Despre disparitia lui Cristian Sima


Vreau sa precizez de la bun inceput ca nu cred o iota din ideea ca domnul Cristian Sima ar fi fugit cu banii clientilor. Informatia mi-a fost comunicata de colegii de la money.ro, apoi am citit stirea care a aparut initial pe wall-street.ro

Cand mi-au spus colegii ca ar fi fugit Cristian Sima cu banii clientilor, evident ca am fost reticent, iar prima intrebare pe care am adresat-o a fost daca exista vreo plangere la politie din acest punct de vedere. Am fost informat ca nu exista o astfel de plangere. Prin urmare, am pus mana pe telefon si l-am sunat pe domnul Sima. Telefonul era inchis. Asta nu inseamna decat ca domnul Sima nu poate fi contactat.

Am ramas un pic confuz de ce ar fi publicat cineva o stire ca ”Sima fuge cu banii clientilor”. Pentru a ne fi clar de la inceput, domnul Sima este un tip extrem de interesant. Un tip care nu cred ca are foarte multi prieteni, iar putinii prieteni adevarati pe care ii are sunt probabil cei pe care i-a verificat in timp, restul fiind amici de conjunctura. Nu ma numar nici printre prietenii nici printre amicii domnului Sima, intrucat am colaborat cu dansul doar in calitate de jurnalist, reusind o serie de emisiuni extrem de interesante cu dansul, contrandu-ne de multe ori pe teme economice. Strict pe teme economice. Cred despre domnul Sima ca are extrem de putin prieteni, ceva amici de conjunctura si foarte multi dusmani. In ultima categorie se pot numara concurentii directi ai dansului (fie ca vorbim de competitie pe functii executive, fie ca vorbim de competitie pe clienti pe piata de capital, fie ca vorbim de invidie motivata de capacitatea dansului de a fi mai persuasiv decat altii). Exista si o alta categorie de cunoscuti ai lui Cristian Sima, cei care nu sunt de acord cu el si il combat cu argumente credibile. Dar care nu au motive de suparare personala pe domnul Sima. Domnul Sima nu le-a facut nimic rau. Categoric, pentu toti, domnul Sima nu este un tip comod.

Sunt jurnalist. In aproape 14 ani de presa economica, am incercat tot timpul sa ma feresc de intoxicari. Iar un ”pattern” – tipar – foarte clar pentru o intoxicare este atunci cand un jurnalist da o stire ”pe surse” si mai ales atunci cand stirea apare cu un mare semn de intrebare la final. Semnul de intrebare nu releva decat un singur lucru: informatia este incompleta, discutabila, incerta. Asta nu inseamna ca informatia nu are elemente de adevar. Spre exemplu, este mai usor sa spui ”disparut” decat ”nu e de gasit”. Cand in fapt, in momentul de fata, domnul Sima nu este de gasit de catre cei care obisnuiau sa il poata gasi.

Pentru a fi disparut, ar fi trebuit sa existe macar o sesizare oficiala, si in primul rand din partea familiei/rudelor. Inteleg ca o astfel de sesizare la politie nu exista in acest moment. Mai mult, inteleg ca Politia s-a sesizat din presa despre faptul ca domnul Sima nu este de gasit,

„Nu avem niciun fel de plangere legata de Cristian Sima, autosesizandu-ne pe baza informatiilor aparute in presa”, a spus purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, citat de Mediafax.

Faptul ca domnul Sima nu a putut fi contactat a reprezentat un motiv suficient pentru cei de la Bursa de la Sibiu pentru a îl da afară, Sibex avand acum un nou presedinte: Paul Miclaus. Cei de pe piata de capital il cunsoc foarte bine pe domnul Miclaus, cu bune si cu rele. Personal, as fi fost mai degraba ingrijorat de faptul ca domnul Sima nu este de gasit si as fi transpus acest lucru prin desemnarea unui Presedinte interimar, pana la aparitia domnului Sima. Graba cu care s-a procedat la demiterea sa imi arata ca neprietenii domnului Sima au folosit situatia pentru a-si indeplini o dorinta mai veche.

Ramane insa cea mai grava acuzatie (si pana la o plangere concreta – intoxicare), cum ca domnul Sima ar fi fugit cu banii clientilor. Aici trebuie sa facem o distinctie intre cele 2 societăți pe care domnul Sima le controla (înainte de ajunge presedinte la SIBEX): WBS Holding si SSIF WBS Romania. Cea din urmă este supravegheta de autoritatea națională – CNVM. Cealaltă este un vehicul prin care domnul Sima putea sa tranzactioneze banii clientilor. Inainte ca un neprieten al domnului Sima sa fi aruncat in piata informatia ca domnul Sima ar fi fugit cu banii clientilor, repet, ar fi trebuit sa existe macar o plangere (intemeiata) in acest sens. Si cand spun intemeiata ma refer la faptul ca sa existe dovezi certe ca domnul Sima a transferat bani din contul clientilor, i-ar fi incasat, si ar fi fugit cu ei. Pentru ca altfel, exista si cealalta optiune: domnul Sima sa fi investit banii clientilor si eventual sa ii fi pierdut. Doar ca pentru a investi banii, domnul Sima are nevoie de imputerniciri. Si cu toate imputernicirile, tot este nevoie de acordul clientilor pentru tranzactii. Si chiar daca domnul Sima ar avea super-imputerniciri, care sa sara peste acordul clientilor, pe piata de capital vorbim despre volatilitate: poti sa castigi sau poti sa si pierzi. Daca domul Sima a pierdut banii unui/mai multor clienti prin investitii care s-au dovedit neprielnice, asta nu poate spune decat un singur lucru: nu a fost inspirat. Problema ar fi mai complicata doar daca domul Sima isi informa clientii ca au plusuri, in timp ce banii s-ar fi topit. Nu exista indicii deocamdata (plangeri concrete) nici pentru acest lucru. Pana atunci, repet, domnul Sima este doar ”de negasit de catre cei care obisnuiau sa il gaseasca”. Si atat.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare s-au autosesizat si ea. Tot din presa. De ceva timp investigheaza activitatea bursei de la Sibiu. Dar abia astazi a inceput o investigatie la SSIF WBS Romania, tot in urma articolelor din presa, ”pentru a verifica modul de operare al societății în relația cu clienții, precum și integritatea conturilor acestuia”. CNVM face strict ceea ce trebuie sa facă. Verifică. Însă rămâne problema plângerilor care încă nu au fost depuse. Și chiar dacă acestea vor fi depuse, ele trebuie verificate și abia după aceia poate fi dat un verdict de ”dispariție cu banii clienților”.

Nu exclud varianta ca unele conturi (clienți) administrate de domnul Sima să fi evoluat în defavoarea celor care i-au dat banii și încrederea domnului Sima pentru fructificare. Semnele mele de suspiciune sunt însă destul de mari asupra calității acestor persoane atâta timp cât ele nu fac plângeri și nu ies public pentru a își susține cauza. Fie știu din start că eventualele pierderi din investiții ar trebui să și le asume, fie au motive să ascundă calitatea și cantitatea sumelor oferite spre administrare domnului Sima, fie sunt mai timizi. Doar că piața de capital este un extrem de rar refugiu pentru cei timizi.

Rămân însă două știri:

1. Cristian Sima este de negăsit de către cei care obișnuiau să îl g ăsească

2. Știrea de mai sus a folosit drept un pretext extrem de bun pentru cei care au dorit să îl revoce din funcția de Președinte al SIBEX și să îl demită din poziția de director general al SIBEX. Ceea ce s-a întâmplat și așa s-a creat știrea 2: Cristian Sima nu mai este Președintele bursei de la Sibiu

Personal, cred că domul Sima și-a luat o pauză. Cred deasemenea că ar fi putut să aleagă o modalitate mai bună pentru această pauză. Sper din toată inima să nu fie vorba despre ceva mai rău. Investițiile scad și cresc, dar încrederea este ceea ce te face om pe piața de capital sau te elimină de acolo.

Mă întreb însă în continuare de ce a fost semnalată întâi presei negăsirea domnului Sima, și nu direct poliției. Mă întreb retoric. Pentru că acum, chiar dacă domul Sima apare și tot nu va apărea vreo plângere legată de banii clienților (atenție, pierderea asumată nu reprezintă un furt la fel cum nici câștigul în urma plasamentelor corecte nu repezintă un furt). Cine beneficiază în acest moment de negăsirea domnului Sima? Cei care vroiau să scape de el (competitorii directi) sau cei care, pe căi netransparente doreau să își multiplice banii, și, pierzându-i, acum vor să se răzbune.

Vom vedea în perioada următoare dacă lucrurile stau mai grav decât atât.

P.S. Înțeleg acum de la Realitatea TV cum că mai mulți clienți s-au dus cu avocații la WBS Romania. Cei de la Realitatea TV au pronunțat și numele lui Daniel Dăianu. Urmărim cazul în continuare.

UPDATE: Faptul că domnul Dăianu este un client al WBS este confirmat de Ziarul Financiar:

„Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit şi că ar fi plecat cu banii clienţilor. Am crezut în buna credinţă a unor oameni dintre care unul a ajuns preşedintele Sibex. Am conturi deschise la cele două societăţi WBS România şi la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar aşa se putea tranzacţiona pe pieţele externe. Am investit pentru că mi s-a spus că sunt câştiguri mici dar sigure. Ştiam că nu lucrează în marjă, că riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest informaţii sunt sau nu adevărate.. Poliţia şi autorităţile competente trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu banii clienţilor, dacă au avut loc tranzacţii neautorizate cu banii clienţilor.

Înțeleg de la domnul Dăianu că nu are informații că i-au dispărut banii ci că vrea să vadă dacă banii lui există. Este un efect  al informațiilor scurse pe surse în presă. Practic și domnul Dăianu s-a sesizat din presă și vrea să știe ce se întâmplă. Cauza întrebărilor lui Dăianu, ca și a autosesizării CNVM sau Poliției este reprezentată de informația că Sima ar fi dispărut.Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

27 de răspunsuri

 1. Da…pana una alta Sima e dat disparut. E interesant cu ce usurinta foloseste presa expresia „a fugit cu banii”, expresie care prinde la public pentru ca, in fiecare zi, in Romania, fuge cate un escroc cu banii si de aici generalizarea in care lumea crede.

  Daca totusi e vorba de o frauda cred mai degraba ca dl. Sima a umblat la banii clientilor fara stirea acestora si „i-a facut praf” pe Forex. In nici un caz nu cred ca plecat cu vreo valiza de bani la el. Practica de a umbla prin conturile clientilor era curenta in Romania pana prin anii 2000, intermediarii umblau prin conturi la greu, facand tranzactii cu actiunile clientilor, dupa care „le puneau la loc”. Cand ai pe mana niste active esti inclinat sa faci o mica speculatie cu ele. Depinde pana unde te intinzi…

 2. Nu stiu pe unde a zburat Sima, dar apreciez la dumnealui reticenta fata de birocratia anchilozata si fata de balteala institutionala din Romania. Din ce spunea pe post, ajung la concluzia ca poate…a patit ceva. Nu comentez mai departe. Nu tin nici cu Sima, nici cu presupusii clienti pagubiti. Cred ca e o lovitura de imagine aici. Brokeri sunt multi, chiar poate mai priceputi ca dansul. Dar adevarul e undeva la mijloc.

 3. Din presa aflam ca si-a vindut toate actiunile de pe bursa + alte bunuri.
  Banuiesc ca la granita, vamesii au ris vazind unul fugind cu un camion de bani in spate si au zis;” Lasati-l ba sa treaca! Cocosatul ala e baiat bun!” Si asa a disparut, cu bani cu tot…
  E plina Romania de povesti si filme pe care oamenii le cred. E o poveste buna pentru cei de la serviciile secrete care vor pleca in urmarirea lui Sima. Nu de alta, dar nu e bine sa manince singur atita banet, mai ales ca o parte din sume ar apartine si lui Traian Basescu. E uimitor ca, atunci cind apare o escrocherie mai de doamne ajuta, gasim si numele vestitului nostru marinar, inca conducator de tara. Sau acolo erau banii pregatiti lui DD cu titlu de imprumut, ca sa cumpere Oltchimul? Cum in Romania e tara tuturor posibilitatilor ma astept la o invazie de cetateni americani dornici sa se mute pe aici. Sau poate SUA va decide sa mai adauge pentru binele national un tertoriu care i-ar prinde bine, dar nu au stiut cit de util este pina acum? Pina il gasesc baietii din servicii pe domnul Sima e bine totusi sa verificam cite stelute are acum steagul american. Poate cine stie…

 4. Daca si tzeparul de Basescu este printre tzepuiti, fac chef la noapte…. 🙂

  Lasand gluma la o parte, Sima nu ar fi taiat-o in felul asta decat daca a facut praf banii clientilor pe Forex, lucru cel mai probabil sa se fi intamplat.

 5. Excluzand cazul in care i s-a intamplat ceva rau (accident, deces), orice alta varianta il descalifica. Nu iti iei o pauza ca asa vrei tu, avand functiile/raspunderile pe care le ai (si ai luptat petru ele, nu ti-au fost bagate pe gat fortat). Asa ca Radule, incerci tu sa fii baiat finut, dar nu prea ai baza (cum spuneam, doar daca n e mort pe-undeva…)

 6. Daca este adevarat ca Sima este de negasit acest lucru trebuia sa fie constatat de o autoritate (ex. politie, CNVM, etc.) dupa care sa se fi diseminat informatia in piata.
  Daca insa CA SIBEX a constatat imposibilitatea exercitarii functiei de administrator al lui Sima, atunci ar fi trebuit sa informeze actionarii si abia apoi sa adopte masuri legate de schimbarea presedintelui.
  Altfel, totul este o perdea de fum pentru a justifica masura adoptata legata de schimbarea lui Sima. Daca apare maine o sa fie ocupat sa-si apere credibilitatea si nu o sa se mai preocupe de pozitia de la SIBEX.

 7. Cam asta e adevarata fatza a „capitalismului” romanesc in care „banii adevarati” se fac din tzepe, spagi, functii grase, consilii de administratie si contracte cu statul.

  Restul oamenilor de afaceri doar vantura niste active, luna de luna prin firma, refuzand sa vada ca nu se aduna nimic, deoparte, in urma activitatii lor care sa conduca la dezvoltare, la progres.

 8. Personal sunt convins ca Sima NU a fugit cu banii clientilor.
  Mi se pare realmente dubios faptul ca da un e-mail unui director de la Sibex sa il anunte ca i s-au furat telefonul mobil, cardurile etc si roaga sa-i fie suspendat telefonul de serviciu. Este ilogic sa dai email cand oriunde gasesti un telefon sa anunti acest lucru (mai comod si mai eficient) insa pt, a vorbi la telefon persoana trebuie sa existe, pe cand un e-mail oricine poate s ail dea in numele tau.
  Din aceast considerent inclin sa cred ca Sima a investit neinspirat banii dubiosi ai unor indivizi dubiosi (ca tara asta este plina), baietii nu au inteles ca pe piata de capital se mai poate si pierde (credeau ca este un FNI de-a lui Vantu unde in final statul de despagubeste), si-au cerut banii inapoi folosind mijloace de convingere nu tocmai nedureroase, Sima a lichidat ce a putut ca sa le dea banii inapoi plus rata de profit promisa si in final si in final fara martori.
  ACESTA ESTE UN SCENARIU care in viziunea mea poate fi real.
  Da doamne sa ma insel

 9. Online,rar se intimpla sa mai intilnesti comentarii in maniera bunului simt cum cele purtate mai sus si pe deasupra si de persoane cu IQ ridicat ;in majoritate, Romania este doar o latrina ruseasca.Felicitari ! si multumesc ca existati.

  • Mi-e teama ca latrina ruseasca e izvor de apa vie in comparatie cu oaza de specialisti romani la datorie. 😀

   • Nu sunt mistica si nici nu am fost vreodata dar stiu ca printre multe alte zicale exista :”de ce ti-e frica nu scapi!”.La mine s-a adeverit. Fara motiv, decind ma stiu am avut teama sa nu ajung sa am nevoie de oameni si aici am ajuns :sa am nevoie de oameni.Asa ca, eu sunt convinsa ca latrina ruseasca e izvor de apa vie in comparatie cu oaza de specialisti romani la datorie.Nenorocirea mea este ca nu am nici o sansa sa pot scapa de aici.

   • Cit despre oaza de specialisti ce vrea sa insemne?

 10. De acord cu prima parte a comentariului dumneavoastra … cat despre partea cu latrina ruseasca … face parte din exact acea categorie de online pe care o denigrati.

  • Cum se poate numi o tara,unde de34ani,mai exact din anul1984 cit si in prezent,permanent si pretutindeni,autoritatile statului te folosesc de unealta in jocul lor zis politic,in fapt este doar un programBANDBANDITESC pentru a hrani minti scelerate?Care mi-au pingarit fiica,care m-au internat la psihiatrie,cersind parale,elogiind socialismul stiintific si spunind:”nu noi….rusii….,asa vor rusii…!”eu nu am adus si nici tinut rusii.

 11. Sima are o gramada de calitati. Insa un defect major: Adrenaline Addiction. Dependenta jucatorilor: nu-i mai intereseaza banii, ci doar pariurilr riscante, generatoare de adrenalina. E mai grava decat dependenta de heroina. La heroina iti faci injectia si gata. La jucatori, daca au mii de euro, trebuie sa joace mii, daca au milioane, obligatoriu joaca milioane, samd.

 12. Bravo „alien” ai descoperit gaura de la macaroana.
  Pai 98% din asa-zisii „investitori” sunt speculatori, motivati de adrenalina, jucatorului la casino.

  Daca Sima a pierdut o suma in Romania si a castigat-o undeva in Insulele Cayman sau mai stiu eu unde, pe o pozitie opusa celei perdante, nu e vorba de vreo frauda ci de o simpla operatiune de spalare de bani, care se practica. Banii care oficial sunt „pierduti” pentru fraieri, neoficial sunt „depozitati” undeva la loc sigur.

 13. E interesant cum hotnews preia la loc de cinste postarea de pe blogul dvs. Asta inseamna ca e de acord cu ea. Citez: ” „Iar un „pattern” – tipar – foarte clar pentru o intoxicare este atunci cand un jurnalist da o stire „pe surse” „.
  INTERESANT: de ani de zile hotnews ne da stiri „pe surse” despre cine bun sau rau in tara asta si acum si-a adus aminte ca „astea” „pe surse” ar fi intoxicari!

 14. Ipoteza ta e ca si-a luat o pauza? Tare…

 15. Daianu a vorbit in seara asta la Realitatea tv. Nu era grabit sa faca acuzatii. Nu stie nici daca mai are sau nu banii. Vrea sa apara Sima si sa-i explice. Daca a facut operatiuni din care a pierdut banii clientilor prin firma sa, asta este. Asa e pe bursa. Dar avea o intelegere cu Sima ca nu va baga banii in operatiuni cu risc major. Pina la aparitia domniei sale nu stie ce sa creada. Buletinele care le primea zilnic ii spuneau ca sumele care le detinea per total din actiuni erau in crestere. Iar unde stia ca este risc nu-si facea probleme in caz de pierdere.

 16. Probabil ca altele sint dedesupturile plecarii lui Cristian Sima. Ma gindesc ca a pus mult suflet ca bursa de la Sibiu sa mearga si daca in prezent actionarii bursei nu-l mai vor la conducere, a vrut probabil sa se razbune in cel mai bun stil romanesc, pe principiul eu te-am facut, eu te omor. O lovitura data astfel poate alunga investitorii si la cit sint de firave bursele romanesti, pot chiar sa le lase fara obiectul lor de activitate. Dar facem doar speculatii. Trebuie sa vedem ce ne spune domnul Sima cin se va reintoarce…

 17. Gnehehehe :)) neprieten?

  Auzisem de ‘absenta’ lui sima, insa doar pentru ca ma invart in zona potrivita.

  Bine ca ii iei tu ‘apararea’.

  Mdeci, daca ati tranzactionat prin wbs, luati-va adio de la bani. Soviani tocmai v-a confirmat.

  ‘B3 bomber? What B3 bomber?’

 18. Schema Ponzi loveste din nou. Care e surpriza ?

  • Surpriza ….sau surprinzator pentru cei care au urmarit cat de cat activitatea domnului Sima este reactia violenta a presei… nevoia ei de a gasi o victima pe care sa o arate cu degetu. Intr-o societate capitalista e foarte clar pentru jucatorii pe bursa ….. in special pentru cei de pe pietele unde se tranzactioneaza monede, ca au de aface cu riscuri ridicate….
   Cei ce investesc in acest domeniu stiu foarte bine „sau ar trebui sa stie ca nu au voie sa riste decat banii pe care si-i permit sa ii piarda integral”/
   Bun sfat dupa umila mea parere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: