Premierul domnului Basescu (II)


Nu aș fi scris această continuare dacă Traian Băsescu nu ar fi ținut morțis să îmi confirme punct cu punct ceea ce demonstram în articolul publicat în data de 28 ianuarie 2013 – ”Premierul domnului Băsescu”. Articolul întreg îl găsiți aici: https://soviani.com/2013/01/28/premierul-domnului-basescu/

Dacă nu aveți chef să citiți/recitiți întreg articolul (deși eu zic că merită), parcurgeți măcar primul paragraf scris atunci, în ianuarie. El este următorul:

”Mai are cineva dubii ca domnul Victor Ponta s-a transformat în noul Emil Boc? Mai are cineva dubii că în spatele acțiunilor domnului Ponta se află un consens tacit cu domnul Băsescu? Mai are cineva dubii că prin acest pact domnul Băsescu a renunțat la un partid care a devenit mizerabil (prin lipsa de calități a unora dintre liderii trecuți și prezenți) – respectiv PDL și încearcă prin ”coabitarea” sau mai degrabă ”non-combatul” liderilor să își însușească un nou partid, și anume PSD-ul? În scenariul pe care încerc să îl conturez, voi demonstra că domnul Victor Ponta este noul Emil Boc.”

Pentru fiecare propoziție din primul paragraf, domnul Băsescu a ținut să emită confirmări în interviul acordat B1TV în seara zilei îndrăgostiților. Mă rog, cea mai puternică declarație pe care domnul Băsescu a făcut-o de ziua îndrăgostiților a adresat-o tot doamnei Udrea 🙂 ”Pe Udrea eu am crescut-o ca politician”. Dar nu mă interesează ce declară on-the-record domnul Băsescu doamnei Udrea. Ci confirmarea la paragraful de mai sus:

Mai are cineva dubii ca domnul Victor Ponta s-a transformat în noul Emil Boc? – spuneam în articol. Ce zice azi domnul Băsescu? ”Cum vedeti un politician de 40 de ani în competitia cu Ponta? Ponta se va roda. E generatia de 40 de ani”. Pana acum Ponta era imatur, copilot, iresponsabil, plagiator, de ”nenumit” premier al domnului Băsescu. Ponta era un fel de Boc până să îl facă Băsescu premier. Sau Boc era un fel de Ponta până să îl facă Băsescu premier

Mai are cineva dubii că în spatele acțiunilor domnului Ponta se află un consens tacit cu domnul Băsescu? – spuneam în articol. Ce zice azi domnul Băsescu?  ”Pdl din acest moment nu mai seamănă cu Pdl-ul din care am plecat şi cu cel din perioada în care era condus de Boc. Seamănă, în interior, cu FSN-ul. Nu mai este un instrument politic. Cine ma poate ajuta în cadrul mandatului este Guvernul, cu care am semnat un pact politic.”

Mai are cineva dubii că prin acest pact domnul Băsescu a renunțat la un partid care a devenit mizerabil (prin lipsa de calități a unora dintre liderii trecuți și prezenți) – respectiv PDL și încearcă prin ”coabitarea” sau mai degrabă ”non-combatul” liderilor să își însușească un nou partid, și anume PSD-ul? – mai spuneam în articol. Ce zicea azi domnul Băsescu? ”Pentru mine, PDL nu mai este un instrument politic. Pana imi termin eu mandatul, nu ma mai poate ajuta in atingerea obiectivelor. Daca ma poate ajuta cineva, este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizeaza revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa si Legea sanatatii. PDL nu ma poate ajuta, dar nici nu vreau sa-si puna eticheta „suntem partidul lui Basescu”, dar sa semene mai mult cu FSN-ul decat cu PD-ul pe care eu li l-am lasat… Nu am nimic de aşteptat de la Pdl, ci doar un regret teribil pentru ce a fost şi ce a ajuns… Este un partid care, sub umbrela analizei, reorganizării după alegeri, tot pun interimari (în organizaţii) şi dacă răspund cum trebuie, atunci rămâni…Ce se întâmplă în Pdl e prostie. Fiecare iubesşte acest partid dar în felul lui. Nu se poate să ataci în partid guvernul care a scos România din criză.”

Din nou… ”domnul Băsescu a renunțat la un partid care a devenit mizerabil PDL, și încearcă să își însușească un nou partid”, spuneam în ianuarie. Ce ne repetă acum domnul Băsescu? ”Repet, eu nu mai am nevoie de partid, am avut nevoie de un partid partener la inceput de mandat. Imi este clar ca mandatul meu se va termina cu USL la guvernare si cu o larga majoritate in Parlamant. Sau alta combinatie, dar nu cu PDL la guvernare. Pot sa fie si altele, nu vreau sa speculez.”

Acum, studiind discursul domnului Băsescu, trebuie să remarcăm că dânsul nu admite niciodată greșeli. Iar când o face, glumește, iar greșelile de fapt reprezintă planuri bine stabilite. În interviul de ieri se referă și la non-combatul său de la suspendare, zicând, că a fost o greșeală: ”Eu am facut o greseala la ultimul referendum si greseala a fost ca pana la urma, desi pierdeam, ca nu m-am batut, a doua oara nu mai repet aceasta greseala. Daca ma mai suspenda, de data asta ma bat cu ei sa iasa electoratul la vot. Imi inchei si eu glorios cariera, mai batandu-ma o data”

Am scris atunci, după ce am auzit promisiunea domnului Băsescu ”Mergem la referendum”, încă din 11 iulie 2012, că aceasta este o mare minciună și că de fapt planul domnului Băsescu este non-combatul: https://soviani.com/2012/07/11/calculul-secret-al-lui-traian-basescu-calculul-matematic-arata-ca-e-aproape-imposibil-de-demis/

Zice domnul Băsescu: ”Daca ma mai suspenda, de data asta ma bat cu ei sa iasa electoratul la vot. Imi inchei si eu glorios cariera, mai batandu-ma o data”. De ce zice asta? Din două motive – unul pentru că nu le va mai da niciun fel de motive de suspendare celor cu care a pactizat (practic PSD-ului – noul PDL) și doi, așa cum premierul dânsului, domnul Victor Ponta, l-a mai ajutat o dată la referendumul trecut, prin non-combat (nefinalizarea listelor de alegatori INAINTE de inceperea demersului de suspendare a presedintelui, il va sustine si a doua oara, asa cum si domnul Băsescu il sustine si care i-a pus ”sacii in caruta”. Domnul Ponta NU MAI ARE NICIO MIZA în susepndarea celui care l-a numit de două ori premier. Aparentele dispute dintre dansii? Jocuri de glezne. Repet: domnul Băsescu nu le va mai da niciun motiv de suspendare adersarilor dânsului (care au propriile probleme). Și așa cum am spus la suspendare din vară, oricum motivele invocate de Parlament pentru suspendarea lui Băsescu erau niște bălării – nu cele reale.

Și acum, despre dimensiunea psiho-economică a discurului de ieri al lui Traian Băsescu:

” Romania a luat masurile dure in mai 2010 si in 2011 a avut crestere economica. Toate tarile care au mers pe reteta FMI de marire a fiscalitatii au lungit boala, pentru ca marirea fiscalitatii n-a facut decat sa creasca evaziunea, sa franeze economia, si in ultimii doi ani iau masurile pe care le-am luat noi in 2010; pentru ca si-au dat seama ca tipul acela de reteta a fost un esec”, a zis ieri presedintele la B1TV.

Pai Romania nu a mers pe reteta FMI? Romania nu a marit fiscalitatea? Romania nu a crescut evaziunea prin diversi colaboratori a la Blejnar? Romania nu a franat economia prin prelungire a stagnarii economice inclusiv in 2013? Ce stat a mai luat o masura de taiere cu 25% a salariilor? Ce stat a majorat simultan TVA-ul cu 5 puncte procentuale? Niciunul! Reteta pe care o condamna acum domnul Basescu este exact reteta pe care a mers Romania, sub atentul sau ghidaj – a majorarii fiscalitatii.

Despre cresterea economica din 2011? Ea nu a existat! Demiterea sefului statisticii a fost facuta tocmai pe motivul falsificarii PIB-ului in anul 2011. Iar tu te lauzi cu masurile dure care fac sa creasca economia? Doar anul agricol a mers mai bine in 2011 fata de 2010 (nu e meritul lui Basescu, nici al TVA-ului mai mare, nici al taierii de salarii – care au impins economia intr-o recesiune prelungita). Apoi, cui se lauda domnul Basescu cu aceasta crestere falsificata? O creștere falsificata care vine după 2 ani de cadere economica cu peste 8% (2009-2010)? Economistii numesc asta efect de baza – ganditi-va la un atlet care isi rupe piciorul in timpul unui concurs – este evident ca el va performa mai bine in urmatorul concurs, cu ambele picioare, decat in cel cu piciorul rupt. Dar, repet. cresterea economica nu a existat.

”Iar eu va pot spune astazi, pentru ca se poate verifica mandatul cu care a venit Fondul in mai 2010 – a venit cu crestere cota unica de la 16% la 20%, crestere TVA la 25% si crestere CSA cu 2 procente, dar aici s-ar putea sa am o eroare.”. Cand domnul Băsescu spune că ”s-ar putea să am o eroare”, asta înseamnă sigur am o eroare. Mandatul Fondului a fost fie cotă unica de 20%, fie TVA de 22%după cum am scris și aiciNU AMÂNDOUĂ. România le-a facut pe amândouă mai al dracului (de fapt, tăierea salariilor cu 25% a însemnat în sectorul bugetar o cotă unică de 16+26=41%). Iar tăierea salariilor bugetarilor însoțită de majorarea TVA-ului au condus și la presiuni pe salariile din sectorul privat – plus șomaj.

Iar fraza următoare este foarte tare: ”Iar eu cu Boc, cu specialisti, am analizat, stiam ca trebuie sa scoatem 300.000 de oameni din aparatul bugetar, si am spus: daca punem sarcina pe economie, cine ii absoarbe pe cei 300.000? Si viata ne-a dat dreptate. In timp ce in toata Europa, pe retetele de marire a ficalitatii, a crescut somajul, in Romania a scazut. E-adevarat, nu mult, dar n-am ajuns la 10%, s-a depasit in Europa aceasta medie de 10%” – a declarat Băsescu la B1TV.

Vă închipuiți cum arată o analiză făcută de Boc și Băsescu? Și împreună cu care specialiști? Aia care îl convingeau în septembrie 2008 pe domnul Băsescu să spună ”această criză nu ne va atinge”, iar anul următor a venit o cădere de 8%. Aia? Și rata șomajului a scăzut în România doar din același motiv al creșterii PIB-ului: mistificare statistică. O rată a șomajului care nu îi cuprinde pe cei fără locuri de muncă după ce nu mai primesc ajutorul de șomaj și ajunge la 7% (în prezent), dar raportată la o forță de muncă ce îi include inclusiv pe cei 3 milioane de români activi plecați definitiv în Italia și Spania, este doar o altă mistificare a cifrelor. În realitate, rata șomajului în România este de peste 10%, iar în urma recentelor măsuri de majorare a fiscalității, ea se va amplifica.

Ceea ce am încercat să îmi explic prin observarea declarațiilor domnului Băsescu a fost de ce reîncepe să spună aceleași neadevăruri economice (la chestiunile politice este treaba dânsului) ca și pe vremea lui Boc. Iar răspunsul simplu este că domnul Băsescu este extrem de relaxat. Cu un premier care a devenit noul său premier, care controlează un partid (alături de alți 2 foști locotenenți ai domnului Băsescu – Dragnea și Oprea – UNPR urmând să fuzioneze cu PSD) care a devenit noul său partid, domnul Băsescu este probabil în cel mai relaxat moment din decembrie 2008 (când a făcut guvern PDL+PSD) și până acum. Relaxarea asta este însă de prost augur. Economia continuă să fie ținta politicilor nereușite ale dânsului și ale noului Emil Boc, iar asta se va răzbuna tot pe companii (supra-impozitate) și pe populație (supra-taxate). Ca și în 2010, suprataxarea nu va face decât să împingă peste mulți ani orice șansă de revenire economică reală a României.



Categorii:Stiri

Etichete:, , , , , , ,

14 răspunsuri

  1. Bravo dle. Soviani!
    Suntem cu totii o tara de prezicatori, profeti, tragatori de semnale de alarma, oricum nu se intampla nimic pozitiv in ciuda pariurilor corecte pe care le facem.

    Sistemul fiscal 2013 instituit de noul Boc – Victor Ponta – are caracter de escrocherie dintr-un motiva cat se poate de simplu: are la baza ideea – „da-mi rapid o suma de bani ca (poate) te las in pace”, enunt pe care Ponta l-a facut de nenumarate ori. In conditiile astea, multe impozite importante din Roamania devin „taxe de protectie” adica „dami o suma de bani sa te las sa operezi, sa existi” (vezi noul forfetar – varianta Grapini, care numara paturile si scaunele din hoteluri sau restaurante nu oamenii care le folosesc si genereaza venituri.

    Intrebarea mea este urmatoarea: daca tot se percep taxe de protectie sau impozite pe iobagie la agricultori, prestatotri de servicii, mici comercianti, etc. de ce nu scad obligatiile de raportare, de ce nu devine contabilitatea facultativa – tot n-ai dreptul sa deduci nicio cheltuiala din venitul real, ce rost are sa mai tii hartzoage.

    Daca tot se percep taxe de protectie camuflate ca impozite si taxe, nu vad care e rostul compolicarii contribuabililor cu tinerea contabilitatii. Sa se lase la latitudinea contribuabilului daca mai tine sau nu contabilitate pentru necesitati proprii.

    Sa iei si taxe de protectie si sa obligi omul sa mentina acelasi regim declarativ si contabil este chiar o tampenie greu de inteles.

  2. Bine punctat.
    Dar asta e o schema verificata, chiar de succes.
    Eu unul sunt socat de cele 40 de miliarde alocate de la UE (crestere de 18%!) la o tara cu 10% absorbtie; dar au trebuit sa se execute… Basescu cred ca a negociat in fortza cu o zicere de genul: daca nu imi dati 40, il las slobod pe Ponta, stitzi ca sare la turul pantalonilor. Iar acasa cred ca i-a facut dresajul sa hamaie cat mai coltzos prin gard a nemultzumire.
    Boc era vioi, dar nu sarea de rangul de „boldei”. Ponta e ceva mai interesant…

  3. De cind cu impozitul pe venit de 3% putem sa facem un calcul simplu. O companie X, care inainte avea venituri de 10 000 lei si cheltuieli de 9000, adica un profit brut de 1000 lei, platea 16% impozit pe profit, adica 160 lei. Acum plateste direct 3% din 10 000 lei venituri, adica 300 lei. In realitate impozitul firmei X pe profit a crescut la 30%, iar USL se bate cu caramida in piept ca, marea lor realizare este ca au pastrat cota unica de impozitare de 16% !!!
    Comunistii nostrii dragi tin mortis sa ne arate ca negrul este alb, dar sintem noi timpiti si nu vrem sa intelegem! Noi vedem ca de la 1989 incoace, ca si-au zis FSN, PD, PDL, PSD, PNL, alianta USL,etc, toate partidele au avut un singur tatuc:PCR, cu aceleasi apucaturi comuniste in vlastarele lasate patriei. Marinarul de la Cotroceni, in orice partid s-ar infiltra, i s-ar potrivi totul ca o manusa, ca si cum ar conduce acelasi vapor, cu aceeasi mateloti.

  4. In timp ce economia Romaniei e pe chituci, Basescu s-a dus sa-l viziteze pe Papa, crezand ca scapa in acest fel de zeghe sau de cazanul cu smoala. La Vatican, Basescu a recitat poezia „Eu pup poala popii, Popa pupa poala mea”…

  5. @Alpino

    Calculul tau e corect. Cu noul impozit ai pragul de rentablitate la o marja de minim 25% profit. Avand insa in vedere ca, in vechea varianta, erau deja taiate niste deductibilitati legitime in activitatea firmei, marja la care ai profit, in noua varianta de impozitare e de cca. 40%, destul de mare pentru o economie cu lume muritoare de foame, cum este cea romaneasca. Cine are marje de profit de 40% pe foamea asta/

  6. Sint multe produse cu preturie fixate de producatori. Practic din adaosul comercial se pierd 60% in folosul STATULUI. Dupa ce au redus cheltuielile la maxim, firmele sint obligate sa intretina cu forta un mare numar de bugetari si asistati sociali. Dar PIATA LIBERA nu o sa fie de acord cu asa ceva si sigur concurenta si criza economica vor duce firmele romanesti in faliment. Ponta si ai lui nu au nimic in cap. Dupa ce vom muri noi, cei din mediul privat, vor cadea si ei in groapa care ne-au sapat-o ca chiorii noua. Romania nu mai are nicio sansa pur si simplu. Vom ajunge ca Grecia in scurt timp, pentru ca nu vad de unde se vor mai scoate banii pentru achitarea datoriilor externe pe care acum USL le rostogoleste (si nu le achita in realitate) inca de pe vremea lui Boc si care in mod firesc cresc de la o zi la alta.

  7. Ponta si ai lui, nu realizeaza ca populatia e suficient de saracita sa cumpere sporadic si mai mult mancare, astfel ca marjele de profit nu vor fi suficiente sa acopere acel impozit de 3% la CA. Despre asta este vorba. Daca faceam afaceri in Germania sau in Luxemburg nu era nicio problema cu acest impozit. Suntem insa in RO unde avem preturi foarte mari la imputuri si preturi de vanzare cu marje reduse de profit, motiv pentru care afacerile nu mai aduc castig ci PIERDERI.

  8. Ma surprind comentariile nefavorabile comunistilor.Eu inainte de 1989 am fost deasemenea privatizat,iar situatia mea era una de privilegiat.Impozite mici,contributii sociale mici,lipsa controale,erau caracteristice persoanelor din sectorul privat(exista asa ceva).

  9. @ Traian
    Probabil va surprinde si faptul ca dupa 16-21 Decembrie 1989, Revolutia anticomunista a fost confiscata si apoi deturnata impotriva familiei Ceausescu? Pe linga faptul ca multi tineri au murit degeaba, Romania de 23 de ani a ratat ocazia sa intre in grupul tarilor civilizate si dezvoltate. In loc sa construim un capitalism infloritor ne-am trezit sapind cu nemiluita la groapa saraciei comune, daruita poporului de dragii nostrii comunisti ascunsi prin toate partidele, deveniti peste noapte capitalisti de carton, adica baietii destepti, care au facut si fac afaceri cu bugetul statului. Scopul lor prostesc este ca oamenii sa se intoarca la acele vremuri de „inflorire” comunista pe care dumneavostra le deplingeti. Nu o sa ne mai intoarcem acolo, fiti sigur. Poporul acesta saracit si lipsit de toate cele se va canibaliza si va intra intr-o perioada de dictatura. Important este sa fie o dictatura a firmelor, pentru ca ele creaza profitul si nu a vreunui aiurit de prin armata, care fiind tot bugetar habar nu are despre economie, dar vrea sa fie un izbavitor al Romaniei. Singurul salvator al tarii mai ramine munca pe brinci intr-un stat modern construit pe legi cu adevarat de dreapta, capitaliste. Statul roman in forma actuala trebuie sa dispara si asta se va intimpla.

  10. Azi Miscarea Antitaxe din Ro, prima din Europa, patronata de domnul Mihai Giurgea a fost infiintata. Citind pe blogul domniei sale Capitalism pe piine, descoperim o buna organizare de la care lipseste esentialul: educatia economica a poporului roman. Miscarea este bine venita in Ro, dar se pare ca nu este cunoscuta si inteleasa decit de mediul de afaceri. Ceilalti romani, cind vor afla de ea se vor uita ca niste salbatici canibali, carora li s-a servit pe o insula la masa bomba atomica si nu stiu de unde sa o apuce. Nici Ceausescu nu a putut sa faca un comunism perfect in Ro cu romani lipsiti de orice educatie economica. De capitalism nici sa nu mai vorbim! Dupa 23 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, romanii inteleg ca pe lumea asta mai exista si capitalism si culmea, pentru idealurile sale au murit o groaza de tineri la momentul respectiv.
    Sa le inventezi bietilor romanasi acum o miscare antitaxe e ceva mult mai greu decit sa digere carnea de porc. In clipa de fata nici nu stiu ce sint taxele, cine si de ce le plateste si cine papa banii colectati din ele? Si sigur nu se vor bucura cind vor afla ca prin eliminarea lor, viata le va deveni cu siguranta un iad, deoarece nu vor mai avea bani mocca de la buget si nu vor mai putea sa traiasca ca acum de azi pe miine.

    Presa scrisa, radioul si televiziunile s-au facut ca ploua si nu au spus nimic despre evenimentul cu pricina, ca de: de unde isi vor mai lua bani de supravietuire fara numar, fara numar in afara comenzilor puse in circa bugetului de stat?

    Guvernul Ponta e unul de tip australian: Guvernul Strutilor. Sigur ca vor baga toti greii din USL capul in pamint, prefacindu-se ca nu inteleg ca intreprinzatorii particulari din Ro s-au saturat pina peste cap de smecheriile politrucilor cu taxel;e si impozitele lor cu tot.

    Sa fim totusi optimisti! Poate mamaliga romaneasca, asa proasta cum e, va exploda in cele din urma, maturind gunoiele comuniste ce ne-au condus de 23 de ani incoace.

  11. Romania e tara lui „nino-nino” zgomotul produs de masinile de Politie aflate in misiune. Pusi in imposibilitatea de a mai castiga un ban cinstit din munca sau din afaceri, romanii fura pe rupte si fac evaziune fiscala fiecare dupa posibilitati, iar Politia nu mai pridideste cu raziile si controalele la hoti si evazionisti.

    Mintea ingusta a lui Ponta, nu pricepe ca, pe langa fibra infractionala inascuta a romanului la furt si evaziune, la acest fenomen contribuie din plin si sistemul de taxe si impozite care sunt practic criminale pentru o tara saraca si infometata precum Romania.

  12. Domnule Soviani,

    Poate invitati pe cineva de la Primaria Capitalei sau de la Ministerul Transporturilor sa ne spuna si noua cum ramane treaba cu metroul din Drumul Taberei, dupa ce Ponta (groparul economiei romanesti) a taiat fondurile.

    Ce facem, lasam transeele asa si aprindem o lumanare?
    S-au ingropat niste bani in lucrarea aceea.

  13. Jaf strategic…… Autostrada Transilvania

    contractul dintre România şi compania americană Bechtel a însemnat 9 ani în care s-au construit 52 de kilometri de autostradă, între Câmpia Turzii şi Gilău, şi în care statul român a cheltuit în total aproape 1,6 MILIARDE de euro, cu tot cu penalizări . Astfel, România a reuşit să atingă recordul de a cheltui aproximativ 30 de milioane de euro pentru realizarea unui kilometru de autostradă, în condiţiile în care standardul de cost pentru un kilometru de autostradă, stabilit oficial, variază între 3,8 şi 6 milioane de euro, în funcţie de relief.

Trackback-uri

  1. 3 declarații memorabile făcute de Klaus Iohannis, George Maior, Ion Iliescu, într-o singură zi. | Blogul lui Radu Soviani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: