”Surpriza” domnului Ponta.


Este laudabil faptul că demersul de afaceri al domnului Cristian Botan a ajuns in atentia primului ministru al Romaniei. Pentru cei carora numele lui Cristian Botan nu le spune nimic, el este fondatorul site-ului www.publicjob.ro, un demers despre care Ziarul Financiar a scris in premiera.

Concret, el a fondat si operat un web-site adresat centralizarii tuturor functiilor vacante din sistemul public. Un demers antreprenorial exceptional, bine-venit, intr-un stat care se chinuie sa ascunda modul discretionar in care cheltuie banii. Semnalarea acestui caz de catre ZF l-a adus in atentia publicului si al primului ministru.

Insa inainte de anuntul ”surpriza”, Cristian Botan a fost remarcat de catre alte entitati: http://www.publicjob.ro/premii/, obtinand, printre alte distinctii un premiu in cea de XV-a conferinta internationala anticoruptie (Brazilia, 7-10 noiembrie 2012).

Premierul spune ca l-a remarcat in urma unei scrisori deschise publicata de ZF.ro in 5 octombrie 2012. Iar intrebarile mele sunt: daca l-a remarcat din 5 octombrie, de ce trebuie sa astepte 2 luni pentru a lansa fix in ultima saptamana de campanie electorala faptul ca este deschis catre tineri? Si daca a remarcat scrisoarea lui Cristian Botan, oare a citit-o? Ma intreb serios.

O fi citit pasajul asta?

Screen Shot 2012-12-03 at 12.46.47 PM

Ma intreb serios pentru ca acest pasaj vorbeste despre nevoia de transparenta in sectorul public. Iar scrisoarea este adresata unui premier care in primele 100 de zile de guvernare a numit 500 de acoliti politici, dincolo de criteriile de profesionalism si transparenta. Este adresata unui premier care a permis un circ de privatizarea la Oltchim, care, pretextand transparenta si urmarind strict interesul politic, a permis risipa banului public. Este adresata unui premier care l-a desemnat pe domnul Leonard Orban (co-autorul unui esec national in privinta fondurilor europene) sa devina comisar de conturi la Curtea Europeana de Audit (respins de catre Parlamentul European), fara ca nimic sa il recomande. Este adresat unui premier care, din punctul meu de vedere, ridica la nivel de politica guvernamentala dublul standard si care nu face deosebire intre declaratiile facute la o sueta cu baietii si declaratiile oficiale ale unui premier ( ”sa nu ne invete pe noi doamna Merkel….”).

Sigur, in campanie electorala, domnul Ponta incepe sa remarce antreprenorii. Ma rog, la cat de pompos a facut anuntul ma astepta ca sa il coopteze in guvern cel putin pe Robert Zoellick sa fi fost recrutat… doar ca domnul Ponta nu il anunta pe fostul sef al Bancii Mondiale ci pe un antreprenor roman, tanar, de perspectiva.

Ceea ce este ciudat insa e faptul ca domnul Ponta nu pare sa incurajeze antreprenoriatul prin anuntul facut, ci sa confiste (electoral si nu numai) acest demers antreprenorial. Un demers antreprenorial care printre altele, sesiza nereguli:

Screen Shot 2012-12-03 at 12.54.52 PM

Sunt curios daca domnul Ponta, ”remarcand” scrisoarea lui Cristian Botan, a trimis inspectia muncii la Iasi sau la Sibiu pentru a verifica cazurile semnalate. Nu prea cred…

Doua anunturi de astazi ale domnului Ponta le consider mincinoase:

a) ”Eu vad anuntul de astazi ca pe o veste a normalitatii, fara nimic politic in ea”. SI atunci, de ce nu a facut anuntul chiar in prima saptamana de la citirea scrisorii (pana in 12 octombrie). I-au trebuit 2 luni ca sa inteleaga ce este normalitatea? Sau de ce nu a anuntat acest lucru normal dupa alegerile din 9 decembrie? Eu cred ca enuntul domnului Ponta este unul necinstit, generat de strategii dansului de campanie care i-au zis ca ”sa bine la public sa bage ceva cu antreprenorii”.

b) ”Pentru inceput vom prelua site-ul sa ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice”. Avand in vedere ca ”a prelua” este sinonim cu ”a lua in primire”, eu cred ca este un demers care inhiba antreprenoriatul, fara sa il stimuleze. Antreprenoriatul nu are ca scop sa ajungi sub pavaza autoritatii publice, cel putin din punctul meu de vedere. Apoi, sigur ca exagerez cand spun ca a prelua site-ul conduce inclusiv la posibilitatea ascunderii unor abuzuri de genul celor de la Iasi sau de la Sibiu. Si totusi, domnul Ponta nu intelege nici macar din scrisoarea lui Cristian, ca este obligatoriu ca toate autoritatile publice sa afiseze pe propriile site-uri ofertele de angajare? Ceea ce nu se intampla?

Si, in loc de concluzie, domnul Ponta ar trebui sa intelegea pentru actualul mandat (cat a mai ramas din el), sau pentru urmatorul (daca va fi cazul), ca rolul unui guvern nu este sa confiste antreprenoriatul, ci sa il dezvolte, sa il stimuleze. Dealtfel, mi se pare suspect deja modul in care diversi antreprenori ajung sa lucreze la stat, in special prin actiunea simulata de ”management privat”.

Iar asta este tot o veste a normalitatii? https://soviani.com/2012/11/26/granita-fina-intre-catastrofa-si-prosteala-in-acceptiunea-domnului-victor-ponta/Categorii:Stiri

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Domnul Ponta e un „tanar Boc” in devenire. Crede ca lumea mai pune botul la astfel de prosteli de imagine si ca am ajuns sa ne imbatam cu apa rece si sa nu vedem performantele absolut mediocre ale acestui guvern.

  2. Și la o analiză superficială am ajunge la aceeași concluzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: