Cea mai mare rată lunară a inflației din ultimele 30 de luni. Efectele la care nu v-ați gândit.


Datele comunicate ieri de Institutul Național de Statistică au fost, în lipsa unui cuvânt mai potrivit, dezastruase. Și asta pentru că Institutul Național de Statistică a confirmat faptul că luna ianuarie 2013 a fost cea mai inflaționistă lună din ultimele 30. Sau cea mai inflaționistă lună de la majorarea TVA-ului în iulie 2010 (de la 19% la 24%) până acum. Atunci, în iulie 2010, o majorare de 5 puncte procentuale a TVA-ului a condus la o majorare a prețurilor de consum cu 2,58%. Acum, fără un astfel de șoc draconic, inflația într-o singură lună a însemnat mai mult de jumătate.

Graficul inflației lunare din ultimele 32 de luni îl puteți vedea aici:

Screen Shot 2013-02-13 at 1.39.57 AM

Așadar, majorarea indicelului prețurilor de consum a fost, într-o singură lună, de 1,32%. Nu este singurul șoc al ultimei jumătăți de ani. Puteți observa că o inflație aproape similară (de 1,18%) am avut în luna septembrie 2012. De unde putem observa apetența decidenților economici de a da drumul la inflație. Motivele? Inclusiv faptul că mai multă inflație (în fapt confiscare a puterii de cumpărare de la toți cetățenii), umflă veniturile bugetare. Spre exemplu, dacă un produs se scumpeste, TVA-ul aferent acelui produs devine mai mare nominal, vărăsămintele la buget din TVA se majorează. Sau, în cazul companiilor profitabile, profit mai mare nominal (în urma majorării prețurilor) înseamnă plus de lei la buget. Un plus de lei care este luat din venitul disponibil al populației înseamnă un plus de venit pentru buget. Numai că acest plus de venit este întâi luat și abia după aceea redistribuit, destul de ineficient, către populație.

Faptul că am avut cea mai ridicată rată lunară a inflației din ultimele 30 de luni nu este singura veste proastă. ”Capitalizând” inflația din luna ianuarie 2013, inflația anuală (majorarea prețurilor în intervalul februarie 2012-ianuarie 2013) a urcat la nivelul de 5,97%. Astfel, inflația anuală a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, sau avem cea mai ridicată rată anuală a inflației din iulie 2011 până în prezent. Cu alte cuvinte, asistăm la cea mai consistentă confiscare din venitul disponibil din ultimul an și jumătate. Detalii aveți în graficul de mai jos:

Screen Shot 2013-02-13 at 1.38.25 AM

Vreți o veste și mai neplăcută? Chiar dacă nu o vreți, ea există. Rata anuală a inflației a urcat de la 1,8% în luna mai 2012 (coincidență, simultan cu venirea guvernului Ponta), până la 6% la sfârșitul lunii ianuarie. Adică majorarea prețurilor a fost agresivă în ultimele 9 luni, mixul de politici economice triplând rata anuală a inflației în ultimele 9 luni.

Și asta nu este totul. În această perioadă, practic creșterea economică nu a existat (creșterea economică în 2012 a fost foarte aproape de zero, creșterea din 2011 a fost inventată, iar în 2013 guvernul sugerează că a găsit soluția minune de a ieși din recesiune prin majorare de taxe). Stagflație. Așa se numește situația în care simultan avem inflație ridicată (6%) și creștere economică mizerabilă.

Potrivit singurului mare economist (teoretician) care nu a fost și sărac (a fost un investitor de succes), o situație precum stagflația nu ar trebui să existe. Ok, spunea Keynes, putem avea o cerere agresivă care să împingă prețurile în sus. Doar că există un soi de stabilizatori automați, care împiedică oferta să meargă în același sens cu cererea de bunuri și servicii. Faptul că oferta rămâne în urma cererii, conduce la majorare de prețuri pentru bunuri și servicii (inflație). Iar asta conduce la o spirală – salarii preț: inflația ajunge cotidiană iar lucrătorii cer salarii mai mari pentru a face față. Oferirea de salarii mai mari conduce chiar la prețuri și mai mari. Aceasta este spirala salarii preț care conduce la inflație și mai mare.

Doar că, potrivit tot lui Keynes, o creștere a inflației nu ar trebui să fie resimțită în criză. Pentru că nu există creștere economică, pentru că șomajul este ridicat, și oricât ar încerca salariații să ceară venituri mai mari, nu le vor obține atâta timp cât piața muncii este sub presiune. Criza, recesiunea, creșterea economică mizerabilă, ar trebui să împingă inflația în jos, și nu în sus. Într-o economie normală.

Doar că noi nu vorbim despre o economie normală. Vorbim despre o creștere semnificativă de prețuri și despre o triplare a ratei anuale a inflației, în numai 9 luni, perioadă în care economia a trecut ”pe roșu”.

Cea mai păcătoasă situație în care ne aflăm, cea a stagflației, este că încercarea de a stăvili inflația nu face decât să inhibe creșterea economică. Și viceversa – stimularea creșterii economice nu face decât să mărească inflația. Adică, dacă BNR ar încerca să majoreze rata de dobândă de politică monetară, înghețată la 5,25% nu ar face decât să împingă și mai mult economia în recesiune și să amâne perspectivele de revenire. Iar dacă guvernul ar încerca un stimul fiscal, să dea drumul la bani pentru a intra în zona de recuperare economică, nu ar face decât să alimenteze inflația, adică confiscarea unei părți semnificative din economisirea internă/venitul disponibil al populației și companiilor.

Ce fac decidenții în această situație? BNR nu face nimic, ținând dobânzile înghețate și motivând că oricum inflația nu este de origine monetară (cu argumente corecte, întrucât nici chiar domnul Isărescu nu poate ținti prețul cartofului – care s-a majorat cu 8% în luna ianuarie, sau excesele de tip fițe ale guvernului care își transferă propria ineficiență prin scumpirea anticipată a gazelor/energiei/țigărilor/carburanților). Prin urmare, în zona de politică monetară, nu este loc de vitejii: politica monetară a rămas fără pârghii în combaterea inflației unei economii ineficiente.

Pe de altă parte, politica fiscală, în loc să pungă gaz peste foc și să ”reaprindă” creșterea economică, acționează la fel de primitiv ca și pe vremea lui Boc: majoreaza taxele și impozitele, mizând pe un plus de circa 3 miliarde de lei din reașezarea fiscalității (cu preaviz de 6 zile, așa cum s-a întâmplat cu codul fiscal).

Efectul acestei reașezări? RE-CE-SI-U-NE. Nu există economie în lumea asta care prin majorării de taxe să fi repornit creșterea economică. Prețurile mai mari pentru energie, pentru gaze, pentru carburanți vor reduce competitivitatea economică și vor conduce la minusuri de venituri (cu efectele conexe faliment și șomaj). Supra-impozitarea microînterprinderilor într-o perioadă de creștere zero, la fel ca și majorarea de taxe și impozite locale (care dracului o fi rațiunea pentru care taxele locale se indexează cu rata inflației, în contextul în care taxele locale mai mari ar trebui să repezinte contravaloarea unei contraprestații mai bune, nu mai scumpe), conduce inevitabil la scumpiri. Prin urmare, politica fiscală va conduce doar la majorări de prețuri (inflație chiar mai mare) și la inhibarea creșterii economice (creștere zero). Adică stagflație în continuare. Cu efectele perverse pe care le-am descris mai sus.

Cu aceste politici România întâmpină al 5-lea an consecutiv de criză. Iar vestea rea este că guvernul și BNR încearcă să inventeze cercul pătrat. Este o situație pierdere-pierdere: dacă reduci rata de dobândă, pentru a combate șomajul (real la peste 10%) și pentru a impulsiona creșterea, vei avea o inflație chiar și mai mare (leul se va deprecia rapid, iar o economie dependentă de importuri va avea o inflație chiar și mai mare). Dacă crești rata de dobândă, amplifici șomajul și afectezi creșterea economică.

Situația de stagflație în care ne aflăm este în opinia mea, scenariul de bază pentru următorii 2-3 ani. Motivul? În primul rând că atunci când au avut ocazia să facă ceva, fie BNR (mai puțin), fie guvernele (mai mult), au ratat să facă ceea ce trebuie. Într-o perioadă de puternică depresie a cererii (2009-2010), guvernul a găsit de cuvință să o depreseze și mai mult: prin majorare de taxe. Acum, din nou în recesiune, guvernul aplică aceeași rețetă: taxe și impozite majorate care alimentează incertitudinile și întârzie să revigoreze cererea internă. Cea mai bună definiție a neroziei este să faci exact același lucru de două ori și să te aștepți la reazultate diferite. Diferită va fi doar criza – cea mai adâncă din Uniunea Europeană pentru cea mai săracă populație din Uniunea Europeană. Nu uitați că Bulgaria ne-a depășit la nivelul anului 2011 ca PIB/cap de locuitor. Nu mai vorbesc despre GreciaCategorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , , , , ,

17 răspunsuri

 1. Eu atunci cand am spus ca criza in Romania va dura intre 15 si 20 de ani, a ras lumea de mine, a spus ca am facut degeaba scoli. A naibii treaba, se vede din pacate ca am avut dreptate. Nici nu ma asteptam la alte rezultate din partea unui guvern socialist. Prin ultimele statistici, ne-a batut la scor si Botswana. E cazul sa recunoastem ca suntem o tara subdezvoltata.

  Un articol excelent cu observatii foarte bune. Felicitari!

 2. Daca va aduceti aminte perioada cu Fl. Georgescu Min. de Finante, veti vedea ca domnia sa, precum si TOTI PSD-istii, in lipsa unei dorinte si viziuni economico-sociale (in afara de propria inavutire), au purces la aceasta solutie inflationista. Mult circ, imprumuturi pentru salarii buget siare (ca „privatii” nu au iesit si nu vor iesi niciodata in strada in lipsa unei sindicalizari). Pana si asa zisa economie privata, cu exceptia „manufacturilor” gen Dacia, Ford samd, este tot „bugetara” (afaceri cu statul) sau de tip „tonetar” (na-ti-o tie , da-mi-o mie)

 3. Felicitari pentru articol, dle. Soviani.

  Spun si eu de la inceputul anului trecut ca avem de-a face cu stagflatie in Romania, adica saracie pura la buzunar. Din pacate ne racim gura de pomana pe bloguri in loc sa iesim in strada. E clar pentru toata lumea ca directia in care ne indreptam este cea gresita.

  Indexarea taxelor si impozitelor locale nu ar fi o catastrofa in sine daca nu ar continua spalarea masiva de bani prin achizitii inutile, supraevaluate sau cu dedicatie de partid si de mafie – tot aud de proiecte unul mai megalomanic decat altul – Sorin Oprescu vrea sa faca un canal navigabil de 15 km prin mijlocul Bucurestiului, pe care sa se plimbe lumea cu hidrobiciclete si barci, chiar daca nu are ce manca. La Craiova, primarita Olguta Vasilescu vrea sa faca fantani arteziene plutitoare, centru acvatic si baza de aterizare a martzienilor intr-un parc in care lipsesc aleile si bancutele.

  Banii pe care romanii si-i rup practic de la gura sa plateasca taxele, impozitele si preturile umflate, se duc pe tot felul de tampenii, despre asta este vorba.

  Intr-adevar anul 2013 va fi unul al taxelor babane aplicate la preturi umflate, adica o impozitare mascata. In loc sa recunosti ca nivelul de impozitare in RO – cea mai saraca tara din UE atinge incredibilul nivel de 80%, mai bine camuflezi niste taxe in preturile de la utilitati sa zica lumea ca macar avem stabilitate in saracie.

  E o situatie fara iesire care erodeaza orice speranta. In domeniul microointreprinderilor, care peste 80% au functionat „pe zero” in 2012, nedeductibilitatea din baza impozabila a niciunei cheltuieli normale dpdv economic e un dezastru total. Piata era oricum foarte, foarte saraca si cumpara sporadic. Marjele de profit nu depasesc aproape nicioadata 20% astfel ca acest nou mod de impozitare cu 3% provoaca gauri masive in bugetul firmelor. Acestea se vor inchide… nimeni nu are chef sa arunce bani pe apa sambetei in lipsa unui castig.

 4. mda. nasol ca ai dreptate.mai numaram minim 2 ani pana iesim pe plus si cu cei 5 ne ies 7 ani biblici

 5. Cioclii economiei romanesti (Ponta &gasca) in loc sa ia masuri concrete de incurajare a mediului de afaceri si creare de locuri de munca, insista cu penicilina in curul bolnavului care mai are putin si crapa. Pentru ce aveam noi nevoie de Ponta, in loc de Boc ca sa se intample toate aceste lucruri sinistre, nimeni nu poate sa raspunda.

  Aprindeti o lumanare…

 6. Ciao! Am trait greu sub boieri sub comunisti dar mai greu ca acum nu a fost! Multumim mult pt conducerea Romaniei ca e de partea poporului coborandune pe un nivel cel mai jos din europa!!grazie ancora!

 7. Singura solutie pentru Romania ar fi fost sa nu se fure…
  – 25% la bugetari si – 15% la pensionari era de asemenea inevitabil… CCR-ul a „fortat” marirea TVA, de unde au inceput multe rele. (Pe Basescu a picat purceaua cu anuntzul, dar solutia fusese servita de la BNR.)
  Imprumutul de 20 de miliarde de euro a fost exagerat; ajungeau vreo 12, dar intentia de furt era prea mare…
  Pana la urma, asta vrea oaia (majoritatea societatii): sa fie tunsa fara a fi ciupita de foarfeca; cea mai buna foarfeca e inflatia.

 8. In timp ce groparii economiei romanesti trateaza cadavrul cu antibiotice, desi e clar ca a crapat demult…. la Ministerul Agriculturii se mai coace o „grozavie fiscala”

  Toti micii producatori care ieseau cu cateva legume pe o taraba in piata vor fi obligati sa se inregistreze fiscal (cu cod fiscal, inregistrat la RECOM) si sa-si faca un card pe care vor fi evidentiate strict cantitatile pe care doreste omul sa le vanda.

  Adica Baba Rada care avea o galeata de rosii din solar si mergea cu ele in piata, trebuie acum sa se inregistreze fiscal si sa-si faca card, cu care sa dea in piata la cititor sa i se scada cantitatile pe care „doreste sa le vanda”…

  Bai nene, dar ce cretini conduc tara asta….E clar ca astia nu fac nicio deosebire intre activitati de subzistenta si activitate comerciala producatoare de profit.

 9. STATICII, adica cei care lucreaza la STAT nu fac decit sa-si apere privilegiile. Ca sa existe , trebuie sa aibe bani colectati din taxe. Nesimtirea lor este din ce in ce mai mare. Nici un bugetar nu iese sa protesteze ca salariul lui este mare si risca sa se deterioreze economia nationala. Se bucura pentru fiecare leu in plus luat de la mediul privat, singurul care produce bani reali.
  Teama ca preturile o vor lua razna distrugind mediul privat este un pic exagerata. Mediul privat a trecut la „evaziune fiscala” din timp pentru a-si proteja existenta. STATUL nu va colecta bani mai multi la buget, dimpotriva se va alege cu praful de pe toba.
  Mediul privat deja si-a creat propria lui economie paralela cu aceea a STATULUI si va continua sa existe in timp ce STATUL va muri de foame incet si sigur. In conditiile date STATUL isi sapa singur groapa si toti cei care au votat revenirea uniunii socialiste la putere, vor fi primii care vor iesi in strada pentru ca nu li se ofera „drepturile” pentru care au „luptat” votind si aducind USL-ul la putere. O puternica miscare nationala anti taxe va putea pune la pamint definitiv STATUL.

  Romani, nu mai acceptati sa platiti taxe si impozite pentru ca ele va distrug viitorul! Acesti bani se duc in buzunarele comunistilor din Ro si nu se intorc sub nici o forma inapoi la cei care le-au platit!

  „Evaziunea fiscala” in mediul privat trebuie sa creasca la maxim. Numai asa populatia va iesi ijn strada si va matura pe toti socialistii aflati la putere, desi noi stim bine ca ei sint comunistii lui Ceasca si urmasii lor. Nu va fie frica, comunismul pica! De la guvernarea Boc si pina azi Romania este in cadere libera si deja se aproprie solul.

 10. @Radu Soviani

  Cand faceti o emisiune cu geniul Carpatilor? Ma refer evident la domnul Liviu Voinea?

  Citeam pe Econtext ca de la venirea guvernului Ponta, numarul somerilor ar fi crecut cu ca. 100.000
  Citez: „In schimb, avem peste 100.000 de noi someri (de la 409.938 in mai 2012, pana la 513.349 in ianuarie 2013)!”

  Am citit despre acest domn ca ar fi avut si ceva firma de consultanta, deci a activat si in mediul privat. Cum se face ca nu vede ce se intampla?
  Cum se face ca nu vede ca am avut investitii de cateva sute milioane de euro, restul pana la1,6 miliarde fiind credite intra-grup?

  Cum poate fi asa de rupt de realitate, el nefiind politruc de meserie?

  Nu i-a durut mana cand au taiat aproape toate investitiile in infrastructura?

  Nu-si dau seama ca Romania devine tot mai neatractiva dpdv economic?

 11. @Radu Soviani

  Apropo de somaj: cred ca e un indicator fals calculul somajului dupa modelul actual.

  Mai bine calculam numarul de angajati la numarul persoanelor. Aici, Ungaria si Cehia stau aproximatic de doua ori mai bine.

  Daca e sa luam pe judete(dupa recensamantul din 2011): am calculat ca acest raport este in judetul Brasov undeva la 30%, pe cand in Vaslui si Suceava este de 13%. Cum sa supravietuiasca aceste judete asa mai departe? E clar ca nu se auto-sustin. Practic sunt judete pline numai cu bugetari.

 12. L-am ascultat aseara pe trogloditul de Adrian Vasilescu de la BNR (invitat la Moise Guran) facand „analiza gaurii de la macaroana in explicarea inflatiei” – deosebit de babana la acest inceput de an 2013. Printre zecile de intrebari prostesti la care Adrian Vasilescu nu gasea raspuns era si una de genul: „Cum naiba a scazut volumul de vanzari de Sarbatori? NIci de Sarbatori nu a avut romanul apetit la cheltuieli?” Cred ca iti trebuie chiar o mie de facultati si doctorate sa dai un raspuns de bun simt la aceasta intrebare.

  Curiozitatea mea e insa alta. E clar ca cei de la BNR, in frunte cu francmasonul Isarescu, cunosc mai bine ca oricine DIMENSIUNEA AJUSTARII IN NIVELUL DE TRAI in toti acesti ani sinistri in Romania, ajunsa la apogeu, la acest inceput de an, cu avalansa de scumpiri si cresteri de taxe si impozite. Desi acesti oameni, de la BNR, cunosc bine cifrele si starea de spirit a consumatorului mediu care, in ciuda tuturor costrangerilor, ar trebui sa produca, cik, crestere economica, toti tac malc, ca niste curve in papusoi.
  Mai apare Isarescu, o data la 3 luni si mai arunca cateo anecdota in popor, pe care o intelege numai el, in rest nu se intampla absolut nimic.

  Intrebare deschisa pentru dl. Isarescu: Cum poate dormi linistit noaptea fiind martor la terorismul financiar pe care il tot practica guvernele Romaniei la adresa firmelor si populatiei de vreo 5 ani incoace? Cum se impaca cu ideea? E un experiment sau ce?

  Domnul Isarescu stie mai bine ca oricine ca aceste ajustari criminale la buzunar se fac pe fondul crizei in care tot mai multi romani nu-si mai pot plati ratele la banci iar increderea in economie si Guvern se afla la cele mai joase nivele. Deja pierderile bancilor cu activitate in Romania au ajus la rate alarmante.

  Cine are de gand sa opreasca acest experiment masonic care se petrece de vreo 5 ani in Romania ???

 13. Pe mine unu mai nimerit ca numam gandit da nu din cauza ca numam gandit la inflatie ci din cauza ca numa gandesc in general la nimica.

 14. Dadatroll,

  Te pup !

 15. Bancile cad din cauza lui Isarescu sau a propriei lacomii? Cine le pune sa dea credite cu dobinzi atit de mari de ajung romanii lor sclavi pe viata?
  Si cum ar putea Isarescu sa-i opreasca pe romani sa mai voteze cu stinga, aducind la putere toti analfabetii economici, cu firme de carton sau ilustrii bugetari?
  De zeci de ani el tine Romania sa nu se prabuseasca. Fara el eram terminati de mult. Tot dupa ce el a fost prim ministru un an, Romania s-a asezat pe drumul ireversibil al capitalismului. Ce au facut romanii? Au strimbat din nas si au adus stinga la putere pentru ca nu le pria munca dura din capitalism.
  Nu inteleg de ce Isarescu e mai tot timpul acuzat pentru ca un popor plin de comunisti minusculi vor sa toace bani ca in capitalism, dar sa munceasca fara spor ca in comunism?

  Face Isarescu politica economica in Romania?
  Sint masonii de vina? Ce sa ne ia masonii acum in plina criza mondiala? Saracia si prostia? Uite ca FMI nu mai da bani Romaniei. S-au razgindit masonii si nu mai vor sa ne suga singele? Sau povestile cu masonii si dusmanii, care vor sa ne distruga si sa ne ia tara, nu mai sint valabile?
  „Dusmanul” poporului roman se traduce prin propria ignoranta si prostie. Romanii sint proprii lor dusmani. Nu am vazut FMI-ul sa voteze pentru USL la ultimele alegeri. Romanii nu au nici o vina? Sau cea mai mare vina o au Coposu si pupaza din tei? Comunistii si securistii nostrii sint niste ingerasi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: