Trei pentru Oltchim. Se afla companiile ofertante printre cele 10 mai mari companii din lume? Privatizarea a fost amanata pana joi.


Ofertele pentru Oltchim a fost depuse. In numar de 3. Una de la Dan Diaconescu, una de la grupul de firme controlat de Stefan Vuza (AISA Invest si Chimcomplex), una de la actionarul minoritar PCC. La prima vedere, este evident ca scoaterea la privatizare si modul cum a fost compania scoasa la privatizare este un esec. Cineva trebuie sa raspunda. Iar primul care trebuie sa raspunda este seful OPSPI. Sa raspunda de ce priviatizarea se face in pripa si de ce reusit in principal sa atraga parteneri dubiosi.

1. Chimcomplex. Pentru anul 2011, societatea lui Vuza a avut o cifra de afaceri de 176 de milioane de lei (41 de milioane de Euro), un profit de 6,5 milioane lei (1,5 milioane Euro) si circa 650 de angajati. Vrea sa cumpere o companie cu o cifra de afaceri de 300 de milioane de Euro si circa 3000 de angajati

1.1. Aisa Invest. Cifra de afaceri anul trecut de 7,6 milioane lei (1,7 milioane Euro), datorii de 2,3 milioane lei, si 17 angajati

2. PCC. Cifra de afaceri de 620 de milioane de Euro in 2011,  2200 de angajati, detine 18% din Oltchim. Daca s-ar converti in actiuni creantele detinute de AVAS si Electrica asupra Oltchim (bani pe care AVAS si Electrica trebuie sa ii primeasca de la Oltchim), PCC ar trebui sa vina cu mai mult de 100 de milioane de Euro. Impreuna cu Nachbar Services Limited, care detine 14% din actiuni, PCC si Nachbar ar trebui sa vina cu aproape 200 de milioane de Euro pentru a-si mentine participatia (impreuna) la 18%. Daca s-ar face conversia datoriilor in actiuni, ceea ce au cumparat PCC si Nachbar la Oltchim (pentru mai putin de 20 de milioane de EURO, respectiv 33% din actiuni), s-ar transforma in zero. Dar pentru ca OPSPI a decis ca Electrica si AVAS sa isi vanda creantele asupra Oltchim prin pachetul de privatizare (prin care vinde participatia de 54% detinuta la Oltchim), PCC vrea sa cumpere aceste creante pe nimic (ieftin, nu-i asa, decat sa participe la majorarea de capital social…). Profitul grupului PCC a fost de 10 milioane de Euro in 2011, pierdere de 17,7 milioane de Euro in 2010 si un profit exceptional de 90 de milioane de Euro in 2009 (cauzat de vanzarea PCC Logistics catre Deutsche Bahn Ag in iulie 2009). Datoriile societatii sunt de 218 milioane de Euro.

3. Dan Diaconescu. E o gluma.

Cert este ca asa cum arata scoaterea la privatizare a Oltchim pare croita si modelata pentru capacitatea financiara a PCC. Cand croiesti strategii de privatizare pentru un singur cumparator, DNA trebuie sa fie extrem de ocupat.

Spre comparatie, care sunt cele mai mari 10 companii din petrochimie din lume?

1. BASF – evaluata la de 62 de miliarde de dolari (in 2009), 96.000 de angajati, fondata in 1895.

2. Dow Chemical – evaluata la 57,5 miliarde de dolari, 46.000 de angajati.

3. Exxon Mobile Chemical (55 miliarde de dolari)

4. LyondellBasell Industries (51 de miliarde de dolari) – Olanda

5.  INEOS – Marea Britanie (47 miliarde de dolari, 15.500 de angajati).

Lista continua cu Saudis Basic Industry Corporation, Formosa Plastics Corporation, Sumitomo Chemical, Dupont, si Chevron Phillips.

Vi se pare surprinzator ca ofertele depuse azi nu includ vreun nume de mai sus? Mie da. Si ma intreb de ce.

Despre ce vorbim

Despre Oltchim. Valoreaza azi la bursa 243 de milioane de lei (circa 50 de milioane de Euro, dupa o tragere in sus a pretului in ultima saptamana – cumparare de actiuni putine cu preturi mari, pe rulaj redus). A avut o cifra de afaceri in 2011 de 1,6 miliarde de lei (372 de milioane de Euro). Are pierdere in fiecare din anii 2008-2011 de circa 250 de milioane de lei pe an (58 milioane de Euro), sau, in total in ultimii 4 ani de aproape 200 de milioane de Euro. Are active de 2,6 miliarde de lei ( 604 milioane Euro). Este probabil un exceptional de bun exemplu de prost mangament +/- capusare.

Vom vorbi despre cazul Oltchim si in emisunea de astazi, The  Money Show, de la ora 18.15. Ceea ce stim acum este ca procesul de privatizare nu ar mai fi sustinut maine, ci joi.



Categorii:Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , ,

11 răspunsuri

  1. E foarte greu sa privatizezi la un pret corect, mai ales ca nu prea se doreste atata timp cat multe guverne, multi politicieni au metode, legale vorbind, sa faca investitii „bune” in interes pesonal, si Oltchim este una dintre ele. De ce sa vinzi la compani mari de renume care au experienta in domeniu, know how si multe interese de care sincer vorbind de multe ori lasa ceva in urma, valoare adaugata, cand poti sa vinzi local in care interesul este doar pecuniar imediat si foarte putin economic.

  2. Ma intreb ce se va intimpla cu datoriile catre Banci ?

  3. In loc sa scada fiscalitatea in Romania, guvernul Ponta e foarte preocupat sa o creasca:

    Ponta said:
    „În 2013-2016 trebuie să aşezăm sistemul fiscal în aşa fel încât să avem resurse pentru proiectele mari”,

  4. In timp ce economia e pe chituci si datoriile tarii la camatari sunt imense guvernul Ponta se ocupa de probleme cu totul secundare, lipsite de miza, cum ar fi „Bac-ul profesional” o initiativa atractiva doar pentru cei care nu stiu ca diplomele in Romania nu valoreaza nici doi bani iar locurile de munca unde s-ar putea angaja cei cu diploma de Bac profesional lipsesc cu desavarsire.

  5. POSTA Romana – companie de stat in care domneste haosul, trebuia desfiintata pana acum de o suta de ori si totusi este tinuta, conectata la aparate, mandat de mandat de toate guvernele de infractori care se perinda pe la conducerea Romaniei ca „vaca de muls” din contracte cu dedicatie.

    Daca nu ma credeti pe cuvant, mergeti intr-un ghiseu de la Posta Romana sa rezolvati o chestie cat de simpla. O sa va amintiti instant de vremurile dinainte de ’89. Lipsesc vanzarile de timbre, in rest aceiasi oameni, aceeasi lentoare, acelasi haos.

  6. Cred ca Doru a inceput scoala 😀

  7. E bine ca s-a apucat de scoala! Poate asa nu o sa mai tina cu comunistii si ideile lor aberante…

  8. Oltchim este privatizata din interese strategice ale USL.
    Angajatii nu vor ajunge pe drumuri, vor vota cu multa recunostinta la 9 decembrie cu USL. Apoi vor intra in somaj, ca asa vrea noul stapin.
    USL si FMI se vor imbata de bucurie pentru ca si-au artins scopurile.

  9. @ Cristian

    Posta e un rau necesar.
    Nu cred ca un privat s-ar chinui sa ajunga cu trimiteri postale pe unde si-a intarcat dracul copii pentru ca ii va lipsi profitul. Asa ca tot statul trebuie sa se ocupe si de posta.

  10. Dan Diaconescu vrea sa cumpere Oltchim pentru popor.
    Da’ pina acum nu a fost a poporului? Ce a facut poporul cu ea? S-au aparat poporenii cu faptul ca liderii de sindicat nu i-au anuntat despre mijmasiurile din fabrica. Adica zic ei ca Oltchim ar merge zbirniind daca nu ar mai exista liderii de sindicat. Pai tot omul patit devine intelept.
    Acum ce o avea DD de vrea sa-i faca pe bietii muncitori actionari? Asa ca sa le vina mintea la cap cind vor falimenta pe barba lor?
    Sau altele sint dedesupturile? Sa zicem ca DD si tovarasii lui acum, pentru ca tot nu au bani se ajuta cu poporul ca sa cumpere Oltchim. Sa zicem ca ii iese pasenta lui DD. Dupa asta se apuca DD cu acolitii lui si fac marire de capital. Uite asa ca sa detina el mai multe actiuni, iar muncitorii, deveniti fara voia lor „patroni de duminica” sa isi piarda cota de participare micsorindu-si sansele de a mai lua ceva dividende substantiale la fiecare sfirsit de an, ca de, DD si ai lui vor ajunge actionari principali.
    Dragi tovarasi si pretini… Pai va puneti cu comunistii? Astia, daca e necesar, vor vinde si pe ma-sa si pe ta-su numai sa-si umple linistiti buzunarele cu bani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: