limitarea creditului = cantitatii de bani puse in circulatie:

  NU FACE DECAT SA OMOARE ECONOMIA DIN FASA = INCA NENASCUTA !

  http://www.money.ro/isarescu–dupa-90–tintirea-monetara-a-fost-prima-optiune-a-bnr_1222275.html

 34. Se vede treaba ca

  -avand in vedere SUCCESUL POLITICILOR FED asupra ECONOMIEI AMERICANE si „IN_SUCCESURILE” POLITICILOR BCE asupra ECONOMIILOR EUROPENE –

  Mugur Isarescu:

  isi presara cenusa in cap = SE DIZ_CULPA !

 35. Lasa domne, nu plange dupa Euro(pa), pentru ca:

  1) daca o sa circuli cu UN CAL REAL in loc de UN CAL VIRTUAL;

  2) o sa fii si mai LIBER si mai BOGAT decat erai inainte;

  3) adica chiar o sa ajungi undeva = cineva !

  http://www.money.ro/ministru-grec–despre-criza–sper-sa-nu-ajung-sa-merg-cu-calul–am-trecut-deja-de-la-audi-la-vw-golf_1222277.html

 36. Ca sa nu-ti mai spun domnule ministru Yannis Stournaras:

  1) cati oameni morti din cauza unui cal ai vazut matale pana acum ????

  2) si cati oameni ai vazut omorati de masina ??????

 37. … la modul propriu, si nu doar la modul figurat, adica:

  1) atat din pricina costurilor masinii comparativ cu costul unui cal;

  2) si/sau din pricina costului combustibilului „echivalent” si/sau al asigurarilor ????

 38. Apropos de RECESIUNEA GLOBALA = MONDIALA, mi-aduc aminte de versurile unui cantec romanesc care zice asa:

  ” CONCURENTA nu e buna,

  Am in c …. ap, dar n-am in p ….. iata ! „

 39. Nelly Ciobanu – Hora Din Moldova (Moldova)

 40. Atitudinea de alba-neagra cu datele statistice si cu realitatile economice a fost introdusa pentru prima data in 2008 de „esuatul” de Basescu care vedea boom economic in cazul Romaniei intr-un context general de prabusire economica globala.

  In privinta INS, eu am tot respectul pentru oamenii de acolo si pentru ceea ce fac numai ca, in perioade de criza nivelul de trai se deterioreaza mai repede ca rata inflatiei si ceilalti indicatori care arata „oficial” starea economiei… IN perioada actuala suntem in zona de „constant prost” la nivele joase, pe termen lung. Orice speculatie privind o evolutie de +-0.1% a PIB nu numai ca e penibila dar nu contine de fapt nicio informatie care sa intereseze publicul.

 41. Cristian,

  Daca dupa cum singur recunosti – citez – ca:

  1) FUNDAMENTELE SUNT CELE CARE IMPEDICA IMPRESIA = HALUCINATIA,

  2) atunci:de ce mai negi = contra_zici totusi faptul ca:

  ILUZIA = EMOTIA = SENTIMENTUL n-ar ramane UNICUL FACTOR DETERMINANT = CREATOR, pentru „CRESTERE” ???

  • Cristian,

   Si daca mai pui la socoteala efectul de turma – MIMETIC – o sa ajungi tu insuti sa crezi, ca este nu doar necesar ci si suficient ca:

   UN SINGUR INDIVID SA CREADA IN MIRACOLE = MINUNI !

 42. Cristian,

  Si iata cum – vorba MANTUITORULUI – la o simpla pocnitura din degete:

  ” Toti cei lipsiti de FORTA capata PUTERE ! „

 43. Cristian,

  Ti-aduci aminte indemnul:

  HIP! HIP ! ……………………….. HIPNOZA ?

  Vai de capul lor de: POSEDATI = SUPUSI = OBEDIENTI !

 44. Bancherii din Romania – romani si straini – se tin doar de Cotcarii si de Giumbuslucuri !

  http://www.money.ro/prognozele-de-curs–niste-nastrusnicii_1222302.html

 45. Isarescu pe post de „peste” – matroana – in: CASA PER_VERSIUNILOR ?

  http://www.money.ro/isarescu–bnr-a-practicat-politici-neortodoxe_1222300.html

 46. Invitatii de asta seara din platou, si de la telefon, ai lui Ionel Danca, au avut:

  UN TON AROGANT in favoarea AUSTERITATII !

  Daca domnul Stroe crede ca AUSTERITATEA ECONOMICO-SOCIALA ii va apara:

  1) nu neaparat PROFITABILITATEA;

  2) ci chiar si EXISTENTA = SUPRA_VIETUIREA,

  atunci se vede ca e chiar „INGINER” in ECONOMIE !

  Pentru ca:

  1) tot asa cum nici AGRICULTURA – in ciuda SUBVENTIILOR = ACOPERIRII GAURILOR (din evaziunea fiscala agreata tacit);

  2) si nici macar TURISM NATIONAL – daramite INTER_NATIONAL – doar cu TICHETE DE VACANTA IN LOC DE BANI,

  nu s-au facut in Romania mari, tot asa:

  SI INDUSTRIA AUTO SE VA DUCE DREAQ` CU PRIMA = TICHETELE EI DE CASARE CU TOT !

 47. Ceausistilor,

  RE_FORMATI-VA ca sa nu crapati de-atata AUSTERITATE = MUNCA VOLUINTARA = PATRIOTICA = FARA BANI !

 48. Va impuscati singuri incur, precum s-a impuscat si socrul lui Victor Ponta la „vanatoare” !

 49. Soviani, cum naiba Dragoi nu a facut afacere buna luand dolari ieftini iar acum poate sa ii vanda scump? Am mari indoieli despre capacitatea ta economica.

  • draga cetatzene:
   1) dragoi lua dolari ieftini daca ii CUMPARA (cu euro de exemplu);
   2) acei dolari sunt deja tocati pe prostiile dambovitene;
   3) avem de dat inapoi un imprumut foarte scump (abia aici se aplica zicerea ta cu dolari scumpi);
   4) Doru Stoian a facut deja „rezumatul” punctelor 1, 2 si 3.

   • Alea_nule,

    Fii foarte atent la faptul ca:

    1) chiar daca sunt FALIMENTATI din cand in cand de catre „CASSA” = HOUSE;

    2) „Baietilor destepti” (clientilor) li se „redistribuie” – „la promotie” – alte „JETOANE” „de_nominate” intr-o „CUPIURA” mai mica;

    3) tocmai pentru ca TINTA francmnasonilor, este aceea ca:

    SA NU INCHIDA NON-STOPU` LA RULETA VALUTARA MONDIALA = GLOBALA !

 50. Cetatene,

  Se te indoiesti e bine, dar sa te mai si indrepti din cand in cand e si mai bine. Insa nu te indoi niciodata ca prostu`, daca n-ai inteles in intregime pentru ce merita ca sa te indoiesti.

  Dragoi a facut o afacere proasta, pentru ca a cumparat o datorie in dolari care se dovedeste din ce in ce mai scumpa – atat in Euro, cat si in Lei – si nu din ce in ce mai ieftina.

 51. Cetatene,

  Oi fi tu un comerciant dat dreaq`, dar spune-ne cinstit = onest: de cate ori ai reusit tu ca sa vinzi o datorie mai scump decat ai cumparat-o, ca sa incasezi si tu o diferenta = un comision?

  Io cred:

  1) nu doar ca ti-ai tras singur o teapa;

  2) ci, intre timp teapa a devenit un stalp !

 52. Socialistii astia vopsiti (de extrema dreapta) din Romania, inca mai spera c-ar mai avea ceva de furat de la stat = public:

  1) de insista atat cu AUSTERITATEA BUGETARA = cu MENTINEREA FISCALITATII la stadiul RUDIMENTAR = de CACIALMA NATIONALA ???

  2) in loc sa JOACE CARTEA MARE – DE STANGA – CARE LE-A INTRAT IN MOD NE_SPERAT ????

 53. Dupa razboi multi vitezi se arata. Daca Dragoi ar fi fost asa de destept incat sa stie ca dolarul o sa se aprecieze ar fi bagat 2-3 mld din banii trezoriei, facea un long pe $ si apoi ne arata cum a castigat 10 mld. La fel puteati sa faceti si dvs dle Soviani, cine v-a impiedicat?

 54. Andrei,

  PUI PARIU ?????

  PULSUL – cel mai probabil = posibil – chiar daca PARE IN_VIZIBIL, el poate fi totusi DETECTAT in avans = cu anticipatie sub forma de:

  ECOU, adica cu ajutorul unei:

  „CUTII DE REZONANTA = REZONATOR ! ”

  http://imageshack.us/f/696/betfiincursulcurent.jpg/

  Für Elise – Beethoven – Music Box

 55. … cu ajutorul unui „REZONATOR” bio_logic, adica cu ajutorul unui:

  CYB_ORG = EXTRA_TERESTRU = PERSONAJ CELEST !

 56. Andrei,

  Cat dai pe „CIFRU`” de la CHEITA cu care sATanele francmasonice:

  INTORC CUCU` = PENDULA VALUTARA ?????

   • Andrei,

    Ai vazut cum LA AUZUL GLASULUI MEU SE INVOLBUREAZA MAREA, pentru ca EU SUNT CUVANTUL ?

    „BNR face, în fiecare an, o prognoză a inflaţiei şi o prognoză de curs pe care nu o publică pentru că un singur cuvânt despre curs scăpat de BNR ar putea să denatureze piaţa pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine ţinute sub cheie”, a spus Vasilescu.

    Potrivit acestuia, dacă se va întâmpla ceva în Grecia sau într-o altă ţară banca centrală este pregătită să acţioneze cu întreg instrumentarul de care dispune pe piaţa valutară să nu se destabilizeze.

    „Ştiu că această vânzare şi cumpărare de valută fascinează publicul şi presa. Când vorbesc de instrumentar, BNR are multe componente şi inclusiv o componentă psihologică”, a mai afirmat Adrian Vasilescu.

 57. ……. si pupaza !

 58. Andrei,

  Pentru ca te vad „VIRGINA” INTELECTUAL = SPI_RITUAL te intreb:

  cate „LIMBI” – l_indicatoare – vrei sa-ti dau la „P … ENDULA” = CEAS = ORO_LOGIU ????

  Ca sa poti PARIA ON_LINE „din orice pozitie” ????

  http://imageshack.us/f/696/betfiincursulcurent.jpg/

 59. Leitmotivul „REPARATIEI” apare atat in

  cat si in

  precum si in
  http://imageshack.us/photo/my-images/696/betfiincursulcurent.jpg/

 60. Andrei,

  Hai coane, dez_tainuie-te !

  Zii, „cate LIMBI vrei sa-ti trag” ………… la CEASUL – ra_pandula valutara – cu PRECIZIE ELVETIANA ?

  Dau „LIMBI” (la ureche) pentru orice „MOMENT” = „EVENIMENTE”, inlcusiv INSTANTANEU, si nu cum ti le da „piata” cu intarziere = cu de_fazaj

  – adica cu TEAPA = cu SMEN –

  de MINIM 15 minute de cand CURSUL = PRETUL s-a pre_schimbat FARA CA SA-L POTI AFLA:

  1) nici macar „ON TIME”;
  2) deci cu atat mai putin: IN AVANS = CU ANTICIPATIE !

 61. Da` ia intrebati-l pe domnul Adrian „Flasneta” BNR Vasilescu, daca nu cumva:

  1) si cursul bursier este la fel de SECRET (pentru „piata libera”);

  2) ca cursul valutar ?????

 62. flasnetar in Delft

 63. Adica,

  Intrebati-l pe domnul Adrian „Flasneta” BNR Vasilescu:

  1) daca tot trebuie sa mai si platiti o informatia ne_viabila ????

  2) de unde puteti afla totusi:

  2.1) CURSUL VALUTAR PUBLIC ????
  2.2) DACA CURSUL VALUTAR SECRET E SECRET ?????

 64. …. adica MULT PREA PRIVAT(izat) ????

 65. Radu,

  Si daca recunoaste PUBLIC ca cursul valutar este SECRET DE STAT = INFORMATIE CLASIFICATA, atunci:

  mai poate domnul Adrian „Trompeta” BNR Vasilescu ca sa sustina ca:

  1) atat plasamentele valutare;
  2) cat si plasamentele imobiliare, mobiliare, in materi prime si minerale,

  NU SUNT PERFECT ASIMILABILE JOCURILOR DE NOROC ???????????

  Si nicidecum INVESTITIILOR ……………. adica plasametelor cu venituri = castiguri GARANTATE ?????

 66. Alo,

  dom Farmache si dom Anghel !

  Pai se poate domne, ca sa „II PROSTITI PE PROSTI” vorba lui Mircea Badea ?

  Amagindu-i sa-si riste ECONOMIILE = REZERVELE in:

  1) CAZINOURI si LOTERII;

  2) CU APARENJTA – fata – HALUCINATIE DE „PIATA” DE_NATURATA = CONTRA_FACUTA = DE CONTRA_BANDA ??????

 67. Dragele mele si dragii mei,

  Acum intelegeti REVOLTA MISCARII OCCUPY WALL STREET ?????

  Alo, domnu` SOCIALIST FRANCOIS HOLLANDE, cum ramane cu pro_misiunea:

  DE_CAPITARII REPTILEI – con_spiratiei – FINANCIARE INTER_NATIONALIZATE ??????

 68. Si inclusiv in filmul urmator, este vorba tot de o: „REPARATIE” !

  avatar 2 (OFFICIAL) trailer 2014

 69. Who am I, to question 800.000 years of evolution ?

  ” I am who I am !

  I am ALPHA and OMEGA !

  I am THE BEGINNING and THE END „

 70. I Am Who I Am – Lara Fabian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: