Guvernul bulgar demisioneaza. Austeritatea care a scos zecii de mii de bulgari in strada e mai blanda decat in Romania.


Cu zeci de mii de oameni in strada, la mai putin de 2 zile dupa ce ministrul de finante bulgar a fost demis, guvernul de la Sofia demisioneaza. Protestele bulgarilor au fost generate de doua fapte:

1. Guvernul a refuzat sa plateasca fermierilor subventii de 500 de milioane de Euro (pentru terenul agricol), motivand ca nu exista inca bani de la Uniunea Europeana (rambursati). In urma neplatii, fermierii au iesit in strada, amenintand inca din 18 februarie ca astazi, 20 februarie, vor bloca drumurile. Sub aceasta amenintare, premierul bulgar Boiko Borisov l-a demis pe ministrul de finante Simeon Djankov, Bulgaria imprutandu-se pe piata interna de suma respectiva si facand platile.

2. Zeci de mii de bulgari au iesit in strada in urma scumpirii energiei electrice. Atentie, scumpirea a fost una de amploare similara cu cea din Romania. Guvernul Bulgar a majorat pretul energiei cu 13% in luna iulie anul trecut, dar impactul a fost simtit abia acum. In Romania, doar in luna ianuarie a existat o scumpire a energiei elecftrice cu 10,38%, care urmeaza unei scumpiri de 7% in luna decembrie 2012 (potrivit INS),  iar in septembrie 2012 a mai fost o scumpire de peste 5%. In plus, Romania devanseaza din iulie 2013 pentru aprilie 2013 o noua etapa de scumpiri pentru energie. Pe parcursul anului trecut, in Romania, energia electrica s-a scumpit cu peste 13% (urmata de majorarea in luna ianuarie cu peste 10%), gazele s-au scumpit cu peste 5%, la fel si combustibilii.

Ca paralela intre masurile de austeritate dintre Romania si Bulgaria amintesc faptul ca bulgarii au preferat sa INGHETE salariile si pensiile, nu sa le TAIE cu 25%. In Romania pensiile au fost supuse unei impozitari nelegale, in timp ce cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana a erodat suplimentar semnificativ puterea de cumparare a pensiilor inghetate.

Salariul mediu in Bulgaria este de 410 EURO, SUPERIOR salariului mediu net inregistrat in Romania in luna decembrie 2012 (1697 lei), respectiv 382 de Euro. Somajul in Bulgaria este de 11,9%. Economia a inregistrat un avans modest, de 0,5% in anul 2012 (avand totusi 10 trimestre CONSECUTIVE de crestere).

In urma protestelor impotriva facturilor la energie electrica, premierul demisionar Borisov a anuntat ca va propune autoritatii independente de reglementare energiei din Bulgaria o reducere a pretului pentru energie cu 8% incepand din luna martie si revocarea licentei companiei de distributie a energiei electrice CEZ Bulgaria. Compania CEZ Bulgaria este detinuta indirect de catre statul ceh, care controleaza 70% din compania CEZ. Luna trecuta guvernul din Albania a revocat licenta de distributie CEZ de pe teritoriul national. Compania CEZ Bulgaria are 1,9 milioane de clienti in acest stat si realizeaza 10% din profitul grupului din aceasta tara

In urma protestelor s-au inregistrat mai multi raniti, ca urmare a conflictelor dintre politie si manifestanti. ”Nu voi participa intr-un guvern sub umbrela caruia politia ii bate pe oameni”, a anuntat premierul Boiko Borisov ca motiv al demisiei sale.Categorii:Editoriale, Stiri, The Money Show

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

  1. Faine articole. Poate pui si optiunea „share” ca sa le vada mai multa lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: