Scrisoarea a III-a de la Cristian Sima: câteva nume și câteva sume


Am primit un nou mesaj. Am din ce în ce mai multe motive de certitudine (spre 100%), că vorbim despre o scriere a lui Cristian Sima. Certitudinea mi-a fost ridicată de completarea trimisă spre hotnews.ro. Mesajul reprezintă în fapt a doua parte a ceea ce Cristian Sima vrea să spună și conține o primă estimare a banilor pe care spune că i-a pierdut pentru clienții săi: 2 milioane de Euro și 2 milioane de dolari (circa 3,5 milioane Euro în total). Restul banilor s-ar afla în contul clienților săi. Sima spune că jumătate din această sumă ar putea fi recuperată prin vânzarea activelor imobiliare negajate, pe care le deține în nume propriu

Redau în continuare conținutul acestei scrisori:

”As vrea sa dorm.E plina noapte aici ,dar cum televiziunile romanesti continua sa fabuleze si cauta un senzationala care nu exista vreau sa fac citeva precizari.
1.NU am fugit ,nu ma ascund si sunt inregistrat la aceasta adresa cu nume si prenume si cu pasaportul meu valabil.
2.WBS romania nu are clienti discretionari,controlul cnvm va confirma ca toate conturile clientilor sunt pline cu ceea ce clientii stiu si cu actiunile lor.
3.sibex casa de compensatie si depozitarul au toti banii in lei dolari si franci.Au inceput deja sa vinda dolarii in lei.Daca vor astepta pina la sfirsitul anului bursa va iesi pe castig chiar daca nu mai face nicio tranzactie,doar din cistigul financiar.Nu uitati ,capitalizarea bursiera a sibex este de 32 mil de roni iar pe conturile societatii plus casa si depozitar sunt 58 de mil roni in depozite dolari si franci.Le-as recomanda sa continue relatia cu London SE si sa nu dizolve bursa
4.Daca toti clientii de la wbs holding si-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de 2 mil de euro si de aproximativ 2 mil de dolari.Acum uitati-va la birourile wbs in care filmati zilnic.Ele apartin RPH srl unde actionar majoritar sunt eu cu nume si prenume.Nu sunt ipotecate si nu exista credite la banci.Jumatate din bani s-ar recupera de aici, nu ma dau inapoi sa recuperez banii clientilor ,am lista lor si toate transferurile dar inainte astept plingerile penale si sumele revendicate.Apropos de numele vehiculate la televizor ,Daniel daianu avea 200k si irina schrotter 100k.Nu exista zeci de milioane de euro si nici macar 10 mil de euro.E drept in marja am rulat si 1 MILIARD de dolari pe luna,dar Goldman Sachs iti permite marje de 0.25% la monezi si futures pe indici si de 5% pe actiuni,adica uneori risti de 400 de ori suma investita.
5.Nu vreau sa ma scuz ca am pierdut banii,nu caut sa-mi spal imaginea care va fi terfelita si daca miine as veni cu 4 mil cash . nici nu vreau sa spun ati semnat ,v- ati asumat riscul , am pierdut asta e, desi asta ar fi calea cea mai usoara si comoda pentru mine.Nu vreau sa candidez pentru ca nu m-ar alege nici mama acuma,nu vreau sa sprijin pe nimeni din clasa politica nu e nicio conspiratie.Vreau sa urlu adevarul,sunt un Ronin,adica singuratic si voi muri ca un Ronin.Nu ma spijina nimeni acasa , nimeni nu stie unde sunt desi nu ma ascund,la urma urmei nu exista nici o plangere si nici un mandat .Povestea e lunga si fara amanunte va fi ciopartita , deja si ceea ce am spus pina acum va fi aruncat in derizoriu.
Ajungand in distress financiar si fiind atacat puternic de sifuri, care nu doreau sa-mi iasa colaborarea cu LSE,am cerut ajutorul lui Catalin Predoiu(singurul politician roman pe care-l cunosc de o cinste impecabila,singurul care a intrat in politica bogat si a iesit sarac,singurul patriot din politica romaneasca si va voi dovedi asta cu lux de amanunte)Catalin m-a dus la Viorel Hrebenciuc.I-am spus adevarul :am nevoie sa inceteze atacurile sifurilor la sibex ,mai ales ale lui dan simionescu ,si sunt in distress cu wbs holding  pentru ca am retrageri masive .Am nevoie de cel putin 1.5 milioane pentru a calma situatia si sunt solvabil pe plan imobiliar .Este pacat sa nu ne aliem cu Londra si nu e nevoie de un scandal financiar.M-a ascultat si ne-am reintilnit la clubul francez inainte de a pleca la murighiol la intilnirea de desemnare a candidatilorUSL.S-a informat despre mine si mi-a spus ca problema e persoana mea care e prea sus fata de plutonul diriguitorilor din piata de capital dar ca ma poate sustine la sibex nu si la wbs holding.L-a sunat pe Mihai Fercala si i-a propus sa fie presedinte CNVM, acesta a acceptat cu multa satisfactie.Mi-a spus ca mai tarziu o sa-l sune din nou sa-i spuna sa-l ia pe dan simionescu de la sibex,dupa „zaharel vine si biciul” textual.Dupa ce a plecat in delta si apoi la bruxelles atacurile sifurilor s-au intensificat si CNVM –ul a decis marti inainte de AGA din 23 septembrie sa declare concertate 30% din actiunile sibex detinute de sustinatorii mei.AGA fusese convocata pentru a ma schimba pe mine din functie.La intilnirea de la clubul francez ii declarasem D-ului Hrebenciuc ca sunt dispus sa ma retrag din functia de presedinte si membru CA de la sibex(i-am propus sa fie numiti Predoiu si Daianu,Predoiu a spus ca se gandeste,era de fata)dar vreau sa facem ceva cu Londra la sibiu si cum vor veni vremuri grele o piata de energie si de titluri de stat puternica ,ca si listarea indicelui bursei de la Moscova la sibiu ar fi un mare castig pentru romania(LSE e proprietara indicelui rusesc si a rupt relatiile cu bursa moscovita desi futuresul pe indice e cel mai tranzactionat produs la moscova,Nicola Bertrand CEO la londra poate confirma discutiile mele cu el, ca si paul miclaus si alexandru gaitan care au fost cu mine la Londra)Hrebenciuc intelege mai mult despre bursa decat oricine din CNVM desi nu are o pregatire in domeniu dar are o minte de sahist cu viziune de ansamblu si anticipa perfect miscarile pe termen lung.
Surprins ca  nu sunt ajutat (vreau sa precizez ca nu afost vorba de un targ sau de avantaje materiale )dar  chiar sunt atacat mai rau decat inainte m-am revazut cu D-ul Hrebenciuc in birourile wbs pe 20 septembrie ,o zi inainte de Sedinta CNVM de 16 ORE si 2 zile inainte de AGA la sibex.Mi-a spus ca nu a reusit de la bruxelles sa sune nicaieri si ca acuma singura solutie e sa se amane AGA .A sunat la Gabriela Anghelache care era cu paul miclaus in birou la cnvm si la Dorina Mihailescu care era la Frankfurt cu Mugur Isarescu dar se intorcea a doua zi la sedinta si, le-a cerut oficial sa amane aga pina cand se va vedea ce se intimpla acolo cu concertatii,textual „iti cer oficial sa amnati aga pentru ca am senzatia ca acolo se intimpla golanii”Sedinta cnvm de a doua zi a inceput la ora 11 a.m. si s-a terminat la 3 a.m. cand am primit faxul ca se amana aga.Nu stiu de ce a durat 16 ore acea sedinta iar astazi ma vad amendat cu 10k roni pentru ca in timpul sedintei cnvm la ora 23:30 pm CA de la sibex a declarat concertate sifurile si BRK exact cu aceleasi argumente si extrase de lege ca si declararea concertarii cnvm de marti 18 sept.
(Acest pasaj din scrisoare nu l-am publicat inițial. Am omis neintenționat să îl public. Recitind originalul, îl public acum:
AGA s-a amanat si a dua zi am primit un sms de la D-ul Hrebenciuc”’Stiu ce s-a intimplat!Important este ca s-a amanat si avem liniste pt viitor’’ N-a fost sa fie asa , a fost ca in celebra partida a celor 4 dame jucata de capablanca cu alehin.Oare cele patru dame sa fie cele de la cnvm?)
… scrisoarea continuă așa:
Maine dimineata sau mai bine asta seara la voi ,voi dezbate pe larg modul cum lucreaza cnvm cum sunt alesi comisarii ce pregatire au ei si cum se intimpla la corespondentii lor de la londra sau NY adica la SEC si FSA.
Nu sunt si nu am fost nicodata fericit , ei insa sunt fericiti.
„Un om fericit este prea multumit de prezent ca sa se mai gandeasca serios la viitor”
Albert Einstein”
Daca si maine voi trai voi continua sa scriu.


Categorii:Stiri

Etichete:, , , , ,

78 de răspunsuri

 1. Cu tot respectul , habar n-are ce inseamna „RONIN”

 2. Bravo Sima!
  Ai inceput sa le desumfli exagerarile, dar trebuia sa ii mai lasi cateva zile. Sa explic si de ce: Daca azi ajunsesera la 70.000.000 Euro, iar tu mai asteptai cu „scrisorile” pana sapt viitoare, televiziunile umflau cifra pana 3-400.000.000.
  Plus ca isi mai dadeau arama pe fata si alte persoane educate gen Mociornita!
  Tare ar fi sa te intorci cu banii, sa le dai si banii si ceva in plus, sa vedem ce zic atunci „expertii”!

  • Cristian Sima descrie cu foarte mult talc gaura financiara lasata. Daca n-ati arbitrat niciodata combinatia camatareasca dintre un pseudo-finantator si un pseudo-afacerist atunci n-ati inteles nimic. In cazul lui Sima atat rata de rentabilitate lunara de 5% promisa cat si modul in care declara lipsa sunt strict camataresti.

   Sa va explic cum incepe o „combinatie”:
   – Un afacerist ii confeseaza unei persoane cu bani o presupusa afacere din care el castiga deja 10% pe luna fata de banii bagati.
   – Afaceristul deplange faptul ca nu are suficienti bani ca sa castige mai mult, sugerandu-i celui cu banii sa-l finanteze imprumutandu-l.
   – Cel cu banii isi tine sumele in banca, la 0,5% pe luna, iar cand aude de asa procente lunare i se aprind rapid beculetele.
   – Si culmea, finantatorul este cel care-i propune afaceristului sa-i dea capital „sa-l lucreze” contra a jumatate din castigul lunar amintit, adica pentru 5%, insa vrea totul in scris si plata lunara a castigului…
   – Impreuna gasesc o formula „legala” prin care sa se acopere.

   Cum evolueaza „combinatia”:
   – Finantatorul pune 100% din suma, iar afaceristul incepe s-o invarta.
   – Pentru un an de zile pontul tine, afaceristul face ceva bani, desi nu 10% pe luna, dar plateste lunar cu sfintenie cate 5%, in total 60% intr-un an.
   – De la un punct treburile incep sa mearga prost, apare treptat sau intempestiv o mare pierdere pe care afaceristul o ascunde pana la momentul la care nu mai poate plati o rata lunara de 5%.
   – In prima instanta este nevoit sa-i declare finantatorului ca afacerea „nu mai tine”, iar apoi chiar faptul ca banii s-au pierdut.

   Finalul „combinatiei” si lamentarile partilor:
   – Afaceristul il compatimeste pe finantator si-i explica ca nici nu sta asa de rau, ca din suma bagata ca finantator si-a tras deja 60%, pierzand de fapt doar 40% !!!
   – Finantatorul spune ca nu-i asa, ca are inca bagata 100% suma plus cei 5% de pe ultima luna !!!
   – In cele 3 luni care mai trec afaceristul viseaza sa reuseasca sa-i plateasca macar vreo 20% din suma initiala, iar finantatorul viseaza ca are de luat 120% din suma initiala…

   Sima declara ca: „Daca toti clientii de la WBS Holding si-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de 2 mil de euro si de aproximativ 2 mil de dolari.”. La Realitatea Sima a completat cu „…considerand sumele incasate pana acum, pentru a-si primi inapoi tot capitalul investit initial…”.

   El pune problema ca si afaceristul descris mai sus, adica: v-am dat deja 60% din bani sub forma de profit, va mai pot da vreo 20% din ce-a ramas si pierdeti 20%, adica 2 MIL EUR + 2 MIL USD.
   Dupa filozofia finantatorilor gaura este de 5 ori mai mare, adica 10 MIL EUR + 10 MIL USD. Tipic camataresc…

 3. poate stie, Ronin e un razboinic fara onoare..pentru ca onoarea suprema a unui samurai era sa moara pentru stapanul sau.

 4. Ovidiu Petru s-a aliat cu Sima si l-a sapat pe Teodor Ancuta la bursa. Acest Ovidiu Petru e angajat doar de cativa ani la Sibex cu toate astea a reusit sa ajunga presedinte. Tot el l-a sapat si pe Sima pentru ca e prieten cu Simionescu. Ovidiu Petru e omul care duce Sibex in groapa.

 5. eu inteleg ca de fapt banii rulati de sima erau bani ilegali, ceea ce facea el e o spalare de bani, iar cei care au pierdut banii ii vor acum capul, pentru ca legal nu au ce sa ii faca. de aia a si fugit sima, de frica represaliilor, nu a legii…

 6. dupa cum scrie cred ca are nevoie de consiliere psihologica.

 7. De acord cu vagabond… Restul e poezie… Isi oferea serviciile orcui il platea…

 8. Domnu’ Sima se simte amentinta? Sau ce rost are fraza cu care incheie fiecare e-mail…?

 9. Citind cu mai multa atentie Scrisoarea a III-a,inclin sa cred ca domnul Sima chiar spune adevarul.Pacat,totusi ca,a plecat.Investitorii,printre care si eu,au semnat un contract prin care isi asuma anumite riscuri,deci,nu au decat sa se consoleze,ieri au castigat,iar de data asta au pierdut!
  Daca vor mai recupera ceva din ce au investit ramane de vazut.Asta e!Oricum justitia ar trebuii sa se sesizeze,chiar si din oficiu, sa constate daca a fost excrocherie ori ba.
  Un sfat pentru Domnul SIMA: Ar fi indicat sa nu mai dati publicitatii cu nume si prenume
  clientii investitori,care v-au adus profit frumusel in ultimii ani,si care au dreptul la
  confidentialitate,au familii,pot avea probleme…etc.etc….

 10. Soviani.
  daca tot te-ai transformat in purtator de mesaje pentru acest excroc, care acum face confidente, poate ii ceri sa ne spuna si cum a devenit presedinte la Sibex anul trecut, inlaturandu-l pe Ancuta. Cel care a creat( cred ca acum vreo 14 ani daca nu mai mult) si dus SIBEX& CRC acolo unde erau anul trecut.
  Spun anul trecut deoarece anul acesta atat SIBEX cat si Casa de compensatie sunt mai sarace cu cateva zeci de milioane de roni, roni „transferati” de musiu Sima in complictate cu Miclaus, catre diverse firme „prietene si tovarase”.
  Eu nu-ti cer sa ma crezi pe mine, discuta cu Ancuta si cu alti actionari din acea vreme, cu angajati din Sibex& CBC, cauta lista cu procesele in care este acuzat marele Mesia si ai sa te lamuresti cu cine ai de-a face.
  Ar fi foarte interesant sa ne spuna acest individ, daca gap’ul este asa de mic pe langa asseturile lui imobiliare, care sunt „mortgage free”, de ce s-a evaporat? Nu era mai simplu sa ipotecheze 1-2 asseturi si sa acopere gaura de 3 milioane euro?
  Acu’ face pe victima si-i cearta pe cei care se plang ca le-au disparut banii, ca de ce nu spun si cat au castigat. De parca astia au castigat cu banii lu’ sima de acasa, iar acesta a lucrat free of charge pentru ei.

 11. Tu esti Sima?
  Da, imparate!
  Am venit sa mi te inchini, de nu schimb a ta coroana, intr-o ramura de spini…
  Ei uite ca citim Scisoarea a III-a. Se pare ca BVB e plina de poeti ai neamurilor…de mafioti. Acum inteleg de ce este atita zumzet pe televiziuni: ca toate dezvaluirile ce urmeaza sa vina pe emailuri sa nu mai para credibile. In comparatie cu Elodia serialul cu bursele din Ro e mai plin de neprevazut si mai atractiv.
  Astept scrisorile urmatoare! Poate dam si de o CARACATITA in oceanul bugetaresc romanesc.
  Un singur lucru e important: romanii trebuie sa se obisnuiasca sa digere la masa acesti mici monstrii nationali si mai ales sa nu-i mai voteze cu repetir din 4 in 4 ani. De ce tocmai acum in prag de alegeri aflam diverse adevaruri din spatele bursei, numai domnul Sima stie, dar ne vom lamuri si noi! Pina la 9 decembrie avem tot timpul.
  In final Bursa tot nu avem si inotam in mlastina comunismului.

 12. RTV zice ca Sima e in Elvetia, eu l-as cauta in Bucuresti, in Dorobanti, la adresa declarata aici: http://bd.osim.ro/marci/verifc.jsp?etd=M%202007%2002722

 13. RONIN era Robert de Niro in film. 😀
  El e, e clar. A riscat, a pierdut, asta e. Si-a asumat pierderea, e dispus sa vanda tot ca sa acopere pierderea clientilor si cam atat. Restul balacarelilor cu Sibex cu sifurile cu Make nu vad ce legatura au ca nu de-aia a pierdut. El juca mult pe scadere si mai mereu, cresterile astea din ultima vreme l-au luat prin surprindere. Daca ii iesea pasenta era cel mai frumos si mai iubit trader, acum e escroc si vin psihiatri la tv sa-si dea cu parerea despre el. Plus ca vad multi atoatestiutori/oare care analizeaza fara sa aiba habar ce e aia bursa, cont discretionar, forex sau orice. Dar analizeaza. Si asta se intampla la orice subiect. Aceiasi si aceleasi personaje analiste de orice dau verdicte, pun etichete, trag linii intre bine si rau etc total aiurea. Daianu la fel e mototolit aiurea de niste maimute care nu inteleg nimic din ce se-ntampla. Singurul care are de pierdut din toata povestea asta e DD care era number 1. Acum deja merge singur pe strada 😀

 14. Domnul Sima vad ca are mult timp sa tot scrie si sa faca poezie.
  Poate ar fi mai bine sa-si canalizeze aceasta energie pentru recuperarea capitalului pierdut?
  De scris, ar putea scrie si pe blogul personal de la Jilava, alaturi de A. Nastase….

  • Ca unii sa câstige, altii trebuie sa piarda. Când au câstigat le-a fatat vaca,acum ca au pierdut le-a murit vitelul. Acesti „investitori” daca nu le place riscul de ce nu au pus banii la banca unde sa obtina o dobânda de 5-6-7%, au vrut 15-20-25% acum sa accepte realitatea.

 15. Nu ne mai ocupam de OLTCHIM, am trecut la alt subiect. Ce bine functioneaza…

 16. Sima , Predoiu , Hrebenciuc = Sibex , Banca Internationala a Religiilor , RAFO !!!!!!!!!!!!

  Trei GOLANI tzepari , tradatori , praduitori si nemernici ! Trei indivizi ALUNECOSI (in care nu poti pune nicio baza ; fara caracter !) si care s-au facut remarcati doar prin jocurile lor de culise , tradarile , tzepele si faptul ca l-au pupat in fund pe Bashinescu !

  Mai lipseau Adrian Vicleanu, Vantu si Maria Vlas…

 17. deci exista telenovele si-n cercurile-nalte, iar gulerele albe isi descopera subit & intraspectiv pasiunea pentru vulgul produs blamat mai ieri…
  ma includ si pe mine aci – desi n-am nicipedeparte guleru’ asa-alb – imi luai ‘semintele’ virtuale si m-abonai la ‘viitoarele comentarii’ – ca pur si simpu nu rezistai, parol 🙂
  Curios – inclusiv ptr mine – simt ca-mi crescu SIMPATIBOR’u personal pentru unele personaje – Soviani, Hrebe (!!?? n-as fi zis intr-o 1k ani) etc. Da si – and previzibil – SCARBOBORU ptr sifisti si alte regnuri…
  S-anunta palpitant miniserialu’, go-go-go domnu Sima…

 18. Numai bine.
  Inca un scandal care sa traga in jos vreo factiune politica. Veti vedea 🙂
  Din ce a declarat pana acum Sima, probabil ca USL-ul va avea de pierdut.

 19. Dacă Dl Sima nu a fugit , este “ beton” în contracte şi oricum nu ar fi avut motiv da fugă ce dracu face ? Îşi închipuie că el mai poate propune cuiva să îşi lase banii pe mâna lui? Simpatic că întotdeauna dl Sima .

  P.S. Radu , urmăreşte subiectul mai capete , eşti singurul ziarist contactat de Sima .

 20. Ce inteleg eu din toata tarasenia asta:

  – Bursa si celelalte institutii care se ocupa cu „valori mobiliare” sunt (cel putin in Romania) o increngatura de smenuri, interese, politica si alte „activitati” mai mult sau mai putin ascunse. Investitorii se impart in baieti isteti si fraieri. Fraierii sunt, ca de obicei, cei mai multi.

  – Sima a vrut sa inmulteasca banii clientilor prin intermediul unor smenuri care nu i-au iesit. Din cauza asta a clacat si a luat-o putin razna.

  Si acum invit pe toata lumea sa joace la Bursa.

 21. Domnu Sima, v-am cunoscut la un curs la facultate cand ne-ati vorbit despre pietele de capital , mi-ati facut atunci o parere buna, si imi mentin si acuma parerea despre dumneavoastra, in viata mai gresim, important e sa ne asumam greseala si sa invatam din ea, ceea ce dumneavoastra ati facut. Clienti dumneavoastra si-au asumat un risc, considerabil daca e sa ma intrebati pe mine si e pacat ca unii ies la rampa acuma sa va acuze ca ati fugit cu bani, cand dupa cum bine spuneti s-au bucurat cand au castigat si nu au spus ¨¨nici sotiei¨¨.Sper sa se faca lumina si sa va spalati imaginea terfelita de ¨¨analisti¨¨ . Sincer va doresc numai bine !

 22. Nihil Sine DIE(CIE) 🙂

  Datej, Daianu, Popoviciu, Dimofte si alti acoperiti/legendati…
  He, he, he si daca banii unora trebuiau sa se ‘evapore’ („nu mai sunt, gata, i-a riscat Sima si s-au dus…”) pentru ca le luasera alti grei (inclusiv DNA) sau good fellaz urma si erau in pericol sa fie saltati de acestia? Nu era mai bine sa ii sifoneze Sima spre conturi mai sigure si doar de ‘pagubasi’ stiute?
  Acum, prafu’ de pe toba! Sigur ca sunt si victime colaterale dar sunt necesare pentru credibilitatea show-ului si impresia artistica.

 23. Bullshit! Soviani, nu ti pute a manipulare? Asta asa, ca sa-l bage pe Hrebe in focuri. Individul e pus sa scrie. Vreun jurnalist basist transpune in scris ce abereaza Sima, in urma batailor cu ciocanelul peste degete. E posibil, nu?

 24. Pt ca nu ati aprobat comentariul anterior, informatia a ajuns si la altii…

 25. Pe vremuri oamenii erau batuti ca sa spuna acum vor fi batuti ca sa taca. Ca asa e in democratie

 26. Nu stiu altii cum sunt, insa eu dac-as fi jucat ‘pozitia opusa’ intr-o tara calda, simultan cu banii clientilor pe un long-short in tara (asa cum presupun unii pe aici), mi-as bea deja cocktailu *in tihna & liniste* pe plaja si m-ar durea-n coatele sprijinite lax pe moalele plasticului sezlongului
  Ia ‘starnirea’ ‘oamenilor de onoare’ de prin sifuri si-alte entitati de trei-patru litere ar fi probabil ultima in lista mea de prioritati… genu ‘last-thing to do before to die’

 27. ,,Daca si maine voi trai voi continua sa scriu” de unde dramatismul, i-au pus pret pe capsor sau depresia il incearca cu putere…ar trebui sa fie barbat sa iasa in fata si sa spuna da, tati, i-am pierdut plasament neinspirat, pansament garantat…si gata cu toata telenovelistica asta in preajma alegerilor ca iar ne fraieresc cocalarii astia.

 28. Nu-nteleg ce vrea sa spuna d.Sima, dar despre concertatele sif-urilor a fost 1:1 – sif-urile s-au colaizat contra Sima, iar Sima contra sif-uri. Ii doare undeva pe sif-uri c-a fost Sima la atac cu o sabie de lemn. Din scrisoare insa reiese ca „mister” e sus-pus, ca multi altii. I s-a facut de petrecanie pe de-o parte, dar a lasat sa se inteleaga ca in piata de capital daca pierzi e vorba de hotie. Mai vb.

 29. Mi he pare ciudat ca Sima s-a apucat sa cumpere actiuni la Sibex, cu bani imprumutati, desi toata lumea stie ca aceste actiuni nu valoreaza nici doi bani. Care tzepar l-o fi pacalit ca fac vreo concentrare de actiuni de a cumparat?

 30. Stimate Domnule Sima,

  Va scriu stimate, doar dupa aceste scrisori… Pentru ca in cea mai mare parte cunosc persoanele si ceea ce descrieti va spun urmatoarele:
  – daca apucati sa terminati scrisorile sunteti ori nebun ori foarte curajos ca aveti curajul sa spuneti ceea ce spuneti (nu-i zic adevar caci adevarul e mai presus de noi sau nu :).
  – majoritatea celor care citesc, chiar si acum dupa aceste scrisori, habar nu au despre ce vorbiti, dar noi cei care stim va multumim;
  – ca sa poata rasari ceva nou, bun, sanatos, trebuie sa parjoliti tot; nu exista alta cale…din pacate;

  Ceva bun trebuie sa iasa si din asta!

 31. Exceptional acest domn Sima!
  Intotdeauna am stiut ca poate face miscari puternice!

  Ar fi interesant ca oamenii sa afle cat mai multe in legatura cu piata de capital din Romania… si legaturile ei cu oameni din fosta Securitate , actualmente oameni spalati, si frumos imbracati cu niste conturi incredibile …

 32. un golan,un tepar ca toti care au futat ,au supt,si au ras de aceasta tara.DomnulDaianu are cumva studi economice sau este la mijloc alceva ce nu sa spune.HOTIIIIIIII

 33. Acum 20 de ani prin Italia, dom prof Sima fugea cu un renault fuego de îi zbura capota pe autostrada …acum le-a zburat banii la smenarii din Romania. Dom prof Sima sa nu uiti sa scrii si de tovarăsii de la Firenze ! 🙂

 34. D-le Soviani prestatia de la RTV a fost lamentabila si va descalifica. D-na Shroter avea dreptate ca ati eludat problemele importante, ati intrerupt pe cei intervievati ca sa nu-si poata finaliza ideile, si ati tot insistat pe o falsa problema a fiscalitatii in alte tari. Asa cum jucatorii straini de pe burasa romaneasca sunt impozitat ila sursa si jucatorii romani de pe pietele straine sunt fiscalizati la sursa, si daca exista conventia evitarii dublei impuneri ei nu se mai fiscalizeaza in Romania, sau se fiscalizeaza cu diferenta de impozit. Sunt convins ca stiti foarte bine acest lucru, ca stiti ca oricine poate investi oriunde in lume, dar ati incercat sa induceti ideea ca romanii care au pierdut sunt niste evazionisti. Sunt evazionisti daca repatriaza clandestin profiturile, dar daca si le consuma in strainatate atunci nu sunt evazionisti. Cu regret ati demonstrat ca nu sunteti jurnalist si nici analist economic, pentru ca va lipseste deontologia profesionala.

 35. Felicitari dle. Soviani pentru prestatia echidistanta de la Realitatea TV.

  Super-penibila a fost Irina Schrotter care ori e dusa cu capul ori e inteleasa cu Sima sa cante o singura melodie facandu-se ca nu pricepe subiectul.

 36. Acu’, dupe razbel, e multi viteji, multi moralishiti si alti asemeni
  Bravos Sima, da-i drq pe astia.
  Daca iese treaba (am io’ ceva dubii da nu’s mecanic – mtz, doar psager in trenu asta) apoi te-ai scos. Daca nu…. nashpa. Uite, faptul ca R.Soviani a avut curajul sa-ti publice epistola e un semn ca nu toata lumea te vineaza.
  Altfel… ce drq dom’le: au vrut 20-50% profit si risc 0%,… apoi sa faca plantatie de canabis pe balcon, dai un leu la potera si-i OK.
  La biznis ii un pic mai dificil, da’ nu-i bai, cine nu risca nu castiga , parca asa-i o zicere uzuala. Am mari dubii ca ajunge comentariul asta la matale da’ , printr-o intimplare, de-l citesti, sa stii ca ai cel putin 1 (unu) admirator. Ma inclin in fatza dvs. chiar daca, temporar zic eu, ai dat rasol. Poate ar fi bine sa infiintezi o scoala de durificarea bilutzelor, daca nu acu apoi macar intr-o viatza viitoare

  Alea bune
  RD

 37. Impozitarea e o tema secundara in aceasta discutie. Veniturile acelor oameni se presupune ca sunt deja impozitate cand au fost plasate la Sima, iar castigurile din tranzactii sunt supuse impozitului, dupa realizarea castigului, daca oamenii aceia le declara. Altfel mi-e greu sa cred ca umbla Fiscul roman prin tarile calde atata timp cat el nu reuseste sa adune impozitele datorate in propria ograda.

  Cine vrea sa spele o suma de bani (including Sima) o pierde oficial in Romania (cu surle si trambite) si o castiga pe aceeasi tranzactie in tarile calde (lucru pe care nu trebuie sa-l stie toata lumea).

  E posibl sa fie vorba si in acest caz de o spalare de bani, adica sa fi fost pierduti banii celor care acum tipa, dar in acelasi timp, pe o pozitie opusa, firma din Insulele Virgine sa fi realizat profit, iar Sima sa fie linistit.

  A mai facut Patriciu cu Rompetrol, la listare, un matrapazlac similar si s-a lasat cu scandal atunci.

 38. Despre situatia domnului Sima, puneti-va in postura unui client WBS care a ‘investit’ 1 mil eur.
  Cate afaceri romanesti de milioane de euro construite pe business real stiti in tara asta? Cati din oamenii astia de afaceri care ruleaza zeci de milioane de eur dispun de 1 milion Eur cash? Pai foarte putini (aproape ca ii numeri pe degete) si aia nu-i dau pe mana unui broker!!

  Cu siguranta daca Dl. Sima a avut un client care i-a dat 1 milion de eur (+/-) pe mana i-a facut dupa alt model de business, model de care se teme si dl Sima…

  Incetati cu toate comentariile mai mult sau mai putin penibile ori rautacioase, daca din voi a fost macar unu care sa tranzactioneze la nivelul la care tranzactioneaza Sima si sa se curete, abia atunci intelege exact prin ce trece acel om!

  Libertatea-i cel mai de pret bun care-l avem, iar pentru unii (~vad ca in asentiment si cu dl. Sima~) e mai de pret ca viata!

 39. Dna Schrotter a fost super, super penibila aseara. In timp ce toata lumea se intreba, firesc, „unde sunt banii’, ea batea campii cu situatia pietei de capital din RO de parca asta e problema. Piata de capital din RO este dominata de Mafie, dar asta e o discutie separata. Am vazut ca si Sima incerca sa le amestece pe toate la gramada; Hotnews, Sibex si pierderile pe derivate. Oricum acest blog si Realitatea TV au batut toate recordurile de audienta in aceste zile.

 40. doamna schrotter is plateste angajatele cu 5 milioane pe luna si are doua Range Rover parcate ostentativ in curtea deci…

  sima ramane un cetatean pitoresc..cred ca e 50/50 raportul adevar/inflorituri in ceea ce spune.
  totuj unele ziceri ale sale se pupa foarte bine cu realitatea http://www.youtube.com/watch?v=UtyGzaCtiD0 05:11

 41. Se pare ca lui Cristian Sima este frica de umbre. De umbra sa, careea i-au trecut gloantele pe la urechi la Revolutia din 1989. Tot ea a parasit Piata Universitatii, dupa mitingul maraton din 1990, dupa ce a ascultat un adevar spus acolo: „Imbogatiti-va, imbogatiti-va, imbogatiti-va! Numai asa ii veti distruge pe comunisti!”
  Numai ca in timp ce noi, citiva entuziasti ai lichidarii comunismului treceam la treaba, umbrele comuniste de atunci se prefaceau prin legile date ca pun bazele capitalismului de azi din Romania si se imbogateau inevitabil furind prin impozite si taxe inventate aberant bani reali ai celor care purtau stigmatul de patron sau intreprinzator individual. Atit de frumos ne-au mintit pe toti de ne-am trezit vizitati la nivel maxim de presedinti ai SUA, care au marcat (ca pe burse) stoparea comunismului din Ro!
  Dupa atitia ani vedem ca este o pacaleala. Poporul roman si-a luat singur o mare teapa. Printre cei tepuiti este si domnul Cristian Sima care a dorit sa faca o bursa adevarata la Sibiu. Oamenii de afaceri adevarati l-au inteles asa cum il inteleg si acum, lasindu-i atita banet pe mina si refuzind sa-si ceara banii inapoi. Nu-i cer inapoi pentru ca pentru a face o bursa adevarata in Ro trebuie sa te duca capul si mai ales trebuie sa ai bani. RAZBOINICUL BURSEI, alias Cristian Sima, este poate singurul care poate sa faca din securistii imbogatiti peste noapte niste faliti. Este singurul care poate trage in bugetari si in oameni politici, trimitindu-i legal pe lumea cealalta, a saraciei depline si binemeritate.
  Drama noastra este ca desi l-am lichidat pe Ceasca de comunisti nu am scapat. Sint la conducere indiferent de sigla de partid. Povestea bursei a ajuns si la Cotroceni unde vegheaza cu un ochi marinarul de nadejde al tarii ajuns acum presedinte.
  Pai cum sa fie o bursa normala in Ro? Cum ar mai face tovarasii matrapazlicuri daca intreprinderile statului s-ar vinde pe burse? Asa ca, tovarasul presedinte, cel mai de dreapta om din Ro, nu a dat importanta dorintelor lui Cristian Sima si l-a trimis la plimbare.
  Oamenii politici nu au servit dupa 1947 poporul roman, doar l-au exploatat la singe in folosul lor. Dar domnul Sima a crezut pina in ultima clipa ca este bine sa incerce sa obtina si ajutorul lor. Un ajutor care a venit in stilul comunist a lui Hrebenciuc.
  Cind lupti la asa nivel sa faci ceva pentru Romania si vezi ca pina si presedintele tarii te refuza diplomatic prin secretariele sale, normal ca te intrebi unde sa mai mergi sa te rogi? N-a mai ramas decit la Dumnezeu.
  E firesc ca domnul Sima sa fie trist pentru ca incercind sa pui in aplicare invataturile si indemnurile Revolutiei a dat gres. E firesc sa pleci din tara cind ai pierdul banii prietenilor tai care doreau ca si tine o bursa adevarata. Adica ai pierdut banii pusi la dispozitie pentru acest mic razboi. De aceea si vrea sa le restituie sumele camarazilor de lupta. De aceea prietenii nici nu se pling.
  Ce a facut domnul Sima nu este hotie, cum multi il acuza in presa. Este o simpla batalie pierduta in lupta cu dusmanul comunisto-securist din Ro. A pierdut banii necesari distrugerii lor si acum se teme. E clar ca prin scrisorile acestea publicate pe acest blog, domniei sale i-au crescut numarul dusmanilor din jur. Cum sa mai vina in Ro unde stim cu totii care este realitatea? Elodia nu a disparut datorita muncii asidue de cautare duse de securisti, politisti si procurori? Cum sa-l mai iubeasca tovarasii pe domnul Sima cind au inteles acum ca el era dusmanul lor, adica al poporului! Si politia s-a sesizat deja din oficiu! Va dati seama? Politistii romani se pricep la tranzactii bursiere, asa ca pentru reusita operatiunii musai guvernul Ponta sa mai aloce niste sume de la buget! Adica deja este avertizat Cristian Sima: Stai domnule in Islanda, ca e mai bin e asa!
  E adevarat ca domnul Sima se poate intoarce in tara. Nu o sa-l execute nimeni acum, pentru ca s-a executat singur, jucind bani pe burse fara acordul investitorilor pe care ii servea. Dar cineva in timp il va executa fizic, eliminindu-l dintre noi, asa cum au pierit brusc si inexplicabil multi jucatori importanti de pe Bursa Revolutiei Romane pina in prezent.
  Asa ca e normal ca domnul Cristian Sima sa se teama de umbra sa si a celorlalti comunisti din jur.
  Domnule Cristian Sima, de ce mai vreti sa veniti in Romania? Sa platiti impozite si taxe cu nemiluita intretinindu-i pe cei care doresc sa fiti lichidat economic alaturi de ceilalti conationali intreprinzatori privati sau cersetori de ajutoare sociale? Mihai Viteazul nu a unit tarile romanesti? Nu a fost omorit pentru un vis tot pe la spate, pentru ca indraznit sa fie un alt fel de roman?

 42. @Mircea

  Eu nu le-as amesteca in acest fel. Lupta cu mafiotii care controleaza piata de capital romaneasca e una, gamblingul pe piete externe cu banii altora e cu totul altceva. Sima incearca sa le amestece sa faca o varza din toate in ochii publicului, chestie la care nimeni nu mai pune botul.

  Personal sunt cu totul de acord cu Sima ca in Romania conduce o Mafie politica, in toate domeniile de activitate, inclusiv in bursa. Sunt insa sceptic ca dl. Sima a dorit altceva la Sibiu decat sa inlocuiasca o Mafie existenta deja cu o alta Mafie patronata de domnia sa.

  Povestea a doua, cu banii clientilor, atrasi printr-o firma din tarile calde si pierduti pe piete riscante, este distincta de prima poveste si reprezinta o afacere a lui Sima cu cei care i-au dat banii.

  Povestea a treia, distincta de cele doua este daca cei care i-au dat banii – o mare parte din ei mafioti imbogatiti rapid prin cai ilegale, si-au platit sau nu impozitele in Romania, chestie care nu vad de ce ne freaca pe noi si nu pe cei platiti sa se ocupe de asta, respectiv ANAF.

  Parerea mea este ca nu trebuie facuta o varza din toate aceste chestiuni.

  • Mi-a placut analiza dumneavoastra. Vreau sa adaug ca in alte tari oamenii inteligenti sunt cu totul altfel folositi de putere. De exemplu, in Anglia Tim Berners Lee a putut promova si s-a putut ocupa cu lucruri utile societatii (webul datelor). La noi puterea umileste si murdareste tot.

 43. Am vazut la Realitatea Tv cum toti ziaristii strigau ca trebuie platite impozite STATULUI. Ca cei care i-au dat bani lui Cristian Sima sint evazionisti, etc.
  Din cite stiu eu numai copii si batrinii nu pot din motive biologice sa se intretina. In rest orice cetatean este apt de munca si poate sa traiasca conform pregatirii sale profesionale si a gradului de risc. De ce nu se spune acest adevar gol golut pe televizoare si domnii ziaristi nu explica poporului ce bine este sa traiasca din propria munca, fara sa mai plateasca taxe si impozite cu nemiluita comunistilor romani? Cine pe cine fura aici? Nu STATUL ia cu forta banii produsi de cetatenii lui muncitori si ii da politrucilor sa-i pape in colaborare cu bugetarii inutili ai tarii? Isi fura intreprinzatorii privati banii facuti de ei?
  In Romania facem capitalism sau luptam din rasputeri sa ajungem la saracia statului comunist? Poate nu stiati domnilor ziaristi, dar la noi s-a murit pentru capitalism autentic, nu pentru acest model dimbovitean aplicat de peste 22 de ani

 44. @ Cristian

  Poate ca este o intelegere cu clientii de la WBS. Noi vedem un film care la prima vedere face din Sima un infractor. Dar din moment ce nimeni nu face plingere la politie este clar ca altele sint intelegerile verbale.
  Era bine daca domnul Sima urca in Muntii Bucegi sa se plimbe si sa-si adune gindurile in liniste. Nu l-ar fi deranjat nimeni, nici macar ursii. Ba pot spune ca, in pustietatile acelea (turismul romanesc s-a prabusit si a ajuns o umbra) uneori putea sa bea o cana de ceai cu domnul Petre Roman, daca l-ar fi intilnit!
  Acum sintem la scrisoarea a III-a. Sigur pina la final vom vedea toate conexiunile povestii, asa cum ne promitea Sima. Sa nu ne grabim.! Are dreptate! Cei care vor din tara sa-l vada tacind, nu o vor putea face practic si pe teritoriul Islandei. Probabil ca asa este planul de lupta si auto aparare facut de domnul Sima. Vom mai vedea ce urmeaza.

 45. Da , asa e . In romania toti cei care u fost la conducere in ultimii 22 de ani sunt MAFIOTI . In afara de nastase cati ati mai vazut arestati ? Si se fura pe rupte . In haita. ARO , CFR, VAPOARELE , REPUBLICA , FAUR , IMGB , Electrica , ETC –DE FAPT TOATA INDUSTRIA – buna /rea cum era s-a dus la gunoi . Acum vor sa vanda pe gratis AURUL . NOI suntem de vina pentru ca acceptam . Ar trebui ca fiecare parlamentar sa nu ai ba acces in parlament decat o singura data ,dupa care pauza un mandat . Ar trebui sa facem un PROIECT PENTRU ROMANIA , in care sa stabilim ce se mai poate face pentru tara. In care sa definim directia in care TREBUIE sa mearga Romania. Managerii firmelor de stat vor trebui sa fie rasplatiti , sau sa plateasca , in functie d erezultate . Dar daca stam si discutam nu se misca nimic. Si daca ii lasam incotinuare pe EI sa gandeasc apentru noi atunci ….

 46. Un asemenea ametit, nu vedeti cat este de incoerent, nu are nici un fel de logica, amesteca totul!!! Nu as da nici macar un leu pe mana unui asemenea personaj, nu este nici o diferenta intre el si Dan Diaconescu. Nu stiu cum poate cineva sa creada un asemenea escroc tipic. Cred ca ii
  acordati prea multa importanta, el s-a crezut mare specialist in bursa si acum este depasit de situatie. Nici nu vreau sa il mai vad la TV. In afara de emfaza, incoerenta si paranoia nu vad nimic de calitate la el. Cum sa te pacaleasca unul ca asta?

  In afara de emfaza, incoerenta si paranoia nu vad nimic de calitate la el.

 47. Radu : In anumite emisiuni C.Sima vorbea de un angajat al lui care a prevazut o cadere pe bursa acum 2 ani , un tip care are studii in SUA , o minte geniala. Sper sa reusesti sa faci si interviuri cu astfel de persoane

 48. Eu aseara, dupa ce l-am auzit pe Sima si am ascultat si discutiile dnei, Schrotter, total pe langa subiectul principal, mi-am schimbat un pic punctul de vedere. Adica mi s-a parut ca diferenta fata de povestea Dan Diaconescu – Oltchim e minima.

  Toti si-au dorit f mult sa apara la TV cu chestii care intriga si casca lumea gura.

  E foarte posibil ca Sima sa nu fi pierdut niciun ban pentru acei clienti ci doar sa-i fi pus la adapost in tarile calde (cine poate verifica? se duce ANAF pana acolo? ANAF abia colecteaza ce e sub nasul sau).

  E chiar posibil sa fie o intelegere intre ei sa creeze o falsa problema si, prin intermediul ei sa-si prezinte frustrarile referitoare la piata de capital din RO, lucru pe care pana acum nu puteau sa-l faca pentru ca nu-i baga nimeni in seama. Eu de Irina Schrotter stiam ca e creatoare de moda, habar nu aveam ca o intereseaza demontarea mafiei din piata de capital romaneasca.

  Totul ar fi Ok daca nu ar fi vorba de inlocuirea unui grup mafiot cu alt grup mafiot mana in mana cu factorul politic, ca asa e in RO

 49. Domnule Sima Dupa ce se mai linistesc apele va rog sa aveti in vedere realizarea unor seminarii/conferinte/intilniri video online(chat ) pentru si cu persoanele care vor sa intelega sistemul finaciar. Va astept !

 50. pentru cei care-l numesc pe domnul Sima un gambler;

 51. An electoral: inainte de fiecare alegere au existat tunuri puternice: privatizari, devalizari, etc. Anul asta de ce am face exceptie.Sa asteptam sa se aseze pulberea dupa ghiulele din mass media si vom putea vedea cui a servit aceasta miscare. Oricume un act regizat care vine intr-un moment „mort” dpdv politic pe plan intern. Toti au inteles ca trebuie sa se concentreze pe alegerile din Dec. Praf in ochi cita vreme vom beli ochi la mass media. Romanii pot gindi si singuri fara decorul securistilor de serviciu.

  • ‘Ghiulele’ din astea fac parte din peisajul cotidian balcanic, indiferent de ‘strada’ pe care mergi prin Balcani, le auzi trecandu-ti printre sau prin urechi – si de la teve – unele, dar si prin alte ‘prese’ ori alte ‘sindrofii’, mai putin atat-de-publice.
   Posibil ca unele sa fie regizate, planificat-programate ca timing; cea de fata nu-mi pare, insa. E prea fasaita – din pdv politic; si-o sa se fasaie si mai mult in (eventualele) episoase telenovelistice viitoare, in asteptarile mele…

 52. In loc sa-l intrebati in emisiune profitand de norocul de-a-l avea live pe acuzat cum i-a pierdut, pe ce, ce greseli a facut si ce are de gand cu pagubitii, toti ati dat-o pe politica, pe fiscalitate, pe caterinca (Ionita ala e p-afarist cu totul iar Danca e la nivel de casa de schimb valutar). Ati mai tabarat si pe Irina Schrotter ca nu-si plateste taxele. Voi stiti ca grecii au fugit in Elvetia cu banii? Stiti ca francezii au fugit in Belgia si Suedia cu banii? De ce? Ca sa nu-i sufoce statul cu impozitele. Si? E ilegal sau ce? De optimizarea fiscala ati auzit? Daianu a si iesit din emisiune discret ca nivelul era de Fanatik-show. Tragem in guvernanti, in CNVM, in aparatul de stat in general, dar si presa e la fel. Ne miram de ce n-avem autostrazi si nu putem sa desfacem contractele cu baietii destepti.

 53. Nu putem acuza pe domnul Sima de incoerenta. Are o pregatire deosebita, intr-un domeniu de activitate unde trebuie sa ai nervii tari, altfel am juca toti pe burse si ne-am imbogatii sau saracii. Omul a vrut sa realizeze ceva si nu i-au iesit pariurile. Asta este. E obosit si plin de remuscari ca a putut sa greseasca. Chiar si cei care joaca la loto isi fac „mea culpa” cind vad ca au ratat la mustata. E clar ca Sima se simte vinovat ca a ingropat banii clientilor (prietenilor). In rest sa-l lasam sa spuna cum vede el lucrurile. Nu are rost sa ghicim in cafea si sa ne lamentam pe blog. Teoretic, un om care a participat la momentele importante ale Rvolutiei Romane are un crez al lui la care nu renunta. Teoretic cei care am fost acolo luptam in felul nostru impotriva securistilor si comunistilor din Romania, care ne-au adus numai belele. De aceea eu nu-l pot acuza de nimic. Este lupta domniei sale cu sistemul actual. Trebuie sa-l sprijinim daca lupta sa se dovedeste reala, conform aspiratiiilor revolutionarilor din 1989. Daca nu, il putem blama cit dorim.
  Gestul lui Daianu, de a anunta la televizor ca-l va chema pe Sima in instanta, mi se pare o timpenie totala. A facut o afacere sa cistige bani, dar in afaceri sint si pierderi. Si cind a vazut ca pierde (sau dupa ce a obtinut cistiguri) domnul Daianu se putea retrage. Dar un om este bun cit timp iti baga bani in buzunar si atunci e un bun prieten. Daca iti pierde banii, el devine dusman. Pai asta numai unul ca Daianu mai poate sa gindeasca. Astea sint o dovada a unei moralitati indoielnice a domnului Daianu. Oare ce ar mai fi spus domnul Daianu, daca Sima le umplea buzunarele cu bani si nu „gresea”. E aberant sa bagi la inchisoare un om care ti-a adus bani in buzunare si care credea ca-ti este prieten. Domnul Sima are dreptate cind spune ca s-a trezit inconjurat, nu de prieteni, ci de o haita de oameni lacomi dupa bani. E explicabil de ce pare incoerent si motivat sa nu vina in tara, macar o perioada pina cind pagubitii se vor obisnui cu situatia creata. Promite ca se va revansa. Asa ca eu cred ca e bine sa-i oferim posibilitatea sa-si joace la bursa vietii ultima sansa.

 54. Domnul Sima este un gambler de Casino, in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu stie sa-si gestioneze emotiile in piata si pentru ca nu si-a inchis, la timp, pozitiile perdante, sperand ca va interveni ceva divin si le va intoarce in favoarea sa.

  Rechinii mari, care se afla in spatele acestor miscari ample de piata cunosc la milimetru acest comportament, la fel cum cunosc, cam cat de lunga este plapuma unor asa zisi „investitori” si cat se pot intinde acestia pentru a-si acoperi apelurile in marja, inclusiv „aducand bani de acasa” dupa cum obisnuia dl. Sima sa procedeze cand simtea ca i se se va curatza pe pietele externe.
  Cunoscand aceste limite maxime, rechinii mari supraliciteaza cu 20-30% peste aceste limite, astfel incat inchiderea fortata a pozitiilor perdante sa fie sigura si pierderea maxima posibila, un lucru cert.
  adrenalina.

 55. Pe televiziuni s-a batut tare moneda cu „Sima, securistul”. Nu cred in povestea cu securistul bun si securistul rau. In ambele situatii, astfel de indivizi, care au facut politie politica trebuie blamati si anihilati din posturile de conducere sau condamnati conform faptelor lor. Dar e firesc ca omul sa fie judecat dupa ce a ce face si vorbeste in prezent. In comunism toti romanii am avut bube si putini am avut curajul sa vorbim, sa criticam si sa acuzam pe comunisti. Putini am avut curajul sa ne ridicam pe fata impotriva caracatitei comuniste. Oamenii, in timp, isi schimba felul de a fi sau de a intelege viata. Nimeni nu sta pe loc, indiferent de experientele avute. De aceea cred ca trebuie sa asteptam spovedania domnului Sima. Dupa aceea vom vedea ce este de facut. Momentan este cert ca avem o bursa care este departe de modul in care functioneaza alte burse consacrate din lume. Si asta se datoreaza unei realitati: Ceausescu s-a dus pe lumea cealalta in 1989 sprijinit de colegii de partid, care de atunci refuza sa se retraga de la conducerea Romaniei. Se bat cu caramida in piept multi dintre ei ca sint politicieni de dreapta, dar nu iau decit masuri de stinga in economie. Faptele lor le arata adevarata fata si crezul neclintit in comunism. Asa ca avem o Romanie la fel ca in 1989, cu un capitalism de conjunctura si firav, cu patroni comunisti priceputi sa faca averi cu bugetul statului si nu altfel, care nu au stiut decit sa ne ingroape pe toti in saracie.

 56. @ Cristian

  E meseria domnului Sima. Ca investitor trebuie sa belesti ochii cind bagi banii in operatiuni bursiere. Adica sa ai macar habar despre ce se petrece acolo si sa ai incredere in cel care lupta pentru tine sa faca bani. Cind cistigi cistigi, cind nu, salutare! Adio bani!
  Eu cred ca pe linga contractele semnate cu WBS au fost si intelegeri verbale. Acestea l-au facut pe Sima sa reactioneze asa aiurea uneori, dupa cum reiese in conversatia telefonica direct din Islanda. Vede ca obrazul si cuvintul dat nu au valoare in afacerile din Romania. In afara contractelor scrise stau cele „verbale”, care sigur sint mai adevarate decit cele scrise. Ca asa este in Ro. Numai ca, adusi in fata romanilor prin intermediul televiziunilor, multi dintre clientii WBS se pare ca vor se demonstreze ca ei sint oameni de onoare, brockerul este de vina.
  Asta imi aduce aminte de o patanie de acum douazaci de ani. Un patron fura de zor cu cintarul la taraba folosindu-s de un angajat. Intr-o zi, politia face un flagrant si il salta pe angajatul cu pricina dupa o reclamatie venita de la un cumparator. Patronul chemat la sectie a dat o declaratie in care a scris negru pe alb ca, la contractul de munca a angajatului X nu este nici un act aditional din care sa rezulte ca el, in calitate de patron, l-ar fi pus sa fure la cintar pe subordonatul sau. Asa a scapat de puscarie, iar angajatul si-a suportat rigorile legii.
  La tribunal e valabil contractul scris. Dar intelegerea verbala, obrazul patronului unde este? Asa si in cazul Sima. Sint convins ca toti clientii visau sa se imbogateasca si i-au dat verbal mina libera lui Sima. Cind au vazut ca au pierdut, au realizat ca e de rau, doar domnul Daianu s-a gindit la contractul semnat si l-a posibilitatea oferita de televiziuni ca sa dea vina pe „mort”. Zice ca el vrea doar banii sai inapoi, desi cred ca in clipa in care te asociezi cu un brocker caruia ii dai mina libera se poate vorbii de „banii nostrii” si la pierdere si la cistig. Unde mai este relatia de prietenie domnule Daianu? Sau pe Sima l-ati gasit la un anut de cereri de locuri de munca de la ziar?

 57. Meseria, priceperea si doctoratul dlui. Sima nu anuleaza caracterul de gambler pe care acesta il are, de om care isi pierde capul la Casino sau in fata castigului rapid. Despre asta este vorba in propozitie.

  Eu, daca as fi avut scolile dlui. Daianu si banii acestuia, mi-as fi riscat singur banii in pietele externe, avand ocazia sa-mi testez si spiritul de gambler de Casino, nu i-as fi lasat pe altii sa o faca.

 58. Buna ziua,
  Incerc sa imi imaginez responsabilitatea pe care o aveti in acest moment, practic sunteti o „punte” intre Dl Sima si opinia publica din Romania, ceea ce inseamna multa, multa responsabilitate . Meseria de trader este o meserie f grea, este cea mai periculoasa meserie din lume (este o opinie pe care mi-am format-o dupa multi ani de practica a acestei meserii) . Cei care doresc sa investeasca in acest tip de activitate , nu trebuie sa se lase prinsi in mirajul promisiunilor unor castiguri rapide; un profit de 30-40% pe an , CONSTANT,te poate propulsa in lumea greilor de pe Wall Street. Aceasta in conditiile unor riscuri decente. Deci, un castig de 100% – 400%, este doar o iluzie. O parere personala ar fi ca, asa cum am sesizat si din discutiile anterioare, Dl sima nu si-a mai controlat „money managementul”, care impune ca doar o parte din capital sa se regaseasca in pozitiile deschise pe piata (in general un procent de 0.2 – 5% din capital), astfel incat o eventuala pierdere sa nu distruga definitiv un cont. A inceput sa „joace”, ceea ce nu este permis unui profesionist. De asemenea, nu inteleg de ce , ca si profesionist , nu a apelat la unele procedee care sa stopeze pierderile generate de o evolutie negativa si care nu ar fi dus la pierderi insemnate (ma refer la procedura de hedging , in special) ; probabil nu a respectat nici marja si levierul cu care a tranzactionat.. Mai revin cu un amanunt in atentia celor care doresc sa investeasca in acest tip de activitate; in momentul de fata,desi internetul permite lucrul cu brokeri din orice tara, recomand colaborarea cu un broker ce isi desfasoara activitatea intr-o tara a carei legislatie asigura o protectie (intr-o anumita limita) a sumelor investite (ex: Anglia asigura protectia pentru conturi de pana la 50000 lire).Domnule Soviani, daca este posibil, in discutiile pe care le veti purta cu Dl Sima, puteti sa deschideti un capitol despre conditiile de tranzactionare care au dus la aceasta situatie?Va multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: