Cea mai sigură metodă pentru ca angajații Oltchim să își primească banii. ”Descoperă un Oltchim mai dinamic decât te așteptai!”


Parcă asistăm la filme cu naivi. După ce planul ”A” s-a dovedit ridicol (privatizarea Oltchim prin simulare de vânzare către Dan Diaconescu), planul ”B” se dovedește la fel de simulat. Cică statul român a trimis o parte din bani pentru plata unei părți din restanțe. 2,4 milioane de lei au fost virate în contul Oltchim deschis la Bancpost.

Doar că banii nu au ajuns la salariați. Surpriză? Doar pentru naivi. Ca și în cazul altor bănci, Bancpost are de primit bani de la Oltchim. Un credit nerambursat, care, în condiții de nerambursare, devine scadent. Pentru cei care mizau că acele 2,4 milioane de lei (virate de stat) vor ajunge la salariați, încerc o scurtă explicație: un credit devenit scadent înseamnă că orice ban care ajunge în contul societății de la banca respectivă se duce spre rambursarea creditului. Punct.

În acest fel, cele 2,4 milioane de lei virate pentru Oltchim prin Bancpost, au ajunst la bancă. Bancpost ”i-a executat”. Nimic neobișnuit. Ar fi fost aiurea să fi fost altfel. Din punctul meu de vedere, nici nu ar trebui să fie altfel. Sau dacă ar fi altfel, acționarii BANCPOST ar trebui să îl demită în secunda doi pe Președintele băncii și simultan întreg consiliul de administrație. Orice ban virat mai departe înseamnă o șansă mai puțin de a recupera cât mai mult din credit. Cel puțin așa se întâmplă într-o economie funcțională de piață.

Probabil că atunci când au virat cele 2,4 milioane de lei, oamenii de la ministerul economiei au crezut că e ca pe vremuri: dai un telefon, se încalcă toate normele de creditare, și banii vor ajunge la salariați. Fals.

Ar fi fost destul de simplă procedura de a deschide un nou cont pentru Oltchim, la o altă bancă, care să nu aibă gaj pe sumele la dispoziția combinatului (deși nu sunt convins că Bancpost și celelalte bănci creditoare nu s-au asigurat împotriva unei astfel de ”sărituri”). Altfel, cu tot regretul ca și consecință a modului în care acest guvern a știut să scoată la privatizare Oltchim, precedat de insolvența Hidroelectrica (în faptul episodul declanșator în declararea scadentă a creditelor de către bănci), nu există decât o singură metodă pentru transferul de ”bunăstare” din fonduri bugetare (sau extra-bugetare, spre exemplu, din privatizări), către salariați.

Metoda a fost începută și nefinalizată (în niciun scenariu) de Dan Diaconescu, Și anume plata banilor ”la sacoșă”. În secolul 21, angajații Oltchim ar putea din nou să fie plătiți – ”la plic”.

Aștept în continuare tragerea la răspundere (nu numai din gură) a celor responsabili pentru simularea privatizării Oltchim.

Între timp, continui să citesc pe site-ul http://www.oltchim.ro – misiunea companiei: ”Avem planuri mari, iar asta ne face să lucrăm în fiecare zi. Descoperă un Oltchim mai dinamic decât te așteptai!” Zău?

 Categorii:Editoriale

Etichete:, , ,

24 de răspunsuri

 1. Din nou un film cu prosti….
  DD a venit cu banii in punga, ca sa nu-i piarda prin banci, deoarece are si el conturile blocate, mai ales de cei de la ANAF. Aici DD a dovedit ca este patron si cunoaste cum circula banii in natura. STATUL i-a dat gratis unui creditor fata de care era dator vindut. Si odata cu acesta operatiune a dat drumul la zvonuri, ca pe vremea lui Ceasca cind, ti se spunea verde in fata, daca se intirzia cu salariile ca: „n-are banca bani”! Cei care au facut acesta operatiune nu au invatat nimic de la DD. Macar ca trimiteau banii cu camionul la Oltchim si USL ar mai fi urcat un pic in sondaje.
  Judecind dupa cele ce se petrec in economia romaneasca, cred ca bugetul ar creste substantial daca Romania ar vinde „bilete la circ” celor de prin alte tari, care doresc sa rida cu lacrimi de activitatea bugetarilor din Ro carora li se dau inutil salarii marete.

  • DD nu are datorii la ANAF si ca atare nu are conturile blocate. Datorii poate are societatea lui DD, dar nu el ca persoana fizica. DD a facut o miscare inteligenta ridicand acesti bani in numerar pentruca era singura metoda legala de a face sa ajunga banii la muncitori, pentru salarii. Ridicarea s-a facut dintr-un depozit pentru persoane fizice, deci legal, si urma sub o forma sau alta acceptata de guvern, sa-i depuna la caserie pentru plata salariilor. Prin virament nu putea sa faca operatiunea pentruca se blocau la banci. Daca Guvernul Ponta avea certitudinea ca DD nu are bani si totu-i o cacialma, dece nu l-au lasat sa semneze contractul si apoi sa vina cu pretentia, in termenul legal de 15 zile de la semnarea contractului, de a depune banii ? In felul asta DD isi rupea gatul si mai mult ca sigur ca iesea sifonat si din viata politica iar USL crestea in sondaje . Nu cumva pentruca le era frica ca DD chiar vorbeste serios (si aveau informatii in sensul asta) iar combinatul era deja promis altcuiva pentru care s-a si luat arvuna ?

 2. N-ar fi exclus sa se ajunga la plata salariilor in produse ale fabricii…

 3. Cea mai penibila faza e, de departe, cand incep sa se planga astia din USL, cu Ponta in frunte de ‘bombele cu ceas” lasate de escrocii portocali din gasca lui Basescu, de parca noi ne asteptam sa-i fi lasat niste borcane cu miere nedesfacute. Eu nu inteleg pe ce se bazeaza astia din USL la algeri? Numai gogomanii, dude si gherle au scos de cand au aparut la conducere.

  • Cristian, in toate aceste „bombe” numarul membrilor din consiliile de administratie ai USL este mai mare decat cel al PDL. La Oltchim presedintele Consiliului de administratie este PSD-ist. Numai ca acest atac impotriva pedelistilor, cu bombele, a prins la foarte multi din cei care stau cu ochii lipiti de Antene 3, si nu sunt putini. Nu mai vorbesc de mutenia inexplicabila a pedelistilor, care au inceput sa se lupte intre ei si nu reactioneaza deloc la atacuri.

 4. Domnule Soviani,

  Am urmarit in week-end mai multe documentare interesante pe TMCTV, motiv pentru care transmit felicitari realizatorilor.

  Problema e cu sonorul. Toate, dar absolut toate, materialele TMCTV se aud foarte prost.

 5. Oamenii care ar fi trebuit sa scoata Romania din foame, in loc sa se ocupe de masuri concrete in economie, stau toata ziua si trag semnale de alarma, descopera bombe cu ceas, furturi fara autori si altele similare…

 6. Singura soluție pentru Romania = informatizarea.
  Tot ce este legat de sectorul public să fie integrat într-un sistem informatic.

 7. Ce se intimpla cu TMC? Se inchide??? Era singurul post tv de informatii care merita sa fie audiat.

 8. Nivelul de inteligenta si pregatire al romanului este destul de scazut. La ce i-ar folosi unui prost informatizarea? Dupa 1989 presa era ieftina (ziarul costa putin) si oamenii puteau sa se informeze. In ciuda informatiilor primite romanii au iubit comunismul si au acceptal scumpirea hirtiei facuta dupa un plan al kgb-istului Ion Iliescu. Asa au ramas fara informatii, pentru ca ziarele s-au scumpit, devenind inaccesibile. Dar chiar si asa. Cine il opreste pe popor sa se informeze? In realitate nu doreste asta pentru ca socialismul si comunismul timpeste creierul omului si acesta nu mai lucreaza pentru salvarea individului fiind obisnuit sa ceara ajutor social si sa i se dea.
  La noi nu s-a terminat lupta de clasa intre comunisti si capitalisti. Numeric, cei din prima categorie sint mai multi. Noroc ca a venit criza mondiala peste noi si incet si sigur socialistii si comunistii au inceput sa dispara. Totusi economia este in dezechilibru pentru ca inca nu avem destui intreprinzatori privati. Sint putini cei care au inteles ca in 16-21 Decembrie 1989 revolutia anti comunista abia a inceput si ca ea trebuie continuata. Ce nu au facut securistii si comunistii romani in zilele acelea au facut romanii la vot, aratind ca iubesc din plin comunismul. Atunci sa nu se mai mire poporul ca este inselat in dragoste. O sa se ajunga la divort pentru ca a fost inselat si atunci sa-l vedem cum va face partajul? Sigur va ramine sarac lipit si cu amintiri triste….

 9. Informatizarea ar fi buna in institutiile publice, sa se reduca birocratia sa se mai dea oameni afara….

  De pilda, la Casa de Asigurari de Sanatate s-au ingropat zeci de milioane de euro in sistemul informatic, iar daca clientul (cetateanul) are nevoie de servicii medicale, il trimite Casa sa vina cu dovada ca a platit de parca n-a platit prin banca si nu a depus declaratii lunar (el sau firma la care lucreaza, pentru el) ci a pus banii, la gramada, intr-o cutie.

  De asta ar fi nevoie de un sistem informatic bine pus la punct. Sa stie aia ca ai platit si sa nu te trimita dupa hartii atunci cand te-a lovit necazul. Se vede ca la noi nu se poate…

 10. „România are două domenii cu potenţial extraordinar, respectiv agricultura şi energia, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta”

  Ia uite, bai nene, ce descoperire… Cand o fi aflat Ponta aceste lucruri? Dimineata cand se barberea in baie sau cand…? Ba, cat imi plac astia cand facc ate o constatare din asta, de uimesc lumea prin inteligenta lor.

  Hai, cine mai vine cu o constatare, un semnal de alarma… niste hotzi neidentificati… ceva…

 11. In Ro exista mereu potential, dar nu exista oameni care sa-l valorifice. Dar daca ei totusi apar? Atunci trebuie sa moara si capra vecinului… Altfel nu sintem romani! De asa logica nu putem trece.

 12. Guvernul Ponta mizeaza in alegeri pe tot felul de masuri nepopulare amanate „dupa alegeri” de parca romanii ar mai pune botul la asemenea escrocherii.

  Azi au dat o duda ca cik, taxa auto se amana dupa 1 ianuarie 2013, ordonanta data de Boc fiind adpotata in Parlament de parca se temea cineva ca nu o sa se adopte.

  Ponta abia asteapta sa treaca alegerile sa dea drumul la tot felul de dude si gherle: preturi umflate, pretul la incalzire nesubventionat… taxe si impozite marite… toate gherlele posibile asteapta dupa alegeri.

  De asta va spun. Decat sa votati escroci mai bine inchideti ochii si puneti stampila oriunde in alta parte pe bulentinul de vot sau nu mai mergeti deloc.

 13. Pentru anul viitor FMI previzionează o creştere economică pentru România de 2,5%. Ce nu a anunţat însă FMI este că trebuie îndeplinite 15 condiţii ca să se întâmple acest lucru

 14. Umflarea preturilor administrate si a taxelor si impozitelor in 2013, in conditiile in care Romania nu a avut practic crestere economica in acest an, e escrocherie la buzunar.

 15. Ceva trebuie sa votam.
  Indiferent ce partid vine la putere trebuie sa ia masuri de dreapta. Pina la achitarea datoriilor, FMI este guvernul nostru. Si sa nu uitam ca cel ce se ocupa acum de economia romaneasca, seful delegatiei FMI e un olandez. Acesta nu poate sa gindeasca ca un comunist.
  Drama este ca in Ro nu exista la ora actuala partid de dreapta. Asa ca ce naste din pisica soareci maninca. E plina tara de comunisti si de idei de stinga. Cum sa formeze ei un partid de dreapta?
  Uitati-va la tovarasul Neamtu, soimul dreptei in Ro.. Cind il asculti zici ca e de dreapta. Dar faptele lui? Cu cine s-a aliat? Cu PDL-ul lui Basescu! De cind e PDL-ul partid de dreapta? Au scazut impozitele si taxele cind au fost ei la putere? Au concediat ei bugetari cu nemiluita? Nu. Au taiat un pic salariile si pensiile ca sa-si asigure bani pentru propriile buzunare din imprumuturi facute de pe la FMI. Adica sint comunisti perversi. Cauta prfitul propriu. Una spun si alta fac. Tovarasul Neamtu, ca si DD sint inventii de moment ale lui Basescu. Un partid de dreapta real trebuie format numai din patroni care nu au afaceri cu statul si din alti intreprinzatori privati.
  Cresterea de taxe de la anul o sa aduca bani la buget cit aduce apa de ploaie. De asta si eminarile de taxe dupa 1 ianuarie 2013. Dar trebuie sa pozeze in fata FMI ,ca, guvernul se straduieste sa faca bani pentru plata datoriilor. E la fel ca in povestea cu Oltchimul. Nu vor sa privatizeze, ca nu mai au ce, dar se prefac, isi dau doar silinta…
  Firmele se vor inchide si investitorii straini vor pleca definitiv din Ro. Cele existente vor lucra la negru ca si pina acum. Florin Georgescu, nu e un timpit. Stie lucrurile acestea. Practic la anul se vor lua masuri de dreapta, chiar daca acum USL-ul promite masuri de stinga. Va fi ca in Franta sau Spania. Acolo nu a promis stinga marea cu sarea? Si acum ce fac ei? Aplica politici de dreapta. Pe politruci nu-i intereseaza de idei de „dreapta sau stinga”. Astea sint minciunile oferite poporului ca sa fie alesi. Pe ei ii intereseaza sa cistige alegerile si sa-si ia 4 ani de zile profitul furind din bugetul national.
  Economia de piata nu tine cont de comunisti. Pe acestia ii distruge cu arma sa, concurenta. Singura sursa de venit a comunistilor romani ramasa este bursa. Si cum sa ia bani de pe bursa daca nu vor face ce le dicteaza FMI? Astia doar isi pun obrazul in calea investitorilor pentru Ro!
  Eu cred ca la ce a mai ramas din economia romaneasca acum, Ro nu va avea cum sa obtina crestere economica cind cei din UE au probleme grele. Se va duce tot mai jos, pentru ca nu poti obtine crestere economica cu tineri care nu invata la scoala, care nu-si deschid afaceri proprii si care pleaca in lumea larga sa spele farfurii sau sa culeaga capsuni, visind la un trai mai bun decit in Ro. Iar cei care au ramas in tara vor doar sa li se dea si stau cu minile intinse asteptind pomeni de la guvern.
  Aici poporul s-a saturat de saracie, dar nimeni de la partidele aflate sau nu la putere nu e dispus sa le arate calea catre o economie capitalista si sa le explice ca asa e firesc sa fie, daca vor sa o duca bine. Toti romanii vor sa traiasca ca in vest, dar nu inteleg ca acolo s-a ajuns la acel nivel de dezvoltare prin munca grea, de sute de ani, intr-o societate capitalista. La noi inca se mai viseaza la cai verzi pe pereti, patronii fiind aratati cu degetul drept dusmani ai poporului, care exploateaza nemilosi pe bietii muncitori….

 16. @ alina

  Nici eu nu am TMC la televizor. Dar vad programele online.

 17. @Mircea,

  E adevarat ca FMI conduce tara dar nu in favoarea noastra si nu construiesc niciun capitalism pe aici, din contra, cred ca sunt interesati numai de tzepuit bani. Au si auntat deja o crestere economica pentru Romania in 2013, numai ca, pentru ca ea sa se realizeze trebuie indeplinite cumulativ vreo 15 conditii. Vreo 10 din ele presupun infometarea populatiei.

  De vazut cat mai rezista poporul.. Deja e groasa.

 18. @ion
  Daca pana astazi prostii si tampitii erau in partidul lui DD (clasa sociala de jos) ,
  R. Turcescu a demonstrat astazi ca acestea se gasesc si in clasa de sus (USL,PDL,MEDIA,…
  aceia care si-au lasat averea pe mana lui c.SIMA din lacomie
  (adevarata prostie mediatizata pe TV-uri)

 19. Potrivit legii,drepturile banesti de natura salariala se platesc inanitea oricaror obligatii de plata a intreprinderii.Mai intai plata salariilor,apoi datoriile catre stat.apoi datoriile catre banca,s.a.m.d.Deci,de banii de salarii nu se poate atinge nici un creditor,nici o banca.De ce nu se respecta legea si nu se platesc salariile?De ce se incearca inducerea in eroare a publicului

 20. Continuu aici,caci calculatorul(sau site-ul)nu ma lasa sa-mi duc ideea pana la capat.Alta intrebare este aceasta:de ce se vafirmaq ca statul sau Dan Diaconescu trbuie sa plateasc salariile de la Oltchim integral de vreme ce nu au sau pot avea decat 54,8 % ?Firma aceea din

 21. este evident diletantismul atacarii solutiilor de redresare a OLTCHIM . Oameni care s-au pomenit cazuti din luna in cazanele fierband cu zoaiele guvernarilor tembele bazate pe asa numitul STAT MINIMAL adica statul in care ei – politicienii sa poata fi oricat de prosti.
  Am discutat OLTCHIMUL cu Traicu intr-o intalnire la minister. „POPESCULE FA ORICE PROPUNERE .. DE LA MINE AI MANA LIBERA . ” si a rams „ca in tren „adica Traicu nu mai e abordabil . In problemele anterior puse in discutie : MODIFICAREA POLITICII GAZELOR lucram de peste o luna cu „frana trasa ” desi este evident ca DE LA GAZE APARE SI MILIONUL PE CARE IL CVAUTA PONTA AZI Asa ca randul abordarii OLTCHIMULUI va ajunge dupa ce dezastrul va fi fost evident. DECE HIDROELECTRICA A FOST INTRODUSA ILEGAL IN INSOLVENTA iar OLTCHIMUL e mentinut functional desi caderea este evidenta si in crestere ??? asta ca prima interebare .. care trtebuie analizata serios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: